- To παράδοξο του Fermi (περί εξωγήινων πολιτισμών) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
ΑΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΑ?..ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ!!!ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ..
ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ..ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ!!:))
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ???ΙΣΩΣ..ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΕΛΕΙΟ..ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΣΕΝΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΟ!!ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ..ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ..
ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΤΕΛΕΙΑ,ΠΛΗΡΩΤΗΤΑ,ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ!!ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΤΑΝ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 'Η ΟΧΙ???ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΡΟΜΟΣ...?ΞΕΡΕΙΣ,ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΒΡΗΚΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΚΑΡΤΟΣ..ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ? ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΛΑΘΟΣ!!!Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΗ ΓΗ..ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΛΕΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΙΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΒΡΗΚΕ ΚΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ..ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ(ΣΠΙΤΙ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΤΛ) ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΟ..ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ!!ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΕΙΝΕΙΔΗΤΑ!!ΠΑΝΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ..ΒΕΒΑΙΑ,ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ!!!:))))ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ Η ΖΩΗ!
ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ,ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ
quote:
ΔΕΚΤΗ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ..
Ξαναδιαβάζοντας αυτά που είχα γράψει διαπίστωσα οτι εκφράστηκα κάπως εγωιστικά.. Ενοιωσα υποχρεωμένος να επανορθώσω...
Οκ λοιπόν
Ειναι ενα πολύ ωραίο θέμα αυτό που άνοιξε ο φίλος μου ο Ευγένιος...
Μπορούμε να το δούμε απο πολλές απόψεις .. ακόμα και αυτές που υποστηρίζεις οι οποίες δεν είναι ασχετες και ούτε λανθασμένες οπως προανέφερα μη ορθώς φυσικά...
Εδώ βλέπουμε οτι ναι .. όντως αναγνωρίζετε απο ολους σχεδόν η ``θεωρία της τελειότητας`` γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε τέλειοι .. έστω και κατά προσέγγιση....
Εφ όσον λοιπόν το γνωρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε , τι ψάχνουμε τότε... τι μπλέκουμε Θεούς και Δημιουργούς προφήτες και θρησκείες...
Τα πράγματα είναι απλά...μοιράζεις οτι έχεις και δεν έχεις σε αυτούς που δεν έχουν...
Ποιός είναι αυτός που θα έχει και θα τα μοιράσει..???
Εξάλλου ολοι γνωρίζουμε οτι με το να τρώμε τα ζώα διαπράτουμε σφάλμα.
Ουδείς μπορεί να βαδίσει προς την τελειότητα απο την στιγμή που έχει συμβάλει αμμέσως ή εμμέσως στο φόνο ενός πλάσματος.
Εχετε καμμία αντίρρηση οτι οι απόψεις αυτές δεν σχετίζονται με την τελειότητα του ανθρώπινου είδους???
Η τελειότητα είναι απλή και την γνωρίζουν οι πάντες.
Τότε γιατί δεν την εφαρμόζουν; Γιατί δεν ακολουθούν το μονοπάτι προς την τελειότητα; Εκτός κι αν όντως το μονοπάτι προς το τέλειο σε οδηγεί μακριά από την επίγεια ζωή. Κι αν το τέλειο είναι ο Θεός, τότε αυτό θα πει πως πρέπει να οδηγηθούμε στον Θεό εφαρμόζοντας τις εντολές Του, ανάλογα με την θρησκεία μας βέβαια.
Απορία: Πρέπει να πάμε στο τέλειο σ’αυτήν την ζωή (Ινδουιστές με γιόγκα) ή να μπορέσουμε να κερδίσουμε την τελειότητα στην επόμενη ζωή μας(όποια κι αν είναι αυτή) ζώντας σ’αυτην την ζωή σύμφωνα με τον λόγο του Θεού (Χριστιανισμός);;;
Και οι άλλες θρησκείες; Οι αρχαίοι Έλληνες όριζαν το τέλειο διαφορετικά. Πνευματικά και σωματικά.
Απορία-δίλλημα σχετική με την παραπάνω: Ποιος είναι «ο πιο τέλειος»; Κάποιος που χαρίζει τα πάντα στους φτωχούς και ζει στην έρημο ασκητεύοντας ή κάποιος που κατέχει άπειρες γνώσεις και τις εφαρμόζει για το καλό της ανθρωπότητας ενώ είναι παράλληλα ηθικός σαν τον Σωκράτη;
Περιμένω την γνώμη σας!!!!
Φιλικά
Ευγένιος
quote:
«ΓΙΑΤΙ δεν δημιουργηθήκαμε κατευθείαν τέλειοι .. αφού γινόταν..
Μάλλον λοιπόν πρέπει να γίνουμε τέλειοι αφού αναγνωρίσουμε το να μην είμαστε τέλειοι... (Τι εννοείς;;;)
Οσο και να προσπαθήσει κάποιος να είναι τέλειος κάπου θα λυγίσει.»
Μήπως τελικά η ζωή μας είναι ένας δρόμος προς το τέλειο απλά και μόνο για να ξεχωρίσουν εκείνοι που αναζητούν τον ηθικό δρόμο από τον εύκολο δρόμο; Ο πρώτος οδηγεί σε μια τέλεια επόμενη ουράνια ζωή, ο δεύτερος σε μια πλούσια επίγεια ζωή γεμάτη υλικά αγαθά.
Άσχετο: Κι αν κάποιος δεν είναι τέλειος επειδή δεν θέλει να στερήσει από την οικογένειά του το καλύτερο σ’αυτήν την ζωή, τότε τι γίνεται; Αν θέλει να στείλει τα παιδιά του στους καλύτερους δασκάλους, να τους δώσει τα καλύτερα παιχνίδια, να τους δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν όλους τους πολιτισμούς της γης ώστε να αποκτήσουν σφαιρική και πολύπλευρη μόρφωση; Πως κρίνεις κάποιον που «πουλάει» την μοναδική του ευκαιρία να βρει το τέλειο μόνο και μόνο για να προσφέρει αυτήν την δυνατότητα σε κάποιον άλλον; Κάποιον που παρανομεί και αμαρτάνει μόνο και μόνο επειδή αγαπάει κάποιον άλλον πιο πολύ από τον εαυτό του; Δεν είναι αυτό παράδειγμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης; Άλλο βέβαια αν δεν συμφωνώ με αυτήν την θεωρία. Απλά αναρωτιέμαι.
Φιλικά
Ευγένιος
Υ.Γ. Συγνάμη για πριν αλλά δεν ξέρω ακόμα να χειρίζομαι σωστά τα quote!!!:)
«Και πάλι προσωπικά νομίζω ομως οτι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ως υποτιθέμενοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ θα πρέπει να γνωρίζουμε την ``θεωρία της τελειότητας``.
Ετσι για να ξέρουμε απο που θα ξεκινήσουμε...»
Ας προσπαθήσω να δώσω μια αρχή κατά με την ταπεινή μου γνώμη πάντα…
Αξίωμα πρώτο: Ο Θεός είναι τέλειος.
Αξίωμα δεύτερο: Ο άνθρωπος στην αρχική του μορφή δεν είναι τέλειος.
Αξίωμα τρίτο: Ο άνθρωπος αναζητά το τέλειο στην ζωή του.
Αξίωμα τέταρτο: Ο τέλειος άνθρωπος είναι ο Άνθρωπος.
Αξίωμα πέμπτο: Ο Άνθρωπος αποτελεί πρότυπο για τον άνθρωπο. (Προκύπτει από το τρίτο και το τέταρτο αξίωμα αλλά ας το αφήσουμε έτσι.)
Ως εδώ. Δεν θέλω να προχωρήσω πιο πέρα απλά γιατί θέλω να ακούσω και τις γνώμες σας και να συζητήσουμε μαζί για όλα αυτά. Περιμένω!!!
Φιλικά
Ευγένιος
Ο τρόπος και η άνεση με την οποία χαρακτηρίζουμε κάτι τέλειο και κάτι άλλο πιο τέλειο δείχνει κάτι πάνω απ’όλα: χαλαρότητα. Είμαστε χαλαροί στην ζωή μας. Καλό αυτό βέβαια απ’την μια αφού ζούμε με λιγότερο άγχος, τουλάχιστον κάποιες στιγμές. Αλλά κακό απ’την άλλη. Έχουμε γίνει επιπόλαιοι και ανυπόμονοι. Βιαζόμαστε τόσο πολύ για να κερδίσουμε κάτι που μας έχει εντυπωσιάσει που το χαρακτηρίζουμε κατευθείαν τέλειο. Αυτό που είπες για τις γυναίκες και τους άντρες για παράδειγμα. «Μια γυναίκα βλέπει κάποιον άντρα, την εντυπωσιάζει τόσο πολύ που νομίζει πως είναι τέλειος». Ή του λέει πως είναι τέλειος για να τον κερδίσει. Ή το λέει στις φίλες της για να περηφανευτεί. Κι όμως λες πως «μετά από μια εβδομάδα της βγαίνει σκάρτος». Γιατί; Γιατί απλά δεν ήταν τέλειος. Δεν υπάρχει ο τέλειος άντρας, το ξέχασες;!!!!!J
Και τότε τι κάνει αυτή η επιπόλαιη γυναίκα; Τον παρατάει… Δεν σκέφτεται πως πριν από μια μέρα ήταν τέλειος. Δεν σκέφτεται πως ακόμα και ο «τέλειος» λυγίζει, όπως είπε και ο φίλος allzzaro. Αυτό θα πει χαλαρότητα.
Τα παραπάνω αποτελούν απλά ένα παράδειγμα και θα μπορούσε βέβαια στην θέση του άντρα να είναι μια γυναίκα και στην θέση της γυναίκας ένας άντρας. Η επιπολαιότητα αναφέρεται γενικά για τους ανθρώπους.
Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση δυο άνθρωποι να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, που θα πει να συμβιβάζονται διαφορετικά με τα πράγματα, να έχουν διαφορετική άποψη για το τέλειο. Σ’αυτήν την περίπτωση μιλάμε για το υποκειμενικό τέλειο που διαφέρει από το αντικειμενικά τέλειο αν βέβαια υπάρχει.J Και όπως είπες βέβαια πολλοί υποχωρούν και συμβιβάζονται, διαμορφώνοντας υποκειμενικά τέλειο. Αυτό είναι λοιπόν το «τέλειο» στην ζωή μας; Μια σειρά από συμβιβασμούς;;;J
Φιλικά
Ευγένιος
Δυστηχώς εμείς οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βιώσουμε με τελεοιότητα ευτυχώς όμως που υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν για το καλύτερο.
ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΤΕΛΟΣ" ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΚΟΠΟΣ.
ΑΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ/ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΜΑΣ;
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΣΗ (ΕΚ ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΟΥ) ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ "ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟ";
ΚΑΤ' ΕΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΕΙ.
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
quote:Η αναζήτηση του τέλειου υπάρχει παντού: στην τέχνη, στην ζωή, στα αθλήματα, στην ίδια μας την ψυχή...
Το ερώτημά μου είναι: Γιατί;
quote:
Το Ενα ειναι Ολα,
και Ολα ειναι Ενα.
Οταν το συνειδητοποιησουμε
αυτο,θα παψουμε
να ανησυχουμε για το οτι
δεν ειμαστε τελειοι.
ΣΕΝΓΚΣΤΑΝ
Τριτος πατριαρχης του ζεν.

Αν θέλετε να γίνετε τέλειοι, αναζητήστε το όλο, διαλέξτε το όλο, να είστε το όλο.
.jpg)
In This Life or The Next I Will Have My VENGEANCE!!!
Η τελειότητα για μένα δεν είναι ούτε λεφτά ούτε δουλειά ούτε πράγματα. Η ψυχή μετράει. Αυτήν πρέπει να έχεις τέλεια.

παρόλο που δεν φημίζομαι για την εμβάθυνση μου σε φιλοσοφικά θέματα όπως αυτό θα ήθελα να καταθέσω μία άποψη. Ισως θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κάθε τι και ο καθένας είναι τέλειο για την στιγμή και τον τόπο που βρίσκεται. Ακόμα και η αλλαγή στην απόφαση μιας γυναίκας για έναν άντρα βασίζεται σ' αυτό.
ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΚΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΦΙΑΧΤΗΚΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ!ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΓΑ 'Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΒΑΡΙΕΣΑΙ!!ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΙΟ..ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΘΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ!!!ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ!!!
ΦΙΛΙΚΑ
Μου φαίνεται πως πάλι μπερδεύουμε τις έννοιες «είμαι τέλειος» και «έχω κάτι τέλειο». Μάλλον φταίω που δεν το όρισα από την αρχή...!!!!!!!!!
Λοιπόν, σαφώς το να έχεις καταφέρει κάτι άριστο είναι απαιτητικό και νιώθεις κάτι σαν χρέος πως πρέπει να ανταποκριθείς σ’αυτό και να επαναλάβεις την τελειότητα. «Η τελειότητα όμως είναι βίωμα, όχι γνώση.»
Κι αυτό θα πει πως είναι συνεχής, δεν υπάρχει μόνο κάθε τόσο καιρό. Έπειτα, η τελειότητα δεν επιδέχεται συμβιβασμούς. Και τρίτον, δεν αποδεικνύεται. Οπότε δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν, άρα ούτε και στον εαυτό σου!
Θα συμφωνήσω μαζί σου πως η τελειότητα είναι βαρετή, για τον άνθρωπο όμως! Κι αυτό γιατί όταν φτάσεις στο τέλειο, δεν μπορείς να προχωρήσεις παραπέρα, δεν μπορείς να βελτιωθείς παραπάνω. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι πως η τελειότητα δεν ταιριάζει στον άνθρωπο, τουλάχιστον σ’αυτήν την ζωή…
Όμως δεν είπε κανείς πως η ζωή δεν είναι ωραία. Μα θα μου πεις: Είναι γεμάτη συμβιβασμούς, γεμάτη υποχρεώσεις. Και τελικά δεν καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε στην ζωή μας. Μήπως τελικά δεν γίνεται να έχουμε πάντα αυτό που θέλουμε επειδή εμείς οι ίδιοι (οι πολίτες μιας κοινωνίας) το έχουμε ορίσει έτσι από την αρχή; Και για να εξηγήσω τι εννοώ…
Η κοινωνία μας είναι δομημένη πάνω σε ένα σύνολο συμβιβασμών. Η ίδια η δημοκρατία το προϋποθέτει και το απαιτεί: οριακή ελευθερία, δηλαδή ελευθερία μέχρι εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Με βάση αυτό, η απόλυτη ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει αφού πάντα θα εξαρτόμαστε από τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, από την νομοθεσία, από την κοινωνία. Ακόμα όμως κι αν απαρνηθούμε την κοινωνία, πάλι δεν θα είμαστε απόλυτα ελεύθεροι… Κι αυτό γιατί πάλι θα μας εξουσιάζουν οι ανάγκες μας (π.χ. για τροφή και νερό). Ο Αριστοτέλης λέει πως για να ζήσει κάποιος μόνος του θα πρέπει να είναι η θεός ή θηρίο. Και πως ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό.
Συμπέρασμα: Ο άνθρωπος πρέπει να είναι μέλος μιας κοινωνίας ανθρώπων, δίνοντας σαν αντάλλαγμα την απόλυτη ελευθερία του και παίρνοντας την οριακή.
(Όπως βλέπεις, οι μέθοδοι μου, αν και παράξενες, οδηγούν τελικά σε συμπεράσματα... Άλλο αν είναι αποδεκτά ή όχι....!!!!!!!!!)
Μα θα μου πεις πως δεν είσαι ικανοποιημένη απ’ αυτό… Το ξέρω, καλή μου semina αλλά ακόμα κι έτσι η ζωή είναι ωραία… Κι αυτό γιατί έχουμε ακόμα το δικαίωμα να εκφραστούμε ελεύθερα μέσα από την τέχνη, τον λόγο, τον έρωτα... Η ζωή είναι πάντα ωραία... Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις τώρα, η ομορφιά υπάρχει... στους ανθρώπους πάνω απ’ όλα...
Φιλικά
Ευγένιος
ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ..
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ..
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ 'Η ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ "Η ΤΕΛΕΙΑ" ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...
ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ..
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ..
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ 'Η ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ "Η ΤΕΛΕΙΑ" ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΛΕΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ..ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ..
ΦΙΛΙΚΑ
Αρχικά για να μιλήσουμε για την τελειότητα θα πρέπει να την ορίσουμε. Οι απόψεις πολύ πιθανό να διαφέρουν μιας και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάποια πράγματα.
Η τελειότητα – προσωπική άποψη – έχει να κάνει με το όλο. Αυτό λοιπόν που περιέχει τα πάντα είναι και τέλειο.
Η κατάκτησή του εδώ που βρισκόμαστε δεν νομίζω να είναι και πολύ εφικτή. Μπορεί όμως να γίνει στόχος και σκοπός του κάθε ανθρώπου μιας και μπορεί να οδηγήσει τον καθένα στο δρόμο της εξέλιξης.
Θα συμφωνήσω με τον foxyfreak ότι πιο σημαντικό είναι η τελειότητα της ψυχής. Όλα ξεκινάνε από εμάς από τον ίδιο μας τον εαυτό. Χτίζοντας λοιπόν τον εαυτό μας θα καταφέρουμε να ανέλθουμε και να περπατήσουμε εκείνο το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην τελειότητα, στην θέωση.
Αξίωμα πρώτο: Ο Θεός είναι τέλειος.
Αξίωμα δεύτερο: Ο άνθρωπος στην αρχική του μορφή δεν είναι τέλειος.
Αξίωμα τρίτο: Ο άνθρωπος αναζητά το τέλειο στην ζωή του.
Αξίωμα τέταρτο: Ο τέλειος άνθρωπος είναι ο Άνθρωπος.
Αξίωμα πέμπτο: Ο Άνθρωπος αποτελεί πρότυπο για τον άνθρωπο.
Αξίωμα έκτο: Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ορίσει ακριβώς το τέλειο. Η τελειότητα είναι βίωμα, όχι γνώση.
Αξίωμα έβδομο: Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει θεός. Μπορεί όμως να φτάσει την ανθρώπινη τελειότητα.
Αξίωμα όγδοο: Η αντικειμενική τελειότητα είναι συνεχής και δεν επιδέχεται συμβιβασμούς. (Ιδιότητα)
Αξίωμα ένατο: Η αντικειμενική τελειότητα αποτελεί το τελικό στάδιο του ανθρώπου. Από εκεί και πέρα, ο άνθρωπος γίνεται Άνθρωπος αντιμετωπίζοντας μια νέα τάξη πραγμάτων.
Συμπέρασμα πρώτο: Ο άνθρωπος προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται ώστε να φτάσει στο τέλειο. (Αξ. 3ο και 5ο)
Συμπέρασμα δεύτερο: Το τέλειο αποτελεί κίνητρο για συνεχή πρόοδο του ανθρώπου. (Συμ. 6ο)
Συμπέρασμα τρίτο: Υπάρχει το υποκειμενικό και το αντικειμενικό τέλειο. (Αξ. 6ο)
Συμπέρασμα τέταρτο: Ο άνθρωπος συχνά αλλάζει άποψη για το τέλειο ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες ζωής και τα πρότυπά του. (Αξ. 6ο και Συμ. 3ο)
Συμπέρασμα πέμπτο: Ο άνθρωπος βιώνει το υποκειμενικό τέλειο για μικρό σχετικά διάστημα. (Συμ. 4ο)
Συμπέρασμα έκτο: Ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο τέλειο αλλά η τελειότητα θα σημαίνει το τέλος του ως άνθρωπος. (Αξ. 9ο)
Συμπέρασμα έβδομο: Ο άνθρωπος θα πρέπει να χάσει όλα τα άλλα για να κερδίσει την τελειότητα. Θα πρέπει να απαρνηθεί όλα όσα τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και να γίνει Υπεράνθρωπος ή αλλιώς Άνθρωπος. (Συμ. 6ο και Αξ. 4ο)
Υ.Γ. Όποιος διαφωνεί ή έχει ενστάσεις, μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα τις απόψεις του.
Φιλικά
Ευγένιος
Σχετικά με τον ορισμό του τέλειου... Είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση όταν μιλάμε για το υποκειμενικό τέλειο. Ας πούμε πως αντιπροσωπεύει κάθε φορά ένα σύνολο στόχων και επιθυμητών αποτελεσμάτων. Η τελειότητα της ψυχής είναι σίγουρα σημαντική. Και ας δημιουργήσουμε λοιπόν πρώτα την έννοια "τελειότητα σε κάποιον τομέα" και μετά τους τομείς: ψυχή, τέχνη, αθλητισμός, λόγος, γνώση κτλ σε ατομικό επίπεδο και σε "συλλογικό" τους τομείς: σύζυγος, γονιός, παιδί κτλ. Τελειότητα σε κάποιον τομέα θα πει να είσαι άριστος (αφηρημένη έννοια, δεν μπορεί να οριστεί ακριβώς) σ'αυτόν τον τομέα, να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες των άλλων και στις δικές σου κτλ... (Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ άλλα!)
Τι εννοούμε λοιπόν όταν λέμε τελειότητα της ψυχής;