- ΚΑΤΑΡΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Η "διχονια" ειναι μονο ενα συμπτωμα, που ο ανθρωπος αντιλαμβανεται πολυ αδρα. Τοσο αδρα, που νομιζει οτι καθε διχονια εχει κοινη αιτια. Ομως πολλες αιτιες μπορουν να καταληξουν σε διαφορετικα (ισως παρομοια σε καποιες πλευρες) πραγματα, και ολα αυτα να ονομαστουν "διχονια". Αερας κοπανιστος..!
Edited by - ounos on 20/12/2004 00:10:35
OTAN H "ΔΙΧΟΝΟΙΑ" ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΤΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!
ΛΙΓΗ ΗΡΕΜΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΕΔΩ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΦΑΧΤΟΥΜΕ!!
Δηλαδή για να καταλάβω καλύτερα,εσύ Oune παρατηρώντας την ιστορική πορεία του Έλληνα δεν εντοπίζεις καμία Διχόνοια?!?Μην τρελαθούμε ρε παιδιά,αυτό δεν το λέω μόνο εγώ,το έχουν πει οι σοβαρότεροι ιστορικοί και πάνω απ'όλα το λέει η κοινή λογική,η αντικειμενική κρίση που παρατηρεί αυτό το αλλοπρόσαλλο πλάσμα που λέγεται έλληνας.
Θέλω να πιστεύω Oune ότι δεν είσαι από αυτούς που θεωρούν αξιόπιστη ιστορική πηγή την Ιστορία της Α' γυμνασίου.Αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν βλέπεις τα αυτονόητα.Στο ξαναλέω,τα παραδείγματα που μπορώ να σου δώσω είναι ΑΠΕΙΡΑ,δεν θα τελειώναμε ούτε σε ένα μήνα.Ένα μόνο παράδειγμα θα σου αναφέρω,το οποίο δεν ξέρω γιατί αλλά μου έχει μείνει.Ένα καλοκαίρι που έκανα ιστιοπλοία περνάγαμε δίπλα από ένα μικρό νησί του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι.Ο δάσκαλος γυρνάει και μας λέει "εδώ είχε γίνει μία μεγάλη ναυμαχία γύρω στα 1825(το έτος μπορεί να είναι και λάθος).Ξέρετε μεταξύ ποιών έγινε?".Απαντάμε εμείς εύλογα "Με τους Τούρκους".Γυρνάει χαμογελώντας και μας κουφαίνει,"Κανάρης εναντίον Μιαούλη"!!!
Η Διχόνοια είναι το διαχρονικότερο χαρακτηριστικό του έλληνα.
Και επειδή μου αρέσει να είμαι σαφής και κατανοητός θα σου δώσω Oune τον ακριβή ορισμό της Διχόνοιας.Διχόνοια δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπερτροφία του κριτικού πνεύματος.Εμείς γεννήσαμε και μεταδώσαμε το κριτικό πνεύμα, εμείς το σκοτώσαμε.
Είναι άπειρα τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να θυμηθούμε ώστε να αποδείξουμε την προαιώνια ελληνική διχόνοια.Εγώ ως επιχείρημα θα σου αναφέρω κάτι πιο απλό.Παρατήρησε το ίδιο το Esoterica.Από τη μία έχουν γραφτεί πολύ όμορφες σκέψεις από τους επισκέπτες του,ενώ έχουν γίνει και αρκετοί γόνιμοι διάλογοι.Εγώ τουλάχιστον έχω κερδίσει ΑΡΚΕΤΑ από την επαφή μου με το esoterica.Από την άλλη όμως βλέπεις ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο τα Esoterica δρώμενα έχουν
καταντήσει ουκ ολίγες φορές κωμικοτραγικά και άθλια.Αναγκαστικά γενικεύω διότι δεν γίνεται να σταθώ σε 5-6 φωτεινές εξαιρέσεις που απέχουν από την οχλοβοή.
Το θέμα όμως είναι ότι τα άτομα του esoterica είναι μορφωμένα(τουλάχιστον τα περισσότερα),δεν είναι τίποτα τσογλάνια ούτε τίποτα παρακμιακοί τύποι του φραπέ και της τηλεόρασης.Εδώ λοιπόν εντοπίζεται το πρόβλημα.Βλέπεις άτομα που το τονίζω ότι είναι ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ(που σημαίνει ότι πρόκειται για δυνατά μυαλά,μυαλά που έχουν όλα τα φόντα να γνωρίσουν το δρόμο της Γνώσης και Αρετής) και τα βλέπεις να εκτρέπονται,να ξεφεύγουν και να παραληρούν.Μιλάμε για κατάσταση που ώρες ώρες είναι εντελώς κάφρικη.Κανένας σεβασμός για το συνομιλητή,παιδαριώδης ισχυρογνωμοσύνη,χυδαιότητα,προσβολές και φυσικά ο σκοπός πλέον δεν είναι να βρεθεί η αλήθεια(όποια κι αν είναι αυτή) αλλά να αποστομωθεί ο "αντίπαλος".
Έχουμε λοιπόν την αντιλογία ως αυτοσκοπό.Ό,τι χειρότερο.
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι λόγω της εκτροπής των "μορφωμένων" εισήλθαν στο esoterica άτομα εντελώς άσχετα του χώρου,παράσιτα με προφανή διάθεση να προκαλούν μπάχαλα και να βγάζουν απωθημένα.
Αναφέρω το ειδικό παράδειγμα του esoterica ώστε να δείξω τη γενική κατάσταση.
Το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια.Η θλίψη μου είναι απέραντη όταν βλέπω έναν λαό σαν κι εμάς,λαός που είναι προικισμένος με την ταχύτητα του λαγού και που τελικά τον ξεπερνούν οι χελώνες διότι αυτές οι χελώνες έχουν χαρίσματα όπως αυτό της μετριοπάθειας,της υπομονής,του καθαρού μυαλού και του σεβασμού προς τον "αντίπαλο" (σε αντίθεση με τον υπερόπτη και οκνηρό λαγό).
Δεν ξέρω ποιά είναι η άποψή σου επί του θέματος.Δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι υπάρχει ομόνοια,ότι είμαστε έθνος που ακμάζει ή οτιδήποτε άλλο.Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο μόνος τρόπος για να μεγαλουργεί ο Έλληνας είναι να πιεστεί,να του το επιβάλλει η Ανάγκη,Ανάγκη που δεν του αφήνει περιθώριο από το να πειθαρχήσει,να ενωθεί με τον συνέλληνα και να δουλέψει σωστά.
Είναι γεγονός,ο Έλληνας θέλει το Γερμανό του!Άντε και το Μάιο τελικό Uefa μία από τις δύο ομάδες μας!
Μας λέει η Βασίλω (και η κάθε Βασίλω)
quote:
Διχόνοια δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπερτροφία του κριτικού πνεύματος.Εμείς γεννήσαμε και μεταδώσαμε το κριτικό πνεύμα, εμείς το σκοτώσαμε.[... Μπλα, μπλα, μπλα ...]
Βλέπεις άτομα που το τονίζω ότι είναι ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ(που σημαίνει ότι πρόκειται για δυνατά μυαλά,μυαλά που έχουν όλα τα φόντα να γνωρίσουν το δρόμο της Γνώσης και Αρετής) και τα βλέπεις να εκτρέπονται,να ξεφεύγουν και να παραληρούν.
Μιλάμε για κατάσταση που ώρες ώρες είναι εντελώς κάφρικη.
Και παραδίπλα μας λέει...
quote:
ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Ο Τούρκος είναι η χαρά της αδελφής.Αυτό τα λέει όλα,όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.... αυτό που λέω δεν είναι μία άποψη του συρμού.
Είναι η αλήθεια!
Ή τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι της αλήθειας.
Για μαζευτείτε λίγο ρε κορίτσια, θα φωνάζει η Μαμά.
====
Κότσο, τι έγινε, δεν σου έκατσε τελικά η Αντιγόνη, που μας έλεγες, και έχει υπερδιεγερθεί το ... κριτικό σου πνεύμα;
ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΓΑΖΕΤΕ
ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
quote:apollo12,
ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΓΑΖΕΤΕ
ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Έχεις δίκιο, αλλά πού να το βρείς....
Ό χώρος εδώ υποτίθεται οτι έχει κάποιους κανόνες, ιδίως για τον απερίσκεπτο χαρακτηρισμό ομάδων και λαών ολόκληρων.
Οταν αυτοί, κατ΄επανάληψη δεν τηρούνται, γενιέται το δύσκολο ερώτημα...
ΠΩΣ αντιμετωπίζονται οι "παραβάτες"...
Όποιος έχει καμμιά καλή ιδέα, ας την πεί...
Αυτό για τα Οθωμανικά είναι παραλήρημα?Έλεος ρε κυνικέ!Βλέπεις τα δύσκολα και σου διαφεύγουν τα αυτονόητα.
Άκου κυνικέ,πολλοί από αυτούς που διοικούν τον πλανήτη είναι όντα "ερμαφρόδιτα" και εκεί έγκειται και η εγκεφαλική τους ανωτερότητα.Όταν λέω "ερμαφρόδιτα" μη φανταστείς τίποτα αρρωστημένο,απλά πρόκειται για άτομα που σκέφτονται και λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από εσένα και εμένα.Αυτή είναι η δική μου άποψη την οποία δικαίωμά σου να αμφισβητείς.Όσο για τους Τούρκους είναι γνωστή η αγάπη τους στο εν λόγω σπορ το οποίο πάνω απ'όλα προάγει την αρσενικότητά τους.Τέλος πάντων,δεν επιμένω ούτε θέλω να σε πείσω διότι εδώ δεν μιλάμε για αδελφάτα και τουρκαλάδες.
Φίλε Κυνικέ έχω γράψει στο παρελθόν ότι δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από τη χλέμπα.Έχω και εγώ αρκετό από το ραγιά μέσα μου.
Έχω επίγνωση των ατελειών μου καθώς και μία τάση αυτοελέγχου και αυτοκριτικής(ελπίζω και εσύ το ίδιο).Εν τούτοις εγώ ποτέ δεν παρεκτράπηκα,απλά τυχαίνει να είμαι ισχυρογνώμων(και ολίγον φλύαρος).Έχω όμως και επιχειρήματα,αυτό που λέω το τεκμηριώνω και αν τύχει και ο άλλος είναι πιο γάτα από εμένα θα του το πω ανοιχτά "έχεις δίκιο" ή αν δω ότι είπα βλακεία θα το πω καθαρά "πέταξα κοτσάνα".
Θα μου ήταν πολύ εύκολο να σου απαντήσω εξίσου ειρωνικά όμως δε λέει,δεν θα το κάνω,όχι επειδή έχω ανώτερο επίπεδο από το δικό σου αλλά διότι εδώ υποτίθεται καταφερόμαστε εναντίον της Διχόνοιας που σημαίνει ότι θα ήταν τραγικά ειρωνικό να κάνουμε και αυτό το θέμα αρένα.
Θα ήταν πολύ προβλέψιμο εκ μέρους μας να αρχίσουμε τις γνωστές μικροπρέπειες και η προβλεψιμότητα είναι ό,τι πιο βαρετό μπορώ να φανταστώ.Γι'αυτό άς το αφήσουμε για του χρόνου.
Επί του θέματος έχεις άποψη,με τα λεγόμενά μου συμφωνείς?
ΥΓ.Όντως,η Αντιγόνη δεν μου έχει κάτσει ακόμα.Μου το παίζει δύσκολη η άτιμη,με παιδεύει αλλά έτσι με πορώνει ακόμα πιο πολύ.Με ξενερώνουν οι εύκολες.
quote:Και πάνω που είμουνα έτοιμος να τον ξεγράψω, να'σου ο φίλος kost με το ωραίο στυλάκι του και με ξανακερδίζει... να'σαι καλά φίλε, και οι άλλοι να παίρνουν μαθήματα από εσένα.
Αυτό για τα Οθωμανικά είναι παραλήρημα? Έλεος ρε κυνικέ! Βλέπεις τα δύσκολα και σου διαφεύγουν τα αυτονόητα.
[...]
Επί του θέματος έχεις άποψη,με τα λεγόμενά μου συμφωνείς?
Επί του θέματος είπα την άποψη μου, να προσθέσω οτι οι άλλες μεγάλες αιτίες είναι χαμηλός βαθμός νοημωσύνης με υψηλό βαθμό θράσους.
Με τα λεγόμενά σου δεν θα συμφωνήσω, είναι υπερβολικές γενικεύσεις πάνω σε στερότυπα τύπου κόμικς, και νομίζω οτι οδηγούν σε μια υπεραπλουστευμένη εικώνα-καρικατούρα, που βασικά δίνει ψεύτική εντύπωση. (Αν και ίσως έχει ένα μικροσκοπικό ποσό αλήθειας)
Γιατί; Γιατί για μια ακόμη φορά μας αναγκάζει να προβάλλουμε το πρόβλημα έξωθεν, και μας αποδυναμώνει.
Ενώ (κρυφα) χλευάζουμε τα "ερμαφρόδιτα όντα", δεν προσδιορίζουμε εμείς οι ίδιοι κάποια θετική στάση απέναντι σε αυτήν την νόσο, ή όπως θες πέστην. Άσε οτι κάνει λίμπα κάθε ελπίδα "μη-διχόνειας".
Κ.
ΥΓ
Χλέμπα;.... χλέμπα;;;!!!;;;
Μην είσαι και εσύ από τους κρυπτοσκοπιανούς του Σάκη ![]()
Edited by - kynikos on 20/12/2004 23:38:39
Αφορισμοί και αληθοφανή πονήματα, σύνδρομο τάδε και δεν συμμαζεύεται, προάγουν πόλωση και κάθε άλλο παρά διεύρυνση του ορίζοντα. Δεν είναι αρκετά τα έως τώρα ατοπήματα?
Φιλοκαλούμεν μετ ευτελείας, και φιλοσοφούμεν ανευ μαλακίας. Ποιο άραγε το νόημα?
Στο ωραίο δεν χωράνε σύνθετες εξηγήσεις, αλλά ούτε και κυνικότητες άνευ «λαϊκού αντικρίσματος», στη σοφία δεν χωράνε απλοϊκές εξηγήσεις. Όλοι και όλα προσθέτουνε κάτι. Όλα αποτελούνε και ένα λιθαράκι.
Άπω ΠΟΥ και ΠΩΣ να προκύψει τελικά το Νείκος?
Μαλακία (ή «μαλθακία») σήμαινε κάποτε λοιπόν την ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ, τη βιολογική φθορά. Έτσι το να «αισθισιάζεται» κανείς ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΔΟ, δεν έχει ουσία παρά μόνο μια βιολογική φθορά, άρα ΝΑ πως προκύπτει η περίφημη μαλακία.
Από την άλλη πάλι, με το να έχεις συνοδό, δηλαδή να συνουσιάζεσαι, ξεπερνάς την βιολογική φθορά, ενώ υπάρχει, προσθέτοντας τον σκοπό της κοινωνίας ανθρώπων, μέσω της επικοινωνίας και της διεύρυνσης που πετυχαίνεις με την συνουσία.
Όμως: αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγεις την μαλακία!! Απλά αυτή χάνει την πρωτεύουσα θέση, την οποία κατέχει η σχέση, η κοινωνία των συμμετέχοντων.
Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί όταν θεωρήσουμε ότι κατέχουμε την «γνώση» και την «αλήθεια». Εμείς και κανένας άλλος.
Και ο νοών νοείτω……![]()
![]()
quote:
Όμως: αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγεις την μαλακία!! Απλά αυτή χάνει την πρωτεύουσα θέση, την οποία κατέχει η σχέση, η κοινωνία των συμμετέχοντων.
Χαχα! Ακριβώς!
Ιδιαίτερως αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει και πνευματικός αυνανισμός!!
Το έχουμε δει το έργο ξανά και σε άλλα topics!
ath.
quote:
όλος ο κόσμος όπως τον αντιλαμβάνεται κανείς , μπορεί να είναι δημιούργημα κάποιας διαδικασίας στην οποία υποβάλλεται η πνευματική του οντότητα και μόνο.Και αν κάποιος υσχηριστεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις το αντίθετο....
Μπορεί;;;;
Διαδικασίας; Ποιάς;;
Δεν κατάλαβα ότι προσπαθούμε να βρουμε κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί αλήθεια ή ψέμα.
quote:Το χρώμα που εγώ λέω κόκκινο ή κίτρινο είναι το ίδιο με αυτό που εσύ λες κόκκινο ή κίτρινο;
Αγαπητέ μου τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε ειναι ακτινοβολίες με αυστηρα καθορισμένη συχνότητα.
Αν εσυ τα αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά απο κάποιους άλλους, το προβλημα ειναι στα ματια σου. Η δε συχνότητα αποροφησης της ακρινοβολίας ειναι εγγεννης ιδιότητα της ύλης. Αφού λοιπόν μπορείς να δείς το οποιοδήποτε χρώμα, σημαίνει ότι βλέπεις και ενα υλικό αντικείμενο που ανακλά τη συγκεκτιμένη ακτινοβολία και αποροφά τις όλες τις άλλες.
Φιλικά.
quote:quote:
Το χρώμα που εγώ λέω κόκκινο ή κίτρινο είναι το ίδιο με αυτό που εσύ λες κόκκινο ή κίτρινο;
Αγαπητέ μου τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε ειναι ακτινοβολίες με αυστηρα καθορισμένη συχνότητα.
Αν εσυ τα αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά απο κάποιους άλλους, το προβλημα ειναι στα ματια σου. Η δε συχνότητα αποροφησης της ακρινοβολίας ειναι εγγεννης ιδιότητα της ύλης. Αφού λοιπόν μπορείς να δείς το οποιοδήποτε χρώμα, σημαίνει ότι βλέπεις και ενα υλικό αντικείμενο που ανακλά τη συγκεκτιμένη ακτινοβολία και αποροφά τις όλες τις άλλες.
Φιλικά,
Μερικές φορές αισθάνομαι ότι δεν γίνομαι αντιληπτός!
Ώστε λοιπόν τα χρώματα είναι συχνότητες. Και αν κάποιος το αντιλαμβάνεται διαφορετικά από άλλους έχει πρόβλημα.
Και για πες μου, πως θα βρούμε ποιος το αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ποιος το αντιλαμβάνεται το ίδιο (για την ίδια συχνότητα που λες κι εσύ);
Φιλικά,
quote:
Δεν κατάλαβα ότι προσπαθούμε να βρουμε κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί αλήθεια ή ψέμα.
Πολλά δεν κατάλαβες...
Δεν προσπαθούμε να βρούμε κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί αλήθεια ή ψέμα.
Το θέμα είναι συγκεκριμένο "Αν η ύλη υπάρχει" και προσπαθούμε να το αναλύσουμε.
quote:
Το χρώμα που εγώ λέω κόκκινο ή κίτρινο είναι το ίδιο με αυτό που εσύ λες κόκκινο ή κίτρινο;Πως μπορείς εσύ να γνωρίζεις τι βλέπω εγώ και πως εγώ μπορώ να ξέρω τι βλέπεις εσύ; Αυτό εννοώ όταν λέω ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Συμφωνώ απόλυτα αγαπητε.
Υ.Γ. Πολύ καλό το θέμα....εύγε

ουυυυ...
Πρόσφατα Θέματα
Είναι βέβαιο ότι η ΥΛΗ υπάρχει;
OMAΔΑ Ε- λοιπον, τερμα τα ψεμματα!!!
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
8 Ιουνίου 2004. ¶ρχισε...
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ <<Ε>> ΣΕ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥ ΑΡΗ
ανεξηγητα των αρχαιων Ελληνων
Μελέτα , τις θρησκείες όλου του κόσμου , τις μυθολογίες των αρχαίων λαών ανά τον κόσμο , κάνε την διαδρομή σου , φιλοσόφισε ,φτάσε σε μια ηλικία όπου θα αισθάνεσαι και θα είσαι ώριμος και μετά έλα να κουβεντιάσουμε και θα ακούσω την αποψή σου άσχετα αν συμφωνώ ή όχι με αυτή , θα την ακούσω και θα την σεβαστώ αφού αυτή θα είναι τεκμηριωμένη.
Προς το παρόν με απαντήσεις του στιλ
Βλέπεις πολλές ταινίες και μονολεκτικές ερωτοαπαντήσεις
αν δεν καταλαβαίνεις η λέξη σημαίνει απαντήσεις με την μορφή ερωτήσεων ή/και απαντήσεις που παραπέμπουν σε ερώτηση
όπως : Μπορεί;;;; Διαδικασίας; Ποιάς;;
δεν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά

ουυυυ...
Πως μπορείς εσύ να γνωρίζεις τι βλέπω εγώ και πως εγώ μπορώ να ξέρω τι βλέπεις εσύ; Αυτό εννοώ όταν λέω ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία."
"Αγαπητέ μου τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε ειναι ακτινοβολίες με αυστηρα καθορισμένη συχνότητα."
Αυτό ακριβώς είναι το χρώμα. Είναι η πρισματική ανάλυση του λευκού φωτός. Δεν είναι ύλη, είναι ακτινοβολία (που προέρχεται από κάποια υλική πηγή) που την αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα.
Η αντίληψη του χρώματος δημιουργείται στους κώνους του ματιού.
Οι άνθρωποι έχουμε 3 κώνους (ένα για κάθε βασικό χρώμα), μερικά ζώα έχουν λιγότερους και άλλα περισσότερους.
Κάπως απλοικά, το φως πέφτει πάνω στο μάτι μας, ερεθίζει τους κώνους και ανάλογα με την ένταση του ερεθισμού που δημιουργείται στους κώνους, η πληροφορία αυτή μεταφέρεται στον εγκέφαλο μας και εκεί μεταφράζεται σε ένα συγκεκριμένο χρώμα.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αχρωματοψία έχουν κατεστραμμένους κώνους.
Αν δεν κάνω λάθος ακόμα και οι τυφλοί μπορούν να ξεχωρίσουν το ένα χρώμα από το άλλο, από την αφή. Υπάρχουν τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα και έτσι μπορούν να αντιληφθούν πχ το κόκκινο που είναι το πιό θερμό από τα υπόλοιπα, με λίγη εξάσκηση βέβαια.
Οπότε, αν συμφωνούμε ότι το μπλουζάκι σου είναι κίτρινο και το αυτοκίνητο είναι κόκκινο, σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε τα χρώμα με τον ίδιο τρόπο.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Και για πες μου, πως θα βρούμε ποιος το αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ποιος το αντιλαμβάνεται το ίδιο (για την ίδια συχνότητα που λες κι εσύ);
Αν δεν κάνω λάθος, το ζήτημα δεν είναι αν όλοι αντιλαμβανόμαστε το ίδιο χρώμα (που παρεμπιπτόντως δεν έχουμε κανένα λόγο να δεχθούμε ότι δεν ισχύει λίγο-πολύ με δεδομένο ότι όλοι μας έχουμε παρόμοια οπτικά όργανα και παρόμοιους εγκεφάλους), αλλά αν όλοι αντιλαμβανόμαστε κάποιο χρώμα.
Και για να επιστρέψουμε το θέμα, υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε μία υλική πραγματικότητα έστω και με ελαφριές αποκλίσεις; Ναι, ξέρω, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι άλλοι λειτουργούν όπως εμείς (δεν είμαστε καν σίγουροι ότι οι άλλοι είναι πραγματικοί), μήπως όμως να μην το βλέπαμε τόσο εγωκεντρικά το θέμα;
Αλλιώς ναι Athakandr και Anounakis, δεν υπάρχει τίποτα και όλα είναι στο μυαλό σας και ας διακόψουμε τη συζήτηση μέχρι να μου το αποδείξετε π.χ. περνώντας μέσα από έναν τοίχο (δε ζητάω πολλά νομίζω). Πάω να πιω έναν ανύπαρκτο καφέ τώρα...
ΥΓ: Όστρια, btw σύμφωνα με τη σχετικότητα μάζα και ενέργεια είναι διαφορετικά μέτρα του ίδιου πράγματος (της ύλης). Η ενέργεια είναι το μέτρο της κίνησης της ύλης και η μάζα είναι το μέτρο της αδράνειας της ύλης. Το φως (και γενικά τα πεδία) είναι ύλη με μηδενική αδράνεια, όλα τα άλλα έχουν κάποια αδράνεια και κάποια κίνηση.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
Anounakis
Αποδειξέ το..... (ότι η ύλη υπάρχει...)
Για μένα μεχρι κάποιος να μου αποδείξει το αντίθετο η ύλη ΔΕΝ υπαρχει.
Είναι μια ουτοπική εικονική πραγματικότητα που βιώνεις στο "matrix" που σε έβαλε ο ΘΕΟΣ...
όλος ο κόσμος όπως τον αντιλαμβάνεται κανείς , μπορεί να είναι δημιούργημα κάποιας διαδικασίας στην οποία υποβάλλεται η πνευματική του οντότητα και μόνο.
Και αν κάποιος υσχηριστεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις το αντίθετο....
Τς τς τς....τόση πολυλογία Τόσες πολλες προτάσεις και επιχειρηματα για να στηριξεις τη θέση σου. Η οποία ειναι;;;;
Φαντάζομαι μετά απο τόσο μεγάλη διαδρομή στις ""θρησκείες όλου του κόσμου , τις μυθολογίες των αρχαίων λαών ανά τον κόσμο "" Θα έχεις πολλά να πεις και να μας διδάξεις, δεδομένης και της μεγάλης ηληκίας σου. Οταν ομως θα συζητησουμε για τις μυθολογίες και τις θρησκίες.
Για το θέμα που συζητάμε χρειάζεται μια διαδρομή στην επιστήμη. Αν την έχεις κάνει κατάθεσε απόψεις και όχι αφορισμούς.
quote:
"Αγαπητέ μου τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε ειναι ακτινοβολίες με αυστηρα καθορισμένη συχνότητα."Αυτό ακριβώς είναι το χρώμα. Είναι η πρισματική ανάλυση του λευκού φωτός. Δεν είναι ύλη, είναι ακτινοβολία (που προέρχεται από κάποια υλική πηγή) που την αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα.
Εδώ κάνεις πολλαπλά λάθη και είναι τα εξής:
1. Χρώμα δεν είναι ακτινοβολίες, χρώμα είναι μία ποιότητα έτσι όπως υποκειμενικά το αντιλαμβανόμαστε.
2. Το φως λες δεν είναι ύλη αλλά ακτινοβολία. Αλλά και εδώ κάνεις λάθος γιατί αλλού συμπεριφερόμαστε στο φως ως κύμα και αλλού ως ύλη (φωτόνια).
Τελικά όμως για να απαντήσω συνολικά η κεντρική σου ιδέα είναι τελείως λανθασμένη. Θα πρέπει να κάνεις έναν διαχωρισμό που προσπαθώ εδώ και αρκετά μηνύματα να κάνω σαφή.
Άλλο πράγμα οι φυσικές ιδιότητες των χρωμάτων που πραγματικά είναι κάποιες συχνότητες και άλλο πράγμα η 'ποιότητα' που αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα.
Να γίνω πιο αναλυτικός ακόμα. Έστω ένας άνθρωπος που έχει ζήσει σε ένα ασπρόμαυρο δωμάτιο. Είναι αστέρι στη φυσική και σε ρωτάει να του εξηγήσεις πως είναι το κόκκινο΄χρώμα. Θεωρείς ότι μπορείς να του εξηγήσεις με όρους φυσικής; Να του πεις δηλ. ότι το κόκκινο εκπέμπει στα τόσα Hz. Πες μου σε παρακάλώ αν θα μπορέσεις να του εξηγήσεις πως μοιάζει το κόκκινο.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να του εξηγήσει, παρά μόνο ο ίδιος μπορεί να καταλάβει όταν το δει!
Είναι σαφές λοιπόν ότι η αντίληψη είναι υποκειμενική και όχι αντικειμενική;
Αν είναι σαφές αυτό ας προχωρήσουμε παρακάτω, Λες:
quote:
Η αντίληψη του χρώματος δημιουργείται στους κώνους του ματιού.
Οι άνθρωποι έχουμε 3 κώνους (ένα για κάθε βασικό χρώμα), μερικά ζώα έχουν λιγότερους και άλλα περισσότερους.
Κάπως απλοικά, το φως πέφτει πάνω στο μάτι μας, ερεθίζει τους κώνους και ανάλογα με την ένταση του ερεθισμού που δημιουργείται στους κώνους, η πληροφορία αυτή μεταφέρεται στον εγκέφαλο μας και εκεί μεταφράζεται σε ένα συγκεκριμένο χρώμα.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αχρωματοψία έχουν κατεστραμμένους κώνους.
Αν και τελείως απλοϊκά αναλύεις την νευροφυσιολογία της όρασης, που είναι πολύ πιο πολύπλοκη, έστω ας δεχθούμε ότι κάπως έτσι είναι, όπως τα λες στο επίπεδο του ματιού.
Δεν καταλαβαίνω όμως τι ακριβώς θες να πεις. Τι σημασία έχει ο φυσικός μηχανισμός.
Θα κάνω πιο ξεκάθαρο τι θες να πεις και θα σου απαντήσω. Αυτό που θες να πεις και κάνεις μία σιωπηρή υπόθεση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο μηχανισμό και λογικά θα έχουν και την ίδια υποκειμενική αντίληψη.
Όμως όσο και αν η υπόθεση φαίνεται συμπαθητική (ακόμα και ο Αριστοτέλης ως λογική υπόθεση την θεώρησε) δεν μπορεί να αποδειχτεί.
Ο λόγος που δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, ότι δηλ. όλοι έχουμε τις ίδιες παραστάσεις, βασίζεται σε αυτό που αρχικά ανέλυσα. Ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός μηχανισμός για την υποκειμενική αντίληψη.
Είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ η ποιότητα των χρωμάτων όπως την αντιλαμβανόμαστε. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που βλέπουμε ο καθένας. Μπορεί εγώ να λέω κόκκινο και να βλέπω ξέρω και γω τι, και να λες κι εσύ κόκκινο και να βλέπεις κάτι άλλο. Μπορεις μήπως να μολυ πεις τι βλέπεις εσύ, να σου πω τι βλέπω εγώ και να συμφωνήσουμε; Όχι, αφού δεχτήκαμε αρχικά ότι δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την ποιότητα ενός χρώματος προς κάποιον άλλον.
Δεν ξέρω αν μπορώ να γίνω πιο αναλυτικός, είναι πάντως δεδομένο και έτσι ακριβώς είναι ότι οι αισθήσεις είναι τελείως υποκειμενικές και δεν μπορούν να εκφραστούν φορμαλιστικά.
quote:
Οπότε, αν συμφωνούμε ότι το μπλουζάκι σου είναι κίτρινο και το αυτοκίνητο είναι κόκκινο, σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε τα χρώμα με τον ίδιο τρόπο.
Πιστεύω μετά την παραπάνω ανάλυση να έγινε αντιληπτό γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι βλέπουμε το ίδιο και να έρθουμε σε συμφωνία.
Αν πάλι δεν πείθεσαι ευχαρίστως να παραθέσω links & papers με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Φιλικά,
Edited by - athakandr on 15/06/2004 01:24:55
Θεωρητικά, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Συμφωνώ. Πρακτικά, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι έτσι είναι;