- Μπαφομέτ , το σύμβολο του φωτός - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Οπως εχω παλι εξηγήσει , ο Ενας Θεός είναι μια γενικότητα και μια αφηρημένη έννοια και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα .
Υπάρχουν οι Θεοί που είναι οι νόες του και τα εκτελεστικά του όργανα.
Τωρα ο μπαφομετ ειναι ενα σύμβολο.
Δεν αντιπροσωπεύει ούτε καποιο συγκεκριμένο Θεό , ουτε καποια άλλη συγκεκριμένη δύναμη.
Στον αποκρυφισμό η γνώση δίδεται σε σύμβολα και αλληγορίες και ποτέ σε συγκεκριμένη μορφή.
Η αποσυμβόλιση αυτών των συμβόλων οδηγεί στην κατανόηση των θείων δυνάμεων και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το συμπαν.
Οποιος μπορεί και αποσυμβολίζει σωστά γίνεται κατοχος της απόκρυφης γνώσης και των μυστικών του σύμπαντος δηλαδή μπορεί και κατανοεί την θεια νοηση και αρα εισερχεται στο βασίλειο των Θεών.
Δίδεται σε σύμβολα γιατί πρέπει να την αποκτήσει μονο αυτός που έχει τις ικανοτητες και οχι όλοι οι ανθρωποι.
Η αποκρυφη γνωση ειναι για τους λιγους , για τους πολλούς υπάρχουν οι θρησκειες που είναι μια κατώτατη και με ελάχιστη πνευματικοτητα γνωση.
Αυτό το συγκεκριμενο σύμβολο κρύβει πάρα πολλές γνώσεις και ενα πολυ μεγάλο μερος της απόκρυφης σοφίας , την οποία ειχε κατακτήσει ο Levi και ένα μεγάλο μερος της το παρουσίασε στα βιβλία του.
Τωρα η μορφή του μοιάζει λίγο με τον Θεό Πάνα των αρχαίων Ελλήνων αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμμια σχεση λόγω του ότι όπως σου ειπα το μπαφομετ ειναι ενα σύμβολο που κρύβει την παγκόσμια σοφία.
Ο Θεός Πάνας πάντως μια και το έφερε η κουβεντα ήταν ο Θεός που αντιπροσώπευε την Υλικη Φύση δηλαδή τα χαρακτηριστικά της ψυχής όταν αυτη ενδυεται το ανθρωπινο σώμα.
Εκτος όμως απο αυτο συμβόλιζε και τις δυναμεις του υλικού συμπαντος.
Τωρα οσον αφορά τα φιδακια , αυτο ειναι ενα πολυ γνωστο σύμβολο , το οποίο υπάρχει και στο γνωστο κηρύκειο του Ερμή και παριστανει την σπειροειδή ανάπτυξη της δύναμης που φέρνει στην εκδήλωση όλο το σύμπαν , δηλαδη την στροβιλώδη και σπειροειδή εκδηλωση της δημιουργικής δύναμης
Επίσης συμβολίζει όπως και όλο αυτό το σύμβολο τις δυο δυνάμεις την ενεργητική και την παθητική , την θήλεια και την άρρενα αρχή , το πνευμα και την ύλη που συμπλέκονται για να δημιουργησουν το σύμπαν και βρισκονται αντιμετωπα καθ ολη τη ζωή του σύμπαντος
Την ιδια αυτη μορφη εχει και η ελικα του DNA και συμβολίζει την γονιμότητα και τη σοφία
Επίσης πρέπει να πω εδω ότι το φίδι σε όλους τους αρχαίους πολιτισμους συμβόλιζε την σοφία και την γνώση , και μάλιστα στην Ινδία τους Σοφούς τους ονομαζουν Ναργκας δηλαδή φίδια της σοφίας.
Ελπίζω να σου ελυσα τις απορίες.
Ο λατρεύων τους θεούς λατρεύει τον θεόν
Κάθε υπόσταση προθεσιακά φέρεται μεθεκτικά πρός την ανώτερή της ώστε να καταστεί εντελέστερη
Για το πως βλέπεις το θείο δεν συμφωνώ, αλλά ούτε και ακριβώς διαφωνω.
Οπότε από τη στιγμή που δεν μιλάμε για αντικείμενο λατρείας, δεν έχω κάτι να προσθέσω που θα πραοάγει τη συζήτηση, παρά μάλλον θα τη χαλάσει.
Δια τούτου, έχω να πω καλή συνέχεια στη συζήτηση μας και αν έχω κάτι να προσθέσω θα το κάνω στο μέλλον. ![]()
Φιλε μου αποδειξη της αποψης μου για το οτι η ψυχη δεν συνεχιζει μετα το θανατο,ειναι η ανυπαρξια αποδειξης για το οτι συνεχιζει.Και εφοσον δεν εχω αποδειξη για κατι,δεν μπορω και να το πιστεψω.Το ερωτημα αυτο,γυρω απο το αν η ψυχη συνεχιζει,ειναι τοσο αντιφατικο οσο και το ερωτημα περι υπαρξης θεου.Υπαρχουν καποια ερωτηματα για τα οποια ο ανθρωπος δεν εχει βρει ακομα την απαντηση.Οποτε ποιος ο λογος να πιστευουμε σε κατι που στερειται απαντησης,εξηγησης,αποδειξης κτλ.?
Αρχικα αναφερεις:
quote:
Κοιμάσαι το βράδυ, και ξαφνικά τραντάζεται το πόδι σου.
Ξαφνικά, κοιτάς τον εαυτό σου κάτω να κοιμάται δίπλα στην κοπέλα σου.
Περνώντας μέσα από τον τοίχο πας στο διπλανό δωμάτιο, που κοιμάται ο αδερφός σου. Αυτό επιστημονικά πως εξηγείται;
Αν καταλαβα καλα αναφερεσαι στην κατασταση του υπνου και του ονειρου, η για να το παω πιο περα αναφερεσαι σε μια εξεζητημενη κατασταση ονειρου που λεγεται "αστρικη προβολη", δηλαδη μιλας για καποια εξωσωματικη εμπειρια.
Το τρανταγμα του ποδιου μπορει να οφειλεται σε κακη σταση του σωματος κατα την διαρκεια παρατεταμενης ακινητοποιησης (υπνος). Η αποσυνδεση του κεντρικου νευρικου συστηματος απο το περιφερικο, πιθανως να στελνει , ή μαλλον να διακοπτει τα σηματα που τροφοδοτουν τον εγκεφαλο απο την περιφερεια του σωματος.
Αυτο το μοντελο μπορει να παρουσιαστει σαν ενα κυκλωμα ανατροφοδοτησης της θεσης και της ταχυτητας, ενος σερβομηχανισμου που ελεγχεται απο μια κεντρικη μοναδα επεξεργασιας, και στην οποια η βλαβη βρισκεται στο στοιχειο ή στα στοιχεια ανατροφοδοτησης.
Απο την στιγμη που η κεντρικη μοναδα δεν παρει τα καταλληλα σηματα θεσης και ταχυτητας, το συστημα στο συνολο του "ελευθερωνεται", απο τον ελεγχο, και η μοναδα θεωρει απειρους τους βαθμους ελευθεριας (λογο μη ανατροφοδοτησης).
Αν λοιπον γυρισουμε στο συστημα εγκεφαλος -περιφερεια, και η περιφερεια δεν ανατροφοδοτει τον εγκεφαλο με σηματα θεσης κτλ,τοτε ο εγκεφαλος αυτο το ερμηνευει ως σαν να εχει ο ιδιος απαλαχτει απο τους βαθμους της σωματικης ελευθεριας. Επομενως εχει ολη την ανεση να ερμηνευει οτι θελει, οπως θελει .
Δεν είναι επιχείρημα αυτό.
Το ότι δεν γνωρίζω κάτι σημαίνει ότι δεν το γνωρίζω, και άρα δεν μπορώ να έχω ΤεκμηριωμένΗ άποψη επ'αυτού. Δεν σημαίνει αναιρείται η ύπαρξη του. Μπορείς βέβαια να θεωρήσεις ότι δεν υπάρχει για σένα, αλλά αυτό είναι αποκλειστικά για σένα.
quote:
.Οποτε ποιος ο λογος να πιστευουμε σε κατι που στερειται απαντησης,εξηγησης,αποδειξης κτλ.?
Βιωματικά νομίζω είναι μια καλή απάντηση.
Jem
Μου παρουσίασες πολύ όμορφα τι μπορεί να προκαλεί μια τέτοια διαδικασία.
Εγώ άλλο σε ρωτάω: Πως είναι δυνατόν το Εγώ, να είναι έξω από το σώμα, και να σουλατσάρει. Είναι δυνατόν;
Εδώ και μέρες σου έχω στείλει pm.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
Εγώ άλλο σε ρωτάω: Πως είναι δυνατόν το Εγώ, να είναι έξω από το σώμα, και να σουλατσάρει. Είναι δυνατόν;
Νομιζω οτι καταλαβαινω αυτο που λες.
Μα αυτο που ισχυριζεσαι ομως , θα πρεπει να το παρουσιασεις με αποδειξεις. Δηλαδη πως ειναι δυνατον μια κατασταση ονειρου, να ειναι μια περιηγηση στον φυσικο χωρο ;
Για να μπορεις λοιπον κατα την αποψη μου να το λες αυτο, θα πρεπει να μας πεις αληθινα γεγονοτα και στοιχεια που να επιβεβαιωνονται και απο μια τριτη πηγη.
Αν εγω πω οτι ειχα "αστρικη προβολη" κατα τις μεταμεσονυχτιες ωρες και ειδα καποιους ανθρωπους να κανουν κατι πολυ συγκεκριμενο, π.χ. να κανουν ληστεια και μπορω να περιγραψω τα χαρακτηριστικα τους χωρις να τους εχω ξαναδει ενω τις ιδιες στιγμες τους εβλεπε καποιος ξυπνητος παρατηρητης, τοτε ναι το εγω σουλατσαρει.
Για απλες καταστασεις αναπαραγωγης εικονας ηχου και καθε ειδους απλης προσομοιωσης, ο εγκεφαλος με τα ασυνειδητα δεδομενα του , ειναι ικανος να παιζει.
Κατ αρχας οταν κοιμομαστε,ειναι σαν να κοβομαστε απο τον κοσμο και να μπαινουμε στον εαυτο μας.Για αυτο το λογο, στον υπνο μας εχουμε στενη επαφη με το ασυνειδητο.Οι αισθησεις μας ειναι ξεκομενες κατα το μεγαλυτερο μερος τους ,απο το περιβαλον και ειναι στραμενες προς τα μεσα.Πραγμα που σημαινει οτι αντιλαμβανομαστε καλυτερα τα ψυχικα ερεθισματα.
Εχει αποδειχτει με πειραματα που περιλαμβαναν καταγραφη,παρατηρηση και αναλυση των ονειρων εκατονταδων ανθρωπων διαφορετικου IQ,διαφορετικου χαρακτηρα και διαφορετικου κοινωνικου στρωματος.Εγκεφαλοι των πειραματων ηταν πολλοι και διακεκριμενοι ψυχολογοι και ψυχιατροι οπως οι Strumpell, Hildebrant,Delboeuf καθως και ο θεμελειωτης της ονειρικης αναλυσης που ηταν ο Freud.
Tα πειραματα εδειξαν οτι αιτιες των ονειρων ειναι οι εξης:
Εξωτερικα αισθητηρια ερεθισματα:
για παραδειγμα καποιος που καθως κοιμαται,ακουσει τις σειρηνες ενος ασθενοφορου που περναει εξω απο το σπιτι του,μπορει να δει ονειρο που εχει παρομοιο περιεχομενο με οσα εχει καταγραψει η συνειδητη μνημη του, και εχουν σχεση με σειρηνα...Μπορει να δει δυστυχημα,αστυνομια,ληστεια,κυνηγητο η κατι αλλο σχετικο με σειρηνα.
Εσωτερικη (υποκειμενικη)αισθητηρια διεγερση:
οταν για παραδειγμα κοιμομαστε και εχουμε τα ματια κλειστα,εστω και μια μικρη ακτινα φωτος αν εμφανιστει,θα ενεργοποιησει τον αμφιβλησροειδη του ματιου, και οι συσπασεις που θα κανει,μπορει να προκαλεσουν με τη μορφη ονειρου,την θεαση διαφορων και παραξενων μορφων,σχηματων κτλ.
Εσωτερικη (αντικειμενικη)ασθητηρια διεγερση:
ειναι τα ονειρα που δημιουργουνται απο οργανικα ερεθισματα...
αν καποιος στον υπνο του νιωσει την αναγκη οτι πρεπει να παει για κατουρημα μπορει να δει ονειρο οτι βρισκεται στην τουαλετα του σπιτιου του.Καποιος αλλος που ισως τον ποναει το δοντι, μπορει να δει ονειρο σχετικο με πονο,με γιατρους,με δοντια η με κατι απο ολα τα σχετικα.Χαρακτηριστικοι ειναι οι ασφυκτικοι εφιαλτες των πνευμονοπαθων.
Ψυχικα ερεθισματα:
Η βασιλικη οδος που οδηγει στο ασυνειδητο.
Παθη,απωθημενα,φοβιες,τυψεις,χαρες,λυπες,οδυνες,ηδονες και πολλες ακομα αιτιες ψυχολογικων νευρωσεων που στοιχειωνουν τα ονειρα πολλων ανθρωπων.
Χαρακτηριστικοι ειναι οι γεματοι τρομο και παρανοια εφιαλτες των στρατιωτων που βιωσαν τον Α παγκοσμιο πολεμο.
Χαρακτηριστικοι ειναι επισης οι εφιαλτες ολων των ανθρωπων που υπεστησαν σφοδρη ψυχολογικη βια.Μια γυναικα π.χ. που υπεστη βιασμο,μπορει να βλεπει στα ονειρα της τον βιαστη...
Ακομα μπορει καποιος ανθρωπος που εχει ενα βαρος στη συνειδηση του για κατι που εχει κανει και εχει μετανοιωσει,ενα απωθημενο,μπορει να βλεπει αγχωτικα και απεγνωσμενα ονειρα οπως το να ανεβαινει με δυσκολια ενα τεραστιο βουνο,η να τον κυνηγουν και αυτος να μην εχει δυναμη να τρεξει,η να βλεπει διαφορες παραξενες αγχωτικες εικονες.
Και οταν ξυπναει θυμαται τα ονειρα που ειδε, αλλα δεν εχει ιδεα απο που εχουν προελθει....
Και μετα παει στον ψυχολογο εντρομος και απεγνωσμενος και κανει ψυχαναλυση....
Οταν κάτι δεν το έχω επεξηγήσει λέω πιθανώς να είναι και έτσι, αλλά μέχρι εκεί. Μετά αρχίζουν οι εικασίες, οι οποίες οδηγούν συνήθως σε αυθαίρετα συμπεράσματα.
Για το δεύτερο παράδειγμα που σου ανέφερα, μπορώ να στο επιβεβαιώσω και από τέταρτη πηγή αν θες, και από πέμπτη. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα.
Δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ψυχή μετά θάνατον. Δεν έχω ιδέα. Μόνο ενδείξεις.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που εσύ θεωρείς ότι ξέρεις αν υπάρχει ή όχι.
Δεν νομίζω ότι χωράνε αυθεντίες σε τέτοια θέματα.
quote:
Ιταλος
Καλέ μου Jem δεν ισχυρίζομαι τίποτα. Φυσικά και δεν μπορώ να αποδείξω ένα βίωμα με επιχειρήματα. Αυτό που σου λέω είναι ότι δεν μπορείς να είσαι απόλυτος σε κάτι που δεν μπορείς να κατανοήσεις, επειδή τα στοιχεία σου είναι ελλειπή.
Καλέ μου Ιταλέ, το ξέρω πως συμφωνείς μαζί μου στο:
<< Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος και πέραν πάσης αμφιβολίας γιά κάτι, τότε αυτό το κάτι, επιδέχεται πέραν της μίας ερμηνείες.>>
Oλα παίζουν δηλαδή.![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Και φυσικά πως διακρίνει κανείς την αξιοπιστία των "διδασκάλων".
Με Αγάπη
Dimelis
Νομίζω ότι θέτεις ένα σοβαρό ζήτημα, στο οποίο δεν υπάρχει ένας δρόμος και μια απάντηση μόνο.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθρώπων και άρα διάφοροι τύποι Σχολών και δασκάλων.
Όπως έλεγε ο Δον Χουάν στον Καστανέντα καλό είναι να βαδίσουμε έναν δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, με επιφύλαξη. Αν δούμε ότι δεν έχει "καρδιά" να γυρίσουμε πίσω. Αν δούμε ότι έχει "καρδιά" τότε να συνεχίσουμε με πίστη και βούληση αυτόν τον δρόμο για να δούμε που θα μας πάει.
Τώρα τι εννούμε με την λέξη "καρδιά", ευτυχώς ή δυστυχώς μόνο με την προσωπική μας εμπειρία μπορούμε να το καταλάβουμε. Όσες μυήσεις και επεκτάσεις συνείδησης έχει κάποιος δεν μπορεί να μας τις μεταβιβάσει με λόγια ή με ευχές. Χρειάζεται η προσωπική μας εμπειρία και οι δικές μας προσπάθειες για να γνωρίσουμε το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης μας.
Όσο για την ελευθερία και τον περιορισμό της από τον δάσκαλο, νομίζω ότι και εκεί πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή μεταξύ της εμπιστοσύνης μας σε έναν άνθρωπο που σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε και της ανάγκης μας να έχουμε εμείς τον τελικό λόγο και την ευθύνη της πορείας μας.
Χωρίς να έχω την ψευδαίσθηση ότι απάντησα σε αυτό το μεγάλο θέμα, θα περιμένω και άλλες τοποθετήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθω πιο αναλυτικός.

Θα προσθέσω κι εγώ τους προβληματισμούς μου επί του θέματος..
Γεγονός είναι,ότι τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν "τάγματα" ,"αδελφότητες"..Η ύπαρξή τους, οφείλεται στην "ζήτηση",στην κάλυψη ενός κενού..όπως το αισθάνονται οι οπαδοί τους.Οφείλουμε να δούμε με σκεπτικισμό,την ύπαρξη ορισμένων τουλάχιστον..
Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια,όπου η "Αυτοκρατορία του ήλιου",οδήγησε τους πιστούς της,σε ομαδικές αυτοκτονίες σε όλον τον κόσμο.Οι άνθρωποι αυτοί "πέθαναν" για την πίστη τους..Πώς τους έπεισε ο "φωτισμένος" καθοδηγητής;Είναι ένα ερώτημα.Στην λογική τους πάντως δεν απευθυνόταν,αλλά σε τί;
Όλο και περισσότεροι "φωτισμένοι",μετατρέπουν τις ατομικές υπάρξεις σε αγέλη..με την πιο καταστρεπτική ψυχική και ηθική επίδραση.
Πώς αναγνωρίζουμε όμως τον "σωστό" δρόμο,τον "σωστό" δάσκαλο;
Θ' απαντούσα με το ένστικτο ή με την καρδιά,όπως λέει ο φίλος μας ο Thoth.Αλλά πρακτικά δεν βοηθάει,πολλούς ανθρώπους..που δεν έχουν σχέση με τον πυρήνα τους..
Κατά την δική μου γνώμη,που την έχω ξανααναφέρει,η λέξη κλειδί είναι η "ανασφάλεια".Όταν αναζητάς ανασφαλής κι απελπισμένος,δεν έχεις επιλογή,κινείσαι με την "τύχη"..
Μια εικόνα είναι,ένα καλοστρωμένο τραπέζι με διάφορα εδέσματα,αλλά και ακαθαρσίες.Όταν πας "πεινασμένος",θα φας ότι βρεις μπροστά σου.Μπορεί να 'ναι το καλύτερο πιάτο ή και το χειρότερο που θα "καταπιείς"..
Η "ελευθερία" επιλογής,η "ελευθερία" του ν' ανήκω κάπου που με αντιπροσωπεύει, είναι ένα συναίσθημα.Και σαν συναίσθημα,μπορεί να χνοτίζει την ομίχλη του μυαλού μας..
rosarium
ALL FOR ONE AND ONE FOR NONE
περπατησα και εγω αυτο το μονοπατι αναζητησης της μύησης και γνώρισα αρκετες ομαδες (αλλες σοβαρες και αλλες ελαχιστα σοβαρες)που προσφεραν μύηση σε λογικες τιμες!
Για μενα- ευτυχως- ο δρομος ηταν κλειστος αφου σχεδον στην πλειοψηφια τους αυτα τα ταγματα και οι αδελφότητες δεν δέχονται γυναικες.. η μυηση αφορα το ανδρικο φυλο κατα πως φαινεται.
Οι τεκτονικες οργανώσεις ειναι αυτες που κατα βαση προσφέρουν τελετες μύησης. Το κόστος κυμαίνεται απο 600 ευρώ έως και 5.000 ευρω αν θελετε να ακουλουθησει δεξίωση στο τενις club της Εκαλης ή σε κεντρικο ξενοδοχείο.
Στο διαδικτυο μπορειται να βρείτε ολες τις τεκτονικες στοες της Ελλάδας και να επικοινωνησε τε μαζι τους για τα περαιτέρω.. μην ανησυχείται στις περισσότερες εχουν καταργηθει τα τυπικα της εισόδου΄. Οι Πυλες άνοιξαν γιατι το χρημα ουδεις μισησε και οι αναγκες πολλες.
Παντως, οφειλω να σας πω οτι αναμεσα σε αυτες τις οργανωσεις των σκληρων clubs και lobbies υπαρχουν και κάποιες οι οποίες βασιζονται σε πραγματικα πνευματικές ιδέες και έχουν αξιόλογο έργο.
Δεν θα ηθελα να προτεινω οτιδηποτε online , μπορεις να επικοινωνησει μαζι μου με εμαιλ και να σου αναφερω τα αποτελεσματα της δικης μου αναζητησης..
Τους κυρίους,χωρίς τις κυρίες,θα τους αφήσω ασχολίαστους..Όπως φαίνεται,ο εσωτερικός άνθρωπος παραμένει αμετάβλητος όσες κοινότητες κι αν του παρέχονται..
Εντυπωσιάστηκα όμως με το πόσο "ακριβή" μπορεί να είναι η γνώση.Να υποθέσω,ότι ανάλογα με το τί πληρώνεις,αγοράζεις και το αντίστοιχο προϊόν:ποιότητα της αλήθειας,ας πούμε;Νομίζω,ότι ένας τιμοκατάλογος με τις προσφορές,θα 'ταν πολύ πιο πρακτικός..
Βέβαια,όπως εσωτερικά,έτσι και εξωτερικά,όλα μοιάζουν.Από τις λιμουζίνες των ιερέων (για την ασφάλειά τους,μου έχει απαντηθεί,σε σχετική ερώτηση),στα θέρετρα της Ελβετίας και της Αμερικής,με τους Γιόγκι (οι οποίοι,δεν είναι και τόσο ακριβοί,όπως περιχαρής μου εμπιστεύθηκε μια φίλη πέρσι,160.000δρχ. τα 40 λεπτά)..
Η υπερβολική φροντίδα για την "βασιλεία των ουρανών",αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης στους βασιλείς επί της γης.Κι αν είναι πράγματι βασιλείς,κατανοώ την ρηχότητά τους..όταν πρόκειται για "φωτισμένους" σκέφτομαι,ότι πάει περίπατο η ηθική τους.Η τυφλότητα των οπαδών,πώς εξηγείται;
Ως προς τους ταυτισμένους με την αλήθεια,είτε μέσω στοάς,είτε εκκλησίας,κ.α.,υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει την αλήθεια κι απλώς ν' αναζητάει με κριτική σκέψη;Τόση βεβαιότητα,μου πέφτει πολύ..
Θα προσθέσω επίσης,ότι το άτομο που αισθάνεται,ότι το ίδιο ή "ευυπόληπτοι" φίλοι του,που πιστεύουν τα ίδια μ' αυτόν,είναι σημαντικοί,υπογραμίζει και την ελαφρά κωμική υποκειμενικότητα των συναισθημάτων του..
rosarium
Τα αρχαία χρόνια η "γνώση" ήταν μυστική και έπρεπε να μυηθείς για να την λάβεις. Σήμερα, σχεδόν όλη η γνώση βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία με λεπτομέρεις και σχόλια και εικόνες που σου δείχνουν τεχνικές κλπ.
Οπότε τώρα πιά δεν υπάρχει ανάγκη να ενταχθείς κάπου πιστεύω. Μπορείς και μόνος σου να ανατρέξεις στις διάφορες πηγές, να κρατήσεις ή να απορρίψεις μεθόδους και πληροφορίες, χρησιμοποιώντας κυρίως την αντίληψη και την διαίσθηση σου, που σπάνια πέφτουν έξω.
Οσο για το πώς τα καταφέρνουν μερικοί και τραβούν τον κόσμο κάνοντας τους υποχείρια τους, το πρόβλημα είναι των οπαδών και όχι των ηγετών τους. Οι ίδιοι άνθρωποι γίνονται σήμερα οπαδοί του ενός "δασκάλου" και όταν τους εκμεταλλευτεί ή τους απογοητεύσει, θεωρούν ότι αυτοί έπραξαν σωστά και ότι ο "δάσκαλος" ήταν κίβδυλος οπότε πέφτουν με την ίδια ορμή και αφοσίωση στον επόμενο "δάσκαλο" και ούτω καθ΄ εξής...
Αυτοί οι άνθρωποι απλά δεν είναι έτοιμοι για την πραγματική γνώση γιατί δεν έχουν εργαστεί καθόλου οι ίδιοι με τον εαυτό τους (έστω κι αν νομίζουν το αντίθετο), κάτι τέτοιο νομίζω ότι λέει και ο rosarium...
Εύχομαι να μην σε απογοητεύσω
Θα συμφωνήσω μαζί σου,ως προς το θέμα των οπαδών,όπως το αναφέρεις.
Τις απόψεις μου περί σχολών,τις έχω αναλύσει και σ' άλλο topic..
rosarium
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα θέματα ακόμα... Ελπίζω να το κάνω σύντομα για να έχω μιά γενικότερη ιδέα...
![]()