ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

filosofos330 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
filosofos3Μέλος
25/07/2005, 20:12:27
Ευχαριστώ x-files .
Δεν έχω προsέξει τις απόψεις σου μέχρι τώρα αλλά από όσο έχω δεί δε βλέπω να σκέφτεσαι παράλογα.Δεν έχω πρόβλημα με το τι πιστεύει κανείς. Με ενδιαφέρει όμως περισσότερο το ΠΩΣ κατέληξε σε αυτό που πιστεύει και ποιος είναι ο τρόπος σκέψης του.
Θα τα πούμε μετά την επιστροφή σου αν δεν έχω φύγει και εγώ τότε.

Όλα είναι τέλεια

25/07/2005, 22:52:25
quote:
Οι πρωτόγονοι ακολουθούν τις αισθήσεις τους. Η υποδούλωσή μας στη φαντασία είναι φαινόμενο των τελευταίων χιλιετιών.

Μέγα λάθος.

quote:
Αν διάβαζες λίγο τις παραδόσεις των ινδιάνων και όλων των ιθαγενών όπου γης θα έβλεπες ότι όλοι λένε όμοια πράγματα χωρίς να έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους. Πράγμα που σημαίνει ότι η ύπαρξη της ψυχής είναι μια απτή πραγματικότητα και όχι φαντασία.

Και επειδή λένε όλοι -λίγο ως πολύ- τα ίδια πράγματα χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, σημαίνει ότι η ύπαρξη της ψυχής ή του Θεού (ρωτάω εγώ) είναι απτή πραγματικότητα;!
Σημαίνει απλώς ότι όλοι οι "αρχαίοι ή πρωτόγονοι" λαοί είχαν παρόμοια ερωτηματικά και παρόμοιο τρόπο θέασης του κόσμου και του εαυτού τους μέσα σε αυτόν.

quote:
Αν ο άνθρωπος ήταν μόνο σάρκα δε θα έπρεπε να ασχολείται με τίποτε άλλο παρά με τη συλλογή ηδονής αλλά και δε θα έπρεπε να υπακουει σε καμμιά ηθική αρχή και να μην αγαπά τίποτε πέρα από τον εαυτό του.

Εγώ δεν πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής.
Νομίζεις ότι δεν ασχολούμαι με τίποτε άλλο παρά με την συλλογή ηδονής;!
Οτι δεν υπακούω σε καμία ηθική αρχή; (δηλ ότι δεν έχω ήθος;!)
Οτι δεν αγαπώ τίποτε πέρα από τον εαυτό μου;!

Πώς καταλήγεις σε τόσο λανθασμένα συμπεράσματα;!!!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

filosofos3Μέλος
26/07/2005, 00:24:57
Το να μην πιστεύει κανείς στην ύπαρξη ψυχής το θεωρώ παρανοϊκό, περισσότερο από το να μην πιστεύει σε Θεό. Για το θεό θα πεις ότι απορρίπτει την έννοια του προσωπικού θεού όπως τον προβάλλει η μια ή η άλλη θρησκεία. Αλλά το να μην πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής του είναι αδιανόητο και το θεωρώ καθαρή παράνοια. Δε μπορώ να πιστέψω ότι λες πραγματικά κάτι τέτοιο και το θεωρώ μη αληθινό.

quote:

Εγώ δεν πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής.
Νομίζεις ότι δεν ασχολούμαι με τίποτε άλλο παρά με την συλλογή ηδονής;!
Οτι δεν υπακούω σε καμία ηθική αρχή; (δηλ ότι δεν έχω ήθος;!)
Οτι δεν αγαπώ τίποτε πέρα από τον εαυτό μου;!

Πώς καταλήγεις σε τόσο λανθασμένα συμπεράσματα;!!!

Τότε ποια είναι η κοσμοθεωρία σου και σε τι βασίζονται οι αρχές σου; Στην κοινωνική σου εικόνα; Στο χρήμα; Σε τί;
Και σε τι βασίζεται το ήθος σου;
Αυτό θα ήταν όντως θαύμα αν συνέβαινε και εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στον οποίο να συμβαίνει αυτό. Και να είναι δυνατό να ευτυχήσει ποτέ έτσι.
Απλά μας δουλεύεις.

Όλα είναι τέλεια

PhaethonΝέο Μέλος
26/07/2005, 00:35:12
NA KANO MIA EROTISI KAI PARAKALO POLY OPOIOS XRISTIANOS IDIOS 8ELEI AS MOY APANTISEI.

OTAN KAPOIOI BAPTIZOYN KAPOION DISTIXO OIKONOMIKO METANASTH ALBANO, INDO PAKISTANO, (BALETE OTI 8ELETE) KAI ME KAMARI LENE OTI TON KANANE XRISTIANO KAI GINONTAI ANADOXOI DIAPRATOYN ADIKIMA SYMFONA ME TO SYNTAGMA NAI H OXI?

8A EPREPE NA SYLIF8OYN GIA PROSILITISMO KAI NA KINI8EI H APAITOYMENH DIADIKASIA NAI H OXI?

KAI TELOS EAN KATI ANTISTOIXO GINOTAN APO KAPOIO ALLO DOGMA XRISTIANIKO...H 8RISKEIA SE KAPOION ELLHNA TI 8A APAITOYSE H EKKLISIA APO TO KRATOS NA PRAKSEI????????

(SIGNOMI GIA TA GREEKLISH DEN EXO ELLHNIKA STO PC)

26/07/2005, 00:52:44
quote:
Αλλά το να μην πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής του είναι αδιανόητο και το θεωρώ καθαρή παράνοια. Δε μπορώ να πιστέψω ότι λες πραγματικά κάτι τέτοιο και το θεωρώ μη αληθινό.

Δηλαδή με θεωρείς ή παρανοϊκή ή ψεύτρα;!

quote:
Τότε ποια είναι η κοσμοθεωρία σου και σε τι βασίζονται οι αρχές σου; Στην κοινωνική σου εικόνα; Στο χρήμα; Σε τί;
Και σε τι βασίζεται το ήθος σου;
Αυτό θα ήταν όντως θαύμα αν συνέβαινε και εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στον οποίο να συμβαίνει αυτό. Και να είναι δυνατό να ευτυχήσει ποτέ έτσι.
Απλά μας δουλεύεις.

Ε, ό,τι κι αν σου πω, εσύ θα λες ότι σας δουλεύω... Γιατί να το κάνω όμως; Εχω να κερδίσω κάτι;!
Οι αρχές μου βασίζονται στο αυτοσεβασμό και στον σεβασμό απέναντι στους άλλους και σε ότι υπάρχει γύρω μου γενικώς (χωρίς υπερβολές και υστερίες όμως).
Και βέβαια είμαι ευτυχισμένη, γιατί να μην είμαι;! Με αυτόν τον τρόπο προκαλώ τον ανάλογο σεβασμό των γύρω μου και ζω μια χαρά.

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος για να έχει ήθος πρέπει να πιστεύει είτε σε κάποιον θεό, είτε στην ύπαρξη της ψυχής. Αυτή η λογική που προτείνεις στηρίζεται στο "κάνω κάτι για να κερδίσω κάτι" και στο "δεν κάνω κάτι για να μην χάσω κάτι άλλο", άρα δεν γίνεται από επιλογή αλλά από ανάγκη. Εγώ κάνω ή δεν κάνω κάτι ανάλογα με αυτό που μου υπαγορεύει η λογική μου, η γνώση μου και το ήθος μου, χωρίς να περιμένω να επιβραβευτώ ή να φοβάμαι μην τιμωρηθώ για την όποια επιλογή μου.
Και κάτι ακόμα.
Δεν κάνεις κάτι που θεωρείς "κακό" ή "ανάρμοστο" για σένα, για να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ και να μπορείς να βλέπεις τους άλλους ίσα μέσα στα μάτια την μέρα. Αυτό δεν φτάνει;!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

Edited by - Ostria on 26/07/2005 00:59:07

Brie BoyΜέλος
26/07/2005, 01:00:42
Φίλοσοφε νομίζω βιάζεσαι να κρίνεις... Αν σου πω ότι ούτε εγώ πιστεύω στην ψυχή, θα πεις ότι σας δουλεύω, ή ότι το λέω για να εντυπωσιάσω?

Αφενός δεν χρειάζεται να πιστεύεις στην ψυχή για να πράττεις σύμφωνα με την κοινωνικώς αποδεχτή ηθική της κάθε εποχής. Γιατί δηλ, όποιος δεν πιστεύει στην ψυχή είναι καταδικασμένος να είναι ένα ανήθικο τέρας που συγκινείται μόνο από το χρήμα και τις σωματικές ηδονές? Γιατί, όσοι πιστεύουν στην ψυχή δεν κυνηγούν τον υλικό πλούτο και την ηδονή? Δεν καταλαβαίνω την λογική σου...

Πιστεύω πως η λεπτή γραμμή που σου προσπαθεί να σου δείξει η Ostria, και ας με διορθώσει αν κάνω λάθος, είναι το πνεύμα, και πως αυτό καθορίζει εν γένει την συμπεριφορά μας, βάσει αντίληψης και μόνο ( χωρίς να μιλάμε για την ηθική που ούτως ή άλλως καθορίζεται από κοινωνικούς παράγοντες...). Νομίζω συμφωνώ απόλυτα μαζί της...

Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται για όλους να έχουν να σώσουν την ψυχή τους για το βασίλειο των Ουρανών, προκειμένου να συμπεριφέρονται...ηθικά το λες εσύ, κόσμια θα το πω εγώ...

quote:
filosofos3: Αυτό θα ήταν όντως θαύμα αν συνέβαινε και εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στον οποίο να συμβαίνει αυτό. Και να είναι δυνατό να ευτυχήσει ποτέ έτσι.

Σε βρίσκω τουλάχιστον υπερβολικό... Δηλ πιστεύεις πως η ευτυχία έγκειται στην πίστη της ψυχής? Αν δηλ πιστεύεις πως δεν υπάρχει ψυχή, και πιστεύεις, για παράδειγμα, πως όταν πεθάνεις θα σε φάνε τα σκουλήκια, αποκλείεται να ζήσεις ευτυχισμένος?

Brie BoyΜέλος
26/07/2005, 01:07:36
Ostria γράφαμε ταυτόχρονα...

Να συμπληρώσω στα λόγια σου:

quote:
Δεν κάνεις κάτι που θεωρείς "κακό" ή "ανάρμοστο" για σένα, για να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ και να μπορείς να βλέπεις τους άλλους ίσα μέσα στα μάτια την μέρα.

ότι αυτό είναι πολύ πιο τίμιο και λογικό από το να το κάνεις με υστεροβουλία για να κερδίσεις αγροτεμάχια σε μια υποτιθέμενη Εδέμ...που θα σε απαλλάξει από την μιζέρια του εδώ κόσμου...

Κοινώς, ηθική με αντιπαροχή...

26/07/2005, 01:13:34
quote:

Πιστεύω πως η λεπτή γραμμή που σου προσπαθεί να σου δείξει η Ostria, και ας με διορθώσει αν κάνω λάθος, είναι το πνεύμα, και πως αυτό καθορίζει εν γένει την συμπεριφορά μας, βάσει αντίληψης και μόνο ( χωρίς να μιλάμε για την ηθική που ούτως ή άλλως καθορίζεται από κοινωνικούς παράγοντες...). Νομίζω συμφωνώ απόλυτα μαζί της...

Αγαπητή Brie Boy διαχωρίζω το ήθος από την ηθική. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αλλο το ήθος, άλλο η ηθική (όπως πολύ σωστά επισημαίνεις). Το πνεύμα το λαμβάνω με την γενικότερη έννοια, που περιλαμβάνει το ήθος (τον χαρακτήρα) αλλά και την συμπεριφορά (εδώ εντάσσεται η ηθική), το γνωστικό επίπεδο του ατόμου κ.α.

-Arthur C. Clarke-

26/07/2005, 01:17:27
quote:

ότι αυτό είναι πολύ πιο τίμιο και λογικό από το να το κάνεις με υστεροβουλία για να κερδίσεις αγροτεμάχια σε μια υποτιθέμενη Εδέμ...που θα σε απαλλάξει από την μιζέρια του εδώ κόσμου...

Κοινώς, ηθική με αντιπαροχή...

Ετσι...

Ασε που εγώ δεν βλέπω καμιά μιζέρια σε αυτόν εδώ τον κόσμο! Η μιζέρια βρίσκεται μέσα μας, και κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι ο μίζερος εν ζωή άνθρωπος θα γίνει ξαφνικά ευτυχισμένος όταν πεθάνει, έστω κι αν πάει στον Παράδεισο.

-Arthur C. Clarke-

26/07/2005, 01:22:05
Brie Boy και Ostria να σας ρωτήσω λοιπόν πώς αντιλαμβάνεστε το πνεύμα και που το εντάσσετε (δηλαδή είναι αυθυπόστατο, προέκταση του σώματος, υλικό, άυλο);;
Τι είναι το πνεύμα για εσάς, μια που μιλάτε για πνεύμα;;

Φιλικά όπως πάντα

dimitris2Μέλος
26/07/2005, 01:23:05
quote:

Οι αρχές μου βασίζονται στο αυτοσεβασμό και στον σεβασμό απέναντι στους άλλους και σε ότι υπάρχει γύρω μου γενικώς (χωρίς υπερβολές και υστερίες όμως).
Και βέβαια είμαι ευτυχισμένη, γιατί να μην είμαι;! Με αυτόν τον τρόπο προκαλώ τον ανάλογο σεβασμό των γύρω μου και ζω μια χαρά.

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος για να έχει ήθος πρέπει να πιστεύει είτε σε κάποιον θεό, είτε στην ύπαρξη της ψυχής. Αυτή η λογική που προτείνεις στηρίζεται στο "κάνω κάτι για να κερδίσω κάτι" και στο "δεν κάνω κάτι για να μην χάσω κάτι άλλο", άρα δεν γίνεται από επιλογή αλλά από ανάγκη. Εγώ κάνω ή δεν κάνω κάτι ανάλογα με αυτό που μου υπαγορεύει η λογική μου, η γνώση μου και το ήθος μου, χωρίς να περιμένω να επιβραβευτώ ή να φοβάμαι μην τιμωρηθώ για την όποια επιλογή μου.

ωραία.
Δεν έχεις ψυχή, δεν υπάρχει θεός κτλ.
Αρα είμαστε ύλη.
Κι έρχεται αύριο κάποιος φοιτητής της φυσικής και χωρίς λοβοτομή σε κάνει ρομποτάκι του επειδή του έχουν τελειώσει τα λεφτά να αγοράσει μεταλικό.
Και πατάει και δέκα πλήκτρα στο μηχάνημα και πλέον δεν πιστεύεις ότι είσαι μόνο ύλη, αλλά έχεις και πνεύμα, και για να πας στον παράδεισο πρέπει να ευλογείς τον νεαρό επιστήμονα. ΄Ετσι επειδή αυτός σαν επιστήμονας ελέγχει την ύλη άρα και τη δική σου.
Αυτός είναι μόνο ύλη. και τα ηλεκρόνια του έτσι του υπαγορεύουν να κάνει, να βρει αντικείμενο εσένα προς ίδιον όφελος.
Κι εσύ όπως λές είσαι μόνο ύλη άρα και τα ηλεκτρόνιά σου είναι προς υπηρεσία του κάθε ευφυούς φοιτητάκου.
Από την άλλη.
Σήμερα για να πουλά τα προιόντα της η κάθε διεθνής εταιρεία, δεν την ενδιαφέρει αν εσύ είσαι άψυχη όπως υποστηρίζεις ή αν έχεις ψυχή.
Έχει λύσει το πρόβλημα και στρέφεται στο αγοραστικό κοινό, μέσω ψυχολογίας.
Αν δεν υπήρχε η ψυχή θα στρεφόταν μέσω φυσικής.
Θα τρώγαμε πατατάκια και μόνο από το πρωι μέχρι το βράδυ.
26/07/2005, 02:08:50
quote:
Brie Boy και Ostria να σας ρωτήσω λοιπόν πώς αντιλαμβάνεστε το πνεύμα και που το εντάσσετε (δηλαδή είναι αυθυπόστατο, προέκταση του σώματος, υλικό, άυλο);;
Τι είναι το πνεύμα για εσάς, μια που μιλάτε για πνεύμα;;

Εγώ απάντησα ήδη Ψηλέ.
Το πνεύμα είναι η ψυχική και διανοητική μας κατάσταση και ως εκ τούτου το μέσο επικοινωνίας μας με τον εαυτό μας και με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αναπτύσσεται όσο ζούμε και πεθαίνει μαζί μας (εκτός των γραπτών ή των λόγων που μένουν).

quote:
΄Ετσι επειδή αυτός σαν επιστήμονας ελέγχει την ύλη άρα και τη δική σου.
Αυτός είναι μόνο ύλη. και τα ηλεκρόνια του έτσι του υπαγορεύουν να κάνει, να βρει αντικείμενο εσένα προς ίδιον όφελος.
Κι εσύ όπως λές είσαι μόνο ύλη άρα και τα ηλεκτρόνιά σου είναι προς υπηρεσία του κάθε ευφυούς φοιτητάκου.

Το θέμα είναι τι πιστεύω εγώ; Δηλαδή αν πίστευα ότι είχα ψυχή ο ευφυής φοιτητάκος θα με λυπόταν ή θα με φοβόταν και δεν θα με έκανε ρομποτάκι;! Ή εγώ θα ήμουνα ένα ρομποτάκι με ψυχή που θα περίμενε να πάει στον Παράδεισο;

Εξ άλλου αν όπου "ευφυής φοιτητάκος" βάλεις "ευφυής ιερέας" το ίδιο αποτέλεσμα έχεις!

-Arthur C. Clarke-

26/07/2005, 11:02:20
ειμαστε 2 ειμαστε 3 ειμαστε 1013

τα λογια αυτα ειναι οτι πρεπει για την οστρια την Brie Boy και εμενα
περιμενετε δευτερε δημητρη και ψηλε σε λιγο θα ερθουν και οι αλλοι 1010

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

26/07/2005, 11:07:20
Αφού κατέφτασα κι εγώ, υποθέτω πως περιμένουμε ακόμα 1009...
26/07/2005, 12:03:53
quote:

ειμαστε 2 ειμαστε 3 ειμαστε 1013

Ασε γιατί ήδη άρχισαν να λένε ότι είμαστε ομάδα σε εντεταλμένη αποστολή!

-Arthur C. Clarke-

ΑΡΑΤΕ ΠΥΛΑΣΝέο Μέλος
26/07/2005, 12:04:40
ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΜΕ ΤΗ ΠΟΡΟΥΣ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
26/07/2005, 12:29:57
Για πές μας εσύ...
AngelosΜέλος
26/07/2005, 12:42:59
Εδω ειναι η συγκεντρωση των εγκαυετων συνομωτων ?
Ναι μαι και εγω !

Angelos

GDS1Μέλος
26/07/2005, 12:56:59
Παρών και εγώ και πάντα εγκάθετος

Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα

AngelosΜέλος
26/07/2005, 13:10:44
Ψηλε, απανταω εγω στην ερωτηση σου περι πνευματος
και πιστευω οτι καλυπτω και την Ostria και την Brie.

Λοιπον, το "Πνευμα" ειναι η εκφραση των διανοητικων μας
λειτουργειων. Οι διανοητικες λειτουργιες με τη σειρα τους
πηγαζουν απο το νευρικο ιστο του εγκεφαλου.

Η "Ψυχη" με την εννοια μιας οντοτητας που υφισταται ακομα
και μετα την καταστροφη του νευρικου ιστου (κατα την αποψη
μου) αποτελει ενα φιλοσοφικο κατασκευσαμα με σκοπο την
παρηγορια απεναντι στην ανυπαρξια του θανατου.

Αγγελος.