- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μύθος, θρησκεία ή λογική; Που τελικά βρίσκεται αυτό το υπέρτατο αγαθό; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Με βρίσκεις σύμφωνο σε όσα παραπάνω ανέφερες.
Προσπάθησα να κατανοήσω μέσα από το γραπτό μου λόγο τη φύση του ψεύδους στη σκέψη μου, θεωρώντας το ως το πρωταρχικό κλειδί που θα ξεκλειδώσει τα κελιά των νοητικών φυλακών.
Ερχόμενοι μέσα στον κόσμο "λευκοί", θεώρισα πως υπάρχει μια αρχή σε αυτό το ψεύδος, και μια συνέχεια. Άλλωστε όλοι μας για την αλήθεια φωνάζουμε και ψάχνουμε. Και αφού την ψάχνουμε, κάτι μας λέει πως δεν είμαστε ακόμα εκεί, -στην αλήθεια εννοώ.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που "βρίσκονται" στην αλήθεια, αλλά ο έντονος φανατισμός που τους διαπνέει μάλλον βεβαιώνει το αντίθετο...
Δεν το περιορίζω μόνο στα πλαίσια της θρησκείας αφού ο φανατισμός ως έννοια διαπωτίζει σχεδόν κάθε ιδεολογία, κάθετα και οριζόντια. Ανέφερες για την προσκόλληση, και η προσκόλληση σε οτιδήποτε σε κάνει μονοδιάστατο, διαχωριστικό, εν τέλει ίσως και φανατικό...
Διαίρει και βασίλευε, λέγανε οι Ρωμαίοι και δεν είχαν και άδικο.
Τελικά ένας χριστιανός που μένεται ενάντια σε έναν εθνικό, ένας άθεος που προσπαθεί να προσυλητίσει ιδεολογικά έναν χριστιανό, και ένας μουσουλμάνος που βρίζει έναν βουδιστή, στο μηχανισμό πίσω από τις εμφανείς διαφορές, στην εκδήλωση καθεαυτή των πράξεών τους σε τί διαφέρουν;
Εγώ έτσι εσύ αλλιώς, έγώ όμως ο σωστός άρα εσύ ο λάθος, φίλε άλλαξε γιατί είσαι λάθος...(πολύ κομψά!)![]()
Το ίδιο δεν είναι;
Αν δεχτούμε την αλήθεια των φωτισμένων όντων που ήρθαν, τότε τί είναι αυτό που αποτρέπει (ως μηχανισμός) τους ανθρώπους να γνωρίσουν την αλήθεια και έτσι να ελευθερωθούνε; Έχει να κάνει με την προσπάθεια, έχει να κάνει με την πίστη, έχει να κάνει με τη θέληση, με την επιλογή, ή υπάρχει και κάποιος "Δούρειος ίππος" που λειτουργεί αντιδραστικά και καθολικά μέσα σε όλες τις θρησκείες;
Αν βεβαίως υποθέσουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότερες της μίας "λύσης".
Για να είμαι ειλικρινής έχω αρχίσει να έχω αρκετές ενστάσεις στην παραδοχή αυτή που πρώτος διατύπωσε ο Locke (tabula rassa).
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να έχουμε μια τέτοια παραδοχή ως de facto...
Για να μην ξεφύγω πάντως από το αρχικό πλαίσιο του θέματος δεν το αναλύω περισσότερο εκτός κι αν εσύ επιθυμείς κάτι τέτοιο.
quote:
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που "βρίσκονται" στην αλήθεια, αλλά ο έντονος φανατισμός που τους διαπνέει μάλλον βεβαιώνει το αντίθετο...
Νομίζω πως σε αυτή σου την πρόταση έκανες πολύ σωστά και περιέκλεισες τη λέξη βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά.
Πράγματι, ποιός μπορεί να πει με βεβαιότητα οτι βρίσκεται στην Αλήθεια κι οτι έφτασε σ' αυτήν?
Και πολύ περισσότερο όταν αυτή η "αλήθεια" προβάλλεται μέσα από έναν έντονο φανατισμό κάτι ίσως να μην πηγαίνει καλά... ![]()
Η Αλήθεια ενδεχομένως να μπορεί να προσεγγιστεί μέσω διαφόρων τρόπων.
Ο κάθε τρόπος είναι σημαντικός για τον καθένα από εμάς εφόσον τον βοηθάει να εξελίσσεται ως προσωπικότητα και να φτάνει στον προορισμό του.
Για αυτό το λόγο, φίλε μου, έχω πει πολλές φορές πως είναι τεράστια η ευθύνη να γκρεμίζεις το μονοπάτι κάποιου ανθρώπου για να του επιβάλλεις ως αληθινό το δικό σου.
Κανείς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα κι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό ίσως να υποδηλώνουν κάποια πράγματα πχ μια κρυφή αμφισβήτηση οτι το μονοπάτι μας ίσως να είναι παραπλανητικό οπότε χρειάζεται επιβεβαίωση, έναν πολύ μεγάλο εγωϊσμό κτλ.
Ο φανατισμός σαφώς και δεν περιορίζεται μόνο στα πλαίσια μιας θρησκείας καθώς μπορεί να επεκταθεί και να φωλιάσει μέσα σε πολλούς άλλους τομείς.
Τα αποτελέσματα όμως ποιά θα είναι?
Ωφέλιμα για την ανθρωπότητα ή καταστροφικά?
quote:
Τελικά ένας χριστιανός που μένεται ενάντια σε έναν εθνικό, ένας άθεος που προσπαθεί να προσυλητίσει ιδεολογικά έναν χριστιανό, και ένας μουσουλμάνος που βρίζει έναν βουδιστή, στο μηχανισμό πίσω από τις εμφανείς διαφορές, στην εκδήλωση καθεαυτή των πράξεών τους σε τί διαφέρουν;
Νομίζω πως δεν διαφέρουν σε τίποτα, φίλε μου...
Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι όμως είναι αν με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να φέρουν κάποιον κοντά στην Αλήθεια (την δική τους έστω) ή αν απομακρύνονται με αυτόν τον τρόπο κι οι ίδιοι από αυτήν...
quote:
Αν δεχτούμε την αλήθεια των φωτισμένων όντων που ήρθαν, τότε τί είναι αυτό που αποτρέπει (ως μηχανισμός) τους ανθρώπους να γνωρίσουν την αλήθεια και έτσι να ελευθερωθούνε; Έχει να κάνει με την προσπάθεια, έχει να κάνει με την πίστη, έχει να κάνει με τη θέληση, με την επιλογή, ή υπάρχει και κάποιος "Δούρειος ίππος" που λειτουργεί αντιδραστικά και καθολικά μέσα σε όλες τις θρησκείες;
Λες να υπάρχει? ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Όσο φοβόμαστε κι όσο ελπίζουμε ποτέ δε θα είμαστε ελεύθεροι.
Όσο περιφρονούμε αυτό που φοβόμαστε και τραβάμε χωρίς ελπίδα ,έχουμε την πιθανότητα να μην κάνουμε λάθος.
Καλησπέρα σας,
Τι θα μπορούσε να εννοηθεί από αυτές τις δύο φράσεις ? Τι θα μπορούσε να σημαίνει το "η ελευθερία δεν έχει όνομα"? Γιατί δεν έχει όνομα ?
Stacey
υ.γ εύχομαι το φόρουμ σας να είναι έτσι όπως με πληροφόρησαν ...
quote:
Μπορεί ένας χριστιανός, ένας άθεος, ένας βουδιστής, ένας εγώ, και ένας εσείς, να προσεγγίσουμε ένα ανώτερο επίπεδο ελευθερίας παρέα;
Ναι, μπορεί. Όλα είναι πιθανά σ' αυτόν τον κόσμο που ζούμε.
Stacey
Edited by - Stacey on 16/09/2006 20:47:55
quote:
Οι φυλακές που αναφέρεις πως μας επιβάλλονται και γιατί εγκλωβιζόμαστε σ' αυτές?
Ποιός μας εγκλωβίζει σ' αυτές?
Γεια σου,
Η επιβολή μιας "φυλακής" από άνθρωπο σε έναν άλλον άνθρωπο γίνεται με πολλούς τρόπους και πάρα πολύ εύκολα. Παράδειγμα : Λέω πως είμαι Χριστιανή. Αυτός ο αυτο-χαρακτηρισμός είναι η "φυλακή" μου. Αν σ' ότι λέω από την στιγμή και πέρα που αυτοχαρακτηρίστηκα "Χριστιανή", εσύ με βλέπεις ως "Χριστιανή", με κρίνεις ως "Χριστιανή|, αυτή θα είναι η δική σου η "φυλακή".
Στις κάθε είδους "φυλακές" εγκλωβιζόμαστε γιατί είμαστε αδύναμοι και γιατί στην ουσία δεν έχουμε την ικανότητα να πράττουμε αυτεξούσια.
Κανένας δεν μας εγκλωβίζει εκεί και ας μην ρίχνουμε την ευθύνη σε κανέναν. Εμείς οι ίδιοι φυλακίζουμε τους εαυτούς μας. Δεν μας φταίει κανείς.
Stacey
υ.γ Δεν είμαι Χριστιανή. Τον όρο τον χρησιμοποίησα ως παράδειγμα.
Edited by - Stacey on 16/09/2006 21:09:49
Καλή διαμονή και καλές (γόνιμες) συζητήσεις!
Συμφωνώ πως μόνοι μας φυλακίζουμε τους εαυτούς μας, αλλά αυτό δεν γίνεται συνειδητά. Κανείς δεν θέλει με τη θέλησή του να απολέσει την ελευθερία του. Γι΄ αυτό και μας ανήκει ένα μέρος της ευθύνης, αλλά όχι και όλη η ευθύνη.
Στην φυλακή μπαίνεις από άγνοια κινδύνου, όπως το ζώο που μπαίνει στο κλουβί ακολουθώντας την μυρουδιά του δολώματος!
Και το δόλωμα της δικιάς μας φυλακής είναι η καλή ζωούλα!
Έτσι αν δεν φέρεις τη νοητική σφραγίδα της φυλακής, ούτε να "αγοράσεις" μπορείς, ούτε και να "πουλήσεις". Κι αν δεν μπορείς να κάνεις αυτά, η καλή ζωούλα πάει περίπατο! Και είναι αλήθεια πως τότε γινόμαστε δυστυχείς, αποτυχημένοι, παρακατιανοί, περιθωριακοί..., σκέτοι καταδικασμένοι!
Αλλά σκέψου φίλη μου, η αληθινή ΣΟΦΙΑ ανήκει στην ψυχή κι όχι στη λογική μας!
quote:
Συμφωνώ πως μόνοι μας φυλακίζουμε τους εαυτούς μας, αλλά αυτό δεν γίνεται συνειδητά.
Όπως έχω ξαναπεί, φίλε μου, το θέμα είναι αν μετά την επίγνωση της φυλακής σου παραμένεις σ' αυτήν συνειδητά ή όχι...

Για να πω φίλε μου πως κάνω συνειδητή επιλογή της φυλακής, πρέπει να βγω έξω αν δεν το έχω κάνει, και μετά να επιλέξω να μπω πάλλι μέσα!
Προσωπικά μιλάω χωρίς να έχω συνείδηση του "'Έξω".
Γνωρίζω ένα αχνό περίγραμμα (επίγνωση;) της φυλακής μου. Αλλά αν με ρωτήσεις για την ελευθερία που ονειρεύομαι μέσα στην ομίχλη του μυαλού μου δεν την γνώρισα. Όχι, δεν την έχω γευτεί ακόμα!
Απ΄ την άλλη σκέφτομαι πως συνάνθρωποί μας, ίσως συνειδητά μπορεί να επιλέξουν τη σιγουριά, το δεδομένο της στέγης, του φαγητού, του κρεβατιού... Κι άντε να τους κατηγορίσεις τώρα.
Εκεί έξω όλα είναι και θέμα πίστης!
Ούτως ή άλλως, και οι μεν και οι δε, στα ίδια πεδία της πίστης πατούν! Της πίστης στο που υπάρχει καλύτερη ζωή.
Και για να μπουν (στη φυλακή), αλλά και για να βγουν από αυτήν!
Άρε Ampere, το θέμα σου πάει παντού!![]()
ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.
ΤΟ ΝΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΒΑΖΩ ΟΡΙΟ ΣΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ.
Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΣΚΛΑΒΩΝΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΤΥΡΑΝΝΙΑ.
H "ΕΛΕΥΘΕΡΗ" ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ,ΤΗΣ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ,
ΤΗΣ ΤV(ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ)
ΕΧΕΙ ΣΚΛΑΒΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΠΟΝΗΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΨΟΓΗ ΣΟΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΙΝΔΟΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΣΚΛΑΒΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΥΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΔΥΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
1983
Edited by - psytekk on 19/09/2006 05:05:37
Edited by - psytekk on 19/09/2006 05:07:43
Στο να βγεις από την φυλακή σου, να γνωρίσεις σε κάποιο βαθμό (ή έστω να πάρεις κάποια ιδέα) του τι υπάρχει πέρα από τα όρια αυτής της φυλακής και να επιλέξεις να γυρίσεις πίσω.
Θεωρώ κάπως απίθανο κάποιος άνθρωπος να σπάσει τα δεσμά του, να ξεπεράσει αυτά τα όρια και να επιστρέψει εκεί που ήταν αλλά δεν το θεωρώ κι αδύνατο.
Ενδεχομένως να έχει συνηθίσει να ζει μέσα στην φυλακή του και να μην θέλει να ξεφύγει από αυτήν.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Μπορεί να επιδρά ο φόβος του για το νέο περιβάλλον στο οποίο μπαίνει ή ακόμα κι ο φόβος για την θέση του εαυτού του μέσα σε αυτό.
Μπορεί πάλι η γνώση της νέας κατάστασης να μην είναι τόσο επαρκής ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά για αυτόν.
Μιας και μιλάς, φίλε μου, για την επίγνωση της φυλακής σου μήπως αρκετοί άνθρωποι έχουν ακριβώς την ίδια επίγνωση με σένα ή έστω μια υποψία?
Μήπως έχουμε όλοι λίγο - πολύ την ίδια αίσθηση απλά μένουμε σ' αυτό που γνωρίζουμε?
quote:
Ούτως ή άλλως, και οι μεν και οι δε, στα ίδια πεδία της πίστης πατούν! Της πίστης στο που υπάρχει καλύτερη ζωή.
Και για να μπουν (στη φυλακή), αλλά και για να βγουν από αυτήν!
![]()
![]()
![]()
quote:
ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.
ΤΟ ΝΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΒΑΖΩ ΟΡΙΟ ΣΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ.
Αγαπητέ psytekk, δεν έχεις καθόλου άδικο σε αυτό που αναφέρεις.
Γιατί όμως εμείς οι άνθρωποι το κάνουμε τόσο δύσκολο αυτό?
Γιατί δεν σεβόμαστε την ελευθερία του άλλου και δε μπορούμε να βάλουμε τα όρια σε ό,τι δε μας αφορά?
Όσο για τα πάθη του, δεν κάνω καν λόγο γιατί μας βασανίζουν... ![]()

Επειδή διαβάζοντας τα θέματα του forum πρόσεξα ότι δεν υπάρχει κάτι που να ασχολείται αμιγώς με θέματα φυσικής, θεωρώντας λοιπόν ότι πολλοί θα ήθελαν να γνωρίσουν τη φυσική έστω και με αυτόν τον τρόπο, αποφάσισα να ανοίξω ένα topic στο οποίο θα γίνονται μαθήματα φυσικής. Επίσης θα δίνονται απαντήσεις σε οποιεσδήποτε απορίες στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.
Βλέποντας τα ενδιαφέροντα των μελών έκρινα ότι θα ήταν καλό και ενδιαφέρον να αρχίσω με Ηλεκτρομαγνητισμό.
Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές απορίες, ελπίζω να μπορώ να ανταποκριθώ.
Πριν αρχίσω να γράφω θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για αυτή την προσπάθεια που θέλω να ξεκινήσω.
Αν υπάρχει έστω και μια αντίρρηση θα την σεβαστώ και δεν θα αρχίσω.
Ευχαριστώ
Mπορείς όμως να μου εξηγήσεις τί εννοείς λέγοντας ...θα γίνονται μαθήματα φυσικής?
Kαλή επιτυχία στο topic σου
Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουμε
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ...
1 ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η ΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ Η΄ ΕΣΤΩ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ;;;

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΝΑ HΜΟΥΝ ΕΓΩ
Αν σκοπεύεις Fysikos, να ενθαρρύνεις και την Μεταφυσική μέσα από την Φυσική, τότε μπορεί να έχει μέλλον το topic αλλιώς μάλλον θα πρέπει να σταματήσει.

Αν μπορείς να λύσει απορίες καλώς όρισες στο forum.
Είναι παράλογο αυτό που ζητάω;
Δεν θα ήταν πιο σωστό και χρήσιμο να συνδυαστούν η Φυσική και η Μεταφυσική; Αυτό περιμένουν κι αυτοί που επισκέπτονται αυτήν την κατηγορία και για αυτό τους καλούμε, εδώ. Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος.
Εάν ο Fysikos νομίζει ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει αυτό, ας μετακινήσουμε αρχικά το topic στην Γενική Κατηγορία Συζητήσεων και βλέπουμε πως πάει.
Περιμένω τις απαντήσεις του Fysikos

Είδα ότι σε πολλά απο τα θέματα που υπάρχουν χρειάζεται στοιχειώδης κατανόηση και γνώση της φυσικης και των νόμων της.
Θεωρώ οτι καθε επιστήμη και κυριως η φυσική μπορει να βρισκεται σε ενα forum με τίτλο γνώση.
Επίσης θεωρώ οτι καθε επιστήμη προάγει τον άνθρωπο και σε εσωτερικό επίπεδο. Αν θέλετε μπορουμε να επεκτείνουμε αυτή την άποψη.
Η χρήση της φυσικής για την ερμηνεια μεταφυσικών φαινομένων είναι κατι που θα πρέπει όλοι να το κάνουν εφ' όσον μπορούν να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα και τους αντίστοιχους φυσικούς νόμους.
Πιστεύω ότι το θέμα δεν πρεπει να μετακίνηθει...
Αν εξακολουθείτε να έχετε διαφορετική γνώμη, τότε απλά δεν χρειάζεται να συνεχίσω να γράφω.
Άθελά σας ισως, κάνατε ένα είδος λογοκρισίας...
Συμμετείχα σε δεκάδες συζητήσεις που αφορούσαν σε αυτά τα θέματα κι έχω δημιουργήσει κι ένα topic που έχει ως αφετηρία τα μαθηματικά και την φυσική αλλά προσπαθεί να δώσει προεκτάσεις και στην εσωτερική φιλοσοφία.
Μπορείς να το δεις εδώ
topic.asp?TOPIC_ID=1384
καθώς και μικρότερες συζητήσεις όπως αυτή
topic.asp?TOPIC_ID=1261
Ένα μέλος μας με πολλές γνώσεις στην Φυσικής, ο Tomcat, συμμετέχει και προσφέρει πολλά σε συζητήσεις όπως οι παρακάτω
topic.asp?TOPIC_ID=648
Άρα θεωρώ ότι μάλλον δεν έχεις ψάξει ούτε αυτήν την κατηγορία του forum ούτε και έχεις κατανοήσει ποιος είμαι και ποιες είναι οι προθέσεις μου.
Τώρα στα συγκεκριμένα.
Λες
quote:
Είδα ότι σε πολλά απο τα θέματα που υπάρχουν χρειάζεται στοιχειώδης κατανόηση και γνώση της φυσικης και των νόμων της.
Θεωρώ οτι καθε επιστήμη και κυριως η φυσική μπορει να βρισκεται σε ενα forum με τίτλο γνώση.
Επίσης θεωρώ οτι καθε επιστήμη προάγει τον άνθρωπο και σε εσωτερικό επίπεδο. Αν θέλετε μπορουμε να επεκτείνουμε αυτή την άποψη.
Η χρήση της φυσικής για την ερμηνεια μεταφυσικών φαινομένων είναι κατι που θα πρέπει όλοι να το κάνουν εφ' όσον μπορούν να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα και τους αντίστοιχους φυσικούς νόμους.
Πιστεύω ότι το θέμα δεν πρεπει να μετακίνηθει...
Συμφωνώ με το γενικό σκεπτικό σου και νομίζω ότι αν διαχειριστείς αυτό το topic σωστά μπορεί να αποδώσει ενδιαφέροντα πράγματα.
Αλλά αυτό που λες
quote:
δεν ισχύει.
Το forum περιγράφεται ως ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ και νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα και δεν το κρύβουμε. Άρα δεν είναι απλώς Γνώση και έτσι δεν είναι forum επιστημονικού βήματος. Δηλαδή με το ίδιο σκεπτικό (το ότι δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις) μπορεί κάποιος να μπει αργότερα και να κάνει ένα topic Γεωλογίας, ένας άλλος Γεωγραφίας, ένας άλλος, Μαθηματικών, ένας άλλος Ήλεκτρονικών Υπολογιστών κοκ. Κατανοείς ότι αυτό δεν θα είναι forum εσωτερικής αναζήτησης αλλά επιστημονικής γνώσης.
Υπάρχουν καλά forums φυσικής στο ελληνικό ίντερνετ, τα οποία επισκέπτομαι πολύ συχνά και παίρνω γνώσεις και στοιχεία για εμένα προσωπικά. Αλλά μεταφέρω εδώ μόνο αυτά που σχετίζονται με τον εσωτερισμό.
quote:
Άθελά σας ισως, κάνατε ένα είδος λογοκρισίας...
Το αυτοκίνητο το έχουμε για να το οδηγούμε, το κουτάλι το έχουμε για να τρώμε, την ομπρέλα την έχουμε για να μας προστατεύει από την βροχή κοκ. Δεν οδηγούμε την ομπρέλα ούτε τρώμε με το αυτοκίνητο. Έτσι και αυτό το forum έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και σκοπιμότητα και δεν μπορεί να είναι τα πάντα. Αν προσπαθούσε να είναι τα πάντα θα καταντούσε μια μεγάλη αποτυχία, οπότε προσπαθούμε να είμαστε και να μεγαλώνουμε ως site μεταφυσικής και εσωτερικής αναζήτησης, χωρίς φιλοδοξίες να γίνουμε και forum επιστήμης. Για αυτό τα συμπεράσματα περί λογοκρισίας τα βλέπω λίγο... βιαστικά.
Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε με ένα πιστόλι και να πυροβολούμε όλους αυτούς που ανοίγουν κατά καιρούς άσχετα topics με την θεματολογία του forum αλλά προσπαθούμε να μειωθεί αυτό το φαινόμενο γιατί οφείλουμε να σεβαστούμε την μεγάλη πλειοψηφία που για αυτήν την θεματολογία γράφτηκε στο forum μας.
Έτσι σκέψου αυτά που σου γράφω, στάθμισέ τα και εφόσον νομίζεις ότι θέλεις να διαχειριστείς αυτό το topic με βάση αυτό το σκεπτικό, όχι μόνο δεν θα έχω πρόβλημα αλλά με πολύ μεγάλη χαρά θα συμμετέχω και θα βοηθήσω στην ανάπτυξή του και στην προσφορά του.
Ελπίζω να έθεσα το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και να βοήθησα να κατανοήσεις τον ρόλο μου σε αυτό το forum, γιατί δεν έχω τίποτε προσωπικό μαζί σου, ούτε βέβαια με την αγαπημένη μου Φυσική ![]()

Απο την αλλη, κατα τη γνωμη μου, ο εσωτερισμος δεν ειναι κατι ξεχωριστο απο την επιστημη, αλλα περιλαμβανει και περιεχει ΚΑΘΕ γνωση, οπως και η καθε ενεργεια του ανθρωπου , οσο ποταπη και αν φαινεται,δεν ειναι ξεχωρη απο τη βιωματικη εσωτερικη αναζητηση.
Ομως, στο χωρο αυτο που ειναι προσδιορισμενος επαρκως, αν θελουμε να προαγουμε την κεντρικη ιδεα που το γεννησε, εχουμε καποια υποχρεωση και μεις να μη διαχυθουμε σε επιμερους θεματολογιες.
Φιλε fysike, σημαντικη η προσφορα σου..Ειμαι βεβαιος οτι θα ειναι χρησιμη η συμβολη σου, αφου παντα αναφυονται ερωτηματα "ειδικοτητας" που χρηζουν απαντησεως.
Ας μεινουμε ομως στο πνευμα του χωρου που μας φιλοξενει και ας αρχισουμε το απλωμα των γνωσεων μεσα στα πλαισια και στους σκοπους του χωρου.
Σημερα, παρα ποτε, η φυσικη και η μεταφυσικη (ορος αδοκιμος κατ' εμε -φρονω οτι ΟΛΑ ειναι φυσικη -..)δεν εχουν ευδιακριτα διαχωριστικα ορια.
Η κβαντικη, η αστροφυσικη και η κβαντοχρωμοδυναμικη περιλαμβανουν ερμηνειες του κοσμου που ενδιαφερουν ΑΜΕΣΑ τον εσωτερικο αναζητητη.
Εκει νομιζω θα ειναι σημαντικη η προσφορα της φυσικης για τον αναζητητη και το κυριοτερο, θα εδραιωσει τις στερεες βασεις και θα αποτελεσει την ασφαλιστικη δικλειδα, για να μην αιθεροβατει ο αναζητητης του εσωτερισμου -πραγμα δυστυχως πολυ συνηθισμενο στο χωρο του εσωτερισμου-.
Για αρχη θα προτεινα, φιλε φυσικε, να τολμησουμε επιστημονικες ερμηνειες για το αιθερικο, ακομα για το ερωτημα που θετει ο ryche και αργοτερα μας περιμενουν δυσκολοτερα ερωτηματα, οπως π.χ. αν ο ανθρωπος "χανει" κατι κατα το θανατο του και αν αυτο το κατι ειναι μετρησιμο μεγεθος....Και επεται συνεχεια....