- Γιατί ήρθαμε στην Γη? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Φίλε ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, στρέψου προς το φως και μην αμαρτάνεις ξανά.
Μην επιδίδεσαι σε διαβολικούς σκοπούς, τέκνο μου

Αν λοιπόν, ο άνθρωπος είναι περίπου 7.500 χρόνων (!!!) όλα έπρεπε να γίνουν (Τρωϊκός πόλεμος, κατακλυσμός, Πυραμίδες, Ατλαντίδα, Λεμουρία κ.α.)μέσα σ' αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Πώς είναι δυνατόν να κάνει πράγματα ο άνθρωπος πριν... δημιουργηθεί;;; ![]()
![]()
![]()
Οι Πυραμίδες λογικά, χτίστηκαν σε μια εποχή, εντελώς άγνωστη σε εμάς, με τεχνολογία, εντελώς άγνωστη σε εμάς και για λόγους που μόνο η φαντασία μπορεί να τολμήσει να ψάξει.
Οι τρόποι χτισίματος που προβάλλονται κατά καιρούς, για χιλιάδες εργάτες με σχοινιά και γλύστρες, εμένα προσωπικά μου προκαλούν γέλιο.
Όπως επίσης, ότι ο αρχικός σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν σαν τάφοι.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
δεν καταλαβαίνουν ότι η διεκδικιση δεν είναι παρά
ζωώδες και ο άνθρωπος, που είναι κάτι παραπάνω απόζώο,
μπορεί και θα το φτάσει κάποια στιμή, σύντομα...
Φίλε Πτολεμαίε, η ηλικία μου μου λέει ότι βαρέθηκα
τις "περιπέτειες". Προσωπικά προτιμώ, την ειρήνη,
εδώ και πολύ καιρό. Δεν θα έπληττα καθόλου σε ένα
κόσμο αρμονίας και ομορφιάς.. Δικαιούμαστε ,κάποτε,
να ζήσουμε σαν άνθρωποι κι όχι σαν ζώα...
quote:
γιαπετ:
Φίλε Πτολεμαίε, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι τις πυραμίδες τις έφτιαξε ο θεός για να εξυπηρετήσουν τους εβραίους, 12000 χρόνια μετά, όταν θα τους έβγαζε απ' την Αίγυπτο, κατασφάζοντας τους Αιγύπτιους, από ενός χρόνου και πάνω, καθώς και τα ζώα τους.Καλά δεν γνωρίζεις το σχέδιο του... θεού;;;;
Nα θυμηθούμε αν έρθει καύσωνας, να σου πούμε να μας πεις και άλλα τέτοια............σίγουρα θα φύγει γρήγορα.....

quote:
ΑΔΙΑΒΣΤΟΣ:
Οπως καταλαβαινεις η μερα που θα πεταξεις την Π.Δ. σε καποιον Χ.Υ.Τ.Α. δεν ειναι μακρυα ...Αυτο το μηνα ξεκινα και το πειραμα CERN Ταπ΄το οποιο αναμενοντε απαντησεις στα ερωτηματα , τι ειναι η υλη, απο που προερχεται , πως συγκροτειται για να σχηματισει αστρα, πλανητες , ζωικους και φυτικους οργανισμους .(δεν γνωριζω ακριβη ημερομηνια αν καποιος φιλος γνωριζει κατι ας μας ενημερωσει)
Ερρωσθε ...
Γιατί τόση φασαρία? ήδη απαντήθηκε, τα πολύ παλιά τα χρόνια.................μαζεύτηκε........μαζεύτηκε.......... ένα πολύ πολύ μεγάλο κενό............ήταν τόσο μεγάλο............που δε χώραγε...........ε! και στο τέλος κάπου βρήκε και έσκασε.......και να πλανήτες, να ήλιοι, να ανθρώποι, να γάιδαροι.......όλα έγιναν......ήταν απλά ένας κρότος ........ένα ΜΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!
Πάλι από την αρχή θα γυρνάμε?.....

Εγώ πάντως προτιμώ αυτό που και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν πει.......για παράδειγμα....Θαλής: "To απλό ον είναι ο Θεός, ο οποίος είναι αγέννητος. Το ποιο ωραίο είναι ο κόσμος που είναι Έργο του Θεού"............. αλλά ας δούμε και ο Δημόκριτος τι έλεγε.....Δημόκριτος:"Και οι κόσμοι έναι άπειροι και υφίστανται γέννηση και φθορά. Τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί από το μη ον και τίποτα δεν μπορεί να φθαρεί στο μη ον.
Πόσο κοντά είναι λοιπόν οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι με τη διδασκαλία του Ιησού? και πόσο με το ΜΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ των επιστημόνων? Για αυτό λέω ότι οι φιλόσοφοί μας ήσαν οι πρόδρομοι του Χριστιανσιμού.........

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
πράγμα να το θεωρούν καλό επειδή το λένε αυτοί
κι όταν το ίδιο το λέει άλλος, είναι κακό και
υστερόβουλο...Με αυτό θέλω να πω ότι πολύ σωστά το θέτει
ο Ευρωπαίος2, περι προδρόμου του χριστιανισμού στα
πρόσωπα τόσων αρχαίων φιλοσόφων... Και πόσο μπροστά
θα πηγαίναμε, αν δεν υπήρχε το δικό μου και το δικό σου...
Αυτό το πράγμα που όλοι θέλουμε δικό μας κάτι που ανήκει
στον Θεό και το διεκδκούμε, είναι που μας μπερδεύει...
quote:
πτολεμαιοςωφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το σχέδιο του θεού μου διέφυγε , απλά όσον αφορά τις Πυραμίδες πάντα είχα μια απορία πως γίνεται ο Όμηρος που αναφέρει ότι ο Μενέλαος ανέβηκε δυο φορές τον Νείλο και μάλιστα μεχρι τους πρώτους καταράκτες να μην αναφέρει ουτε μια λέξη για τις Πυραμίδες?!!!!
Διότι ο Ομηρος δεν ήταν συγγραφέας ταξιδιωτικών-πολιτιστικών οδηγών και χαρτών. Επικός ποιητής ήταν.
quote:
πτολεμαιοςνα δεχτώ δηλαδή οτι η Ιλιάδα και η Οδύσεια αναφέρονται σε εποχές κάτι χιλιάδες χρόνια πρην να χτιστούν οι Πυραμίδες?!!!
Οχι να μην το δεχτείς διότι εύκολα προκύπτει από το περιεχόμενό τους ότι αναφέρονται σε εποχές αρκετών αιώνων μετά τις πρώτες πυραμίδες(2600 π.Χ.). Η Ιλιάδα αναφέρεται κυρίως στη Μυκηναϊκή εποχή(1600π.Χ. - 1100π.Χ.) και μάλιστα στους τελευταίους αιώνες της.
Και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό? Εύκολα από τον υλικό πολιτισμό που περιγράφουν.
Για παράδειγμα στην Ιλιάδα γίνεται συχνά αναφορά σε πολεμικά άρματα. Το πολεμικό άρμα έφτασε στην Ελλάδα μετά το 2000 π.Χ. και το συναντάμε πρώτη φορά σε καταλόγους καταγραφής οπλοστασίων των Μυκηναϊκών ανακτόρων, έπειτα σε μυκηνάϊκές τοιχογραφίες από τα ανάκτορα της Πύλου, της Τίρυνθας από ανασκαφές της Σαλαμίνας της Κύπρου και από κάποια άλλα σύγχρονα περίπου ευρήματα. Επίσης η αναφορά της Ιλιάδας στον σίδηρο, μαρτυρεί ότι στο έπος έχουν προστεθεί στοιχεία μεταγενέστερα της μυκηναϊκής περιόδου, από την εποχή δηλαδή που ξεκινά να χρησιμοποιείται ο σίδηρος στην Ελλάδα (μετά το 1150 π.Χ.)
Και η Οδύσσεια φυσικά περιγράφει περιπέτειες μεταγενέστερες του Τρωικού πολέμου.
Αν αναφέρονταν σε κάτι χιλιάδες χρόνια πριν τις Αιγυπτιακές πυραμίδες, δεν θα έκαναν λόγο για πολεμικά άρματα, χάλκινα όπλα, ολόσωμες ασπίδες, στρογγυλές ασπίδες, χάλκινες πανοπλίες, πολυτελή ανάκτορα και παλάτια, σίδηρο και λοιπά αντικείμενα που μπορούμε σχετικά εύκολα να χρονολογήσουμε, αλλά σε ημιξεβράκωτους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες που τρέχουν πίσω από θηράματα ή το πολύ πολύ σε νεολιθικούς ψαράδες της Καστοριάς να ξεκοκαλίζουν το υδάτινης προέλευσης φαγητό τους.

Edited by - Agnostic on 04/08/2008 15:17:47
προς το πλάσμα του, προκειμένου να μας σώσει.
Έδωσε τον χρόνο ώστε να βρει ο άνθρωπος τη λογική και
τη σύνεση να επανακάμψει...
Αυτό δείχνει την τεράστια και ανιδιοτελή αγάπη του για τον άνθρωπο....
Απαντάει δε κάτι τέτοιο και στο γιατί είμαστε κι οι μόνοι
στο σύμπαν... Δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι εξωγήινοι, αν δεχτούμε
ότι ο άνθρωπος "εκτίει" κάποιο είδος "ποινής" για το προπατορικό
αμάρτημα...Αυτοί τι έκαναν; Έφαγαν κι΄αυτοι το μήλο, ή τη σκανδάλη;...
Τώρα, εφόσον υπάρχει Θεός, γιατί ντε και καλά να θέλει να μας πει τα πάντα? Και πότε να το έκανε αυτό? Με την Παλαιά Διαθήκη? εδώ ήταν αναγκασμένος με κωδικοποιημένα μηνύματα να μιλάει για μήλα Αδάμ και Εύα τι να τους έλεγε τότε αιώνες π.Χ.?
Με την Καινή Διαθήκη?..... Ο Γαλιλαίος αιώνες!!!!! μετά είπε ότι η γη γυρίζει και πήγαν να τον φάνε τον άνθρωπο! Άντε τώρα ο Ιησούς να μιλούσε για εξωγήινους (εφόσον υπάρχουν)!
Το ότι δεν μίλησε, για μένα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, ούτε όμως κι ότι υπάρχουν.......θα δείξουν τα χρόνια ή οι αιώνες! που θα έρθουν.
Και στο κάτω κάτω ο Ιησούς δεν ήρθε για να μας προάγει επίγειο πολιτισμό αλλά επουράνιο, δεν ήρθε για να ανακαλύψει το ντίζελ, αλλά για να μας μιλήσει για το πόσο σημαντικό ο άνθρωπος είναι να είναι άνθρωπος. Για να μας πει ότι υπάρχει Θεός ο οποίος ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, με όλες τις αδυναμίες του.
Αν το πάμε ποιο βαθιά! γιατί να υπάρχουν κράτη? γιατί να υπάρχουν σύνορα? όλοι παιδιά του ίδιου Θεού δεν είμαστε?
Προσωπικά θα πω, ότι έτσι μ' αρέσει!!!!! έτσι θέλω, να ξεχωρίζω από άλλους λαούς με σύνορα και να ξεχωρίζει και η ιστορία μου! Είναι αυτό όμως που λέω καθαρά θέμα αδυναμίας κάποιων πραγμάτων! Είμαι όμως άνθρωπος και βάζω κι εγώ τους κανόνες μου και εφόσον δεν ενοχλώ απαιτώ να γίνουν σεβαστοί!
Ο Ιησούς αυτό το γνώριζε, ήξερε πολύ καλά ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και ότι συνεπάγεται, δέχτηκε αυτή την αδυναμία του και για αυτό είπε αποδώστε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού, τω Θεώ!
Δεν Τον ενδιαφέρει λοιπόν το Θεό εάν ο άνθρωπος δει ή όχι εξωγήινους! εάν βάλει ή όχι σύνορα. Τον ενδιαφέρει και αυτό θα κρίνει! εάν ο άνθρωπος δει ή όχι Αυτόν!
Προσωπική μου άποψη...........
quote:
europaios2 Εγώ πάντως προτιμώ αυτό που και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν πει.......για παράδειγμα
Θαλής: "To απλό ον είναι ο Θεός, ο οποίος είναι αγέννητος. Το ποιο ωραίο είναι ο κόσμος που είναι Έργο του Θεού"............. αλλά ας δούμε και ο Δημόκριτος τι έλεγε.....
Δημόκριτος:"Και οι κόσμοι έναι άπειροι και υφίστανται γέννηση και φθορά. Τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί από το μη ον και τίποτα δεν μπορεί να φθαρεί στο μη ον.
Άλλος ένας φιλόσοφος (Δημόκριτος) που μίλαγε για τον ..θεό…
και ειδικά ο Δημόκριτος με τον Λεύκιππο που εισήγαν πρώτοι την έννοια του … Ατόμου…
Ευρωπαίε καλύτερα θα ήταν προτού γράφεις κάτι σαν αυτό … «Τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί από το μη ον και τίποτα δεν μπορεί να φθαρεί στο μη ον.», να γνωρίζεις πάνω σε τι αναφέρονται ;
Ο Αριστοτέλης στο Περί Δημοκρίτου και στα Μεταφυσικά αναφέρει τα εξής :
«Ο Λεύκιππος και ο σύντροφος του Δημόκριτος υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία είναι το πλήρες και το κενό, αποκαλώντας τα αντίστοιχα ον και μη όν. Το όν είναι γεμάτο και στερεό, το μη όν άδειο και αραιό. Επειδή, όπως λένε, το κενό υπάρχει όσο και το σώμα, γι' αυτό το μη όν υπάρχει όσο και το ον. Αυτά τα δύο μαζί είναι οι υλικές αιτίες των πραγμάτων που υπάρχουν»
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ-ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΒΙΩΝ -ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΑΒΔΗΡΙΤΗΣ
Να ποιές είναι οι θεωρίες του: αρχές όλων των πραγμάτων είναι τα άτομα και το κενό. Κάθετι άλλο είναι απλή δοξασία. Οι κόσμοι είναι άπειροι, γεννιούνται και πεθαίνουν. Τίποτε δεν γεννιέται από το μη ον ούτε πεθαίνει μέσα στο μη ον. Και τα άτομα είναι άπειρα στο μέγεθος και στο πλήθος. Κινούνται υπό τη μορφή δίνης μέσα στο όλον, κι έτσι δημιουργούν όλα τα πράγματα, που σχηματίζονται από συνένωση: τη φωτιά, το νερό, τον αέρα και τη γη, που είναι ενώσεις καθορισμένων ατόμων. Τα άτομα είναι, λόγω της συμπαγούς [στερεής] φύσης τους, αμετάβλητα και αναλλοίωτα. Ο ήλιος και η σελήνη έχουν προκύψει από συνένωση τέτοιων λείων και στρογγυλών μαζών, όπως και η ψυχή, που ταυτίζεται με το νου. Το ότι βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της πρόσπτωσης εικόνων (ειδώλων) [στο μάτι].
Όλα συμβαίνουν κατ’ ανάγκη, επειδή η δίνη είναι η αιτία της γένεσης όλων των πραγμάτων. Ο Δημόκριτος ονομάζει την δίνη «ανάγκη».
Για αυτόν οι ιδιότητες των πραγμάτων υπάρχουν κατά σύμβαση, ενώ το κενό και τα άτομα υπάρχουν εκ φύσεως.

quote:
elo:
Ευρωπαίε καλύτερα θα ήταν προτού γράφεις κάτι σαν αυτό … «Τίποτα δεν μπορεί να γεννηθεί από το μη ον και τίποτα δεν μπορεί να φθαρεί στο μη ον.», να γνωρίζεις πάνω σε τι αναφέρονται ;
Λες φίλε μου να έγραψα χωρίς να γνωρίζω τη συνέχεια?...
Μια και ανέφερες τον Λεύκιπο ας δούμε τι άλλα λέει:" ;Όπως δε γεννιέται ο κόσμος έτσι και μεγαλώνει, παρακμάζει (φθίσης) και εξαφανίζεται (φθορά), όλα δε αυτά γίνονται δυνάμει κάποιας αναγκαιότητας (κατά τινά ανάγκην), της οποίας τη φύσιν δεν διασαφηνίζει (οποία εστίν ού διασαφεί)
Βιβλιογ. Διογένους Λαέρτιος "Βίοι Φιλοσόφων"
Κατά τον Αέτιον όμως ο Λέυκιπος ταύτιζε την ανάγκη αυτήν με την Ειμαρμένην.
Μπορούμε λοιπόν, αν θέλουμε να βρούμε την Ειμαρμένη να την αναζητήσουμε ακόμη και στους Στωικούς φιλοσόφους για τους οποίους ο θεός ταυτίζεται με τον "Λόγο". είναι ο Δημιουργός του κόσμου, καθώς, επενεργώντας πάνω στην ύλη, διαμορφώνει τα διάφορα όντα, που συγκροτούν την φυσική πραγματικότητα.
Το ίδιο λέει κι ο Δημόκριτος.....""της δίνης αιτίας ούσης της γενέσεως πάντων, ήν ανάγκην λέγει"
Οπότε μην ανησυχείς αγαπητέ φίλε.......γνωρίζω και τη συνέχεια......

Edited by - europaios2 on 05/08/2008 09:09:07
ευχαριστώ για τις, ακαδημαικής μορφής πληροφορίες που μου παρέθεσες , αλλά θα μου επιτρέψεις να πω, ότι ποτέ μου δεν αποδέχτηκα την καθυστικεία γνώση που μας σέρβιραν στά σχολεία , οπότε θα μου επιτρέψεις να μην τις δεχτώ και να εκφράζω τις λογικές μου απορίες .
πολύ περισότερο που είχα την τύχη να επισκευτώ τις Πυραμίδες και να κατέβω μαλιστα σε μία απο τις δυο μικρότερες.
τώρα αν υποτιμάς τόσο πολύ την Οδύσεια , τι να πω , δικαίωμα σου .
απλά να σου θυμίσω ότι αποτέλεσε ο τρόπος γραφής της [ ιστορία παρόντος χρόνου , με αναφορές flash back , αργες περιγραφές και λεπτομερείς εκεί που χρειάζεται για να σε κάνει κοινωνο του θέματος , και γρηγορες σε σημεία που το θέμα πρέπει να τρέξει] την βάση για κάθε μελωντικό μυθηστόρημα που γράφτηκε και ταινία που γυρίστηκε
παντι λογο , λογος ισως αντικειται
με βρίσκεις σύμφωνω με όσα αναφέρεις ,
η απορία είναι πως και το προφανές το αρνούνται τόσοι πολλοί και επιμένουν να μένουν κολημένοι τόσο πολύ στην Παλιά Διαθήκη , την οποία , ειρήσθω εν παρόδω, αν αρχίσει να την διάβαζει κανείς , στις πρώτες σελίδες θα του δημιουργηθεί το μεγάλο και τρομερό ερώτημα πόσα παιδιά είχε τελικά ο θεός???!!!!
παντι λογο , λογος ισως αντικειται
quote:
πτολεμαιος:
η απορία είναι πως και το προφανές το αρνούνται τόσοι πολλοί και επιμένουν να μένουν κολημένοι τόσο πολύ στην Παλιά Διαθήκη , την οποία , ειρήσθω εν παρόδω, αν αρχίσει να την διάβαζει κανείς , στις πρώτες σελίδες θα του δημιουργηθεί το μεγάλο και τρομερό ερώτημα πόσα παιδιά είχε τελικά ο θεός???!!!!
Θα μου επιτρέψεις να παρέμβω.........όσα και οι άνθρωποι! τόσα παιδιά έχει ο Κύριος......

quote:
πτολεμαιοςαγαπητέ agnostic
ευχαριστώ για τις, ακαδημαικής μορφής πληροφορίες που μου παρέθεσες , αλλά θα μου επιτρέψεις να πω, ότι ποτέ μου δεν αποδέχτηκα την καθυστικεία γνώση που μας σέρβιραν στά σχολεία , οπότε θα μου επιτρέψεις να μην τις δεχτώ και να εκφράζω τις λογικές μου απορίες .
Ποια καθεστικεία γνώση άνθρωπέ μου? Απτά ευρήματα συγκεκριμένης χρονικής περιόδου είναι αυτά που σου είπα. Δεν μας τη σερβίρουν στα σχολεία, αλλά μπορείς να τη βρεις σε πάμπολλα επιστημονικά βιβλία αρχαιολογικής και ιστορικής φύσεως, εν προκειμένω για το μυκηναϊκό πολιτισμό και το χρονικό εύρος του.
quote:
πτολεμαιοςπολύ περισότερο που είχα την τύχη να επισκευτώ τις Πυραμίδες και να κατέβω μαλιστα σε μία απο τις δυο μικρότερες.
Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ελπίζω να πήρες και καρτ-ποστάλ για σουβενίρ. Τώρα τι πρέπει να συμπεράνουμε από την επίσκεψή σου στις Πυραμίδες μπορείς να μου πεις?
quote:
πτολεμαιοςτώρα αν υποτιμάς τόσο πολύ την Οδύσεια , τι να πω , δικαίωμα σου .
Ανθρωπέ μου, πού υποτίμησα τόσο πολύ την Οδύσσεια? Θες να με τρελάνεις νυχτιάτικα? Κατάλαβες τι έγραψα? ....μάλλον όχι και τόσο...

quote:
europaios2-Λες φίλε μου να έγραψα χωρίς να γνωρίζω τη συνέχεια?...
Δεν είπα πουθενά ότι έγραψες …
χωρίς να γνωρίζεις την συνέχεια, αλλά ότι γράφεις χωρίς να γνωρίζεις τι είναι αυτά που γράφεις και τι λένε αυτά που γράφεις .
Βλέπεις τώρα με τις γρήγορες συνδέσεις είναι πολύ εύκολο να βρεις κάθε πηγή γνώσης, αλλά και πολύ εύκολο το να το μεταφράσεις, αποδώσεις βάση αυτό που υπάρχει στο μυαλουδάκι σου…![]()

που λές... Δεν είναι και τόσο δυσνόητα.Και για ένα
άτομο πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως ο Ευρωπαίος2,
μάλλον ευκολονόητα του είναι... Μην βλέπουμε τόση απόσταση
από μας και τον υπόλοιπο κόσμο... Θα σκοτωθούμε άμα πέσουμε
από τόσο ψηλά, που πιστεύουμε ότι είμαστε...
quote:
trexagireve
Και για ένα άτομο πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως ο Ευρωπαίος2,
μάλλον ευκολονόητα του είναι...

macedon
σένα, προς το παρόν, πτυχίο και το να τον κοροιδεύεις
όταν είστε κι οι δυο στον χώρο της εκπαίδευσης, δεν
κολακεύει ούτε εσένα...
επι του θέματος φίλε , Μακεδόν, περί του γιατί ήρθαμε
στη γή θα με ενδιέφερε ειλικρινά να μάθω πως το βλέπεις..
Περιμένω ...( καλή τη διαθέσει)
quote:
trexagireve
Αγαπητέ μου Μακεδόν, ο Ευρωπαίος2, έχει ανώτερο από
σένα, προς το παρόν, πτυχίο

macedon