ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ Νο10!!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ Νο10!!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

Narkissa55561 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/4
04/10/2007, 02:23:23
quote:

καλά, βρε κι εσύ το παρατράβηξες, σιγά! αποκλείεται να γίνει αυτό ποτέ. εκτός κι αν εννοείς ότι θα περπατάς αμέριμνη στο δρόμο, και δίπλα σου θα είναι ένα ρομπότ και δε θα καταλάβεις αμέσως ότι είναι ρομπότ. αλλά σε μια συνομιλία ή χειραψία πχ θα φανεί αμέσως. σκέψου για παραδειγμα πόσες διαφωρετικές μελωδίες και τόνους φωνής χρησιμοποιείς κάθε φορά που μιλάς, και ποσες μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό! ή π.χ. τη χειραψία που κάνω εγώ με το κολλητό μου, δε μπορεί να τη μιμηθεί ούτε άνθρωπος, πόσο μάλλον ο τενεκές!

.

Χμ κι όμως το βλέπω πολύ πιθανό κάποτε να τελειοποιηθούν τόσο ώστε να μην τα ξεχωρίζουμε εύκολα από τους πραγματικούς ανθρώπους. Βέβαια το λογικό θα ήταν να τους βάλουν κάποιο χαρακτηριστικό ώστε να είναι ευδιάκριτο ότι πρόκειται για ρομπότ και όχι για άνθρωπο.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

04/10/2007, 04:07:51
¶ντε να προλάβουμε να δούμε αυτά που διαβάζαμε στον Asimov και στην καθημερινή ζωή.

Όταν όλα αυτά γίνουν επιτέλους πραγματικότητα, αν ζω ακόμα, θα πάρω τα βουνά με τους άλλους αντιστασιακούς και θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο μέχρι να έρθει o John Connor!

HUMAN RESISTANCE!!! Και θα πάρω μαζί μου και τον crucifire που ήδη εξέφρασε την επιθυμία να το πλακώσει στις φάπες. Το ίδιο συναίσθημα μου δημιουργήθηκε και μένα.

Λέτε αυτό να σημαίνει κάτι;

Έχει πάντως ενδιαφέρον να διαβάσετε μια συνέντευξη με τον δημιουργό της εταιρίας David Hanson εδώ:

http://www.acm.org/ubiquity/interviews/v7i18_hanson.html

kostakisΜέλος
04/10/2007, 07:53:28
Καλημέρα σε όλους

Φίλε XD γράφεις

quote:
Δύσκολη ερώτηση, προσωπικά σε τέτοια διλήμματα τάσσομαι υπέρ της Προόδου ακόμα και αν εγκυμονεί κινδύνους καθώς τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν, όποια και αν είναι αυτά, ενδεχομένως να αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

quote:
Μεταξύ λοιπόν της στασιμότητας και της προόδου, ψηφίζω την δεύτερη

Παρότι σέβομαι ΑΣΦΑΛΩΣ ΤΗ ΘΕΣΗ σου, γιατί προσωπικά προτιμώ την οπισθοδρόμηση σε σχέση με μία τέτοια πρόοδο; μήπως γιατί έχω βρει τρόπο να αντιμετωπίζω τα λιοντάρια, αλλά όχι τον ηλεκτρομαγνητικό, το βιολογικό ή τον τεχνολογικό πόλεμο;
Φίλε crucifire +1 από μένα.
Εντέλει, θα μπορούε κάποιος να μου εξηγήσει προς τι αυτή η έντονα θετική προδιάθεση απέναντι στα "τέρατα" της τεχνολογίας; Δε γνωρίζω καμία τεχνολογική εφεύρεση, που να δημιούργησε κάποιο στοιχείο ισχυρότερο από τη (σωματική ή πενυματική, παντελώς αδιάφορον) ανθρώπινη δύναμη, που να μη χρησιμοποιήθηκε εντέλει για ποταπό σκοπό. Θα καλούσα να μου υπενθυμίσετε την τελευταία εφεύρεση που παρέμεινε απλά σε επίπεδα ανθρωπισμού και δε διολίσθησε εντέλει σε πολεμικές ή εξουσιαστικές συνθήκες. Προσοχή όμως, να είστε σίγουροι γι αυτό που θα απαντήσετε, γιατί είμαι πιο αντιδραστικός και από τον John Connor που περιμένει ο A. Kircher.
Τι έχουν να δουν ακόμα τα ματάκια μας...

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

XDΜέλος
04/10/2007, 08:45:03
Αγαπητοί μου, δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ σε περαιτέρω διαφωνίες μαζί σας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικός καθώς ξεκινάμε από διαφορετική βάση.

Μιας όμως και διακατέχεστε από αυτούς τους προβληματισμούς, σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο «Ψηφιακή Ζωή» του Νίκου Δήμου, εκδόσεις Opera το οποίο σε γενικές γραμμές απαντά σε αρκετούς από τους τεχνοφοβικούς προβληματισμούς σας.

Καλό θα ήταν επίσης να διαβάζατε συμπληρωματικά και τα «Οι Νέοι Έλληνες» , «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας» και τα «Αναμασήματα» του ιδίου συγγραφέα (τότε μπορεί να καταλάβετε γιατί δεν εμπλέκομε σε flames για τέτοια θέματα).

Υ.Γ.
Πριν πάρετε τα βουνά με τον J. Connor, θυμηθείτε τα λόγια της Sara που κλείνουν την ταινία ... «Το άγνωστο μέλλον ξετυλίγεται μπροστά μας. Για πρώτη φορά το αντιμετωπίζω με ελπίδα. Επειδή αν μια μηχανή, ένας Εξολοθρευτής... μπορεί να μάθει την αξία της ανθρώπινης ζωής... ίσως μπορούμε να την μάθουμε και εμείς.» .. μπορούμε;

Edited by - XD on 04/10/2007 08:48:40

04/10/2007, 12:39:51
quote:
Η επιστήμη είναι ένα εργαλείο, η χρήση της συνεπώς πέφτει σε εμάς.

μα ακριβώς εκεί τίθεται το θέμα. σκέψου να βρεθεί η θεραπεία του καρκίνου, με την πρόοδο της κβαντικής επιστήμης, με χρήση αντιύλης... μιλάμε για αρκετή ποσότητα βέβαια, όχι για το ένα ποζιτρόνιο μιας pet [τομογραφία είναι αυτό!]

ναι, θα θεραπεύονατι χιλιάδες καρκινοπαθείς καθε μέρα, αλλά εξίσου εύκολα θα καταστρέφονται ολόκληρες χώρες με το πάτημα ενός κουμπιού... κι όπως είπε κι ο αινστάιν, η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμα έτοιμη για τέτοια πρόοδο... κάτι παρόμοιο είπε και ο χόφμαν στη σφαίρα... άσχετο!

σκέφτομαι, ότι τα περισσότερα προβλήματα που προσπαθεί πλέον να λύσει ο άνθρωπος, του δημιουργούνται ακριβώς λόγω αυτής της προόδου του, που γεννά προβλήματα, και τον αναγκάζει να κάνει νέα πρόοδο για να τα λύσει, γεννόντας καινούργια...

quote:
Βέβαια το λογικό θα ήταν να τους βάλουν κάποιο χαρακτηριστικό ώστε να είναι ευδιάκριτο ότι πρόκειται για ρομπότ και όχι για άνθρωπο.

αν το χαρακτηριστικό αυτό το βάζουν οι δημιουργοί του, τι εμποδίζει κάποιον να δημιουργήσει ένα ανδρωειδές και να μην το βάλει αυτό το χαρακτηριστικό;

quote:
Και θα πάρω μαζί μου και τον crucifire που ήδη εξέφρασε την επιθυμία να το πλακώσει στις φάπες. Το ίδιο συναίσθημα μου δημιουργήθηκε και μένα.

την πάτησες φιλε μου! I'm a sophisticated killing machine sent back through time to spread chaos in the middle east!

quote:
Δε γνωρίζω καμία τεχνολογική εφεύρεση, που να δημιούργησε κάποιο στοιχείο ισχυρότερο από την ανθρώπινη δύναμη, που να μη χρησιμοποιήθηκε εντέλει για ποταπό σκοπό.

ε, αλίμονο, ποιός, όντας δυνατότερος απ'τους συνανθρώπους του, και βάσει του ένστικτου της ζούγκλας, δε θέλει να υψωθεί πιο ψηλά απ''τους υπόλοιπους... αυτή είναι η μαγκιά του superman! [κι άλλο άσχετο!]

quote:
Αγαπητοί μου, δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ σε περαιτέρω διαφωνίες μαζί σας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικός καθώς ξεκινάμε από διαφορετική βάση.

και η διαφωνία συζήτηση είναι, δεν τσακωνόμαστε. η βάση σου είναι ότι η πρόοδος μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου. συμφωνώ. το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρει και κάτι πιο συνετό απ'τον ίδιο, για να ελέγχει αυτή τη δύναμη που προκείπτει απ'την πρόοδο...

quote:
Επειδή αν μια μηχανή, ένας Εξολοθρευτής... μπορεί να μάθει την αξία της ανθρώπινης ζωής... ίσως μπορούμε να την μάθουμε και εμείς.

αν μπορεί ότνως να τη μάθει, ας την ελέγχει αυτός! μπορεί; γιατί εμείς να τη μάθουμε, χλωμό το βλέπω. η έννοια της ισότητας μεταξύ των ανθρπώπων έχει προ πολλού άρει την κατιούσα...

δεν είναι η τεχνολογία που φοβάμαι... είναι ο άνθρωπος...

I'll be back...

04/10/2007, 17:49:22
quote:
την πάτησες φιλε μου! I'm a sophisticated killing machine sent back through time to spread chaos in the middle east!

Ωχ....

quote:

Φίλε XD, φυσικά και δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις απλά συζητάμε και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές

quote:
Μιας όμως και διακατέχεστε από αυτούς τους προβληματισμούς, σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο «Ψηφιακή Ζωή» του Νίκου Δήμου, εκδόσεις Opera το οποίο σε γενικές γραμμές απαντά σε αρκετούς από τους τεχνοφοβικούς προβληματισμούς σας.

Καταρχάς να πω πως ο Νίκος Δήμου είναι πραγματικά αρκετά έξυπνος άνθρωπος και οι αναλύσεις του είναι πολλές φορές καίριες σχετικά με πολλά ζητήματα. Προσωπικά όμως διαφωνώ με τις περισσότερες από τις θέσεις του και με τον τρόπο που τις παρουσιάζει.
Επειδή ως ξενιτεμένος δεν νομίζω πως θα έχω την ευκαιρία να διαβάσω την "Ψηφιακή ζωή" σύντομα, αν μπορούσες να γράψεις κάποια πράγματα σχετικά με τις απόψεις του σχετικά με την τεχνολογία, θα το εκτιμούσα.

quote:
η βάση σου είναι ότι η πρόοδος μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου. συμφωνώ. το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρει και κάτι πιο συνετό απ'τον ίδιο, για να ελέγχει αυτή τη δύναμη που προκείπτει απ'την πρόοδο...

Εύγε στον μικρό, και εμένα αυτός ακριβώς είναι ο προβληματισμός μου.

Δεν φοβάμαι την τεχνολογία. Φοβάμαι όμως τους ίδιους τους εαυτούς μας.
Η τεχνολογία είναι προιόν της ανθρώπινης διάνοιας, όπως για παράδειγμα και η μουσική ή η φιλοσοφία. Δεν υπάρχει τίποτα το εγγενές κακό στην τεχνολογία.

Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στον άνθρωπο.

06/10/2007, 08:50:36
Πιο πάνω έγραψα για τους πολέμους των αντροειδών.
Όλοι σίγουρα θα έβαλαν στο νου τους ότι έχω διαβάσει μπόλικη επιστιμονική φαντασία. Δεν είναι έτσι.
Η κοινωνιολογία έχει εκφραστεί εδώ και 50 χρόνια πάνω στο θέμα πένοντας στοιχεία από το παρελθόν και τις αντιδράσεις της μάζας.
Θα το πω πιο απλά:
Αυτή την στιγμή οι αμερικάνοι δοκιμάζουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ οχήματα μάχης (ξηρά, θάλλασα και αέρα) - δηλαδή χωρίς πλήρωμα. Ο λόγος είναι προφανής - λιγότερες απώλειες στο πεδίο της μάχης και άρα μικρότερη κατακραυγή πίσω στην πατρίδα...
Εάν λοιπόν βγει ένα αντροειδές, τι είναι αυτό που θα τους αποτρέψει αν το χρησιμοποιείσουν για πολεμικούς σκοπούς την στιγμή που ΗΔΗ δοκιμάζουν ρομποτικά άρματα μάχης; ΤΙΠΟΤΑ...
Άρα λοιπόν για αρχή θα έχεις έναν υπηρέτη που θα σκοτώνεται για την πάρτη σου...
Για δείτε όμως σε πόσες δουλειές μπορούμε αυτή την στιγμή θα βάλουμε αντροειδή; Στις επιδείξεις μόδας; Τι κάνουν ρε παιδιά, απλως περπατούν!!! Πόσες θέσεις εργασίας είναι χαμένες μόνο από αυτό τον τομέα; Μία οικιακός βοηθός στο σπίτι (που τώρα έχουν τις φιλιππινέζες και τις κοπέλες ανατολικών χωρών;) ή στο νοσοκομείο;
Άρα λοιπόν θα έχεις έναν σκλάβο που θα δουλεύει για σένα και επιπλέον θα σε υπηρετεί.

ΟΜΩΣ, μην γελιόμαστε από τις θεωρίες που λένε για ειρηνική συνήπαρξη της τεχνολογίας με τους ανθρώπους - δεν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο ή για ένα υπολογιστή. Μιλάμε για τον ΑΝΘΡΩΠΟ (τεχνιτό μεν) που θα έρθει και θα πάρει την δουλειά από ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άλλους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (βιολογικούς δε) ανά τον κόσμο...
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι(που δίκαι ή άδικα), λένε ότι τους πήραν την δουλειά οι μετανάστες και οι Κινέζοι. Για φτάστε ποιό μακριά... ΕNA μηχάνημα, μέταλλο, ένα τίποτα σου πέρνει την δουλειά και βλέπεις παντού γύρω σου...

Πρώτα λοιπόν θα έρθουν οι πόλεμοι των αντροειδών μεταξύ τους, για την χώρα ή για τον κύριο που θα υπηρετούν και μετά μπορεί να έρθουν οι πόλεμοι μεταξύ ανθρώπων και αντροειδών.
Οι πόλεμοι όμως των κλώνων είναι μία άλλη υπόθεση...

06/10/2007, 12:20:54
quote:
ΕNA μηχάνημα, μέταλλο, ένα τίποτα σου πέρνει την δουλειά και βλέπεις παντού γύρω σου...

Αυτό έχει γίνει ήδη παρτε για παράδειγμα τα εργοστάσια παλαιοτέρα μπορεί
Να χρειάζονταν 100 άτομα στην παραγωγή για να βγάλουν την δουλειά τώρα
Με τα μηχανήματα τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα μπορεί να βγει η παραγωγή
Και με 20 άτομα η και λιγότερα.

quote:
Πρώτα λοιπόν θα έρθουν οι πόλεμοι των αντροειδών μεταξύ τους, για την χώρα ή για τον κύριο που θα υπηρετούν και μετά μπορεί να έρθουν οι πόλεμοι μεταξύ ανθρώπων και αντροειδών.

Ανδροειδη μεταξύ τους μπορεί να πολεμήσουν γιατι θα τα βάλουν οι άνθρωποι να πολεμήσουνε πχ τα ρομπότ μιας χωράς εναντίον τα ρομπότ της άλλης .
Άνθρωποι εναντίον ανδροειδων δεν ξερώ πως το εννοείς τα ρομπότ θα επιτεθούν
Με δική τους πρωτοβουλία η κατόπιν ανθρώπινης εντολής ?
Γιατί το να αναπτύξουν δική τους νοημοσύνη το θεωρώ απίθανο πάντα θα ελέγχονται από τον άνθρωπο μην ξεχνάτε ότι είναι μηχανές και οι μηχανές αυτό που κάνουν είναι Να εκτελούν τις προγραμματισμένες εντολές .

quote:
Οι πόλεμοι όμως των κλώνων είναι μία άλλη υπόθεση

Εδώ αλλάζει το θέμα μιλάμε για βιολογική οντότητα οπότε θα έχει
Νοημοσύνη και αισθήματα.

RankettΜέλος
07/10/2007, 02:39:30
quote:
Γιατί το να αναπτύξουν δική τους νοημοσύνη το θεωρώ απίθανο πάντα θα ελέγχονται από τον άνθρωπο μην ξεχνάτε ότι είναι μηχανές και οι μηχανές αυτό που κάνουν είναι Να εκτελούν τις προγραμματισμένες εντολές .

Κατ' αρχήν δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη π.χ. σε 1000 χρόνια από τώρα. Αλλά και χωρίς να πάμε τόσο μακριά, είναι γνωστό σήμερα τι μπορεί να κάνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που έχει προσβληθεί από ιό ή που αποτελεί εφαλτήριο ενός εισβολέα.
07/10/2007, 14:43:54
quote:
Άνθρωποι εναντίον ανδροειδων δεν ξερώ πως το εννοείς τα ρομπότ θα επιτεθούν

Θα το δείξω περιφραστικά:
Βουνά Αφγανιστάν και Ταλεμπάν (προς το παρόν)...

quote:
Εδώ αλλάζει το θέμα μιλάμε για βιολογική οντότητα οπότε θα έχει
Νοημοσύνη και αισθήματα.

ΔΕΝ είναι αναγκαίο... Μπορεί να του σβήσεις τις μνήμες ή να το εκπαιδεύσεις κατάλληλα και άρα μάνι - μάνι θα έχεις ένα ΒΙΟΡΟΜΠΟΤ, το οποίο μπορεί να αποκτήσει πείρα, είναι αυτοεπισκευαζόμενο και ΔΕΝ προσβάλεται από κάποιο ηλεκτρονικό ιό...

ΑΛΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΛΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ...
(Για να το παίξουμε και λίγο πολιτικοί....)

07/10/2007, 16:20:18
κύριε πρωθυπουργέ, τώρα που επανεκλεγήκατε θα τηρήσετε τις υποσχέσεις σας;

[δύσκολο αγαπητέ, η προϋγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε καμένη γη...]

παλιό αλλά καλό!

σόρρυ για την απουσία μου αλλά έπρεπε να τακτοποιήσω κάποιες παράπλευρες απώλειες που δημιούργησε το τόπικ αυτό [πωπω μερικοί ψάχνονται για παρεξηγήσεις... και μάλλον τώρα δημιουργώ κι άλλη... έλεος]

λεπόν λεπόν... δεν έχω να πω κάτι... OANNHSEA με καλύπτεις γενικά, αν και ούτε εγώ θέλω να το δω πολύ μακροπρόθεσμα.

στην τελική, αν όντως χρησιμοποιηθούν από εμάς ως όπλο, θα είναι απλά, άλλο ένα όπλο. κι εν πάσει περιπτώσει, μπορώ να καταστρέψω αυτό το όπλο με έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό, πολύ πιο εύκολα και με λιγότερες τύψεις απ' ό,τι αν σκοτώσω έναν αντίπαλο στρατιώτη.

μια τέτοια μηχανή θέλει τόσο πολύ καιρό μέχρι να μοιάσει με άνθρωπο, που πιστεύω έχουμε να ανησυχούμε για πιο επικίνδυνα όπλα...

προς το παρόν ας προσπαθήσουν να την κάνουν να φαίνεται λιγότερο καθηστερημένη και να μοιάζει λιγότερο στον Michael Rosenbaum [lex luthor στο smallville αν τυχαίνει να παρακολουθείτε...]

Edited by - crucifire on 07/10/2007 17:14:41

08/10/2007, 14:28:38
και μιας και το θέμα μάλλον ολοκληρώθηκε, ας πω και τον πραγματικό λόγο για τον οποίο άνοιξα το τόπικ αυτό.

κανονικά θα έγραφα ένα νέο κείμενο, αλλά μετά από ππρόκλιση επικολλώ ακριβώς ττο κείμενο που έγραψα σε μια δικτυακή συνομιλία με φίλους, για να μη δίνω δικαιώματα για σχόλια περί διπροσωπίας και δε συμμαζεύεται... δεκτές οι απόψεις αυτές, αλλά λέω να τις καταρίψω:

quote:
... το τόπικ αυτό, το έφτιαξα ακριβώς γι' αυτό το λόγο. ήθελα να δω πόσο εύκολα μπορώ να πυροδοτήσω μια συζήτηση τύπου "θα ζουν ανάμεσά μας" και ακόμα, μια συζήτηση τύπου, "ναι, οι ελ τα έφτιαξαν, και τα έστειλαν να μας παρακολουθούν κλπ" δε λέω ότι δε μου έκανε εντύπωση η κατασκευή, αλλά είχα την ευκαιρία να χειριστώ ένα ρομπότ-αλβερτόσαυρο [φανταστείτε τυραννόσαυρο μίνι] που είχε μέχρι και τη δυαντότητα να ανοιγοκλείνει τα ρουθούνια του στην ταχύτητα που ήθελες! πολύ πιο αληθοφανές!...

χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα προσωπικά, πιστεύω πως όντως τελευταία τέτοιου είδους υπερβολικές συζητήσεις ξεκινάε πολύ εύκολα τελευταία. ίσως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ξεφύγει απ'την πραγματικότητα, και βλέπει παντού ό,τι θέλει να δει. εξωγήινους, φαντάσματα κ.ο.κ.

δεν αποκλείω ότι αυτά υπάρχουν, λέω ότι μερικές περιγραφές και συζητήσεις, αγγίζουν τα όρια της υπερβολής.

πράγματι, πχ είδα ότι ήδη κάποιοι ότι θα ζουν ανάμεσά μας και δε θα τα ξεχωρίζουμε. δε θα επαναλάβω τους λόγους για τους οποίους εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι υπερβολικό. ούτε είμαι ασεβείς προς την εν λόγω άποψη. αλλά πιστεύω πως τέτοιου είδους ακρέες απόψεις έχουν λόγο που δημιουργούνται.

τέλος πάντων, να ζητήσω συγγνώμη για δύο πράγματα. αφ'ενός αν ενόχλησα κάποιους αποδεχόμενος μια ιντερνετική πρόκλιση και επικολλόντας ένα κείμενο από αλλού.
αφ'εταίρου αν αυτή μου η άποψη προσβάλλει κάποιον. αν, ναι, ας μου το πει να το συζητήσουμε!

τα λέμε!

08/10/2007, 14:53:28
χαχα, καλά, τωρα που το διαβάζω ακούγομαι σαν τρελός επιστήμονας! υπήρξατε πειραματόζωα χωρίς να το ξέρετε, μικροί γήινοι! μουαχαχαχαχαχα!

και πάλι συγγνώμη αν σας φαίνεται προσβλητικό. δεν είχε τέτοιο σκοπό.

08/10/2007, 18:59:32
Τι λες καλέ μου...
Καμία ενόχληση, άλλωστε επιστήμονες είμαστε όλοι μας και τα πειράμτα μας τα έχουμε κάνει...
Σε καμία συναυλία που θα ειδωθούμε θα κάνω και εγώ πειράματα;;;
08/10/2007, 22:34:40
ε, μα δεν ήρθες χθες στους σαβαώθ! ψήσου να έρθεις ensiferum!

09/10/2007, 02:53:26
Εντάξει crucifire!

Ας δεχτώ -για την ώρα- ότι διεξήγαγες κάποιου είδους "πείραμα"...

Δεν μας μίλησες όμως με λεπτομέρεια για τα αποτελέσματά του. Για τα συμπεράσματά σου. Επιβεβαιώθηκαν όντως οι αρχικές σου υποθέσεις και πώς ακριβώς;

Υποθέσεις σαν αυτές για τις οποίες μας ενημέρωσες παραπάνω.

crucifire:
"
quote:
------------------------------
... το τόπικ αυτό, το έφτιαξα ακριβώς γι' αυτό το λόγο. ήθελα να δω πόσο εύκολα μπορώ να πυροδοτήσω μια συζήτηση τύπου "θα ζουν ανάμεσά μας" και ακόμα, μια συζήτηση τύπου, "ναι, οι ελ τα έφτιαξαν, και τα έστειλαν να μας παρακολουθούν κλπ" δε λέω ότι δε μου έκανε εντύπωση η κατασκευή, αλλά είχα την ευκαιρία να χειριστώ ένα ρομπότ-αλβερτόσαυρο [φανταστείτε τυραννόσαυρο μίνι] που είχε μέχρι και τη δυαντότητα να ανοιγοκλείνει τα ρουθούνια του στην ταχύτητα που ήθελες! πολύ πιο αληθοφανές!...
------------------------------

χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα προσωπικά, πιστεύω πως όντως τελευταία τέτοιου είδους υπερβολικές συζητήσεις ξεκινάε πολύ εύκολα τελευταία. ίσως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ξεφύγει απ'την πραγματικότητα, και βλέπει παντού ό,τι θέλει να δει. εξωγήινους, φαντάσματα κ.ο.κ."

Προσωπικά, δεν διαπίστωσα κάτι από το αρχικά σου μηνύματα(προ της "αποκαλύψεως" δηλαδή) που να υποστηρίζει -για τη δική μου αντίληψη- τον ισχυρισμό σου περί "πειράματος", ούτε βέβαια κάτι που να δικαιολογεί την λήξη του -ως "πειραματική" διαδικασία δηλαδή...

Εκτός βέβαια εάν με την εξής δήλωσή σου:
"πράγματι, πχ είδα ότι ήδη κάποιοι ότι θα ζουν ανάμεσά μας και δε θα τα ξεχωρίζουμε.(κάποιο ρήμα μάλλον λείπει από την πρόταση αυτή... ίσως: "κάποιοι πιστεύουν ότι") δε θα επαναλάβω τους λόγους για τους οποίους εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι υπερβολικό. ούτε είμαι ασεβείς προς την εν λόγω άποψη. αλλά πιστεύω πως τέτοιου είδους ακρέες απόψεις έχουν λόγο που δημιουργούνται."

,υπονοείς ότι επιβεβαιώθηκαν οι υποθέσεις σου.

Μην μου πεις ότι αυτό το "συμπέρασμά" σου σχετίζεται, για παράδειγμα, με την φράση της Ostria(02/10/2007, 16:55:11):
"Περίεργη αίσθηση, ε; Μοιάζει τόσο πολύ με άνθρωπο που φοβάμαι πως όταν θα τα τελειοποιήσουν αργότερα (πχ τις κινήσεις του σώματος, των χεριών κλπ) δεν θα ξέρουμε αν έχουμε απέναντι μας άνθρωπο ή ρομπότ."

Και ότι μία τέτοια -εγκυρότατη και λογική- γνώμη ενός συμμετέχοντα στη συζήτηση σε οδηγεί να πεις ότι όντως επιβεβαίωσες τις... "υποτιθέμενες υποθέσεις" σου!

Θα ήταν πολύ "εύκολο" αν όχι "υπερφίαλο" κάτι τέτοιο για τον διενεργόντα ένα "πείραμα" -υποθέτω μίας κάποιας επιστημονικής μεθοδολογίας- που να σέβεται συν τις άλλοις τους λογικούς κανόνες, έστω και αν αυτό είναι "κοινωνιολογικής" φύσης.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, θα σε ρωτήσω ευθέως crucifire.

Πράγματι "πειραματίστηκες", όπως είπες παραπάνω, με τους συμμετέχοντες και -αναπόφευκτα- με τους αναγνώστες σ'αυτό το Θέμα;

Θα ευχόμουν να απαντούσες επίσης ευθέως...

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.

----------------------
Ζούμε, μέσα στην πλέον αποτρόπαια εποχή,
ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για Ελευθερία
που έχει ποτέ εμφανιστεί!

09/10/2007, 12:05:54
quote:
Κατ' αρχήν δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη π.χ. σε 1000 χρόνια από τώρα. Αλλά και χωρίς να πάμε τόσο μακριά, είναι γνωστό σήμερα τι μπορεί να κάνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που έχει προσβληθεί από ιό ή που αποτελεί εφαλτήριο ενός εισβολέα.

Και ο ιος που προσβάλλει έναν υπολογιστή ανθρώπινο δημιούργημα είναι
Ότι και να γίνει πίσω από οποιαδήποτε κίνηση ενός μηχανήματος υπάρχει
Ο άνθρωπος.

quote:
ΔΕΝ είναι αναγκαίο... Μπορεί να του σβήσεις τις μνήμες ή να το εκπαιδεύσεις κατάλληλα και άρα μάνι - μάνι θα έχεις ένα ΒΙΟΡΟΜΠΟΤ, το οποίο μπορεί να αποκτήσει πείρα, είναι αυτοεπισκευαζόμενο και ΔΕΝ προσβάλεται από κάποιο ηλεκτρονικό ιό...

Άλλο κλώνος άλλο βιορομποτ πάντως αν μιλάμε για βιολογική οντότητα
Έχει περισσότερες επιπλοκές από ένα μηχάνημα αφού μπορεί να αναπτύξει δική του νοημοσύνη ενώ ένα ρομπότ όχι.

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα προσωπικά, πιστεύω πως όντως τελευταία τέτοιου είδους υπερβολικές συζητήσεις ξεκινάε πολύ εύκολα τελευταία. ίσως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ξεφύγει απ'την πραγματικότητα, και βλέπει παντού ό,τι θέλει να δει. εξωγήινους, φαντάσματα κ.ο.κ.

Δεν χρειαζόντανε να κανείς πείραμα για να διαπιστώσεις κάτι που ανέκαθεν υπήρχε.
Πάντα άρεσε στους ανθρώπους να μιλάνε για τέτοια θέματα είτε επιστημονικής φαντασίας είτε μεταφυσικού περιεχομένου είναι το άγνωστο το οποίο προκαλεί
Την φαντασία .
Πάντως αν δεν είχε ο άνθρωπος τέτοιες ανησυχίες ίσως να ήμασταν ακόμα στην
Εποχή των σπηλαίων.
RankettΜέλος
09/10/2007, 14:34:49
quote:

quote:

Και ο ιος που προσβάλλει έναν υπολογιστή ανθρώπινο δημιούργημα είναι
Ο άνθρωπος.

Σαφώς. Ανάλογα όμως με το βαθμό πολυπλοκότητας της μηχανής, το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται ως προϊόν νοημοσύνης ή πρωτοβουλίας και οι διαχωριστικές γραμμές να θολώσουν.

"Πολυπλοκότητα" είναι η λέξη-κλειδί σε τέτοια ζητήματα. Ήδη έχουν αρχίσει σοβαρές προσπάθειες προσομοίωσης και σχεδίασης μοντέλων της εγκεφαλικής λειτουργίας, χρησιμοποιώντας την "ωμή" δύναμη παράλληλων υπολογισμών ενός υπερυπολογιστή:

http://www.computerworld.com/softwaretopics/software/apps/story/0,10801,106347,00.html

Ιδού και ένα απόσπασμα:

quote:

A PFLOPS Blue Gene, which IBM says is several years away, would make it possible to simulate nearly a billion simple neurons, Markram says. "But improvements in processing speed and memory could mean the entire human brain could be simulated within a decade," he adds.

Αν και με τη σημερινή τεχνολογία και ρυθμό προόδου θα έλεγα ότι η παραπάνω δήλωση είναι περισσότερο μάρκετινγκ παρά ο,τιδήποτε άλλο, αυτό που κάποια στιγμή θα γίνει είναι μια ριζική αλλαγή στα θεμέλια του υπολογιστικού οικοδομήματος που θα οδηγήσει σε έκρηξη της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος και ο χειρισμός εξαιρετικά πολύπλοκων διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο θα είναι πλέον εφικτός. Ένα πολύ απλουστευτικό παράδειγμα αυτού του είδους είναι η σταδιακή μετάβαση, που έχει ήδη ξεκινήσει, από προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που βασίζονται στην CPU (π.χ. Photoshop), η οποία εκτελεί "αργά" τέτοιες διαδικασίες, σε προγράμματα επεξεργασίας που χρησιμοποιούν την GPU (π.χ. Pixelmator), η οποία είναι ήδη ικανή να εκτελεί τέτοιους υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο.

Μια παρόμοια αλλαγή στο γενικό πρότυπο λειτουργίας των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας θα επιφέρει δραματικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς και σίγουρα οι μοντελίστ του εγκεφάλου δε θα μείνουν αδιάφοροι.

09/10/2007, 16:10:44
πωπω, κατεβατό! πάμε απ'την αρχή!

quote:
κάποιο ρήμα μάλλον λείπει από την πρόταση αυτή... ίσως: "κάποιοι πιστεύουν ότι"

γκχχχ! αυτά παθαίνει κανείς όταν γράφει ενώ θα έπρπε να διαβάζει μικροβιολογία... βιάζεται, και σκοντάφτει!

quote:
Προσωπικά, δεν διαπίστωσα κάτι από το αρχικά σου μηνύματα(προ της "αποκαλύψεως" δηλαδή) που να υποστηρίζει -για τη δική μου αντίληψη- τον ισχυρισμό σου περί "πειράματος", ούτε βέβαια κάτι που να δικαιολογεί την λήξη του -ως "πειραματική" διαδικασία δηλαδή...

δεκτόν, αν και το πείραμα το έκανα γφια μένα, για να διαπιστώσω μόνος μου κάτι, και φυσικά δε θα είχε νόημα να πω ότι η συζήτηση που θα ακολουθούσε θα βλεπόταν κι από ένα διαφορετικό πρίσμα από μένα...

quote:
Μην μου πεις ότι αυτό το "συμπέρασμά" σου σχετίζεται, για παράδειγμα, με την φράση της Ostria

ω, πίστεψέ με, τα συμπεράσματά μου δεν έχουν σχεδόν τίποτα να κάνουν με τις απαντήσεις που υπάρχουν εδώ, και φυσικά πολύ περισσότερο με τα μέλη που απάντησαν, τα οποία εκτιμώ γιατί κανείς δεν προσπάθησε να υποβιβάσει το τόπικ με κάποιο ειρωνικό ή μη λογικό ποστ. ανκαι ομολογουμένως είχε, κατ'εμέ, ενδιαφέρον το ότι μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι μπορεί μια μηχανή να μοιάσει τόσο πολύ σε έναν άνθρωπο. εγώ προτιμώ να πιστεύω, ίσως και από φόβο, ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο...

γιατί αν γίνει... την πατήσαμε!

πάντως, όπως είπα, αν κάποιος πειράχτηκε, θα ήθελα να μου το πει... ο ίδιος.

quote:
Πράγματι "πειραματίστηκες", όπως είπες παραπάνω, με τους συμμετέχοντες και -αναπόφευκτα- με τους αναγνώστες σ'αυτό το Θέμα;

για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σου: όχι, δυστυχώς κανένας από όσους έγραψαν εδω δε με βοήθησε ιδιαίτερα να απαντήσω την ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου. και τώρα θα με ρωτήσεις "ποιός σε βοήθησε τελικά..."

απλώς... αυτοί που δεν έγραψαν. αν δε σε καλύπτει αυτή η απάντηση μπορούμε να το συζητήσουμε ιδιαιτέρως, και μετά, αν πιστεύεις ότι πρέπει να το κοινωποιήσω, θα το κάνω... αν και δε νομίζω ότι αφορά ούτε το θέμα, ούτε τους συμμετέχοντες...

quote:
Ο άνθρωπος.

όντως, και ελπίζω να παραμείνει έτσι,γιατί μάλλον είναι προτιμότερος ένας κομπλεξικός χάκερ που κάθεται και φτιάχνει ιούς και το βρίσκει αστείο, παρά ένας κομπλιξικός ιός!

quote:
Άλλο κλώνος άλλο βιορομποτ πάντως αν μιλάμε για βιολογική οντότητα
Έχει περισσότερες επιπλοκές από ένα μηχάνημα αφού μπορεί να αναπτύξει δική του νοημοσύνη ενώ ένα ρομπότ όχι.

και μιας και το ρίξαμε στην επιστημονική φγαντασία, θα μπορεί να αναπτύξει νοημοσύνη, ή θα είναι αναλωσιμο, και θα υπάρχει μόνο όσο κάνει ό,τι του λένε;

quote:
Πάντα άρεσε στους ανθρώπους να μιλάνε για τέτοια θέματα είτε επιστημονικής φαντασίας είτε μεταφυσικού περιεχομένου είναι το άγνωστο το οποίο προκαλεί

φίλε μου, έχει διαφορά μια συζήτηση επ.φαντ. βασισμένη στη λογική, από μια υστερική και καινδυνολογική συζήτηση. και χαίρομαι που δεν έγινε τέτοια. γιατί, όπως είπα, αυτό ήθελα να δω αν θα γίνει... χαίρομαι που, ακόμα και μια sci-fi συζήτηση, τη βασίζουμε στη λογική...

quote:
Ήδη έχουν αρχίσει σοβαρές προσπάθειες προσομοίωσης και σχεδίασης μοντέλων της εγκεφαλικής λειτουργίας, χρησιμοποιώντας την "ωμή" δύναμη παράλληλων υπολογισμών ενός υπερυπολογιστή

εγώ, ρε γαμώτο, δε μπορω να καταλάβω... γιατί; γιατί να γίνει αυτό; προσφέρει τίοτα, εκτός από την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας κάποιον, που ενώ ξέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ψηλά απ'τον άνθρωπο, προσπαθούν να γίνουν θεοι;

quote:
Μια παρόμοια αλλαγή στο γενικό πρότυπο λειτουργίας των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας θα επιφέρει δραματικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς και σίγουρα οι μοντελίστ του εγκεφάλου δε θα μείνουν αδιάφοροι.

κοίτα να δεις, που, πάλι, αν και θα ήθελα πολύ έναν υπολογιστή με τέτοια τεχνολογία [φανταστήτε video games που θα φτιαχτούν] πάλι είναι εύκολο μια πρόοδος να χρησιμοποιηθεί αρνητικά...

αλλά θα μου πείτε, και τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα έγιναν εν καιρώ πολέμου...

09/10/2007, 18:36:10
Επιμένω ότι οσο και να αναπτυχθεί η τεχνολογία πάντα ο άνθρωπος θα μπορεί ελέγχει Τις κινήσεις οποιαδήποτε μηχανήματος .