- Μετά το θάνατο τι::::::: - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Φίλε MC, έχω ένα μυστικό να σου πω: ο θεός χέστηκε για το αν αλλάζεις κοπέλλα κάθε 10 μέρες, ή αν κάνεις έρωτα έξω από κάποιο γάμο... Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για όλα αυτά είναι κάποιοι παπάδες, ανεξάρτητα από θρησκεία, που προσπαθούνε να σε έχουμε μέσα σε ένα ποίμνιο ("κοπάδι" μεταφράζεται!!) και να σε απομυζούν...
Θες ένα κανόνα ηθικής; Μην κάνεις αυτό που δε θάθελες να σου κάνουν! Αν δε γουστάρεις να σε προσυλητίζουν, μην προσυλητίζεις. Αν δε γουστάρεις να σου κάνουν κήρυγμα, μην κάνεις κήρυγμα. Αν δε γουστάρεις να σε βιάζουν, μη βιάζεις.
Είναι απίστευτο, πόσα πράγματα για τα οποία διαμαρτυρόμαστε, τα κάνουμε και εμείς οι ίδιοι...
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
quote:
[font=Comic Sans MS]Φίλε MC, έχω ένα μυστικό να σου πω: ο θεός χέστηκε για το αν αλλάζεις κοπέλλα κάθε 10 μέρες, ή αν κάνεις έρωτα έξω από κάποιο γάμο... Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για όλα αυτά είναι κάποιοι παπάδες, ανεξάρτητα από θρησκεία, που προσπαθούνε να σε έχουμε μέσα σε ένα ποίμνιο ("κοπάδι" μεταφράζεται!!) και να σε απομυζούν...
FATBOY δεν λέω οτι δεν τα έχω σκεφτεί και εγώ η ίδια όλα αυτά. Αλλά θα ήθελα να σου κάνω μία ερώτηση και θα σου πώ πού το πηγαίνω. Πιστεύεις στους φωτισμένους γέροντες? Δε σου μιλάω για έναν παπά οποιονδήποτε. Σου μιλάω πχ για Παϊσιο, Πορφύριο και όσους άλλους διορατικούς έχει η εποχή μας?
Μεγάλη κουβέντα το "πιστεύω", αγαπητέ. Μου πάει πιό πολύ το "αποδέχομαι". Και ναι, υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι, όχι ντε και καλά γέροντες, όχι ντε και καλά χριστιανοί...
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
quote:
Μεγάλη κουβέντα το "πιστεύω", αγαπητέ. Μου πάει πιό πολύ το "αποδέχομαι". Και ναι, υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι, όχι ντε και καλά γέροντες, όχι ντε και καλά χριστιανοί...--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
OK. Ας μιλήσουμε για γέροντες χριστιανούς, μιας και αναφερόμαστε στην θρησκεία μας. Ενας φωτισμένος λοιπόν γέροντας, όπως ο Πορφύριος, Παϊσιος κτλ., ΜΟΡΦΕΣ δηλαδή, έχουν το χάρισμα από τον Θεό να είναι προορατικοί, διορατικοί, να σου αποκαλύπτουν πάντα με την άδεια του Θεού κάποια γεγονότα που αφορούν την προσωπική σου ζωή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομία Θεού. Οι ίδιοι όμως γέροντες, άν μιλήσεις μαζί τους θα δείς οτι αναγνωρίζουν το προγαμιαίο σεξ σαν αμάρτημα στα μάτια του Θεού. Πορνεία. Μέσα σε όλη τους λοιπόν αυτή την επικοινωνία με τον Θεό και το χάρισμα που τους έδωσε (δε μιλάμε για καφετζούδες έτσι?), μέσα στο όλο ΠΝΕΥΜΑ κάνανε λάθος στο σημείο του σεξ? Εδώ ο Παϊσιος όταν τον κηδεύανε, λόγω του οτι κλαίγανε με λιγμούς όλοι οι γέροντες, σηκώθηκε από το φέρετρο και τους λέει "μην κλαίτε, δεν έχω πεθάνει" και ξανακοιμήθηκε. Πώς μπορώ να αμφισβητήσω λοιπόν τα λεγόμενά του περί προγαμιαίου σεξ? (άσχετα από το ότι κανείς δεν το εφαρμόζει). Απλά νομίζω οτι όλοι μας φτιάχνουμε μια δική μας θρησκεία. Κρατάμε αυτά που δε μας ενοχλούν και τόσο και πετάμε αυτά που δε μπορούμε να αντισταθούμε. Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σου πάνω σε αυτό.
(by the way, επειδή με λες "φίλε", είμαι κοπέλα... :)
Λοιπόν, ας αρχίσουμε από την αρχή. Πιστεύω (που σημαίνει: δε μπορώ να αποδείξω, αλλά δέχομαι ή νιώθω πως είναι σωστό) πως, όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν, εκτός από τις 5 γνωστές αισθήσεις (ή δυνατότητες), και κάποιες άλλες, κοιμισμένες. Και όπως όλοι οι άνθρωποι δε βλέπουν με την ίδια οξύτητα ή δεν είναι το ίδιο έξυπνοι, άλλα τόσο διαβαθμίζονται και στις κοιμισμένες αυτές αισθήσεις ή δυνατότητες.
Σε κάποιους ανθρώπους οι δυνατότητες αυτές είναι σε εγρήγορση. Και εδώ παρεμβαίνει η κουλτούρα, η εξυπνάδα, ο κοινωνικός περίγυρος και τόσα άλλα πράγματα. Είναι πολύ εύκολο να θεωρηθεί, π.χ. μια ικανότητα τηλεκίνησης ώς "θαύμα". Και αν βρίσκεται το άτομο σε ένα περιβάλλον, επίτρεψέ μου την έκφραση, "χυδαίας" θρησκείας, είναι πολύ εύκολο να καταλήξει θαυματοποιός κάποιου θρησκευτικού δόγματος... Έχει γίνει διάφορες φορές στο παρελθόν με περιπτώσεις μετεωρίσεως κτλ κτλ.
Αν τώρα το άτομο βρεθεί σε περιβάλλον που αντιμετωπίσει το φαινόμενο με νηφαλιότητα, οι πιθανότητες είναι οτι θα το αποκρύψει, και θα συνεχίσει να ζει μια "κανονική" ζωή. Έτσι κι αλλιώς όμως, επειδή όλοι πιστεύουμε κάπου, το άτομο θα εντάξει κάπως την ικανότητα του μέσα στο δογματικό μέρος κάποια θρησκείας. Ξέρεις, να πιστεύει κάποιος οτι το χάρισμα του είναι από τη φύση ή από το Θεό, είναι πολύ κοντά...
Αν τώρα το άτομο προχωρήσει προς κάποια φώτιση, με τη βοήθεια ή όχι της δυνατότητας που έχει, εκεί είναι όλα ανοιχτά. Ο κάθε φωτισμένος μιλάει με το βάρος της φώτισής του ή επιλέγει τη σιωπή. Ο γέρων Παϊσιος είχε αυτή την άποψη, κάποιος άλλος μπορεί να έχει άλλη.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι, ως μη φωτισμένος, οτι ζω τη ζωή μου με τον τρόπο που νομίζω καλύτερο. Τη βασική μου άποψη στην έχω πει. Και δε μου περνάει από το μυαλό να πω σε κάποιον οτι κάνει "αμαρτία". Αμαρτία σημαίνει οτι αποδέχεσαι την ηθική ενός συγκεκριμένου δόγματος, μα πολύ συγκεκριμένου σου λέω, αν το ψάξεις λίγο παραπάνω. Οι Ταλιμπάν ακολουθούν πιστά ένα συγκεκριμένο δόγμα, το ίδιο και οι ορθόδοξοι Εβραίοι. Το ότι αυτοί σφάζονται μεταξύ τους, για τη δικιά μου θεώρηση σημαίνει οτι κάπου κάνουν λάθος και οι δύο. Και νομίζω πως το βασικό τους λάθος είναι της μη αποδοχής του άλλου σαν άλλου, σαν διαφορετικού, αλλά με τα ίδια δικαιώματα. Αυτό όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δικιάς μου ηθικής... και παράπονα δεν έχω!!
Α, αυτό με το γέροντα Παϊσιο, το είδες με τα μάτια σου; Γιατί οι μυθολογίες αυτού του είδους πάνε κι έρχονται...
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
Όπως καταλαβαίνεις η ερώτηση είναι .. 'παγίδα'. Λες και αν το είχες δει με τα μάτια σου θα σε πιστεύανε.
Οι απανταχού σολιψιστές δεν πείθονται με ΤΙΠΟΤΑ. Ο θάνατος για αυτούς οδηγεί στο ΤΙΠΟΤΑ. Ο Θεός του είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ. Τα επιχειρήματά τους είναι ένα αόριστο εκκρεμές, που αιωρείται στο ΚΕΝΟ.
Λόγια, λόγια, λόγια και ουσία καμμία. Απορώ γιατί δεν το λένε καθαρά να τελειώνουμε.. Πείτε ρε παιδιά, δεν πιστεύουμε επειδή έτσι μας γουστάρει. Αυτή θα ήταν καθαρή θέση.
Το να αιωρούμαστε όμως ανάμεσα στον φανατικό αντιχριστιανισμό από την μία του Schwabe και στις νερόβραστες (και δίχως παράπονα!) θέσεις του fatboy, αυτό τι είναι;
Γιατί είναι πολύ αναπαυτική η κριτική περί μυθολογίας, αλλά όσο αφορά τον fatboy δεν έχουμε ακόμα καταλάβει σε τι Θεό πιστεύει...
ath.
ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ Η "ΑΜΑΡΤΙΑ" ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Η ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ?
π.χ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΥΣ ΝΟΜΑΔΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ,ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ,ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ,ΟΠΟΤΕ ΧΤΥΠΑΣ ΜΙΑ "ΑΜΑΡΤΙΑ" ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΑΝΕ..
Η ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΞΑΔΕΡΦΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ?
Η ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ,ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΙΕΡΟ ΖΩΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?
"Εδώ ο Παϊσιος όταν τον κηδεύανε, λόγω του οτι κλαίγανε με λιγμούς όλοι οι γέροντες, σηκώθηκε από το φέρετρο και τους λέει "μην κλαίτε, δεν έχω πεθάνει" και ξανακοιμήθηκε"
!! ΚΑΛΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2004 ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ? ΕΝΤΑΞΕΙ ,ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
Edited by - beyond on 10/07/2004 15:49:02
Athacandr, αν το είχε δει εκείνη (στο περί Παϊσιου αναφέρομαι), θα το πίστευε ΕΚΕΙΝΗ, και δε θα χρειαζότανε να το αναφέρει σε κανένα site… Επίσης, παρατήρησα ότι αρέσκεσαι να κολλάς ταμπέλες στους άλλους. Δε λέω, βολικό είναι για σένα, αλλά δεν παύει να είναι αναληθές: Για το άτομό μου, θα αποδεχόμουνα μόνο μόνο ταμπέλες που έχω εγώ κολλήσει ή αποδεχτεί.
Έτσι, αγαπητέ, μη χολοσκάς για το τι Θεό πιστεύω εγώ. Απλά διάβαζε αυτά που γράφω, και μη μπαίνεις στον κόπο να κάνεις υποθέσεις για το τι πιστεύω (άρα και για το τι προσπαθώ, κατά τη γνώμη σου, να πετύχω με τα γραφόμενά μου…).
Στα οποία γραφόμενα μου, αγαπητέ, δεν απαντάς καθόλου. Απλά τα αντιπαρέρχεσαι, ομιλών αορίστως περί ενός σολιπσισμού, και δη νερόβραστου. Έλα όμως που εγώ διατύπωσα ολοκληρωμένη πρόταση, και δε διάβασα καμμία ολοκληρωμένη τοποθέτηση, όχι πως είναι υποχρεωτικό δηλαδή… Τι να κάνουμε, το hit and run πάντα είχε τους θιασώτες του, φαίνεται πως βρήκε και τον αρχηγό του!!
Beyond, η άποψη σου έχει βάση, προφανώς. Αλλά, που λέει κάτι ο Θεός περί μονογαμίας κτλ κτλ; Ο Παύλος λέει, οι σύνοδοι λένε, αλλά αυτά μπορεί να θεωρηθούν Θεϊκές απόψεις; Και τι σημαίνει «αμαρτία»; Στο κείμενό μου έκανα μια δύσκολη ερώτηση, αντιπαραβάλλοντας την ακραία ηθική δύο αναγνωρισμένων δογμάτων. Και οι δύο λένε: «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου», ακριβώς όπως και ο χριστιανισμός. Ανοχή μηδέν, με άλλα λόγια…
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
quote:
Φίλε MC, έχω ένα μυστικό να σου πω: ο θεός χέστηκε για το αν αλλάζεις κοπέλλα κάθε 10 μέρες, ή αν κάνεις έρωτα έξω από κάποιο γάμο... Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για όλα αυτά είναι κάποιοι παπάδες, ανεξάρτητα από θρησκεία, που προσπαθούνε να σε έχουμε μέσα σε ένα ποίμνιο ("κοπάδι" μεταφράζεται!!) και να σε απομυζούν...Θες ένα κανόνα ηθικής; Μην κάνεις αυτό που δε θάθελες να σου κάνουν! Αν δε γουστάρεις να σε προσυλητίζουν, μην προσυλητίζεις. Αν δε γουστάρεις να σου κάνουν κήρυγμα, μην κάνεις κήρυγμα. Αν δε γουστάρεις να σε βιάζουν, μη βιάζεις.
quote:
Το μόνο που μπορώ να πω είναι, ως μη φωτισμένος, οτι ζω τη ζωή μου με τον τρόπο που νομίζω καλύτερο. Τη βασική μου άποψη στην έχω πει. Και δε μου περνάει από το μυαλό να πω σε κάποιον οτι κάνει "αμαρτία". Αμαρτία σημαίνει οτι αποδέχεσαι την ηθική ενός συγκεκριμένου δόγματος, μα πολύ συγκεκριμένου σου λέω, αν το ψάξεις λίγο παραπάνω. Οι Ταλιμπάν ακολουθούν πιστά ένα συγκεκριμένο δόγμα, το ίδιο και οι ορθόδοξοι Εβραίοι. Το ότι αυτοί σφάζονται μεταξύ τους, για τη δικιά μου θεώρηση σημαίνει οτι κάπου κάνουν λάθος και οι δύο. Και νομίζω πως το βασικό τους λάθος είναι της μη αποδοχής του άλλου σαν άλλου, σαν διαφορετικού, αλλά με τα ίδια δικαιώματα. Αυτό όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δικιάς μου ηθικής... και παράπονα δεν έχω!!
quote:
Στα οποία γραφόμενα μου, αγαπητέ, δεν απαντάς καθόλου. Απλά τα αντιπαρέρχεσαι, ομιλών αορίστως περί ενός σολιπσισμού, και δη νερόβραστου. Έλα όμως που εγώ διατύπωσα ολοκληρωμένη πρόταση, και δε διάβασα καμμία ολοκληρωμένη τοποθέτηση, όχι πως είναι υποχρεωτικό δηλαδή… Τι να κάνουμε, το hit and run πάντα είχε τους θιασώτες του, φαίνεται πως βρήκε και τον αρχηγό του!!
Με την ιδιότητά μου λοιπόν ως .. αρχηγός του hit & run (και για όσους δεν κατάλαβαν τον αγγλομαθή φίλο μας, ας ζητήσουν από τον ίδιο την μετάφραση με την επισήμανση και την θερμή παράκληση να μιλάει Ελληνικά) θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
- Κατ' αρχήν η φρασεολογία του πεζοδρομίου που χρησιμοποιείται (βλ. ο Θεός 'χέστηκε') δεν νομίζω ότι μας επιτρέπει να εκφράσουμε σοβαρό αντίλογο μιας και οι απόψεις δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, αλλά πέρα από αυτό στη συνέχεια του μηνύματος εκφράζεται μία άποψη δίκην αντιπροσώπου του Θεού επί της γης. Αλήθεια, λέτε λοiπόν να ρίξουμε στoν κάλαθο των αχρήστων όλα τα ευαγγέλια, όλους τους Πατέρες της Εκκλησίας και να δεχτούμε τον μέγα Fat, ο οποίος διατύπωσε μέσα σε μία πρόταση μία υπέροχη δική του ηθική;
Μήπως θα έπρεπε να μας αναλύσει λίγο περισσότερο την ανύπαρκτη ηθική του; Και λέω ανύπαρκτη γιατί δεν διαβλέπω να υπάρχει κάτι που να περιορίζει τις επιλογές του. Η μόνη αρχή που διατύπωσε είναι αρχή Χριστιανική (και βεβαίως ανθρώπινη, πολύ ανθρώπινη).
Στη συνέχεια σε άλλο μήνυμα διατύπωσε πάλι μία θέση καινοφανή ενάντια στον φανατισμό. Εντάξει λοιπόν, και το ερώτημα παραμένει...μετά τον θάνατο, τι;;
Όσο αφορά δε την παρατήρηση για ταμπέλες, εγώ δεν κόλλησα καμμία ταμπέλα. Βέβαια το να χαρακτηρίζεις κάποιο σολιψιστή, δεν είναι κακός χαρακτηρισμός. Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι νομίζει. Αλλά και δικαίωμα δικό μας να ρωτάμε για τα πιστεύω, ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε.
Εν' τέλει διατυπώνεται το μέγα ερώτημα "τι είναι αμαρτία", ενώ διατυπώνεται και μία καθεστωτική θέση για τον Χριστιανισμό, ως μη όφειλε (γεγονός που δείχνει άλλωστε και την προκατάληψη του ατόμου) μιας και ο Χριστιανισμός ουδέποτε έχει διατυπώσει τέτοιες θέσεις, το αντίθετο μάλιστα, έχει περιθάλψει, βοηθήσει, ταϊσει, συμπονέσει ανθρώπους άλλων Θρησκειών.
Και τέλος στο ερώτημα τι είναι αμαρτία, που σαν μικρό παιδί ρωτάει ο μέγας Fat, ίσως θα τον βοηθούσε λίγο μία επίκαιρη και όχι θρησκόληπτη ρήση του Ντοστογιέφσκυ: "Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται".
ath.
Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι στην συγκεκριμένη συζήτηση αυθαίρετος, καθώς και μερικώς εμπαθής, μιας και δεν προκύπτουνε στοιχεία ακραίου ιδεαλισμού στο μέλος που του προσκολλάται ο σολιψισμός. Εάν η διαφορετικότητα και η πλουραλιστική προσέγγιση μιας θεματικής ενότητας καταδικαστεί ως «ακραίος ιδεαλισμός», τότε μάλλον υποβόσκουνε βαθύτερα προβλήματα.
Και αυτά θα πρέπει να αναδειχθούνε και όχι να μπούμε σε θερμοκοιτίδα.
Αυτό που αδυνατούν να κατανοήσουν οι φίλτατοι (ιουδαιο-) χριστιανοί, είναι ότι ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Η θρυλική χριστιανική ηθική που θέλουνε να ευαγγελίζονται, η οποία υποτίθεται θα αντικαθιστούσε το παλιό «ειδωλολατρικό» ήθος, ΥΠΗΡΞΕ ΦΡΟΥΔΑ ΕΛΠΙΔΑ.
{Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η «ειδωλολατρία» των ελλήνων συνεχίζει σήμερα ακόμα να μαγνητίζει τα μάτια εκατομμυρίων επισκεπτών στα διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, πράγμα που δεν θα σενέβενε απαραίτητα εάν το Λούβρο παρουσίαζε την χριστιανική ειδωλολατρία, όπως π.χ. το μουμιοποιημένο υπόλοιπο του Αγίου της Κέρκυρας που περιφέρουνε κάθε έτος……….}
Είναι κατανοητή η αντίδραση ορισμένων λοιπόν καθώς και η πρόδηλη αγωνία τους, πράγμα για το οποίο θα πρέπει να δείχνουνε κατανόηση τα υπόλοιπα μέλη της ιστοσελίδας τούτης, αλλά και αυτοί θα πρέπει να καταλάβουνε ότι ο χρόνος τους είχε δώσει ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να αποδείξουνε στον κόσμο την θρησκεία της αγάπης που διαλαλούσανε, όμως τελικά-και στην ουσία-όλα ήτανε ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα επιβολής εξουσίας.
Απλά με σημαιοφόρο την θρησκεία, την αποκλειστική μεταθανάτια σωτηρία, τον φόβο του αιώνιου πυρ της κολάσεως, και την ευφυή κατασκευή του προπατορικού αμαρτήματος και της αέναης αμαρτίας, πατάς καλύτερα στην πολιτική έδρα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΑΘΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ!
Ουδέποτε στην ιστορία υπήρξε ορατή μια τόσο ακραία καταγραφή αντίθεσης μεταξύ του ιδεώδους και του πραγματικού, όσο από το 325μχ και μετά.
Το ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΑ είχανε ξεκινήσει. Ξεκινήσανε μια καταστροφική κοινή πορεία η οποία σύντομα οδήγησε σε θλιβερά μονοπάτια κράτος ΚΑΙ εκκλησία. Ο ταχύτατα (ελέω αναγκαστικού μαζικού εκχριστιανισμού…) διογκούμενος Βυζαντινισμός βυθιζόταν με εμπάθεια στο φοβερό βόθρο του εξ ανατολών δόγματος και της ασιατικής νεκρολαγνείας («προσδοκώ ανάσταση νεκρών»…).
Οι τυμπανοκρουσίες περί της φιλάνθρωπης και ηθικοπλαστικής αποστολής της νεοϊδρυθείσας ρωμαιοχριστιανικής εκκλησίας, «παραμελήθηκε» προκειμένου να δώσει τη θέση της ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ.
Αποτέλεσμα του κακέκτυπου αυτού ήτανε οι Μονοφυσίτες, Νεστοριανοί, Αρειανοί, Μονοθελητές, Παυλικανοί και κάθε είδους «αντιφρονούντες» του νέου Κωνσταντίνειου δόγματος της τρισηλίου υφαρπαγής. Κάθε τέτοια ομάδα που εξέφραζε μια διαφορετική άποψη περί της σύνθεσης του Θείου, ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΙΑΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ. Πάντοτε βέβαια με τις ευλογίες των εκπροσώπων του Θεού της Πεντατεύχου επί της γης……….
Με το τέλος της σοφιστικής περιόδου ΑΛΛΑΖΕΙ οριστικά και η καλαισθησία του λόγου, και ενόψει ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΖΩΡΙΑΝΩΝ ακμάζει πλέον η….ρητορική ΤΟΥ ΑΜΒΩΝΑ που εξυπηρετεί αποκλείστηκα και μόνο ΤΟΝ ΑΔΗΦΑΓΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟ.
Π.χ. η καλαίσθητη ρητορική που δίδαξαν οι έλληνες θα ξεπέσει πλέον στο επίπεδο μιας τεχνικής διδασκαλίας του αποκαλούμενου «Πατερικού λόγου». Ενός «λόγου» που σκοπός του είναι η συστηματική αποχαύνωση και οι διδαχές των Ιουδαϊκών άθλων και της μυθολογίας τους.
"Ες αύριον τα σπουδαία".........
Δεν βρήκα πουθενά να έχει ανοιχθεί παρόμοια συζήτηση και έτσι παίρνω την πρωτοβουλία να προτείνω να ακουστούν οι γνώμες μας σχετικά με τις ρίζες της θρησκείας. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση,τι λέτε;
Φυσικά δεν εννοώ τους ιδρυτές ή τις βασικές αρχές κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας, αλλά ποια ανάγκη του ανθρώπου καλύπτει η θρησκεία, έτσι ώστε να υπάρχει απ΄την στιγμή που ξεκίνησε και η ανθρώπινη ζωή πάνω στη γη, είτε αυτή αναφέρεται σε κάποιο αόρατο πνεύμα, είτε σε λίθους και φυσικά φαινόμενα, είτε οτιδήποτε...
Ακόμα και στην εποχή μας που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ορθολογιστική και η θρησκεία δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, ο άνθρωπος έχει βάλει στη θέση της θρησκείας άλλα θρησκευτικά υποκατάστατα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πολιτικές ιδεολογίες.
Υ.Γ.: Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη θρησκεία και το πως αυτή επιβλήθηκε!!!
Αν κάπου δεν έγινα σαφής...please say it!![]()
Φιλικά, Αθηναϊς ![]()
Πιστεύω λοιπόν πως οι ρίζες μίας θρησκείας γενικά είναι η ανάγκη των ανθρώπων να εξηγήσει το άγνωστο και τα διάφορα καιρικά φαινόμενα.
Οι αρχαίοι Έλληνες πχ έλεγαν πως με την βροχή ο Ουρανός γονιμοποιούσε την Γαία.
Επιπλέον, οι άνθρωποι τότε δεν είχαν αναπτυχθεί στο βαθμό που έχουμε αναπτυχθεί εμείς.
Για παράδειγμα, ο βαθμός θνησιμότητας από ασθένειες που σήμερα είναι πολύ εύκολα ιάσιμες κι οι δυσκολίες στη ζωή τους, λόγω της έλλειψης τεχνολογικής εξέλιξης, τους έκαναν να προστρέχουν σε κάτι το θείο για να βρίσκουν ελπίδα και παρηγοριά.
Επιπλέον, πιστεύω πως η κάθε θρησκεία λίγο ή πολύ είναι ένα κράμα από την πολιτισμική, κοινωνική κι "εθιμική" ταυτότητα του λαού που την δημιουργούσε γιατί έτσι τον εξέφραζε καλύτερα.
Τέλος, όσο η κοινωνία εξελισσόταν σε κάποιες θρησκείες προσχώρησε η έννοια του Κακού για να μπορούν να ελεγχθούν οι μάζες από αυτούς που κατείχαν την εξουσία (βασιλείς-αρχιερείς), που υποτίθεται ήταν οι απεσταλμένοι των εκάστοτε Θεών τους.
Αυτάαα!
Ελπίζω να σε κάλυψα, ως επί το πλείστον!

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
1) Καταναλωτές
2) Κράτος
Καταναλωτές
Οι καταναλωτές ο απλός λαός έχει την ανάγκη της αιτιολόγησης. Η ανθρώπινη φύση δεν αισθάνεται καλά με το να πιστεύει ότι ήταν κάτι τυχαίο. Συνεπώς κάτι πρέπει να δημιούργησε τα πάντα και αυτό το κάτι να μην μπορεί να εξηγηθεί γιατί απλά η ανθρώπινη νόηση δεν μπορεί.
Επιπλέον, ο άνθρωπος από την φύση του είναι ανικανοποίητος και για να καλύψει την ανάγκη της ικανοποίησης προβαίνει σε κάποιες πράξεις που έχουν αποτέλεσμα την μερική ικανοποίηση αλλά παράλληλα και το αίσθημα των τύψεων. Οι θρησκείες παρέχουν και την υπηρεσία της εξιλέωσης στα διάφορα «αμαρτήματα».
Οι καταναλωτές δεν απελπίζονταν στις δύσκολα οικονομικές στιγμές ή σε οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να είχαν. Η ύπαρξη ενός Θεού δημιουργεί την ελπίδα του τύπου «έχει ο Θεός για εμάς» κτλ
Τέλος, η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να συμβιβαστεί ποτέ με τον Θάνατο. Δεν μπορεί να το δεχτεί ότι όσο απλά γεννήθηκε άλλο τόσο απλά θα πάψει να υφίσταται. Το τέλος είναι πολύ καλύτερο όταν σηματοδοτεί μια νέα αρχή μια μεταθανάτιο ζωή.
Κράτος
Ιδιαίτερα στα αρχαία χρόνια η αστυνόμευση δεν ήταν και στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά δεν μπορούσε και να αναπτυχθεί. Συνεπώς οι Θρησκείες με την μεταθανάτιο τιμωρία προσέφεραν την καλύτερη εναλλακτική λύση πχ Αν σκοτώσεις θα πας στην «Κόλαση». Συνεπώς, ο άνθρωπος με τον φόβο της Τιμωρίας του Θεού δεν ήταν ανεξέλεγκτος.
Όμως πως ο Θεός θα γνώριζε τα έκτροπα των ανθρώπων μα είναι απλό ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.
Επιπλέον, οι πόλεμοι όπως πάντα απαιτούν ανθρώπινο υλικό. Ο φόβος του Θανάτους είναι πάντα αρκετά μεγάλο. Οι στρατηγοί δεν μπορούν να διαθέτουν φοβισμένο στρατό αλλά ατρόμητο. Η εμψύχωση είναι μια στρατηγική που πραγματοποιείται και ίσως είναι ένα από τα κύρια σημεία για την νίκη. Δεν υπάρχει καλύτερη εμψύχωση από την Θεϊκή παρέμβαση του τύπου «Ο Θεός έχει υπογράψει την Ελευθερία της Ελλάδος κτλ» ή τον ηρωικό Θάνατο στυλ Μουτζαχεντιν.
Συνεπώς με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι Θρησκείες έχουν μια κοινωνικοπολιτική γκάμα υπηρεσιών όπου και την έκανε απαραίτητη για κάθε Κυβέρνηση και κάθε Κοινωνία.
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
Δε μπορώ να βρώ κάποιο σημείο στο οποίο να διαφωνώ.

quote:
Φυσικά δεν εννοώ τους ιδρυτές ή τις βασικές αρχές κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας, αλλά ποια ανάγκη του ανθρώπου καλύπτει η θρησκεία, έτσι ώστε να υπάρχει απ΄την στιγμή που ξεκίνησε και η ανθρώπινη ζωή πάνω στη γη, είτε αυτή αναφέρεται σε κάποιο αόρατο πνεύμα, είτε σε λίθους και φυσικά φαινόμενα, είτε οτιδήποτε...
Καλύπτει τα πράγματα στα οποία η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Παραδείγματος χάρη,
Η ανακάλυψη της διαστολής του Σύμπαντος από τον Edwin Hubble το 1929 ανέτρεψε άρδην τους όρους της συζήτησης περί της αρχής του σύμπαντος. Ξεκινώντας κανείς από την σημερινή αντίληψη περί γαλαξιών και επιστρέφοντας στο παρελθόν, μπορεί να δει ότι όλοι οι γαλαξίες θα έπρεπε κάποια στιγμή, μεταξύ δέκα και είκοσι δισεκατομμυρίων ετών, να βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο. Τη στιγμή αυτή, στην ανωμαλία που ονομάζεται μεγάλη έκρηξη απειρίζονται η πυκνότητα του σύμπαντος και η καμπυλότητα του χωροχρόνου. Σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι γνωστοί νόμοι της φυσικής καταρρέουν. Το γεγονός είναι καταστροφικό για την ίδια την επιστήμη, εφόσον σημαίνει ότι αδυνατεί από μόνη της να προβλέψει πως άρχισε το σύμπαν Συνεπώς, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαγάγει η επιστήμη είναι το εξής: το σύμπαν είναι όπως είναι διότι στο παρελθόν ήταν όπως ήταν. Η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει γιατί το σύμπαν ήταν όπως ήταν μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Αν θεωρήσουμε το Big Bang σωστό, τότε μας χρειάζεται Θεός για να υπάρχουμε.
quote:
Αν θεωρήσουμε το Big Bang σωστό, τότε μας χρειάζεται Θεός για να υπάρχουμε.
Δε συμφωνώ με αυτό το συμπέρασμα καθώς οι επιστήμονες μπορεί να μην έχουν κατορθώσει απλά να μάθουν τι συνέβη, παρά να αποδεχτώ την ύπαρξη ενός Θεού, ή μίας Θεάς ή δεν ξέρω κι εγώ τίποτα.
Δε μπορώ δηλαδή να φανταστώ πως κάποια θεότητα προϋπήρχε από πάντα και δημιούργησε τα πάντα.
Ποιός δημιούργησε άλλωστε αυτή τη θεότητα?
Με την ίδια λογική και το σύμπαν θα μπορούσε να προΥπάρχει, σωστά?

GDS1 συμφωνώ με όσα λες, αλλά πάλι προσωπικά δεν με καλύπτουν... Γιατί η ανθρώπινη φύση να χρειάζεται την ελπίδα, την ''λαχτάρα για το ολότελα Άλλο'', να μην ικανοποιείται με την ιδέα ότι ο θάνατος είναι το τέρμα της, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό;
Να το θέσω ίσως και με μεγαλύτερη σαφήνεια: Γιατί ο άνθρωπος να θέλει να πιστέψει σε κάποια θεότητα, αν αυτή δεν υπάρχει;
Όσο για το BING BANG, δεν νομίζω ότι επηρεάζει την ύπαρξη του Θεού είτε αποδειχτεί (;) σωστό είτε λάθος. Δεν θα μπορούσε δηλαδή ο Θεός να έχει προκαλέσει την έκρηξη; Ή οποιαδήποτε άλλη αιτία για την δημιουργία του σύμπαντος;
Ειλικρινά πάντως με εντυπωσιάζει το πως διαφορετικές φυλές ανά τον κόσμο χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους στράφηκαν στην πίστη σε κάποια ανώτερη δύναμη και το πως με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά είχε μια κάποια ενοθεϊστική τάση...
![]()
quote:
Όσο για το BING BANG, δεν νομίζω ότι επηρεάζει την ύπαρξη του Θεού είτε αποδειχτεί (;) σωστό είτε λάθος. Δεν θα μπορούσε δηλαδή ο Θεός να έχει προκαλέσει την έκρηξη; Ή οποιαδήποτε άλλη αιτία για την δημιουργία του σύμπαντος;
Sorry, αλλά αυτό μου ακούγεται η πιο παρατραβηγμένη άποψη που θα ισχυρίζονταν οι θρησκείες για να μην καταρριφθούν και να κρατηθούν στη ζωή.

"GDS1 συμφωνώ με όσα λες, αλλά πάλι προσωπικά δεν με καλύπτουν... Γιατί η ανθρώπινη φύση να χρειάζεται την ελπίδα, την ''λαχτάρα για το ολότελα Άλλο'', να μην ικανοποιείται με την ιδέα ότι ο θάνατος είναι το τέρμα της, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό;"
ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ είναι δυνατό σε όλα τα πλάσματα από το ποντίκι μέχρι την τσιπούρα, και από το λιοντάρι μέχρι τον Άνθρωπο. Αν σκεφτείς ότι διαθέτουμε υψηλότερη ευφυία από τα άλλα πλάσματα δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ότι οι ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ αναγκαστηκά πρέπει να στηριχτούν σε κάτι. Σε ποιό;;; Μα φυσικά σε αυτό που δεν μπορούμε να αποδείξουμε...ΣΤΟ ΘΕΟ.
Αλλά η συζήτηση είναι η ρίζα των Θρησκειών και όχι η ύπαρξη του Θεού.
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
Αυτό που ισχύει σήμερα ισχύει και από τότε που άρχισε ο άνθρωπος να σκέφτεται. Η αθανασία και η ύπαρξη των θεών/του Θεού, είναι πρωτόγονα ιδεολογήματα /(που δίνουν απλές και εν πολλοίς κατανοητές απαντήσεις στα ερωτήματα περί της ύπαρξης μας) που δεν τα έχουμε ακόμα ξεπεράσει, ακριβώς επειδή αγγίζουν τον πρωτόγονο εαυτό μας που φλερτάρει με το αρχέτυπο δέος.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-