ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

VELISSARIOS60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
10/09/2005, 02:33:24
Για το κανόνι

Length: ~24 feet (8+ m)
Diameter: 2.5 feet (75cm)
Cannonball: 1200 lbs (544 kg)
Range: ~1 mile (2 km)

Από ότι διάβασα, το κανόνι "Βασιλική" ανατινάχτηκε στις 15 Απριλίου και σκότωσε τον Ουρβάνο.
(Πηγή: The "Crescent and the Cross" και "The World on the Last Day" του David Dereksen)

Βρήκα άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο "The Mystery Surrounding the Fall of Constantinople", που δίνει μία άλλη διάσταση στην άλωση της Πόλης.

http://militaryhistory.about.com/cs/medievalmilitary/a/fallconstantino.htm

Περιληπτικά λέει τα εξής:

Σύμφωνα με μία αρχαία δοξασία, γνωστή στους κατοίκους της Πόλης, η Πόλη θα έπεφτε μόνο όταν το φεγγάρι έδινε ένα σημάδι.

Αυτό φαίνεται ότι συνέβει τον Μάϊο του 1453.
Κατά την διάρκεια της πολιορκίας της από τον Μωάμεθ, έγινε μία σκοτεινή και διαρκείας έκλειψη σελήνης.

Εκτός από την έκλειψη, φαίνεται ότι εκείνες τις μέρες συνέβησαν και άλλα περίεργα φυσικά γεγονότα: ασυνήθιστα άσχημος καιρός, εντυπωσιακές ανατολές και δύσεις ηλίου και φώτα που αναβόσβηναν στον νυχτερινό ουρανό. Ολο τον Απρίλη και τον Μάιο έβρεχε καταρακτωδώς και έριχνε χαλάζι. Στις 22 Μαίου έγινε η έκλειψη της σελήνης. Στις 26 Μαίου έπεσε ομίχλη στην Πόλη, πυκνή και όλα γύρω έλαμπαν με ένα κόκκινο χρώμα, σαν να καιγόντουσαν. Ακόμα και ο τρούλος της Αγίας Σοφίας ήταν πνιγμένος στην κόκκινη ομίχλη, σαν να έβγαιναν φλόγες από μέσα.
Ολα αυτά, μεταφράστηκαν μεταφυσικά, ως σημάδια για την επερχόμενη αλλαγή στην " υπάρχουσα τάξη των πραγμάτων".

Σήμερα, 500 χρόνια μετά, ένας Αμερικάνος αστρονόμος ο Kevin Pang (formerly of the National Aeronautics and Space Administration's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California) υποθέτει ότι όλα αυτά τα φυσικά γεγονότα μπορεί να σχετίζονται με μία μεγάλη έκρηξη ενός ηφαιστείου στον Νότιο Ειρηνικό, του Kuwae, που εξεράγει στις Νέες Εβρίδες, 1900 χλμ ανατολικά της Αυστραλίας. Αν και η ημερομηνία της έκρηξης δεν είναι ακριβής, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έγινε το 1453 (λίγες μέρες πριν την άλωση)

Ο άσχημος καιρός, η ασυνήθιστα σκοτεινή έκλειψη, και ειδικά ο κόκκινος ουρανός κατά την ανατολή και την δύση του ήλιου, πρέπει να οφείλονται στα ηφαιστειακά στοιχεία που διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα. Είναι πιθανόν ο Μωάμεθ που προφανώς γνώριζε την παλιά δοξασία των κατοίκων της Πόλης, παρατηρώντας τα όλα αυτά να τα χρησιμοποίησε για να ενδυναμώση τις δυνάμεις του.

Από το άρθρο "Constantinople's Volcanic Twilight" του Lynn Teo Simarski

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

10/09/2005, 13:33:49
quote:

Επίσεις άναφέρονται εκεί άλα τρεία βιβλία
του Steven Runnciman the fall off constantinople
του G. SCHLUMBERGER ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟς ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
και Κ Παπαρηγοπουλου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΧΟΥΝ .ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ 400-500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ .ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ "ΙΣΩΣ" ΑΛΗΘΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΤΟΡΙΑ .

Ας το προσεγγίσουμε λίγο διαφορέτικα το θέμα λόγου χάρη ας πούμε πως η μητέρα σου βέβαιη, σου λέει ότι είσαι ψηλός σαν τον προ -πρό πάπου σου .Την πιστεύεις?
Οχι λές γιατί δεν τόν είχε γνωρίση και δέν εμπιστεύσαι της πηγές της.
Αν όμως κάποιος με την ανάλογη επιστημονική κατάρτηση εξέτάσει τον σκελετό του παπού σου και σου ανακοινώση επίσημα οτι όντως ο παπούς σου ήταν ψηλός θα τον πιστέψεις παρ'όλο που αυτός ο κάποιος δεν είχε γνωρίσει τον παπού σου και ούτε κάν ζήση στην εποχή του?
Εν πάση περιπτώση όμως έχεις κάθε δικαίωμα να αμφισβήτείς αν θές τους νεότερους ιστορικούς.

ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ

10/09/2005, 13:35:46
παιδιά τα links που δώσατε είναι άκρως ενδιαφέροντα ευχαριστώ!

ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ

10/09/2005, 20:05:10
O ilios35 βάζει ένα θέμα, αλλά νομίζω ότι δεν έχει δίκιο. Γιατί; Επειδή μπορεί οι ιστορικοί της εποχής να έχουν προσωπική γνώση αλλά και πάλι η προσωπική τους γνώση είναι ελλειπής και περιορισμένη (αφήνω έξω ότι δεν είναι απαραίτητα αντικειμενικοί).
Ο σύγχρονος ιστορικός μελετώντας όλες τις πηγές που υπάρχουν για το γεγονός και με την απαραίτητη απόσταση που τον χωρίζει από τα γεγονότα, μπορεί -λογικά- να έχει μία πιό ολοκληρωμένη άποψη όχι τόσο ως προς τα γεγονότα αυτά καθ' αυτά (που και αυτό ισχύει) αλλά κυρίως για το τι οδήγησε στο γεγονός, τις επιδιώξεις των πρωταγωνιστών, την γενικότερη κατάσταση κλπ.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

Edited by - Ostria on 10/09/2005 20:06:47

ilios35Μέλος
11/09/2005, 02:05:10
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟSTRIA ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ.ΕΣΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΑΠΟ ΜΟΥ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ....ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΑΠΛΩΣ ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ.
ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΟ.
ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ?
GDS1Μέλος
12/09/2005, 10:32:10
Ostria
"Από ότι διάβασα, το κανόνι "Βασιλική" ανατινάχτηκε στις 15 Απριλίου και σκότωσε τον Ουρβάνο.
(Πηγή: The "Crescent and the Cross" και "The World on the Last Day" του David Dereksen)"

Δεν μπορώ να κρίνω και πρέπει να πιστέψω ότι το κανόνι ανατινάχτηκε...

Προσέξτε συλλογισμό...ταρατατα

Λοιπό η Βασιλική λοιπόν ήταν το πιο ισχυρό κανόνι που είχε φτιαχτεί τουλάχιστον από άποψη ισχύς. Τώρα πρέπει να υποθέσω ότι ήταν συνδυασμένο και με βεληνεκές. Η έννοια ενός ισχυρού πυροβολικού δεν είναι μόνο να ρίξω μια ισχυρή οβίδα αλλά και να την ρίξω από απόσταση τέτοια που δεν μπορούν να με χτυπήσουν.

Αφού λοιπόν ο Ουρβάνος έφτιαξε αυτό το ισχυρό κανόνι οι Αμυνόμενοι δεν μπορούσαν να το βάλλουν...ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ;;;;;

Αλλά ας το Θεωρήσουμε ως δεδομένο...ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ...ο Ουρβανός όμως είχε φτιάξει πολυάριθμα κανόνια και απλά το καλύτερο του ήταν η Βασιλική... την ιστορία έτσι όπως την διάβασα είναι ότι ο Ουρβανός πήγε πρώτα στον Κωνσταντίνο για δουλειά... Ο Κωνσταντίνος δεν είχε να τον πληρώσει...Η Τριανταφυλλιά αναφέρει ότι ο Πλούτος ήταν συσσωρευμένο στα Μοναστήρια (Εκκλησία) και στους Ευγενείς (Αριστοκράτες) που δεν δώσανε Φράγκο...Αν είχανε δώσει ο Ουρβάνος θα ήταν με το μέρος μας...Αν ήταν με το μέρος μας τότε θα είχαμε την δύναμη ισχύος και οι Οθωμανοί δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα τείχη μας...και φυσικά θα τους καταστρέφαμε...το ρου της ιστορίας θα ήταν διαφορετικό...

Τελικά ποιοι φταίξανε για την πτώση της Πόλης οι επιτιθέμενοι (που στο κάτω κάτω καλά κάνανε) ή οι αμυνόμενοι (που είχαν τα χρήματα και δεν τα δώσανε;)

Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα

12/09/2005, 11:24:34
Τελικά τι συμπέρασμα βγάλατε; Έπαιξαν ρόλο και οι Εβραίοι της Πόλης;
GDS1Μέλος
12/09/2005, 11:53:25
Wwalker εσυ κατι ξέρεις και το φυλάς μυστικό...!!!

και τώρα αφιερωμένο σε εμάς τους άντρες που το παίζουμε και μάγκες

είπα στην Τριανταφυλλιά που με πέρασε για γυναίκα

"Εμμμ, σόρυ και όλας αλλά είμαι Ανήρ...!!!! : )"

και απάντησε η Αγαπητή φίλη Τριανταφυλλιά

"Αμάν !είπες αγαπάω το χρήμα και μπερδεύτηκα"

αυτό πρέπει να αναλυθεί ....!!!!!

καλό εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!

Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα

stemixΜέλος
12/09/2005, 13:10:19
quote:
είπα στην Τριανταφυλλιά που με πέρασε για γυναίκα

"Εμμμ, σόρυ και όλας αλλά είμαι Ανήρ...!!!! : )"

και απάντησε η Αγαπητή φίλη Τριανταφυλλιά

"Αμάν !είπες αγαπάω το χρήμα και μπερδεύτηκα"

αυτό πρέπει να αναλυθεί ....!!!!!

GDS1...
Και εγώ όταν το διάβασα, μου πέρασε στιγμιαία σαν σκέψη από το μυαλό. Γυναίκες...
Πάντως, νομίζω πως η βασιλική εκράγηκε λόγω υπερθέρμανσης και όχι από επιτυχή βολή των αμυνομένων. Αν και το τελευταίο δεν είναι και απίθανο. Εκείνη την εποχή φαντάζομαι δεν θα είχαν τις απαραίτητες γνώσεις να εκτελούν επιτυχείς βολές από απόσταση χιλιομέτρων (άσχέτως αν το κανόνι είχε το ανάλογο βεληνεκές), έτσι μάλλον θα είχαν διαλέξει μία απόσταση σχετικά ασφαλή, αλλά κυριώς με άριστο οπτικό πεδίο των τειχών.

Edited by - me

13/09/2005, 23:04:07
Αγαπητέ ilios35 σε γενικές γραμμές συμφωνώ, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η μεταφορά των γεγονότων από τους σύγχρονους ιστορικούς είναι a priori ιστορικά και όχι μισό ιστορικά και μισό μυθιστορηματικά.

Πάρε για παράδειγμα ένα σύγχρονό μας γεγονός, το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερική. Ολοι τα "ζήσαμε" τα γεγονότα (και μάλιστα τα πιό σημαντικά live από την tv), ακούσαμε τους μάρτυρες, τους ειδικούς αναλυτές κλπ οπότε λογικά θα μπορούσαμε όλοι να γράψουμε την "αληθινή" ιστορία του χτυπήματος.
Ξέρουμε όμως τι ακριβώς συνέβει? Οχι βέβαια. Οπότε φαντάσου τι είδους Ιστορία θα αφήσουμε στους μεταγενέστερους.

quote:
Αφού λοιπόν ο Ουρβάνος έφτιαξε αυτό το ισχυρό κανόνι οι Αμυνόμενοι δεν μπορούσαν να το βάλλουν...ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ;;;;;

Λες να έγινε καμία δολιοφθορά;!
Πάντως και η υπερθέρμανση παίζει. Για να το πέτυχαν τα κανόνια των βυζαντινών λίγο χλωμό μου φαίνεται...

-Arthur C. Clarke-

14/08/2008, 06:59:02

Φίλε Κηφεύς παρακολουθώ και χαίρομαι που αποφάσισες τελικά να συνεχίσεις..
Για να είμαι ειλικρινής έχω κάποιες ενστάσεις αλλά δεν θα σταθώ σε αυτές και θα πάρω κάποια πράγματα ως δεδομένα για να μπορέσω να ανασύρω άλλα πιο ουσιώδη για την εδώ συζήτηση αλλά και επειδή μου φαίνονται ενδιαφέροντα στην παρούσα φάση με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση...
Οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες σε τέτοια θέματα, όπως αναφέρω και παραπάνω λόγω ενστάσεων, αφού διαφωνώ με τον τρόπο διδασκαλίας και την ύπαρξη δασκάλου και καθοδηγητή, αλλά και γενικότερα λόγω προσωπικών πεποιθήσεων, αντιλαμβάνομαι όμως πως η δυσκολία εισχώρησης κάποιου, έγκειται περισσότερο στην πνευματική αντίληψη του "νεοεισερχόμενου", στην επιθυμία του να λάβει γνώση και στον "χαρακτήρα-ηθική" του, φαντάζομαι πως γι αυτό το λόγο ακριβώς δεν ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει και προσηλυτισμός, αν και φαντάζομαι πως η παρουσίασή του από μυημένους θα ήταν τουλάχιστον προαιρετική. Θα ήθελα να ρωτήσω:

Ποιές διαβαθμίσεις υπήρξαν στους εξωτερικούς, αν υπήρχαν και με ποιό τρόπο και ποια τα κριτήρια των εσωτερικών από την μία βαθμίδα στην επόμενη?

Επίσης στην αρχή αυτής της 3ης σελίδας αναφέρεσαι στην αρετή ή αρετές του αγαθού ανθρώπου, του αγαθού Δαίμων και του Πατέρα των Πάντων, θα μπορούσες να το αναλύσεις περίσσοτερο?

Πώς θα μπορούσε κάποιος να μάθει αν ενδιαφέρεται να εισχωρήσει σε κάποια στοά αν δεν γνωρίζει από πριν κάποια πράγματα γι αυτήν αλλά και το τί πραγματεύεται, έχω ακούσει για παράδειγμα για τους "κριναετούς", δεν ξέρω αν θεωρείται στοά αλλά σίγουρα πραγματεύεται, μάλιστα με αρκετά "ελεύθερες μεθόδους" αφού μπορεί να παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, παρόμοια "συστήματα", δεν ξέρω αν αληθεύει...

Σε ευχαριστώ...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

14/08/2008, 10:21:31
Αγαπητέ trexagireve, εξαρτάται πως εννοείς την επίθεση στις παλιότερες θρησκείες.
Ακόμη κι η θρησκεία είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα το οποίο συντελεί στο γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται μια κοινωνία.
Μαζί με το θρησκευτικό σύστημα έχουμε το οικονομικό, πολιτικό, γεωγραφικό, περιβαλλοντικό, ηθικό κλπ.
Τα συστήματα λοιπόν αυτά δημιουργούνται κατά κύριο λόγο για να καλύψουν κάποιες ανάγκες της κοινωνίας αλλά και για να δώσουν απαντήσεις ή λύσεις σε κάποια θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που την αποτελούν.
Με την πάροδο του χρόνου και με τις όποιες αλλαγές συντελούνται σε διάφορους τομείς είναι πολύ λογικό όλα αυτά τα συστήματα να μη μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων.
Οπότε ή θα πρέπει να αλλάξουν κάποιες από τις δομές τους ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή και τάξη πραγμάτων ή θα πρέπει να κλείσουν τον κύκλο τους και να δώσουν την σειρά τους στον διάδοχο τους.

Αυτό δεν το θεωρώ καθόλου αρνητικό ή κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται.
Άλλωστε όταν καταβάλλεις μεγάλο κόπο για να αποφύγεις κάτι καταβάλλεις κάποια ενέργεια για να το αποφύγεις κι ίσως μ' αυτόν τον τρόπο το τροφοδοτείς και το ενδυναμώνεις μέχρι που θα ξεσπάσει από εκεί που δεν το περιμένεις.
Οπότε κι η επίθεση σε κάποια θρησκευτικά συστήματα είναι μέρος της αλλαγής κι είναι ένα σημάδι της ανάγκης για κάποιες αλλαγές ώστε να συμβαδίσουν με την εποχή μας.

Προσωπικά είμαι θετικά διακείμενος σε τέτοια ενδεχόμενα καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί μια εξέλιξη, μια αλλαγή κι εκείνη ακριβώς η στιγμή της αλλαγής είναι η κατάλληλη ώστε να κριθεί αν το νέο "υποκατάστατο" θα είναι κάτι αρκετά ωφέλιμο ή κάτι λιγότερο ωφέλιμο για την κοινωνία.

quote:
Λέω ότι υπάρχει ένα ισχυρό και οικονομικά εύρωστο
κοινωνικό σώμα που αναζητά το καινούργιο,δίχως να το γνωρίζει,
ώστε να το αναγνωρίζει..
Πράγμα επικίδυνο...

Και γιατί είναι επικίνδυνο;
Γιατί να μην είναι επικίνδυνη μια προσκόλληση σε κάτι το πεπαλαιωμένο που μπορεί να υποδηλώνει φόβο από τη μεριά του ανθρώπου στο να αναλάβει δράση, πρωτοβουλίες και να πράξει έργα για κάτι καινούριο και καλύτερο;
Όπως έχω ξαναπεί, ο άνθρωπος από την φύση του δημιουργεί κάποια καταφύγια στην διαδρομή της ζωής του.
Θα πρέπει λοιπόν να έχει την διάκριση να κατανοήσει πότε το καταφύγιο αυτό τον προφυλάσσει και τον βοηθάει και πότε αυτό αρχίζει να μετατρέπεται σε φυλακή για αυτόν.

In anticipation of my resurrection...

14/08/2008, 10:54:06
Αγαπητέ μου D Incubus, η επίθεση φυσικά είναι ψυχολογική,
πολλοί νέοι λένε ότι τους περιγελούν, όταν δηλώνουν χριστιανοί,
ότι υπάρχουν πολλές νέες οργανώσεις που αποτελούν
θρησκευτικές σέχτες όπου λατρεύονται δαιμόνια για θεοί,
με απώτερο σκοπό την Παγκόσμια Θρησκεία, όπως "οραματίζονταν"
και προετοίμαζαν 150 χρόνια τώρα, οι γνωστοί άγνωστοι του
διαχρονικού φασισμού...
Blavachki, Bailey, Fortune, κλπ. Πολλοί έχουν γράψει γι αυτήν
την ανάγκη να γίνει μια θρησκεία κι ότι αυτό θα επιβληθεί..
Σε μια εποχή του συρμού,΄οπου ακόμη και κυνήγι μαγισσών έχουμε,
είναι εύκολο να δημιουργήσεις μια κατάσταση...Αυτό πιστεύω ότι
το ξέρεις... Έχω βιβλία όλων τους και μπορείς να δεις εύκολα
την στρατολόγηση που γίνεται ...
Μπορείς να δεις ότι η βία και το κακό επικρατεί παντού και με
το χάος που δημιούργησαν έχουν τα μέσα κι τις δυνατότητες, να
κάνουν ότι θέλουν στον κόσμο κι αυτό , από όποιο σκοπό
κι αν αγιαστεί, παραμένει φασιστικό...
Συμφωνώ μαζι σου σε όσα λες και στο ότι το νέο που θα ρθεί δεν πρέπει να έχει κολλήματα με το παρελθόν, απλά δεν είναι άλλο,
αλλά το ίδιο δεδομένο, πιο ποσοτικό και ποιοτικό, έως
πιο εκλεπτυσμένο.
Θα δούμε πιο πολλά από οσα βλέπουμε τώρα
και θα ανοίξει η αντιληψη μας, χωρίς βοήθεια από κανέναν,
όμως.......Τα ίδια θέλουμε, αλλά εγώ προτιμώ να γίνουν μόνα
τους δίχως τη βοήθεια "καλοθελητάδων"... Αυτή είναι η μόνη
μας διαφορά...
14/08/2008, 11:06:05
Αγαπητή simori

Γράφεις στο τελευταίο μήνυμά σου:

quote:
Ποιές διαβαθμίσεις υπήρξαν στους εξωτερικούς, αν υπήρχαν και με ποιό τρόπο και ποια τα κριτήρια των εσωτερικών από την μία βαθμίδα στην επόμενη?

Προφανώς αναφέρεσαι στην σχολή του Πυθαγόρα.
Απ'ότι ξέρω δεν υπήρχαν διαβαθμίσεις στους εξωτερικούς.
Δεν βρήκα στοιχεία που να αναφέρουν κριτήρια, βάσει των οποίων ανέβαιναν από την μία βαθμίδα στην επόμενη.
quote:
Επίσης στην αρχή αυτής της 3ης σελίδας αναφέρεσαι στην αρετή ή αρετές του αγαθού ανθρώπου, του αγαθού Δαίμων και του Πατέρα των Πάντων, θα μπορούσες να το αναλύσεις περίσσοτερο?

Αυτό που αναφέρω στο μήνυμά μου στις 6/08/2008 είναι:
quote:
Σύμφωνα με τον Πορφύριο (233 – 304 μ.Χ. , νεοπλατωνικός φιλόσοφος από την Τύρο , μαθητής και διάδοχος του Πλωτίνου) :
« Εκείνος που ασκεί τις πρακτικές αρετές είναι ένας άνθρωπος αγαθός . Εκείνος που ασκεί τις εξαγνιστικές αρετές είναι ένας αγαθός Δαίμων . Εκείνος μόνον που ασκεί τις παραδειγματικές αρετές είναι ο πατέρας των Θεών » .

Απλώς παρέθεσα αυτά που ανέφερε ο Πορφύριος. Όσον αφορά την ερμηνεία των αναγραφομένων, το άφησα ανοιχτό το θέμα να το ερμηνεύσει ο αναγνώστης. Πάντως αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το ότι η λέξη Δαίμων την εποχή εκείνη είχε διαφορετική ετυμολογική ερμηνεία από αυτήν που της αποδίδουν σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να βρεθεί η αρχαία έννοιά της σε οποιαδήποτε Εγκυκλοπαίδεια (π.χ. υπάρχει αναλυτική ετυμολογική ερμηνεία στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του "Ηλίου").

quote:
Πώς θα μπορούσε κάποιος να μάθει αν ενδιαφέρεται να εισχωρήσει σε κάποια στοά αν δεν γνωρίζει από πριν κάποια πράγματα γι αυτήν αλλά και το τί πραγματεύεται

Στο μήνυμά μου στο topic "Ποιά είναι η προέλευση της Ηθικής", στις 8/05/2008, νομίζω πως καλύπτει το ερώτημά σου:

quote:
Ο Τεκτονισμός, δεν τον μαθαίνεις από τα βιβλία, ούτε διδάσκεται, αλλά ΒΙΩΝΕΤΑΙ.
Θα σου πω ορισμένα πράγματα, γνωρίζοντάς τα εκ των έσω, που αφορούν στο τι είναι Τεκτονισμός.
Από πολύ παλιά οι Ελευθεροτέκτονες έχουν ενστερνισθεί τρείς μεγάλες αρχές.
1) Κάθε αληθινός Ελευθεροτέκτονας δείχνει ανοχή και σεβασμό στις ιδέες των άλλων και συμπεριφέρεται με καλωσύνη και κατανόηση απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους του.
2) Από τα πρώτα του βήματα ο Ελευθεροτεκτονισμός ασχολήθηκε με την παροχή βοήθειας προς τους ενδεείς, τα ορφανά, τους ασθενείς και τους γέροντες. Το έργο αυτό συνεχίζεται και σήμερα.
3) Οι Ελευθεροτέκτονες αναζητούν την αλήθεια και ερευνούν για την ανεύρεσή της εφαρμοζοντας υψηλά ηθικά κριτήρια, τα οποία προσπαθούν να πραγματώσουν μέσα στην ίδια τη ζωή τους με την έμπρακτη άσκηση του αγαθού, που πηγάζει από το εσώτερο είναι του ανθρώπου και αναζητεί την έκφρασή του. Οι Ελευθεροτέκτονες πιστεύουν ότι εφαρμόζοντας τις αρχές αυτές μπορούν να επιτύχουν ανώτερα επίπεδα ζωής.
Ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκεία, ούτε υποκατάστατο της θρησκείας ή άλλου φιλοσοφικού συστήματος. Το ουσιαστικό προσόν που αναφέρθηκε για τα μέλη του, δηλ. η πίστη προς ένα Υπέρτατο Όν, ενώ ο ίδιος δεν παρέχει δικό του σύστημα πίστης, του επιτρέπει να είναι ανοικτός σε άνδρες διαφόρων θρησκειών, από τους οποίους περιμένει ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν ο καθένας τη δική του πίστη ή την κοσμοθεωριακή ή βιοθεωριακή τοποθέτηση. Κατά συνέπεια οι συζητήσεις επί θρησκευτικών θεμάτων κατά τις τεκτονικές συνεδρίες είναι αυστηρά απαγορευμένες.

Από το παραπάνω συνάγεται ότι οι στοές του Τεκτονισμού δεν είναι σχολές εσωτερισμού, δεν έχουν σχέση με τον τρόπο διδασκαλίας της σχολής του Πυθαγόρα, ούτε έχουν καθοδηγητές. Ο Τεκτονισμός ούτε διδάσκεται, ούτε μαθαίνεται από βιβλία. Είναι,περιληπτικά αυτό που περιγράφω στο παραπάνω μήνυμά μου.
Αγαπητή simori, ελπίζω με αυτά τα λίγα να συνέβαλα (στο μέτρο του δυνατού) στην έστω και μερική επίλυση των αποριών σου.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

efi85Νέο Μέλος
14/08/2008, 14:05:52
Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί από τους υπόλοιπους
να σέβονταιτην θρησκεία του από την στιγμή που δεν την
σέβεται ο ίδιος.Έχω δει αρκετές φορές άτομα που το παίζουν
θρήσκοι και με το παραμικρό βρίζουν ότι θείο γνωρίζουν,
κοινώς κατεβάζουν καντήλια.Αν δεν σεβόματε τον εαυτό μας
και τα πιστεύω μας τότε πώς θα τα σεβαστούν οι άλλοι;

Ειδικότερα, όσο αφορά τον χριστιανισμό οι πραγματικοί πιστοί
είναι ελάχιστοι, σε αντίθεση με διάφορες αιρέσεις μικρότερου βεληνεκούς όπου οι πιστοί και γνωρίζουν την θρησκεία τους,
και συμμετέχουν στα θρησκευτικά δρώμενα και τηρούν τους όποιους κανόνες…Αν ο άλλος πηγαίνει μία φορά τον χρόνο εκκλησία
και αυτό απέξω για να πάρει το Άγιο φως μετά θεωρώ ότι δεν
έχει το δικαίωμα να θιχτεί ακούγοντας οτιδήποτε….(μιλάω για
τον Χριστιανισμό γιατί πολύ απλά δεν έχω ψάξει άλλες θρησκείες
τόσο ώστε να έχω την άνεση να μπορέσω να τις κρίνω,άρα μιλάω για αυτήν που ξέρω καλύτερα).

Μάλλον, ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΣ δεν θα νοιαστεί τόσο εάν
κάποιος του προσβάλλει την θρησκεία του, γιατί εκείνος έχει
βρει αυτό που τον γεμίζει,το πραγματικό νόημα της ζωής,
γνωρίζει καλά τον εαυτό του και τα πιστεύω του.Ξέρει ότι
στην κοινωνία του σήμερα έχουν διαλυθεί όλες οι ηθικές υποδομές,
δεν παύει να στενοχωριέται και να ελπίζει ούτε να προσπαθεί αλλά να απαιτεί…

14/08/2008, 16:50:53
Αγαπητή efi85, η κρίση που εκφράζεις περί
του αν δικαιούται κανείς να ..προσβάλλεται
εξ ονόματος της θρησκείας του( και δη του χριστιανισμού,
που ..ξέρεις καλύτερα) είναι τουλάχιστον φαιδρά..
Αν δεν δικαιούμαι να υπερασπιζομαι τον σεβασμό
απέναντι στη θρησκεία, τότε απλά κατηγορούμαι γι
αυτήν και δεν έχω δικαιώματα δημοκρατικά που δικαιούνται
ακόμη και οι ομοφυλόφιλοι... Αλλά αυτή είναι ιδιαίτερη
ομάδα και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, άλλους
πάλι, τους πυροβολούμε κατα βούληση...
Αυτές οι διακρίσεις δεν ξέρω πως προκύπουν, αλλά για
μένα είναι δείγμα της εποχής μας. Το παράλογο σε όλο
του το μεγαλείο, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνει
κανείς ότι ξεπερνάει εσκαμένα...
15/08/2008, 01:04:25
Τόσες απαντήσεις φίλε Κηφεύς! και δεν απαντάς στην ποιο βασική!!! στη σχολή του Πυθαγόρα υπήρχαν δίδακτρα ναι ή όχι?

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"

15/08/2008, 01:55:22
quote:
Τόσες απαντήσεις φίλε Κηφεύς! και δεν απαντάς στην ποιο βασική!!! στη σχολή του Πυθαγόρα υπήρχαν δίδακτρα ναι ή όχι?

Δεν πιστεύω ότι το ρωτάς σοβαρά !!

Αλλά και σαν ανέκδοτο αν το λες, δεν βλέπω να έχεις καλό γούστο!!

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

efi85Νέο Μέλος
15/08/2008, 03:10:34
quote:

Αγαπητή efi85, η κρίση που εκφράζεις περί
του αν δικαιούται κανείς να ..προσβάλλεται
εξ ονόματος της θρησκείας του( και δη του χριστιανισμού,
που ..ξέρεις καλύτερα) είναι τουλάχιστον φαιδρά..
Αν δεν δικαιούμαι να υπερασπιζομαι τον σεβασμό
απέναντι στη θρησκεία, τότε απλά κατηγορούμαι γι
αυτήν και δεν έχω δικαιώματα δημοκρατικά που δικαιούνται
ακόμη και οι ομοφυλόφιλοι... Αλλά αυτή είναι ιδιαίτερη
ομάδα και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, άλλους
πάλι, τους πυροβολούμε κατα βούληση...
Αυτές οι διακρίσεις δεν ξέρω πως προκύπουν, αλλά για
μένα είναι δείγμα της εποχής μας. Το παράλογο σε όλο
του το μεγαλείο, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνει
κανείς ότι ξεπερνάει εσκαμένα...

Αγαπητέ trexagireve δεν γενικεύω,αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ομάδες και άτομα που το παίζουν θρήσκοι ενώ στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν ξέρουν που παν τα 4 από θρησκεία αλλά από πάνω προσβάλλουν οι ίδιοι την θρησκεία τους από μόνοι τους,είτε με τις πράξεις και τα έργα τους είτε με τα λεγόμενα τους.Σε οποιαδήποτε όμως συζήτηση τα ίδια άτομα το παίζουν πιστοί κάτι που το θεωρώ ειρωνεία και κοροϊδία το λιγότερο.

Αναφέρθηκα στον χριστιανισμό γιατί εκεί παρατηρείται κυρίως.Τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα.Όσο αφορά τις υπόλοιπες θρησκείες που υπάρχουν στην χώρα μας, όταν τις ασπάζεσαι συνεπάγεται ψάξιμο, γνώση και πίστη(υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις).Δεν είναι μία θρησκεία που την υιοθετείς από μωρό σαν εθνική κληρονομιά αλλά μία ώριμη, προσωπική επιλογή.Άρα αυτομάτως το φαινόμενο "δεν σέβομαι ο ίδιος την πίστη μου αλλά το παίζω πιστός" μειώνεται...

15/08/2008, 08:58:31
Αγαπητή efi85, ότι συμβαίνει στον χριστιανισμό,
το λιγότερο συμβαίνει και στις άλλες θρησκείες,
στο θέμα του πόσο πιστοί είναι οι πιστοί..
Είναι νούμερα στατιστικά αυτά, αλλά εσύ ως γυναίκα
π.χ., πως βλέπεις ότι ο ινδουισμός,ας πούμε, υποστηρίζει
ακόμη και σήμερα,΄οτι η γυναίκα, όταν πεθαίνει ο
άνδρας της,πρέπει να τη θάβουν ζωντανή μαζί του;
Κι άλλα πολλά παράξενα-τουλάχιστον θα έλεγα-πολλών
θρησκειών, τα οποία δεν έχουν
να κανουν με το πόσο πιστός είναι κανείς,μόνο, αλλά
και με την πίστη που υπάρχει γενικώς στον κόσμο...

"Μιλάω για τον χριστιανισμό..."λες, μόνο που δεν είναι
πρωτότυπο... Όλοι στο χριστιανισμό επιτίθενται και αυτο
δεν είναι τυχαίο, αλλά δείχνει και πόσο ενεργή θρησκεία
είναι ο χριστιανισμός...
Τοο θέμα μας΄ομως, δεν είναι ούτε οι πιστοί πόσο πιστεύουν,
ούτε οι αποδόσεις των θρησκειών, αλλά "σεβασμός απέναντι
στη θρησκεία;" μια ερώτηση που θα την έλεγε κανείς έως
και αιρετική, στη διατύπωση..
Κι αυτό γιατί υπαινίσσεται,έστω εμμέσως, το μη σεβασμό, ως ενδεχόμενο... Κάτι τέτοιο δείχνει μια ανίερη επίθεση στη
θρησκεία( όχι φίλε Κηφεύς δεν εννοώ εσένα...)
Εννοώ την εποχή αυτή που σέβεται τις διαστροφές του καθενός,
αλλά τα βάζει με ιερά και όσια που κάποτε δεν αγγίζονταν, χωρίς
να ΄χει βοηθήσει σε τίποτα αυτό και φυσικά δεν εννοώ ανθρώπους
και πρακτικές...
Το θέμα λοιπόν, αφορά τη θρησκεία, τη θρησκεία όπως την έχουμε
γνωρίσει ή διερωτάται γενικώς και χωρίς λόγο; Πές μου εσύ την
άποψη σου επ αυτού.....