ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Σε τι γλώσσα μίλησε ο Θεός στην Γένεση και άλλες πολλές απορίες ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Σε τι γλώσσα μίλησε ο Θεός στην Γένεση και άλλες πολλές απορίες ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Εαρινός41 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
21/09/2010, 11:39:36
quote:
Το σπίτι του καθενός δεν είναι δημόσιος χώρος.

ουτε η σωβρακοφορια η φυσιολογικη ενδυση οταν ανοιγουμε την πορτα σε αγνωστες γυναικες..

κατα τα αλλα συνεχισε να κλαις: μπαμπα, μαμα, με ειπαν επιδειξιομανη, μπουχουχου....

21/09/2010, 17:50:52
Είπαμε.....εάν η νεαρή είναι 17 ετών και 11 μηνών.....δεν επιτρέπεται από τον κώδικα της ηθικής να ανοίγουμε την πόρτα του διαμερίσματος μας, ευρισκόμενοι σε δημόσιο ποια χώρο, με τα σώβρακα (έχει δηλώσει ότι μένει σε διαμέρισμα, σε πολυκατοικία)......εάν όμως είναι 18 ετών και μία ημέρα......επιτρέπεται από τον κώδικα της ηθικής.......

Κυρία κυρία.....
-Τι είναι Κωστάκη?....ο Νώντας με είπε επιδειξιμανή....
-Γιατί Νώντα τον είπες επιδειξιμανή?
-Γιατί είναι! ..... και μου έβγαλε και τη γλώσσα!

Τι να πω?.....προς το παρόν τίποτε άλλο γιατί πνίγομαι από δουλειά....ίσως το βράδυ, αλλιώς αύριο.
ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Edited by - europaios2 on 21/09/2010 17:56:07

30/9/2010

21/09/2010, 22:41:22
quote:

macedon

Πόσο αντιλαμβάνομαι αυτό το
...χαμόγελο!!!

quote:

europaios2,έγραψε:
ευφαντασίωτος

Μήπως αγαπητέ macedon,
εσυ που όπως ομολογούν και οι
"εχθροί" σου,
ότι γνωρίζεις πολύ καλώς την ελληνική,
μπορείς να μου πεις αν πρόκειται
περί κάποιας νέας λέξης,αυτή
που χρησιμοποιεί ο europaios2;

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

22/09/2010, 01:33:47
quote:

θελω επισης να θεσω στη διαχειριση του ιστοτοπου το εξης σκεπτικο...

ενταξει ο ευρωπαιος ισως υπερβολικα χαρακτηρισε το μακεδονα επιδειξιομανη (εδωσε ομως και ο αλλος πατημα)..

απο την αλλη εμενα τουλαχιστον ο μακεδονας με εχει χαρακτηρισει...

1) ανικανο σεξουαλικα (μικροτσουτσουνο, μαλακα επι της ουσιας και οχι μονο γενικα και αλλα χαριτωμενα)...

2) ψυχοπαθη και βαρεμενο που πρεπει αμεσα να παει σε ψυχιατρο...

οποτε εγω δεν εχω κινητρα να ζητησω την αποπομπη του απ' αυτο το διαδικτυακο τοπο;

δεν το κανω ομως γιατι δεν ειμαι κομπλεξικος σαν κι' αυτον ουτε ζηταω ποτε απο την εξουσια να καθαρισει για παρτυ μου...

το μονο που ζηταω απο τη διαχειριση αυτου του ιστοτοπου ειναι να προστατευσει τις σοβαρες συζητησεις σβηνοντας τα μηνυματα που δυναμιτιζουν το κλιμα η που τρολαρουν επιτηδες για να αποπροσανατολισουν την κουβεντα...

Βρε συ Αρίστο,
τι κάθεσαι;;

Τράβα του και εσύ μια για να έχεις να λαβαίνεις .....

Αλλά εσύ φίλε, ό,τι και να πεις .... κωφεύουν τα όργανα.

Άιντε το πολύ να του κάνουν τη νιοστή σύσταση .....

Τόσα χρόνια, το ίδιο λέω και εγώ. "Βρε σεις, κοι διαχειριστές, βάλτε μια τάξη! Δεν έχουν αφήσει θέμα για θέμα, μπαίνουν και αρχίζουν την ειρωνία και το βρισίδι", αλλά .............. πουυυυυυυυυ

Δεν με ενδιαφέρει τόσο για τις βρισιές που μου έχουν σούρει, αλλά διαλύουν κάθε θέμα.

Κοίτα για παράδειγμα το θέμα που άνοιξες με τον Προμηθέα ...... Κοίτα ποια τσακάλια, με γνώσεις γλάστρας, σε ειρωνεύονται συνεχώς. Τουλάχιστον ας το βουλώσουν και αν δεν έχουν τι να πουν ας κάτσουν να διαβάσουν ή αν δεν τους ενδιαφέρει, ας πάρουν το κουβαδάκι τους και να πάνε να παίξουν παραπέρα!!!

Κι όσο θυμάμαι και εκείνον τον φουκαρά τον Τραίινμαν που το αποκεφάλισαν ούτε καν για "Ψηλού" πήδημα!

***Κάτσε πρώτα να ξεκαθαρίσουν το θέμα με τη medtech και στη συνέχεια θα ασχοληθούν και με τον ευρωπαίο!

22/09/2010, 07:55:38
Μ' αρέσει που ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ3 κατηγόρησε, συνηγόρησε, δίκασε και μας εξέδωσε και την απόφαση του δικαστηρίου. Ωπα ρε μεγάλε ... Μα ποιος είσαι ; ο δικαστής Ντρέντ ;

Πόσο μαλάκες είστε ... Μα πόσο μαλάκες ...

22/09/2010, 12:31:18
Εσύ αγόρι μου να δεις πόσο είσαι...Αλλά, ειπαμε, τα χαιδεμένα
"θεία βρέφη ίντιγκο", έχουν ασυλία..Κάνουν τέχνη, δεν βρίζουν, εμείς οι ...λαικοί βρίζουμε κι ας λέμε τις ίδιες λέξεις...Δεν έχουν την ίδια αξία...Και δεν παραπονιέμαι, ξέρω τι έγινε...Ειπαμε,όμως,
να δέιτε τι κάνετε, γιατι σας βλέπουν κι άλλοι...
Ζίπ μου, καλημέρα....
Μπήκες,αγόρι μου, γιατί ξέρεις ότι φεύγω, αλλοιώς, θα είχαμε πολλά γέλια μαζί σου,φίλε με την ειρωνία, σήμα κατατεθέν...Αλλά, ειπαμε,δεν φαίνονται, τα δικά σου....
Κολοτούμπα, έ κολοτούμπα...
Αμαλία μου, τι πολιτισμένος διάλογος,ειναι αυτός, μπρος στη δική μου αναμετάδωση, ύμνος στα θεια, οι κουβέντες του φίλου μας, ειδικά με το μακάκας...
Καλή η διάκριση, αλλά, η αρετή της διάκρισης,έρχεται, όταν μπορούμε να διακρίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε,ποιός είναι ο άλλος,όχι πως τον θέλουμε..Όχι όταν εμείς διακρίνουμε, αφ εαυτου μας,τους ανθρώπους, με καθαρά προσωπικά κριτήρια...
Κι αυτή τη γλώσσα της γνώσης, δεν μπορούν να τη μιλήσουν πολλοί..
Ζιπακο μου,λυπάμαι που δεν θα μπορώ να απαντήσω στις κοτσάνες σου, τίποτε άλλο...
22/09/2010, 15:28:57
quote:

Μ' αρέσει που ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ3 κατηγόρησε, συνηγόρησε, δίκασε και μας εξέδωσε και την απόφαση του δικαστηρίου. Ωπα ρε μεγάλε ... Μα ποιος είσαι ; ο δικαστής Ντρέντ ;

Πόσο μαλάκες είστε ... Μα πόσο μαλάκες ...

απλα μου φαινεται ο ορισμος του παραλογου να θετει ο μακεδονας θεματα ηθικης εδω μεσα τη στιγμη που προσφατα ειπε χειροτερα απο οσα κατηγορει οτι του εσουραν...

FRODOΜέλος
02/02/2006, 21:08:22
Το ψυχοσαββατο απο τους παλιους ειναι μια ιερη μερα κατα την οποια οι νεκροι ερχονται στην γη για να δουν τους εν ζωη φιλους τους και γιατι οχι,να επικοινονισουν μαζι τους.Μηπως ειναι η καταληλη μερα για νεκροφανεια;Αληθεια ή οχι;
JayaΜέλος
02/02/2006, 22:35:56
???? Άλλο το ένα, κι άλλο το άλλο! Δεν έχω καταλάβει ακριβώς…
Η νεκροφάνεια αν είναι να σου συμβεί σε σένα ή ε κάποιον άλλον, θα σου συμβεί είτε είναι Σάββατο, είτε ψυχοσάββατο, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδος
Τώρα το ψυχοσάββατο συγκεκριμένα, για όσους το πιστεύεουν, είναι όπως είπες:
quote:

ειναι μια ιερη μερα κατα την οποια οι νεκροι ερχονται στην γη για να δουν τους εν ζωη φιλους τους και γιατι οχι,να επικοινονισουν μαζι τους.

πάνω-κάτω έτσι είναι.

Μου έκανε “κλικ” πάντως το θεματάκι που άνοιξες και θα ήθελα να το συγκεκριμενοποιήσεις, κατά κάποιον τρόπο, γιατί έχει “ψωμί”…

Φιλικά Πάντα

Η απάντηση βρίσκεται μέσα σου…

03/02/2006, 11:28:15
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ Jaya ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ
ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ Η ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΠΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΣΧΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΝΕΚΡΟΣ ΑΛΛΑ ΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΤΥΧΟΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΘΑΨΑΝ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.
ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑ ΑΠ ΟΤΙ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ?.
ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ
ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ
Η ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ .
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝJaya ΑΝ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΨΩΜΙ.
JayaΜέλος
03/02/2006, 14:04:39
quote:

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΤΥΧΟΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΘΑΨΑΝ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.

Να συμπληρώσω πως αυτό σήμερα είναι δύσκολο να συμβεί! Πριν θάψουν έναν νεκρό, αφήνουν να περάσουν αρκετές ώρες μετά τον θάνατό του γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

03/02/2006, 17:33:45
ΣΥΜΦΩΝΩ Jaya ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ .
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ ΟΠΟΥ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΑΓΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΜΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΘΥΜΑ ΟΠΟΥ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ.
Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΑΓΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΝΕΚΡΟΦΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΖΟΜΠΙ.

JayaΜέλος
03/02/2006, 21:04:09
quote:

ΣΥΜΦΩΝΩ Jaya ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ .
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ ΟΠΟΥ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΑΓΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΜΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΘΥΜΑ ΟΠΟΥ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ.
Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΑΓΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΝΕΚΡΟΦΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΖΟΜΠΙ.

FRODOΜέλος
05/02/2006, 01:26:33
Ναι,εχετε δικαιο για την νεκροφανεια,απλως την ωρα που εγραφα το θεμα μου ηρθε στο μυαλο μια ιστορια για εναν ανθρωπο που ενω περπαταγε ενα ψυχοσαββατο εξω απο ενα νεκροταφειο ακουσε μια φωνη.Πηγε μεσα να δει ποιος ηταν και ειδε ενα φερετρο ανοιχτο.Τωρα υπαρχουν παραδοσεις οτι το ψυχοσαββατο ειναι η μερα που βγενουν οι βρυκολακες.
tzinadelΝέο Μέλος
06/02/2006, 04:42:56
Βάσικα εγω αυτό που γνωρίζω για το ψυχοσαββατο ειναι ενα περιστατικό που συνεβη στη καλυτερη μου φίλη... Βρισκόταν με τη μητέρα της στο σαλόνι και σε καποια φάση αγκαλιάστηκαν.Η φιλη μου κοίταζε το τζαμι τησ κουζίνας στο οποιο αντικατοπτριζόταν η τζαμόπορτα του σαλονιού δηαδή τα 2 τζάμια ηταν απεναντι και η μητέρα τησ κοίταζε το τζαμι στο σαλόνι.Και οι 2 είδαν την ιδια μορφή να περναει στιγμιαια απο το μπαλκόνι.'Εμοιαζε με την νεκρη γιαγιά την οποια είχαν θάψει στο νεκροταφείο δίπλα στο σπίτι τους συγκεκριμενα στον ΑΓ.Δημήτριο. Δεν ξέρω ίσως συνέβη τυχαία εκείνη τη μέρα αλλα ήταν ψυχοσάββατο.
Burbulithra54Μέλος
06/02/2006, 21:39:10
Παιδια εγω αυτο που ξερω ειναι οτι τα ψυχοσαββατα ειναι αφιερωμενα στις ψυχες που κατεβαινουν στα μερη που εζησαν κλπ...οπως αναφερεται παραπανω.Συγκεκριμενα,η γιαγια μου,οποτε ειναι ψυχοσαββατο,φτιαχνει προσφορο και επισκεπτεται στο νεκροταφειο τους δικους της ανθρωπους και εφοσον φερνει εναν παπα για να διαβασει ευχες για την αναπαυση των ψυχων,στη συνεχεια μοιραζει το σιταρι στους πιστους της εκκλησιας.Ειναι μερα την οποια εχει καθιερωσει η εκκλησια ως μερα αναπαυσης των ψυχων.Φιλικα!
Φ α ί δ ρ αΝέο Μέλος
26/02/2006, 08:42:27
quote:

Παιδια εγω αυτο που ξερω ειναι οτι τα ψυχοσαββατα ειναι αφιερωμενα στις ψυχες που κατεβαινουν στα μερη που εζησαν κλπ...οπως αναφερεται παραπανω.Συγκεκριμενα,η γιαγια μου,οποτε ειναι ψυχοσαββατο,φτιαχνει προσφορο και επισκεπτεται στο νεκροταφειο τους δικους της ανθρωπους και εφοσον φερνει εναν παπα για να διαβασει ευχες για την αναπαυση των ψυχων,στη συνεχεια μοιραζει το σιταρι στους πιστους της εκκλησιας.Ειναι μερα την οποια εχει καθιερωσει η εκκλησια ως μερα αναπαυσης των ψυχων.Φιλικα!

Το ίδιο εθιμοτυπικό θυμάμαι ότι τηρείται και στα δικά μου μέρη. Μάλιστα χτες ήταν ψυχοσάββατο...
Norman_MoonlightΝέο Μέλος
28/02/2006, 18:20:02
Γειά χαρά σε όλους σας....το "εθιμοτυπικό" όπως το χαρακτήρισες φίλη ΦΑΙΔΡΑ είναι κοινό για ολόκληρη την Ελλάδα. Άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα πηγαίνουν στην Εκκλησία το ψυχοσάββατο με λίγα κόλυβα τα οποία ο ιερέας "διαβάζει" στο τέλος της λειτουργίας μαζί με κάποιες ευχές υπέρ ανάπαυσης της ψυχής αναφέροντας και το όνομα αυτού που έχει "φύγει" (το οποίο εξυπακούεται ότι του το έχουμε δώσει εμείς. Γίνεται κάτι σαν ένα μικρό μνημόσυνο...συγκεκριμένα νομίζω ότι τώρα που το Πάσχα πλησιάζει τα ψυχοσσάβατα όλο και πληθαίνουν αν και δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό τους...
Norman_MoonlightΝέο Μέλος
28/02/2006, 18:21:46
Γειά χαρά σε όλους σας....το "εθιμοτυπικό" όπως το χαρακτήρισες φίλη ΦΑΙΔΡΑ είναι κοινό για ολόκληρη την Ελλάδα. Άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα πηγαίνουν στην Εκκλησία το ψυχοσάββατο με λίγα κόλυβα τα οποία ο ιερέας "διαβάζει" στο τέλος της λειτουργίας μαζί με κάποιες ευχές υπέρ ανάπαυσης της ψυχής αναφέροντας και το όνομα αυτού που έχει "φύγει" (το οποίο εξυπακούεται ότι του το έχουμε δώσει εμείς. Γίνεται κάτι σαν ένα μικρό μνημόσυνο...συγκεκριμένα νομίζω ότι τώρα που το Πάσχα πλησιάζει τα ψυχοσσάβατα όλο και πληθαίνουν αν και δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό τους...
ChastityΜέλος
28/02/2006, 21:04:53
Μα τι εννοείτε όταν μιλάτε για "κάθοδο" της ψυχής; Κάποια πράγματα τα περνάμε στο ντούκου και αλλοιώνεται η έννοιά τους. Το να μιλάμε για ψυχές που κατεβαίνουν για να συναντήσουν τους δικούς τους, το θεωρώ αρκετά τραβηγμένο. Κατ' αρχήν μια τέτοια πεποίθηση προϋποθέτει τη γνώση του που βρίσκονται γενικότερα οι ψυχές μετά θάνατον. Επειδή όμως το τελευταίο προσεγγίζεται μόνον με εικασίες, θεωρώ πως η κάθοδος-επίσκεψη των ψυχών στη γη ως "δρώμενο" του ψυχοσάββατου, στηρίζεται κι αυτό σε μια εικασία.

Ρωτάω επίσης τα εξής: Το "ψυχοσάββατο" δεν ισχύει για τις ψυχές των νεκρών Ινδουϊστών; Γιατί το ψυχοσάββατο ισχύει μόνο για τις ψυχές των χριστιανών; Πως οι ψυχές των χριστιανών γνωρίζουν πότε είναι ψυχοσάββατο και κατεβαίνουν στη γη; Ίσως οι ερωτήσεις να είναι λίγο ξερές αλλά καλό είναι να εξετάζουμε αναλυτικά το θέμα και να βλέπουμε αν υπάρχει κάτι βάσιμο πίσω από την όποια πεποίθηση.