ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Εωσφόρος μιλά για τον εαυτό του - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ο Εωσφόρος μιλά για τον εαυτό του - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

zemphis30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
zemphisΝέο Μέλος
28/02/2007, 23:26:28
Είναι κρίμα που το θέμα αυτό, που ξεκίνησε με ενδιαφέρουσες απόψεις - άσχετα με την διαφορετικότητα τους - κατάληξε σε μιά ανούσια προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ δύο-τριών μελών,γεμάτη με σαρκαστικά υπονοούμενα απο όλες τις πλευρές, που , ίσως γιατί έχουν "προηγούμενα" ο ένας με τον άλλον, προσπαθούν να την "βγούν¨" και πάλι ο ένας στον άλλον, για να αποδείξουν ποιός είναι πιό μάγκας.

Ετσι, μεσα στην κόντρα αυτή , γίνεται πιά απαγορευτικό σε άλλα μέλη να συνεισφέρουν μιά άποψη για το αρχικό θέμα που τέθηκε - έτσι κι αλλιώς, θα παέι χαμένη μέσα στον καυγά..

Εγώ πάντως φεύγω με τις παρακάτω φιλοσοφικές απορίες :

quote:
Ας υποθέσουμε ότι οδηγάς και βρίσκεσαι μπροστά σε μια διάβαση τραίνου. Δεν έχεις δει ποτε τραίνο,δεν ξέρεις τι σημαίνει σύγκρουση.Βλέπεις όμως μια πινακίδα που σου λεει "Μην περάσεις τη διάβαση γιατί θα συγκρουστείς με το τραίνο.Εκ της τροχαίας" Δεν ξέρεις τι είναι σύγκρουση,δεν ξερεις τι είναι τραίνο.Ξερεις όμως τι είναι ΜΗΝ και ξερεις ότι η ΤΡΟΧΑΙΑ ξέρει καλύτερα απο σενα. Εχεις δυο επιλογες.Περνας και μαθαίνεις τι είναι σύγκρουση και τραινο,ακούς την τροχαία και το τραινο περναει χωρίς να μάθεις πως είναι η σύγκρουση.Απλά πράγματα...

Αφού ΔΕΝ ξέρω τι είναι σύγκρουση, ούτε ξέρω τι είναι τραίνο, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ? Και άμα δεν ξέρω τι είναι η τροχαία, γιατί να θεωρήσω ότι η τροχαία ξέρει καλύτερα απο μένα? Και αφού δεν ξέρω τι είναι σύγκρουση, πως βρέθηκα να οδηγώ αυτοκίνητο?

Κι ας υποθέσουμε ότι ξέρω τι είναι η τροχαία, αλλά πάλι , επειδή είμαι κι εγώ μάγκας, περάσω τις γραμμές, αλλά εκείνη την ώρα δεν περνάει τραίνο, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ!!!

- Απλά ( ?) πράματα...

01/03/2007, 00:45:03
quote:
Είναι κρίμα που το θέμα αυτό, που ξεκίνησε με ενδιαφέρουσες απόψεις - άσχετα με την διαφορετικότητα τους - κατάληξε σε μιά ανούσια προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ δύο-τριών μελών,γεμάτη με σαρκαστικά υπονοούμενα απο όλες τις πλευρές, που , ίσως γιατί έχουν "προηγούμενα" ο ένας με τον άλλον, προσπαθούν να την "βγούν¨" και πάλι ο ένας στον άλλον, για να αποδείξουν ποιός είναι πιό μάγκας.
Ετσι, μεσα στην κόντρα αυτή , γίνεται πιά απαγορευτικό σε άλλα μέλη να συνεισφέρουν μιά άποψη για το αρχικό θέμα που τέθηκε - έτσι κι αλλιώς, θα παέι χαμένη μέσα στον καυγά..

zemphis, Σε ένα τέτοιο φόρουμ είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν απόψεις και αντιθέσεις από κάθε πλευρά , και παρατάξει .
μην ξεχνάς ότι εδώ μέσα δεν είναι παρά ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας .

Αυτό βέβαια , σε καμία περίπτωση δεν γίνεται απαγορευτικό , όπως λες στο να εκφράσεις τα προσωπικά σου πιστεύω και τις σκέψεις σου .
Δέστο και από την άλλη όψη του θέματος , αυτές η αντιθέσεις θα σε κάνουν πολλές φορές να ψαχτείς περισσότερο πάνω σε κάποια πιστεύω σου , να αναρωτηθείς πολλές φορές με τον εαυτό σου , και πάνω από όλα να σου δώσουν ποιο σταθερά βήματα στον δρόμο που επέλεξες να ακολουθήσεις

vasiliskosΜέλος
01/03/2007, 00:59:26
Dying incubus,
quote:
Θυμίζει λίγο Σπαρτιάτες κι Αθηναίους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, έτσι?

Θυμίζει έλληνες με τα ωραία μας και με τα άσχημά μας . Αν μας βάλεις να διαφωνήσουμε για κάτι βγαίνουν κουμπούρια, αν βγάλεις από τη μέση αυτά που μας χωρίζουν γινόμασται θυσία ο ένας για τον άλλο!

Αγαπητέ elo

quote:
Όποτε φαντάσου ένα παιδί 14 χρονών , με αδικαιολόγητες ευαισθησίες και ανησυχίες να διαβάζει συνέχεια μια Βίβλο( το μόνο βιβλίο που υπήρχε στο σπίτι μου ), γιατί νόμιζε , χωρίς να γνωρίζει από πού όμως , ότι αν διαβάσει και κατανοήσει τέλεια την Βίβλο , θα καταφέρει να πάει μαζί με αυτό που ονομάζουμε Θεό και να γνωρίσει το τι πραγματικά υπάρχει εκεί πάνω .
Φαντάσου αυτούς του γονείς , όταν αυτό το παιδί τους λέει ότι νοιώθει άδειο μέσα του και θέλει να γνωρίσει από κοντά τον Θεό .
Η όταν , βλέποντας και γνωρίζοντας κάποια αδιέξοδα με το παιδικό μου μυαλό σε όλα αυτά που διάβαζα , να ζητώ βοήθεια από του γονείς μου .
Φαντάσου την έκπληξη που νοιώθανε όταν ρώταγα και αναιρούσα κάποια πράγματα από την Βίβλο .

Είχα τόσο βιβλία εκτός από τη βίβλο και πήγα και την έψαξα γιατί αναρωτιόμουν.. είχες μόνο τη βίβλο και ήθελες κάτι άλλο. Τι δείχνει αυτό? Οτι έτσι κι αλλοιώς ότι και να συμβαίνει γύρω μας μέσα μας υπάρχει εκείνος ο ψίθυρος που λέγαμε.. Τις απαντήσεις θα τις βρούμε , ίσως ο καθένας να έχει βρει ήδη το δικό του δρόμο. Η ουσία είναι ότι τον αναζητήσαμε με κόπο. Κι ο κόπος πιστεύω αργά ή γρήγορα ότι φέρνει αποτελέσματα.

quote:
Βέβαια η κατάληξη ήταν να πάω , στο πολύ καλό μας , ΧΑ , ΧΑ , κατηχητικό .

Κι εσύ έ? Και είσαι εδώ και επέζησες ε? Και μιλάς όπως βλέπω ότι μιλάς? Τότε όλα καλά φίλε μου. Ολα καλά..

el.elyon

[/quote]Αγαπητή μου vasiliskos σε ευχαριστώ για όλα και εάν κάπου έσφαλα ζητώ συγνώμη. Στα πολλά υπάρχουν και λάθη και εγώ δεν είμαι αλάθητος άλλα δυσκολεύομαι να εντοπίσω τα λάθη μου! [/quote]

Είμαστε σε μια συζήτηση και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι με πρόσβαλες σε κάτι. Εκφράζεις τις απόψεις σου όπως κι εγώ τις δικές μου. Το να μην συμφωνώ μαζί σου είναι δικαίωμά μου αλλά σαφέστατα είναι ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ δικαίωμα να απορρίπτεις τις απόψεις μου επίσης αν δεν συμφωνείς.

Πολύ περισσότερο εφόσον έχεις κατασταλαγμένες απόψεις. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να σου υποβάλλω τι να πιστεύεις. Μπορώ όμως να σε ρωτήσω αφού συζητάμε που αντλείς την πίστη σου. Να μου εξηγήσεις τις αλήθειες που βρήκες και νιοώθεις σίγουρος γι’αυτές ότι είναι η αλήθεια.

Αυτό θα το ρώταγα σε οποιασδήποτε θρησκείας πιστό. Γιατί είναι η αλήθεια του και η ουσία του.

Επι πλέον το να απαιτήσω από κάποιον να αρνηθεί τα πιστεύω του είναι αστείο. Συνηθίζουμε να λέμε «είσαι απόλυτος με την απόψή σου» Μα ο καθένας είναι «οπαδός» αυτού που πιστεύει. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει σε κάτι πολύ δυνατά και να μην το υποστηρίζει με πάθος?

Δεν νομίζω.Απλά επειδή όλοι θα θέλαμε να πιστέψουν ότι εμείς θεωρούμε σωστό βλέπουμε τον διαφωνούντα σαν μονόχνοτο φανατικό. Μα και ο απέναντι έτσι βλέπει εμάς.

Οταν δύο άνθρωποι συμφωνούν έχουν τα ίδια πιστεύω και τον ίδιο τρόπο σκέψης δημιουργούν συναισθήματα φιλίας, οικειότητας, συμπάθειας. Υπάρχουν στη ζωή βέβαια και άνθρωποι που είναι φιλαράκια μας που τους αγαπάμε κι ας μην συμφωνούμε δεν περιμένουμε βέβαια αυτό να συμβει σε δυό άγνωστους που μιλάμε μέσω ενός υπολογιστή!!

Αν ο άνθρωπος μπορούσε να νοιώσει αγάπη για τον πλησίον ανιδιοτελώς χωρίς περιορισμούς, χωρίς σύνορα , αν μπορούσε να δαμάζει τον εγωισμό του, την υπεροψία του, την αλαζονεία του, να δέχεται το συνάνθρωπο χωρίς φανατισμούς και διακρίσεις, τότε αγαπητέ μου θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματά μας. Αυτό όμως είναι επιστημονική φαντασία....

Κι εμείς όλοι εδώ μέσα άνθρωποι είμαστε.. με ότι αυτό συνεπάγεται, και επι πλέον έχουμε την ευκολία να λέμε ότι θέλουμε στον άλλο γιατί τίποτα δεν έχουμε να χάσουμε και κρυβόμαστε και πίσω από ένα ψευδώνυμο. Αυτό ειναι η ιδιαιτερότητα του δικτύου. Για πρώτη φορά ίσως τόλμησαν και έκφρασαν απόψεις ακόμα κι εκείνοι που στον έξω κόσμο ίσως δεν έχουν τολμήσει να πουν κουβέντα σε κανένα ποτέ.. Γιατί σίγουρα κι αυτό θα συμβαίνει.

Βέβαια με όλα αυτά ξεφύγαμε εντελώς από το αρχικό θέμα..

MercuryΜέλος
01/03/2007, 08:12:05
quote:

Aγαπητέ zemphis οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις κυρίως στο φόρουμ "Μύθος και Θρησκεία" είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Αυτό όμως αποτελεί και απόδειξη ότι το εσωτερικα είναι ένα ελευθερο και πολυσυλλεκτικό φόρουμ.

Τον Trithemius δεν τον γνωρίζω - δεν έχω ιδέα με ποια ταυτότητα έμπαινε παλιότερα-και έτσι αποκλείεται να έχω "προηγούμενα" μαζί του, όπως λες. Σαρκαστικά σχόλια έκανα άφθονα και τα έκανα απόλυτα συνειδητά αμυνόμενος και υπερασπιζόμενος τον εαυτό μου και τις απόψεις μου. Λειτούργησα όπως λειτουργώ και στην υπόλοιπη ζωή μου.Δεν πειράζω κανένα,δεν ενοχλώ κανένα,δίνω πάντα μια ευκαιρία σε αυτόν που με πειράζει να σταματήσει...Αλλά αν κάνει το λάθος και συνεχίσει θα τον κάνω να δει "το Χριστό φαντάρο". Και ό μονος τρόπος να το κάνεις αυτό απο δω είναι ο σαρκασμός... Η παρέμβαση σου λοιπον είναι πολύ καθυστερημένη...Αν ήσουν εντάξει θα την είχες κάνει όταν ο αγαπητός Trithemius με "βάφτισε" δογματικό χριστιανο και πνευματικά νωθρό απλά επειδή διαφώνησα μαζί του...Ποιός είναι ο πνευματικα νωθρός δογματικός χριστιανός τώρα? Κάποιος που έχει να πάει στην εκκλησία είκοσι πέντε χρόνια.Κάποιος που του έκαναν τη ζωή πατίνι στο σχολείο επειδή διαμαρτυρόταν για τό υποχρεωτικό της πρωινής προσευχής...Κάποιος που συμμετείχε κάποτε σε μια φιλοσοφική παρέα για την έρευνα της αστρολογίας την οποία η εκκλησία βάφτισε επίσημα ως αίρεση...Αλλά και κάποιος που δεν έχει ή δεν αφήνει απωθημένα να θολώνουν την κρίση του...

quote:

quote:
Ας υποθέσουμε ότι οδηγάς και βρίσκεσαι μπροστά σε μια διάβαση τραίνου. Δεν έχεις δει ποτε τραίνο,δεν ξέρεις τι σημαίνει σύγκρουση.Βλέπεις όμως μια πινακίδα που σου λεει "Μην περάσεις τη διάβαση γιατί θα συγκρουστείς με το τραίνο.Εκ της τροχαίας" Δεν ξέρεις τι είναι σύγκρουση,δεν ξερεις τι είναι τραίνο.Ξερεις όμως τι είναι ΜΗΝ και ξερεις ότι η ΤΡΟΧΑΙΑ ξέρει καλύτερα απο σενα. Εχεις δυο επιλογες.Περνας και μαθαίνεις τι είναι σύγκρουση και τραινο,ακούς την τροχαία και το τραινο περναει χωρίς να μάθεις πως είναι η σύγκρουση.Απλά πράγματα...

Αφού ΔΕΝ ξέρω τι είναι σύγκρουση, ούτε ξέρω τι είναι τραίνο, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ? Και άμα δεν ξέρω τι είναι η τροχαία, γιατί να θεωρήσω ότι η τροχαία ξέρει καλύτερα απο μένα? Και αφού δεν ξέρω τι είναι σύγκρουση, πως βρέθηκα να οδηγώ αυτοκίνητο?

Κι ας υποθέσουμε ότι ξέρω τι είναι η τροχαία, αλλά πάλι , επειδή είμαι κι εγώ μάγκας, περάσω τις γραμμές, αλλά εκείνη την ώρα δεν περνάει τραίνο, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ!!!

- Απλά ( ?) πράματα...

Θα σου έλυνα και τη δική σου απορία αλλά βλέπω ότι φευγεις.Δεν πιστευω βέβαια να έχεις την απαίτηση να σε παρακαλέσω να μείνεις για να σου λύσω την απορία.Ετσι δεν είναι?

Να πας στο καλό λοιπόν...

"The most beautiful thing we can experience is the mysterious.
It is the source of all true art and all science.

el.elyonΜέλος
01/03/2007, 11:27:59
Καλημέρα σε όλους!

quote:
Trithemius: Κατά συνέπεια δεν είμαι διατεθημένος να συνεχίσω την κουβέντα μου με τα συγκεκριμένα μέλη, όχι από υποχώρηση όπως στενόμυαλα θα νόμιζαν εκείνοι αλλά γιατί δεν αξίζουν πλέον το χρόνο μου. Ειλικρινά δεν κατάφερα να κερδίσω τίποτα από 2 σελίδες μαζί τους γιατί από τη μία δεν μας λένε και τίποτα καινούργιο (ήδη αυτά τα γνωρίζαμε από το σχολείο, εκεί όπου γίνεται η μεγαλύτερη χριστιανική προπαγάνδα) και από την άλλη γιατί ούτε μία φορά δεν έσκυψαννα προβληματιστούν, άρα να δώσουν ιδέες και επιχειρήματα πάνω στα ζητήματα της ελεύθερης βούλησης, του καλού-κακού και του προπατορικού αμαρτήματος. Τους έχω "συναντήσει" και σε άλλα topics και η ουσία δεν αλλάζει. Αυτό δεν είναι μόνον δική μου διαπίστωση. αλλά και τόσων άλλων εδώ μέσα έχει τύχει να βρεθούν σε κουβέντα μαζί τους. Στο δικό τους μυαλό πέτυχαν τον διπλό στόχο τους: α) κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα και β) απέδειξαν στον εαυτό τους πόσο πιστοί χριστιανοί είναι. Καληνύχτα παιδιά (ανεξαρτήτου ώρας...)
Φυσικά, τιμώντας το θέμα που ξεκίνησα (δεν θα φυγομαχήσω σαν κάποιον άλλο), θα είμαι συνεχώς εδώ για μια γόνιμη και ουσιώδη "αντιπαράθεση"

Trithemius, τελικά είσαι πολύ καλός στην προπαγάνδα!

quote:
zemphis: Είναι κρίμα που το θέμα αυτό, που ξεκίνησε με ενδιαφέρουσες απόψεις - άσχετα με την διαφορετικότητα τους - κατάληξε σε μιά ανούσια προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ δύο-τριών μελών,γεμάτη με σαρκαστικά υπονοούμενα απο όλες τις πλευρές, που , ίσως γιατί έχουν "προηγούμενα" ο ένας με τον άλλον, προσπαθούν να την "βγούν¨" και πάλι ο ένας στον άλλον, για να αποδείξουν ποιός είναι πιό μάγκας.

Ποιο είναι η ενδιαφέρουσα άποψη; η προπαγάνδα; Και όσο για τα ‘προηγούμενα’ δεν έχω με κανέναν, πόσο μάλλον με κάποιον που το μόνο που ξέρει είναι η προπαγάνδα!!!

Για ποιο καυγά μιλάς; και ποιος σε εμπόδισε να πεις την άποψη σου; εάν θα την έλεγες να είσαι σίγουρος ότι θα την διάβαζα με μεγάλη προσοχή. Σωστός, λες με τι φεύγεις άλλα δεν είπες με τι ‘μπήκες’ ;
Λοιπόν, ο καθένας εδώ μέσα είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και όλοι έχουν τα ιδία δικαιώματα ως μέλη! Άλλα δεν μας είπες εσύ τελικά ανάβεις κεράκι για τον σατανά, προσεύχεσαι για τον σατανά; σε ποιον ανάβεις το κεράκι και σε ποιον προσεύχεσαι; Αυτό δεν ήταν και η ‘ενδιαφέρουσα άποψη’;

quote:
vasiliskos: Είμαστε σε μια συζήτηση και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι με πρόσβαλες σε κάτι. Εκφράζεις τις απόψεις σου όπως κι εγώ τις δικές μου. Το να μην συμφωνώ μαζί σου είναι δικαίωμά μου αλλά σαφέστατα είναι ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ δικαίωμα να απορρίπτεις τις απόψεις μου επίσης αν δεν συμφωνείς.
Πολύ περισσότερο εφόσον έχεις κατασταλαγμένες απόψεις. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να σου υποβάλλω τι να πιστεύεις. Μπορώ όμως να σε ρωτήσω αφού συζητάμε που αντλείς την πίστη σου. Να μου εξηγήσεις τις αλήθειες που βρήκες και νιοώθεις σίγουρος γι’αυτές ότι είναι η αλήθεια.

Αγαπητή μου vasiliskos έχω ήδη παρουσιάσει τις αλήθειες και λόγω χρόνου θα απαντήσω άμεσα μόνο στην ερώτηση σου για το που αντλώ την πιστή μου: Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς, επειδή έχουμε τοποθετημένο γύρω μας τόσο μεγάλο νέφος μαρτύρων, ας αποθέσουμε κάθε βάρος και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει, και ας τρέχουμε με υπομονή στον αγώνα που βρίσκεται μπροστά μας, 2 αποβλέποντας στον αρχηγό και τελειοποιητή της πίστης μας, τον Ιησού, ο οποίος, εξαιτίας της χαράς που βρισκόταν μπροστά του, υπέμεινε σταυρό και καταφρόνησε την ντροπή και έχει καθίσει στα δεξιά του θρόνου του Θεού. 3 Αναλογιστείτε, πράγματι, αυτόν που έχει υπομείνει τέτοιου είδους αντιλογία από τους αμαρτωλούς εναντίον του, για να μην αποκάμετε και αποθαρρυνθείτε στις ψυχές σας.

Εάν όμως αγαπητή μου έχεις συγκεκριμένες ερωτήσεις θα με βοηθούσε στο να απαντήσω καλυτέρα και για να μην λέω κάθε φόρα τα ίδια και τα ίδια.
Αγαπητή μου vasiliskos είμαι σίγουρος ότι όταν λες για 20 χρόνια έρευνας το εννοείς και η αποδείξει είναι η ειλικρίνεια σου και ο τρόπος που συζητάς! Νομίζω ότι είσαι μη-χριστιανή άλλα δεν νομίζω ότι είσαι αντί-χριστιανή! Και αυτή τη διαφορά οι περισσότεροι δεν την έχουνε αποδεχτεί!

Λοιπόν το θέμα αυτό δεν ήταν απλά μη-χριστιανικό άλλα αντί-χριστιανικό και προκλητικό! Αυτοί που ζητάνε σεβασμό για τα ‘σεβασματα’ τους θα πρέπει να σέβονται! Προσωπικά δεν μπορώ να σέβομαι καμία μα καμία προπαγάνδα και καμία αντί-χριστιανική επίθεση! Και όσο αφορά τις δήθεν προσωπικές μου επιθέσεις δεν έχω κάνει καμία επίθεση σε κανέναν προσωπικά. Και ούτε συνηθίζω να χλευάζω τους άλλους ! Αυτό που πρέπει να μάθουν οι αντί-χριστιανοί είναι ότι υπάρχουν και αληθινοί χριστιανοί και δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν! Εξηγώ για να μην παρεξηγηθώ!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 01/03/2007 11:32:00

AmpereΜέλος
01/03/2007, 15:05:36
Trithemius: Επειδή ως μέλος του Esoterica υφίσταμαι από το 2004, και με πάνω από 2500 μηνύματα-απαντήσεις (90% στο "Μύθος κ' Θρησκεία"), θεωρώ πως μπορώ να έχω μια γνώσμη για τέτοια ζητήματα. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως μια αντιπαράθεση τέτοιου είδους, κατά 90% κινείται μεταξύ χριστιανών και μη.

Mercury: Τον Trithemius δεν τον γνωρίζω - δεν έχω ιδέα με ποια ταυτότητα έμπαινε παλιότερα-και έτσι αποκλείεται να έχω "προηγούμενα" μαζί του, όπως λες.

Κοίταξα από περιέργεια στη λίστα των μελών ποια μέλη έχουν πάνω από 2500 μηνύματα. Δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια είναι ακριβώς 11. Οι πέντε είναι γυναίκες. Μένουν 6. Βγάζουμε έξω συντονιστές και ιδρυτικά μέλη μένουν 3. Από αυτούς ο μόνος που «υφίσταται» από το 2004 είναι το μέλος jonniebegood. A, το μπαγάσα είπα μέσα μου.

Ρε συ Τζώνυ, κόψε τη πλάκα. Σε καταλάβαμε.

μην προσβάλλεσαι
TrithemiusΜέλος
01/03/2007, 17:17:20
1. Προς τον Ampere:
Τι σε κάνει να πιστεύεις πως το μέλος "Trithemius" παλαιότερα είχε μόνον 1 λογαρισμό; Τα 2500+ μηνύματα που ανέφερα, προέρχονται από αρκετούς λογαριασμούς. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να απολογηθώ για την όποια αλλαγή του ονόματός μου, άλλωστε έχει την ίδια βαρύτητα με το να μην το άλλαζα ποτέ, έτσι δεν είναι; Σημασία δεν έχει με πόσα ονόματα γράφεις αλλά τι γράφεις. Βέβαια κάποιοι βλέποντας ένα συγκεκριμένο μέλος να γράφει, δεν προσέχουν τα γραφόμενά του όσο θα έπρεπε γιατί ξοδεύουν το χρόνο τους για να ετοιμάσουν φραστικές προσβολές. Τι να κάνουμε, ο καθένας έχει τα ενδιαφέροντά του.

Btw, το πρώτο μου όνομα ήταν το "Oculatis Abis". Satisfied?

2. Προς τα "γνωστά-άγνωστα" μέλη:

α) Προπαγάνδα αποτελεί η απλή αναπαραγωγή κάποιων πιστεύω ενός δόγματος παράλληλα με το καύχημα πως αυτοί (οι έξυπνοι της υπόθεσης) κατέχουν τη μόνη αλήθεια σε σχέση με τους υπολοίπους (βλάκες της υπόθεσης) που πλανώνται. Αν είχατε μπει ποτέ στον κόπο να διαβάσετε προσεκτικά τα μηνύματά μου, θα είδατε πως κάθε αντίρρηση περί συγκεκριμένων προβλημάτων στο χριστιανικό δόγμα συνοδευόταν από μια σειρά επιχειρημάτων που πάντοτε στήριζα και ανέπτυσσα αναλυτικά.

β) Ποτέ δεν έχω απαντήσει επιλεκτικά (άρα σε ότι με συμφέρει ή αντέχω να υπερασπιστώ) σε ερωτήσεις άλλων όπως αποδεδειγμένα κάνουν (και εδώ) κάποια "γνωστά" μέλη. Μια ανάγνωση των μηνυμάτων και των δύο "πλευρών" αποτελεί τη μόνη απόδειξη.

γ) Θλίβομαι για την αμετροέπεια κάποιων στο να ειρωνεύονται άλλα μέλη. Όπως αναφέρουν, αντί να δείξουν "ανωτερότητα" μη δίνοντας συνέχεια, αντίθετα ασχολούνται με τη "στρατολόγηση" θεών...

δ) Το θέμα "άναψε" όχι από τον Mercury, του οποίου τον σαρκασμό θεωρώ παιδαριώδη αλλά από κάποιον άλλο γνωστό "flamer" του Esoterica που βλέπει παντού δαίμονες και νεοεποχίτες να τον καταδιώκουν, μια ψύχωση που ανεπιτυχώς προσπαθεί να μας μεταδώσει (some of us think more wisely). Κατά συνέπεια, θεωρώ πως η ένταση με τον Mercury αποτελεί "παράπλευρη απώλεια" εξ αιτίας άλλου, ο οποίος πέτυχε (πάλι) τον σκοπό του. Και ξαναλέω πως ο όρος "νοθρώτητα αντίληψης" δεν απεδόθη ασυνόδευτος και αναπόδεικτος. Ακολούθως εξήγησα τους λόγους για κάτι τέτοιο αλλά αυτοί ή ξεχάστηκαν ή δεν διαβάστηκαν καθόλου, μιας και την προσοχή του μονοπώλησε ο χαρακτηρισμός κι όχι οι αιτίες αυτού. Στο μέσον της 2ης σελίδας παραθέτω 5 επιχειρήματα για την αιτία του χαρακτηρισμού, τα οποία όχι μόνον δεν ανταπαντήθηκαν (αν θέλετε ψάξτε το) αλλά με μετριοφρωσύνη χαρακτηρίστηκαν 5 γραμμάρια μπροστά σε 1 τόνο μιας ρηχής απάντησης (αν θέλετε ψάξτε το κι αυτό στο σημείο που προανέφερα). Κατά συνέπεια υπήρξε εστίαση μόνον στον χαρακτηρισμό κι όχι στις αιτίες αυτού. Άραγε που βρίσκεται η ουσία που ψάχνει ο καθένας στις συζητήσεις του;

ε) Θεωρώ πως το θέμα που ξεκίνησα είναι "δυνατό" και πραγματικά (όπως προανέφερα) δεν επιζητούσα διάλογο με τους δογματικούς χριστιανούς (γιατί ο αμιγής χριστιανός υποχρεούται να ακολουθεί χωρίς επιλογές το δόγμα) αλλά στους freethinkers και στους σκεπτόμενους χριστιανούς που προτού καταβροχθίσουν μια άποψη την εξετάζουν και την αξιολογούν. Ελπίζω τελικά να υπάρχουν και τέτοιοι...

ζ) Ξαναθυμίζω πως από τη στιγμή που ξεκίνησα το θέμα, υποχρεούμαι να το συνεχίσω και να το υποστηρίξω. Αν κάποιος έχει διάθεση να κάνουμε κουβέντα, εδώ είμαστε! (εγώ και οι 152.697 λογαριασμοί μου )

Lux e tenebris
MercuryΜέλος
01/03/2007, 18:19:25
Aγαπητοί Trithemius/Oculatis Abis και λοιπή παρέα λογαριασμών

Χαίρομαι που βρίσκετε το σαρκασμό μου παιδαριώδη μια και προφανώς έχετε συνηθίσει σε πιό σκληρή μεταχείριση,που προφανώς την αξίζετε όλοι σας με το παραπάνω.Χαίρομαι γιατί είχα αρχίσει να έχω δευτερες σκέψεις και τύψεις στη σκέψη ότι σας πλήγωσα ολους εσάς ή ότι ήμουν πιο καυστικός απο ότι σας άξιζε.Τελικά όπως αποδεικνύεται το ένστικτο είναι πολύ καλυτερος σύμβουλος απο το συναίσθημα...

Παρακαλώ τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας να επιδώσουν τα συγχαρητήρια τους στους εαυτούς τους για τα όσα υπέροχα μας γράφετε τόσα χρόνια. Ένας ένας όμως για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και το στριμωξίδι...

quote:
Πάντως ως ανάπτυξη σκεπτικού, μου φαίνεται πολύ προσγειωμένο. Παλαιότερα, σε σχετική μου απάντηση εδώ στο φόρουμ είχα ρωτήσει κι εγώ κάποιον χριστιανό αν έχει ανάψει ποτέ του ένα κερί για τον διάβολο αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση...

Στην είχε δώσει στον προ-προ-προ-ηγούμενο λογαριασμό σου αλλά μετα ήρθε ο προ-προ-ηγούμενος και την ξέχασε...Ίσως ο επόμενος λογαριασμός σου τη θυμηθεί...

TrithemiusΜέλος
01/03/2007, 18:40:05
What did I tell you? Indolence of perception! Some folks just can't live without it...

Βtw 1: είτε έχεις 1, είτε 1.000.000.0001 λογαριασμούς, το web space που καταναλώνεις στις συζητήσεις είναι το ίδιο
Btw 2: σε ότι αφορά... bah, never mind, I'll just waste valuable web space (again)

Lux e tenebris
MercuryΜέλος
01/03/2007, 18:54:04
Dissociative identity disorder (DID) is a diagnosis described in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th Edition, Revised, as the existence in an individual of two or more distinct identities or personalities, each with its own pattern of perceiving and interacting with the environment. At least two of these personalities are considered to routinely take control of the individual's behavior, and there is also some associated memory loss, which is beyond normal forgetfulness. This memory loss is often referred to as "losing time". These symptoms must occur independently of substance abuse or a general medical condition.

Dissociative identity disorder was initially named multiple personality disorder (MPD), and, as referenced above, that name remains in the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems. Regardless of whether the disorder is termed dissociative identity disorder or multiple personality disorder, it is in no way related to schizophrenia. Although schizophrenia and dissociative identity disorder are commonly linked in the minds of lay people, it is a misconception.

While dissociation is a demonstrable psychiatric condition that is tied to several different disorders, specifically those involving early childhood trauma and anxiety, multiple personality remains controversial. Despite the controversy, some mental health institutes, such as McLean Hospital[1], have wards specifically designated for dissociative identity disorder.

Κάνε κουράγιο φίλε μου.Η επιστήμη κάνει θαυματα στις μέρες μας...

https://scholarsbank.uoregon.edu/dspace/bitstream/1794/1512/1/Diss_7_1_3_OCR.pdf

TrithemiusΜέλος
01/03/2007, 19:39:03
Oκ Mercury. Κέρδισες!

Πραγματικά δεν μπορώ να πέσω τόσο χαμηλά και να ξεφτιλιστώ τόσο όσο εσύ ξεφτιλίζεις τον εαυτό σου. Ο χρόνος που έβαλες για να ψάξεις έναν ιατρικό όρο ελπίζοντας πως θα με προσβάλεις δείχνει πόσο γνήσια εμπαθής είσαι. Και αν τελικά είσαι τόσο απροσάρμοστος σε ένα εικονικό κοινωνικό σύνολο, που αν μη τι άλλο είναι τόσο εύκολο να ενταχθείς, είναι σίγουρο πως το πραγματικό κοινωνικό σύνολο σε έχει ήδη αποβάλλει, σε έχει ήδη απορρίψει. Καταλαβαίνω πως είσαι πολύ μόνος σου, καταλαβαίνω πως έχεις φάει μεγάλη απόρριψη από πολύ κόσμο, γι' αυτό επιτίθεσαι με τόση μανία. Το ότι ξοδεύεις χρόνο για να ψάξεις έναν ιατρικό όρο, μόνον για να συντηρήσεις τη ένταση, δείχνει πως πραγματικά θέλεις να το κάνεις, δείχνει πως το εννοείς κι έχεις ανάγκη να γίνεις αντιπαθητικός, δείχνει έναν κρυμμένο θυμό που μόνον απρόσωπα σε ένα forum μπορείς να εκτονώσεις γιατί στο πραγματικό κοινωνικό σύνολο είσαι ένα τίποτα. Στο μυαλό σου, αυτά που γράφεις τώρα είναι το σημαντικότερο πράγμα που έκανες σήμερα. Ξέρω πως κάθε 10 δευτερόλεπτα κάνεις refresh στην ιστοσελίδα μέσα στην αγωνία του τι θα γράψω μετά. Είσαι ένας ανθρωπάκος που εδώ και 3 ημέρες βρήκε πάλι νόημα στη ζωή του. Επιτέλους κάποιος σε πρόσεξε! επιτέλους κάποιος ασχολείται μαζί σου μετά από πολύ καιρό! Ξέρεις πως είσαι ξεπερασμένος και ξέρεις πως αυτό αλλά και κάθε άλλο forum είναι για σένα πραγματική σωτηρία. Είναι ο μοναδικός κόσμος που σε ανέχεται γιατί απλά δεν σε γνωρίζει. Φυσικά, το ότι δηλώνεις ως τόπο το Amsterdam με βάζει σε "άλλες" σκέψεις... δικαιολογημένα πλέον...

Και για να μην ξεχνιώμαστε περί νωθρότητας αντιλήψεως, δείτε το σχόλιό του για ένα video-trick:

quote:
Όταν ξαναείδα το βίντεο και μέτρησα ξανά τις...πάσες έπαθα πλάκα. Κάντε το όλοι παιδιά,αλλά συγκεντρωθείτε καλά στη μπάλλα, μην την πατήσετε και σεις!
Προφανώς δεν μπόρεσε να καταλάβει τι συνέβαινε...

Δεν έχω τίποτε άλλο να σου γράψω, από το να σου ευχηθώ ΚΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ μιας και όπως δείχνεις αυτό είναι που έχεις ανάγκη (ακόμα και όταν δεν σου το προσφέρουν, ξεφτιλίζεσαι μόνος σου...). Και φυσικά κύριε Mercury, συνεχίστε να ξεφτιλίζεστε, τα λέτε τόσο ωραία! Παρακαλώ συνεχίστε

Lux e tenebris

Edited by - Trithemius on 01/03/2007 19:41:01

01/03/2007, 19:55:23
Ο υποφαινόμενος :

quote:
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παράκληση, επειδή τη μέχρι τώρα συζήτηση την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και σαν θέμα και σαν ποιότητα διαλόγου από όλους όσους έχετε καταθέσει τις απόψεις σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τις ειρωνείες γιατί είναι κρίμα να χαλάσει και αυτό το θέμα.

Αν και δεν ήταν δύσκολο στο συγκεκριμένο forum (ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ)

Για μένα όλοι οι διαδικτυακοί "τσακωμοί" δεν είναι ίδιοι, δεν μπορώ να τους βάλω όλους στον ίδιο κουβά. Δεν γίνεται.
Υπάρχουν οι "τσακωμοί" σχολικού επιπέδου…(φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ)
Υπάρχουν και οι "τσακωμοί" που έχουν κάποιο επίπεδο, ακόμα και στα μπινελίκια ή στους χαρακτηρισμούς. Ακόμα και από αυτούς τους "τσακωμούς" κάτι μπορεί να πάρεις.

Όλοι όσοι έχετε γράψει και συμμετάσχει στο θέμα (και εξαιρώ το εαυτό μου, με τη σφήνα του ενός μηνύματος), έχετε αποδείξει ότι είστε άτομα με κάποιο επίπεδο και αυτό δεν χρειάζεται να το πω εγώ, γιατί μπορεί εύκολα κάποιος να το καταλάβει από τον τρόπο που γράφετε και εκφράζεστε.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καλύτερα για όλους μας να συνεχίσουμε (δλδ συνεχίσετε) τη συζήτηση αυτή. Έτσι κι ‘αλλιώς σκοπός δεν είναι να πειστεί ο άλλος από τα επιχειρήματα μας, γιατί σε αυτά τα θέματα που αφορούν θρησκευτικά ζητήματα, είναι σχεδόν αδύνατον και δεν πρόκειται να βγει κάποιο συμπέρασμα. Σκοπός για μένα είναι να προβληματίσουν και να βάλουν τον άλλο να σκεφτεί κάποια πράγματα που μπορεί να μην έχουν περάσει από το μυαλό του. Αν θέλει βέβαια αν δεν θέλει είναι δικαίωμα του.

Εγώ τουλάχιστον είμαι από αυτούς που θέλουν να ακούν όλες τις απόψεις και φαντάζομαι ότι δεν αποτελώ εξαίρεση.

Επομένως αν έχετε την καλοσύνη μπορείτε να συνεχίσετε ;

Στράτος

Παν μέτρον άριστον
MercuryΜέλος
01/03/2007, 20:36:49
quote:

Δεν έχω τίποτε άλλο να σου γράψω, από το να σου ευχηθώ ΚΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ μιας και όπως δείχνεις αυτό είναι που έχεις ανάγκη (ακόμα και όταν δεν σου το προσφέρουν, ξεφτιλίζεσαι μόνος σου...). Και φυσικά κύριε Mercury, συνεχίστε να ξεφτιλίζεστε, τα λέτε τόσο ωραία! Παρακαλώ συνεχίστε

Όχι αγαπητοί μου,δεν θα συνεχίσω να σας ξεφτιλίζω...Το λόγο απο δω και περα για την υπόθεση σας και την τρελλή ιδέα σας ότι μπορείτε να χρησιμοποιείται 100 λογαριασμούς σε ένα φόρουμ την έχουν οι διαχειριστές και όχι εγώ...

Για τα της προσωπικής σας ζωής φαντάζομαι ότι το λόγο τον έχει ο ψυχίατρος σας...

Αντίο σας...

01/03/2007, 20:55:26
Η ποιότητα που θα σας σπρώξει να ξεφύγετε από το ανούσιο, μετράει φίλοι μου.

Αν και δεν γράφω σας διαβάζω, και τα πλέον αξιόλογα ξεκινούν από μικροδιαπλοκες σαν και αυτές που διεξάγονται. Μην τις φοβάστε.

Λένε πως η καλοσύνη στο λόγο, φέρνει εμπιστοσύνη, στη σκέψη βάθος, και στην πρόσφορα, αγάπη! Και του Τριθεμιου, ειληκρινα αν μιλήσω για την πρόσφορα του προς εσάς, σίγουρα θα προσβληθείτε, μα σκεφθείτε πως ίσως να είναι αυτές οι πραγματικές ιδιότητες του Εωσφόρου!

Κάποτε (ο εωσφορος) μου ψιθύρισε ντυμένος φιλόσοφος, πως ο μεγαλύτερη δύναμη και πλούτος στον άνθρωπο, είναι η Εγκράτεια, και πως η κάθε ευτυχία είναι μέσα μου.

Μάλιστα, σε άλλη εποχή, ο ίδιος ο Χριστός (τα διάβασα εδώ και πολλά χρόνια, έλεγε το ίδιο ακριβώς, πως η βασιλεία των ουρανών βρίσκεται μέσα μου…),

και αναρωτιόμουν, (τότε), σε τι διαφέρουν?

Για σκεφτείτε, άλλη μια ρήση από τον Ιησού,

εκείνος που είναι ενάντια σας, είναι υπέρ σας…

ίσως ήθελε να πει, (πως πρέπει να προσέξετε εκείνο το μέρος της ψυχής σας που αντιδρά, (και ο Εωσφόρος Τριθεμιος αν σας αρεσει, εδώ έτσι δρα), μιας και δεν μάθατε ακομα στη ζωή να ανταποκρινόσαστε, (γνωρίζετε μόνο να αντιδράτε).

Αυτα ισχυουν φυσικα για ολους.

Και τώρα θα σας κάνω μια ερώτηση, κρίσεως. Μην ψαχνεται για απαντηση στη βιβλο!

Δεν νομίζεται μέσα σας, πως έχετε ΧΡΟΝΟ?

Έχετε?

Προσέχετε τι θα απαντήσετε, ανεξάρτητου πιστεύω και κατευθύνσεως, μήπως και σας έρθουν… τα πάνω κάτω!

Πλάτωνας, veste prada!

TrithemiusΜέλος
01/03/2007, 21:01:32
Πολύ σωστά Ευστράτιε. Προσωπικά, αν είναι να κερδίσω κάτι, θα το κερδίσω από τις υγιείς αντιπαραθέσεις. Περιμένω επιχειρήματα όχι για να τα χλευάσω αλλά για να κρίνω αν είναι ικανά να με κάνουν να αλλάξω άποψη για κάποιο θέμα. Δυστυχώς όμως, όπως αναφέρεις κι εσύ, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν η μία πλευρά λέει "αυτό πιστεύω κι αν σ' αρέσει. Δεν είμαι διατεθημένος να αλλάξω άποψη". Μια τέτοια οπτική δεν μπορεί να οδηγήσει σε γόνιμο διάλογο γιατί α) αυτός που εκφράζει μια τέτοια άποψη, τελικά απλά αναπαράγει τις θέσεις του δόγματος όπου πιστεύει και β) γιατί μια τέτοια θέση δεν ενέχει ανάδειξη της προσωπικότητας. Είτε απαντήσει το μέλος "Α", είτε απαντήσει το μέλος "Β", αν ανήκουν και οι δύο στο ίδιο δόγμα, η απάντηση θα είναι η ίδια.

Νομίζω πως όπως ήδη έχω αναφέρει, μια παραγωγική κουβέντα μπορεί να γίνει μόνον ανάμεσα σε ελεύθερους στην σκέψη ανθρώπους (ανοιχτά και αδογμάτιστα μυαλά) ή ακόμα και σε άτομα που μπορεί μεν να ανήκουν σε έναν δογματικό χώρο αλλά να έχουν προπαντώς τη θέληση και την επιθυμία να επεξεργάζονται κάθε θέση του δόγματος και κατόπιν να καταλήγουν σε προσωπική πλέον θέση για ένα ζήτημα. Φυσικά το τελευταίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ένα αμιγώς δογματικό άτομο γιατί τότε θα έχανε την ιδιότητα-χαρακτηριστικό του (αυτό του δογματικού-παπαγάλου).

Εσύ τι λες γι' αυτό; Είναι τελικά ουτοπία μια συζήτηση για θρησκευτικά θέματα αν έστω η μία πλευρά δηλώνει αμετακίνητη στις απόψεις της;

Μιας και αναφέρεις τα ανωτέρω και παρακολουθείς αυτή την "κουβέντα" (), θέλεις να μας γράψεις τις δικές σου απόψεις για το αρχικό κείμενο; Πιστεύεις πως τελικά υπήρξε προπατορικό αμάρτημα; Υπάρχει αυτό το εννοιολογικό παράδοξο που αναφέρω;

Lux e tenebris
TrithemiusΜέλος
01/03/2007, 21:57:34
Φίλε Πλάτωνα, κατ' αρχήν καλωσήλθες στην παρέα . Μαζί με την Εγκράτεια που αναφέρεις, να συμπληρώσω και το Σθένος, τη Σωφροσύνη και τη Δικαιοσύνη... Κάνοντας μια ανασκόπιση της κουβέντας, θα έλεγα πως πέτυχα στα μισά

Τώρα σχετικά με την ερώτησή σου, πιστεύω πως εννοείς πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η ζωή περνά κι εξελίσσεται τάχιστα και είναι τόσα αυτά που έχουμε να μάθουμε, που κάθε απόκλιση από τον σκοπό αυτό θεωρείται πραγματικό χάσιμο χρόνου.

Lux e tenebris
01/03/2007, 22:15:14
Αγαπητοί Trithemius & Mercury, θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό, εάν αυτό σημαίνει πως για να απαντήσετε, θα ρωτήσετε πρώτα τον εαυτό σας.

Ποιό πιστεύετε πως είναι το όφελος της μεταξύ σας αντιπαράθεσης που εκτυλίχθηκε ως τώρα στο θέμα και τι συναισθήματα σας δημιούργησε?

Σίγουρα όταν κάνουμε έναν διάλογο με κάποιον άνθρωπο - είτε αυτός έχεις όμοιες απόψεις με τις δικές μας είτε έχει εκ διαμέτρου αντίθετες (κυρίως αυτό) - αποκομίζουμε κάποιες εμπειρίες, κάποια συναισθήματα και κάποια γνώση.
Το εύρος αυτής της γνώσης μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που να μην ξέρουμε ποιά γνώση να πρωτοδεχτούμε.

Αυτή λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει κάποια συμπεράσματα επάνω σ' ένα επιστημονικό/κοινωνικό/φιλοσοφικό θέμα, μπορεί να είναι η εκμάθηση ενός δύσκολου νόμου της Φυσικής ή ένα μαθηματικό αξίωμα και μπορεί - ανάμεσα σ' όλα αυτά - να είναι και κάποια γνώση που ξεπροβάλλει για τον συνάνθρωπο μας κι εμάς.
Αν θα με ρωτούσε κανείς για το ποιά είναι η πιο σημαντική μορφή, θα απαντούσα πως ο διαχωρισμός αυτός είναι τρομερά δύσκολος κι ενέχει την πιθανότητα να "αδικήσω" κάποια μορφή γνώσης επειδή προτίμησα κάποια άλλη.
Πιστεύω όμως πως για να μπορέσει η κάθε μορφή γνώσης να είναι χρήσιμη κι ωφέλιμη για την εξελικτική μου πορεία, θα πρέπει να έχω ξοδέψει ώρες ατελείωτες έχοντας στοχαστεί επάνω στην τελευταία μορφή που ανέφερα:

Την γνώση δηλαδή γύρω από εμένα, τον συνάνθρωπο μου και γενικότερα για τον άνθρωπο, η οποία προκύπτει κι από την συναναστροφή μου με έναν άνθρωπο.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το γεγονός πως κάθε φορά που κάνουμε έναν διάλογο κάτι προκύπτει, το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε.
Τι κι αν ο Α πιστεύει πως το προπατορικό αμάρτημα αναλύεται σε 10 συγκεκριμένα επιμέρους στοιχεία κι ο Β σε 10 άλλα, εντελώς διαφορετικά από αυτά του Α?
Μπορεί κάποιος από όλους εμάς να σκεφτεί πως αυτά μπορεί να είναι τα ψιλά γράμματα κι η κορυφή ενός παγόβουνου?
Κι ο Α κι ο Β δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να αναζητήσουν, να μάθουν, να λάβουν κάποια ερεθίσματα και με την σειρά τους να δώσουν ερεθίσματα σε κάποιον άλλον?
Όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ και συζητάμε, γιατί είμαστε εδώ?
Και θα ήθελα να το σκεφτούμε όλοι αυτό, το θεωρώ πολύ σημαντικό...
Κι όταν το κάνουμε αυτό ας έχουμε κάπου μέσα στο μυαλό μας την σκέψη πως αυτό που είμαστε εμείς οι ίδιοι μέσα μας - πίσω από το "περιτύλιγμα" που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο - είναι στην ουσία σχεδόν το ίδιο με αυτό που υπάρχει μέσα στον διπλανό μας.

================================================

Αγαπητέ Trithemius, σε κάποια από τα προηγούμενα μηνύματα σου αναφέρεις πως έχεις συμμετάσχει στις Συζητήσεις των Forums του Esoterica και με κάποιους άλλους λογαριασμούς.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αντιμετώπιζες κάποιο τεχνικό πρόβλημα όταν συνέβαινε αυτό - οπότε άνοιγες κάποιον άλλον λογαριασμό αφήνοντας ανενεργό (?) τον παλιό - ή απλά ήταν μια "διάθεση" αλλαγής ψευδωνύμου?

Είτε όμως ισχύει το ένα είτε ισχύει το άλλο, σε κάποια τέτοια περίπτωση το μέλος θα έπρεπε να ενημερώνει την Ομάδα των Υπευθύνων για την αλλαγή ψευδωνύμου, σωστά?

In anticipation of my resurrection...

zemphisΝέο Μέλος
01/03/2007, 22:59:06
Φίλοι,

αφού μου απευθύνατε το λόγο, πρέπει να σας απαντήσω:

Elo:

quote:
zemphis, Σε ένα τέτοιο φόρουμ είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν απόψεις και αντιθέσεις από κάθε πλευρά , και παρατάξει .
μην ξεχνάς ότι εδώ μέσα δεν είναι παρά ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας .

Αυτό βέβαια , σε καμία περίπτωση δεν γίνεται απαγορευτικό , όπως λες στο να εκφράσεις τα προσωπικά σου πιστεύω και τις σκέψεις σου .
Δέστο και από την άλλη όψη του θέματος , αυτές η αντιθέσεις θα σε κάνουν πολλές φορές να ψαχτείς περισσότερο πάνω σε κάποια πιστεύω σου , να αναρωτηθείς πολλές φορές με τον εαυτό σου , και πάνω από όλα να σου δώσουν ποιο σταθερά βήματα στον δρόμο που επέλεξες να ακολουθήσεις

Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι λογικό να υπάρξουν αντιπαραθέσεις - και επιθυμητό - αλλά όχι ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΜΑΣ , ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ , ΤΥΠΟΥ " ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΗΣ, ΚΛΕΦΤΗΣ, ΠΑΛΑΒΟΣ " ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ!! Και δεν συμφωνώ ότι το φόρουμ αντικατοπτρίζει ένα μικρόκοσμο της κοινωνίας μας- εξαρτάται για ποιά κοινωνία μιλάς!
Για παράδειγμα, στην κοινωνία του " λιμανιού" μπορεί το στυλ αυτό της συζήτησης να είναι φυσιολογικό.
Πάντως, σε ένα φιλοσοφικό καφενείο της Αθήνας που πηγαίνω κατά καιρούς , δεν είδα να 'αρπάζεται" έτσι κανένας - σκέψου πλάκα που θα γινόταν, αν άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, που κάθονται δίπλα-δίπλα σε μια φιλοσοφική συζήτηση, να άρχιζαν να απευθύνουν το λόγο ο ένας στον άλλο, και να λένε "Ρέ, είσαι θεοτρελλος", "έρχεσαι εδώ κάθε φορά για να χαλάς τη συζήτηση, στα τσακίδια!", και στο τέλος να αρχίσουν όλοι να εκσφενδονίζουν τα ποτά τους ο ένας στον άλλο, και να ρίχνουν και μπουνιές, όπως στα γουέστερν!
Οχι, τα fora στο ιντερνετ ΔΕΝ είναι σαν την κοινωνία μας - γιατί στην κοινωνία, για να είμαστε ενταγμένοι, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως στα fora, όπου η ανωνυμία επιτρέπει στον καθένα να βγάζει τα απωθημένα του πάνω στους συνομιλητές του!

Mercury:

Aυτά που είπα στον Elo παραπάνω, ισχύουν και για σένα ( για να μην μακρυγορούμε).

Πάντως, σε σχέση με το παράδειγμα σου με τον παραλληλισμό του ΘΕΟΥ με την ΤΡΟΧΑΙΑ:

quote:

Θα σου έλυνα και τη δική σου απορία αλλά βλέπω ότι φευγεις.Δεν πιστευω βέβαια να έχεις την απαίτηση να σε παρακαλέσω να μείνεις για να σου λύσω την απορία.Ετσι δεν είναι?

Να πας στο καλό λοιπόν...

Ξέχασε το καλύτερα - ποτέ δεν θα μπορέσεις να μου λύσεις αυτή την απορία, για τον απλουστατο λόγο ότι το παράδειγμα είναι ατυχές, επειδή:

1)Δεν αφορά καμμιά πραγματική κατάσταση της ΥΠΑΡΚΤΗΣ πραγματικότητας

2) Η ΤΡΟΧΑΙΑ δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τον ΘΕΟ ( τουλάχιστον κατα την ταπεινή μου γνώμη)

- Επίσης, ούτε "έχω απαίτηση", ούτε " χρειάζεται να με παρακαλέσεις να μέινω" - απαντώ απλά γιατί μου απευθύνθηκε ο λόγος. Αλλά τωρα βλέπω ότι έφυγες εσύ.

el.elyon:

quote:
Για ποιο καυγά μιλάς; και ποιος σε εμπόδισε να πεις την άποψη σου; εάν θα την έλεγες να είσαι σίγουρος ότι θα την διάβαζα με μεγάλη προσοχή. Σωστός, λες με τι φεύγεις άλλα δεν είπες με τι ‘μπήκες’ ;
Λοιπόν, ο καθένας εδώ μέσα είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και όλοι έχουν τα ιδία δικαιώματα ως μέλη! Άλλα δεν μας είπες εσύ τελικά ανάβεις κεράκι για τον σατανά, προσεύχεσαι για τον σατανά; σε ποιον ανάβεις το κεράκι και σε ποιον προσεύχεσαι; Αυτό δεν ήταν και η ‘ενδιαφέρουσα άποψη’;

Αγαπητέ el.elyon,
έχεις δίκιο, δεν είπα με τι μπήκα - και σου απαντώ: γιατί το θέμα του προπατορικού αμαρτήματος απασχολεί κάθε θρησκευόμενο ( με την ευρεία έννοια της λέξης) άνθρωπο.

Και τώρα για το κεράκι του Σατανά...Να πώ πρώτα ότι , είτε είναι φυσική οντότητα ο Σατανάς είτε όχι, είμαι σίγουρος ότι θα γελάει κάτω απο τα μουστάκια του τώρα,( αν είχε μουστάκια) και θα έχει θεριέψει, γιατί ο Σατανάς τρέφεται απο τις αντιπαραθέσεις, την περηφάνεια, το σαρκασμό, τη ματαιοδοξία , τη διχόνοια και όλα τα άλλα που δημιουργεί ο άνθρωπος και, δόξα τω θεώ - (η μήπως, δόξα το Σατανά?)έχει άφθονα τέτοια εδώ μέσα! Ετσι, δεν χρειάζεται να ανάψω τίποτα εγώ, άλλοι κάνουν τη δουλειά του Σατανά με μεγάλη επιτυχία..

Να κλείσω εδώ , συνεισφέροντας κάτι στο αρχικό θέμα της συζήτησης:

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο " κατ' εικόνα και ομοίωσιν του,, ο ΄΄ανθρωπος έχει το θεϊκό στοιχείο μέσα του, και είχε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ απο την αρχή. Αυτή η ελεύθερη βούληση τον οδήγησε στο προπατορικό αμάρτημα, και αυτή η ίδια μπορεί να τον βοηθήσει να απελευθερωθεί απο αυτό, νικώντας τον Σατανά - δηλαδή νικώντας όλα αυτά που συντηρούν το Σατανά, όπως είπα παραπάνω..

TrithemiusΜέλος
01/03/2007, 23:37:23
Φίλε Dying_Incubus, δε νομίζω πως το θέμα των πολλών λογαριασμών αποτελεί κάτι καινοφανές στο Esoterica ή σε άλλα fora. Επίσης, το να συζητήσουμε εδώ κάτι τέτοιο, δε νομίζω πως σχετίζεται με το θέμα όπου συμμετέχουμε. Πάραυτα, πουθενά στους όρους εγγραφής στο Esoterica δεν είδα πως είτε απαγορεύεται η χρήση περισσοτέρων του ενός λογαριασμού, είτε το κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει για κάτι τέτοιο τους διαχειριστές, αν κι εφόσον συμβεί. Επίσης, γνωρίζεις καλύτερα από εμένα πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι πολλοί οι λογαρισμοί με κοινή προέλευση. Δεν καταλαβαίνω γιατί υφίσταται θέμα για εμένα προσωπικά και μάλιστα όταν είμαι ίσως ο μοναδικός που έχω το θάρρος να το δηλώσω. Το κλείνω εδώ.

Φίλε/η zemphis, ο θεός δεν μπορεί να έπλασε τον άθρωπο κατ' εικόνα και κατ' ομοίωσιν. Γενικότερα, κάθε δημιουργός, δημιουργεί κάτι κατ' εικόνα του, δηλαδή δημιουργεί μια ύπαρξη με ενδεικτικά χαρακτηριστικά του. Το καθ΄ ομοίωσιν θεωρώ πως δεν μπορεί να ισχύσει γιατί τότε το δημιούργημα γίνεται όμοιο με τον δημιουργό.

Επίσης θεωρώ πως η ελεύθερη βούληση, όπως ήδη προανέφερα σε αυτό το thread, είναι έννοια ξεκάθαρα ασύμβατη με την παραδείσια κατάσταση, τόσο την πρωταρχική (αυτή όπου ζούσαν οι πρωτόπλαστοι), όσο και η τελική (μετά την τελευταία κρίση). Αυτά φυσικά πάντα υπό τη χριστιανοεβραϊκή οπτική που προϋποθέτει κι έναν θεό-δημιουργό σε απόσταση από το δημιούργημά του.

Lux e tenebris

Edited by - Trithemius on 01/03/2007 23:44:11

02/03/2007, 00:36:40
quote:
Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι λογικό να υπάρξουν αντιπαραθέσεις - και επιθυμητό - αλλά όχι ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΜΑΣ , ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ , ΤΥΠΟΥ " ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΗΣ, ΚΛΕΦΤΗΣ, ΠΑΛΑΒΟΣ " ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ!! Και δεν συμφωνώ ότι το φόρουμ αντικατοπτρίζει ένα μικρόκοσμο της κοινωνίας μας- εξαρτάται για ποιά κοινωνία μιλάς!
Για παράδειγμα, στην κοινωνία του " λιμανιού" μπορεί το στυλ αυτό της συζήτησης να είναι φυσιολογικό.
Πάντως, σε ένα φιλοσοφικό καφενείο της Αθήνας που πηγαίνω κατά καιρούς , δεν είδα να 'αρπάζεται" έτσι κανένας - σκέψου πλάκα που θα γινόταν, αν άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, που κάθονται δίπλα-δίπλα σε μια φιλοσοφική συζήτηση, να άρχιζαν να απευθύνουν το λόγο ο ένας στον άλλο, και να λένε "Ρέ, είσαι θεοτρελλος", "έρχεσαι εδώ κάθε φορά για να χαλάς τη συζήτηση, στα τσακίδια!", και στο τέλος να αρχίσουν όλοι να εκσφενδονίζουν τα ποτά τους ο ένας στον άλλο, και να ρίχνουν και μπουνιές, όπως στα γουέστερν!
Οχι, τα fora στο ιντερνετ ΔΕΝ είναι σαν την κοινωνία μας - γιατί στην κοινωνία, για να είμαστε ενταγμένοι, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως στα fora, όπου η ανωνυμία επιτρέπει στον καθένα να βγάζει τα απωθημένα του πάνω στους συνομιλητές του!

zemphis , μιλάω για μια κοινωνία που αντιμετωπίζεις κάθε μέρα βγαίνοντας από το σπίτι σου , και όχι για ένα μικρό ( φιλοσοφικό ) σύνολο ανθρωπον , που πας για να κουβεντιάσεις και να ανταλλάξεις κάποιες ανησυχίες σου και πιστεύω σου με ανθρώπους που είσαι αντιμέτωπος ,πρόσωπο με πρόσωπο .

Βλέπεις , το ότι σου ανέφερα « να αναρωτηθείς πολλές φορές με τον εαυτό σου » πάει να πει , ότι ο σωστός συνομιλητής , έστω και κρυμμένος πίσω από ένα φόρουμ , είναι αυτός που μπορεί να δώσει σε κάποιον με αντίθετες απόψεις να καταλάβει ότι έστω και αν οι δρόμοι τους δεν συμβαδίζουν με τίποτα , παρόλα αυτά σέβεται τις απόψεις του και τον ίδιο , ανεξάρτητα αν δεν τις δέχεται .
Βλέπεις είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις κάτι από μια κουβέντα .

Ο καθένας μας είμαστε υπεύθυνοι για το ΕΓΩ μας , και αν πέσουμε στην παγίδα λόγο αδυναμίας χαρακτήρα ( κάτι απόλυτα φυσιολογικό για όλου μας ), και δεν μπορέσουμε να μάθουμε από αυτό για τα πάθη του εαυτού μας , τότε αυτό το ψέμα που απεχθανόμαστε , και κατηγορούμε με κάθε τρόπο , θα το βρίσκουμε κάθε μέρα στο είδωλο του εαυτού μας .

Υ.Γ δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοια καφενεία , για ανάφερε κανένα αν θέλεις για να μάθω. Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρων .