- Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ -8/12/08- ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ, ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ;; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:Κάτσε και σκέψου.
Μήπως υπάρχει κάποια ατέλεια στην λογική "σκέφτεται ο Θεός". Μήπως δεν υπάρχει Θεός, ή αυτό που τέλος πάντων ισχυρίζεται η θρησκευτική παράδοση; Μήπως λειτουργουν άλλοι μηχανισμοί, αυτοθεραπευτικοί ή εταιροθεραπευτικοί που αγνοούμε και για να δώσουμε απτές εξηγήσεις κατασκευάζουμε παπούληδες στα σύννεφα, με γιούς-σωτήρες, αγίους και θαύματα; Θαύμα είναι όλος ο κόσμος.http://www.independent.co.uk/news/world/africa/is-this-160yearold-ethiopian-man-the-worlds-oldest-ever-person-8814763.html
Edited by - Heretic on 24/08/2015 09:33:46
Στα προσωπικά γεγονότα που γνωρίζει από πρώτο χέρι ο άνθρωπος
quote:Απαντάς με "μήπως" και ιστοσελίδες.
....
1) Μια καλη μου φιλη πριν 6 χρονια ειχε καρκινο στο τελευταιο σταδιο, τοτε αυτη ηταν 16 χρονων...θα πεθαινε..οι γιατροι εδιναν 1 μηνα ζωη, πηγαν σε πολλους γιατρους αλλα ολοι ελεγαν το ιδιο! Οι γονεις της συνεχεια προσευχοταν με πιστη στον θεο πραγματικη πιστη ομως. Ενα βραδυ μια θεια της ειδε στον υπνο της τον Αγιο Σπυριδων και της ειπε οτι απο αυριο θα ειναι καλα η εγγονη της.
Την επομενη μερα βγηκαν οι εξετασεις της φιλης μου και ολα ηταν καλα
Της ειχε εξαφανιστει ο ογκος. Η φιλη μου ειναι μια χαρα τωρα.
Τι αυτο δεν ειναι επιχειρημα για την αποψη μου; Θες και αλλο;
2) οταν πεθανε ο πατερας της μαμας μου, η μαμα
Μου ηταν 2 χρονων και η γιαγια μου ειδε στον υπνο της τον Αγιο και της ειπε οτι να μην στεναχωριεται για την μικρη γιατι θα της προσφερει τα παντα στην ζωη της.
3) ενας γνωστος μου ειχε καρκινο και εκανε χημιοθεραπιες και δεν μπορουσε να τις συνεχισει και τις σταματησε τοτε η μανα του ονειρευτηκε τον αγιο και της ειπε ολα θα πανε καλα θα μεινει εγγυος η κορη σου κ θα γινει καλα ο γιος σου! ( η κορη της δεν μπορουσε να κανει παιδια) και τωρα εχει 2 παιδια και ο αδερφος της ειναι μια χαρα!
Θες και αλλα; Δεν θα τελειωσω αλλο.
Δεν μπορει να ειναι ολα τυχαια.
Οταν υπαρχει πιστη πολλα συμβαινουν πιστευω.
...
Ποια αξία λές να έχουν τέτοια μπροστά σε προσωπικές εμπειρίες;
...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
quote:
Απαντάς με "μήπως" και ιστοσελίδες.
Μεγάλη αξία.
Αλλά πρέπει πρώτα να βγάλεις το μυαλό σου από τον βούρκο της θρησκείας, να αναλύσεις και να επεξεργασθείς την πληροφορία αντικειμενικά και αφού την καταχωρήσεις, να συμπεράνεις την πιθανότητα εφαρμογής της.
πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου το ερώτημα: << Μήπως η σκέψη είναι δυνατόν να επιβάλλεται στην ύλη, να την πλάθει, να την "επισκευάζει", με άγνωστο ακόμη τρόπο?>>
Και φυσικά οι θεοί δεν έχουν καμία σχέση.Δημιουργήματα της σκέψης είναι και αυτοί...
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Απαντάς με "μήπως" και ιστοσελίδες.
Δεν είναι προσωπικές εμπειρίες. Ο ακριβής όρος είναι "προσωπικές εικασίες" ή "ισχυρισμοί". Η είδηση που παράθεσα στην ιστοσελίδα είναι τοσο χρήσιμη, σαν την είκονα που αξίζει όσο χιλιες λέξεις. Αρκεί να βάλει κάποιος στην άκρη την συστηματική πλύση εγκεφάλου απο το θρησκο-κρατούμενο νεοελληνικό κράτος. Το "μήπως" πάλι, είναι μια λαϊκή έκδοση του Σωκρατικού "εν οίδα οτι ουδέν οίδα".
quote:
<< Μήπως η σκέψη είναι δυνατόν να επιβάλλεται στην ύλη, να την πλάθει, να την "επισκευάζει", με άγνωστο ακόμη τρόπο?>>
Σάμπως και οι αλχημιστές με τέτοιες απορίες δεν ξεκίνησαν την αναζήτηση τους;
quote:
Και φυσικά οι θεοί δεν έχουν καμία σχέση.Δημιουργήματα της σκέψης είναι και αυτοί...
Αν το πάρει κάποιος ακριβώς όπως το θέτεις έχεις δίκιο Νικόμαχε.
Ομως η Σκέψη αυτούσια δεν μας ανήκει, προυπάρχει, είτε είμαστε αποτελέσματα εξέλιξης είτε όχι. Θα μπορούσες λοιπόν να πεις ότι και μεις, είμαστε μέρος μιας "σκέψης".
Και εκεί πρέπει να βρούμε "τι" είναι αυτό που "σκέφτεται", καθώς και υπό ποιες συνθήκες και κανόνες ορίζεται τούτος ο κόσμος.
quote:
Ομως η Σκέψη αυτούσια δεν μας ανήκει, προυπάρχει, είτε είμαστε αποτελέσματα εξέλιξης είτε όχι. Θα μπορούσες λοιπόν να πεις ότι και μεις, είμαστε μέρος μιας "σκέψης".
Και εκεί πρέπει να βρούμε "τι" είναι αυτό που "σκέφτεται", καθώς και υπό ποιες συνθήκες και κανόνες ορίζεται τούτος ο κόσμος.
Λεβαντίνε αυτό είναι μια υπόθεση, που απορρέει από σκέψη.Χρόνια τώρα στο φόρουμ, συζητούμε επ' αυτού.
Ομως, δεν παύει να είναι μιά θεωρία, μια άποψη και φυσικά χρήζει έρευνας και αποδείξεων, για να την ασπασθούμε.
Πως μεταδίδεται η σκέψη?
Εχω ήδη καταθέσει θεωρητικές απόψεις και μάλιστα έχω βαπτίσει και τυχόν σωματίδια, που θα είναι υπεύθυνα για την μετάδοσή της.Εξακολουθεί όμως να είναι θεωρία.
Πως επιβάλλεται, αν επιβάλλεται η σκέψη, επί της ύλης?
Φιλοσοφικό και συνάμα επιστημονικό ερώτημα, που μου έχει φάει μερικές δεκαετίες, αλλά φευ.Η απάντηση είναι ακόμη χιλιετίες μπροστά μου.Για ένα όμως είμαι σίγουρος και πέραν πάσης αμφιβολίας.
Καμία θρησκεία, δεν μπορεί να μου δώσει απάντηση.
Που εδράζεται η σκέψη?
Πάντως όχι στο μυαλό μας, στο κεφάλι μας.Αυτό είναι απλώς το μέσον έκφρασής της.
Και άλλα Λεβαντίνε, πολύ πιό δύσκολα ερωτήματα...
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Αν όμως δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις οι θρησκείες, εντούτοις μπορούν σαφέστατα να περιέχουν ενδείξεις και ίχνη αλήθειας. Και αυτό γιατί πίσω από τις θρησκείες ΣΥΝΗΘΩΣ προυπάρχουν διδασκαλίες και φιλοσοφία.
Άρα δεν είναι καλό να αφορίζουμε παντελώς τις θρησκείες. Αρκεί να μη γινόμαστε "πιστοί".
Η σκέψη, πάνω στη χρόνια συζήτηση μας, πρέπει να αφορά το "λογισμικό".
Και σαφώς την πληροφορία.
quote:
Που εδράζεται η σκέψη?
Πάντως όχι στο μυαλό μας, στο κεφάλι μας.Αυτό είναι απλώς το μέσον έκφρασής της.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουμε. ![]()
quote:
Και άλλα Λεβαντίνε, πολύ πιό δύσκολα ερωτήματα...
Όπως πχ ποια τα φίλτρα και ποια η διαδικασία και οι κανόνες λειτουργίας της, αφού φαίνεται να διαμορφώνεται από εμάς ατομικά και αυθαίρετα, ενώ να προέρχεται από ένα πεδίο συλλογικού ασυνείδητου. Πόσο ανεξάρτητη και πηγαία είναι εν τέλει;
Γιατί θέλει ο άνθρωπος να φτάσει στην αλήθεια?
Γιατί την αναζητάει μέσα από θρησκείες, επιστήμες, φιλοσοφίες?
Τι είναι αυτό το ΓΙΑΤΊ που δεν μας αφήνει να αρκεστούμε με αυτό το κάτι που είμαστε?
Ποιος είναι ο ρόλος μας; Τι είμαστε; Τι κάνουμε εδώ;
Προχθές που είχα περάσει από εδώ, δεν υπήρχε τίποτα. Δεν ξέρω τί έγινε χθες, καθώς είχα φόρτο αρκουδίσιο, αλλά το πιθανότερο είναι, όλα να δημιουργήθηκαν πριν κάνα δίωρο.
Υ.Γ. Όλα μυρίζουν μπογιά ακόμα. Δεν έχει αερίσει καλά ο μάστορας...
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
Νομιζω οτι οποιος εχει διαβασει τα διασωθεντα του Ιουλιανου καταλαβαινει ποιος ειναι ο "γελοιωδεστατος". Μιλαει τωρα και ο Καβαφης για τον Ιουλιανο
Ελεος, όχι και γελοίος ο Καβάφης.
Μπορεί να μην συμφωνούμε με όλα όσα λέει αλλά από το να διαφωνούμε ζωής μέχρι να τον χαρακτηρίζουμε γελοίο έχει διαφορά όσο η μέρα με την νύχτα.
Το ότι διαφωνείς δεν είναι λόγος να τον χαρακτηρίσεις γελοίο.
Και εγώ μπορεί να μην συμφωνώ σε όλα τα ποιήματα του Καβάφη, δεν τολμώ όμως να τον χαρακτηρίσω γελοίο!!!!!! Και ποιοι είμαστε εμείς τέλος πάντων που τόσο εύκολα και ελαφρά τη καρδιά χαρακτηρίζουμε κάποιον γελοίο. ΗΜΑΡΤΟΝ !!!!!
ΥΓ. ούτε εγώ γνωρίζω το συγκεκριμένο ποίημα του Καβάφη, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Καβάφης το παρακάτω:
quote:το πήρε από τον …… . Δεν αναφέρω το όνομα του γιατί ορισμένοι θα αρχίσουν να βρίζουν πάλι τον άγιο …… και δεν θέλω.
Τέτοιες εξυπνάδες όμως πέραση δεν έχουνε εμάς
τους Χριστιανούς. ¨Ανέγνως, αλλ΄ ούκ έγνως, ει γάρ έγνως,
ουκ αν κατέγνως¨ απαντήσαμεν αμέσως.
Edited by - pr_gid on 12/07/2006 15:23:28
Όλοι οι άνθρωποι πιστέυουνε σε μια ανώτερη δύναμη. Αυτό το παραδέχονται όλοι, ακόμα και οι άθεοι. Απλά οι άθεοι το αποδίδουνε στο φόβο του ανθρώπου για το άγνωστο που καλύπτει το "μετά θάνατον".
Ενώ η ορθόδοξη εκκλησία το αποδίδει στο ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή και ασυνείδητα αναζητά το θεό.
Για έναν χριστιανό ο θεός δεν είναι μια αόριστη ανώτερη δύναμη, αλλά μια συγκεκριμένη προσωπικότητα, ο Ιησούς Χριστός. Ο θεός ενός χριστιανού δεν είναι ένα είδωλο απο μάρμαρο και ξύλο, αλλά είναι ο ζωντανός θεός, που είναι παντού και πάντα, και δεν κατοικεί ούτε στον Μύτικα, ούτε στο Κ2, ούτε στο Zugspitze.
Τώρα θα μου πεις: εφόσον ο θεός είναι παντού, τότε γιατί δεν τον βλέπουμε; Η απάντηση είναι ότι κάποτε ο άνθρωπος τον έβλεπε, αλλά "τυφλώθηκε" μετά το προπατορικό αμάρτημα, που εν τέλει δεν ήτανε τίποτα άλλο, απο το να νιώσει ο άνθρωπος το συναίσθημα του εγωϊσμου. Νιώθοντας ο άνθρωπος τον εγωϊσμο, "έπεσε". (όπως "έπεσαν" οι άγγελοι, όταν ένιωσαν το συναίσθημα της αλαζονείας). Με το που "έπεσε" ο άνθρωπος έχασε την έκτη αίσθηση ή διαίσθηση ή προαίσθημα. Είναι σαν να έχεις κλείσει τα μάτια σου και αντιλαμβάνεσαι μόνο εάν βρίσκεσαι σε φωτεινό ή σε σκοτεινό δωμάτιο. Έτσι έχει κλείσει και ο εγωϊσμός τα μάτια της ψυχής του ανθρώπου και δεν βλέπει "τι γίνεται" γύρω του, ούτε το θεό, ούτε τα αϋλα πνεύματα. Όταν έχουμε δηλαδή ένα καλό ή ένα κακό προαίσθημα μπορείς να καταλάβεις τι βρίσκεται κοντά μας.
Ο σκοπός που ενσαρκώθηκε ο Λόγος του θεού είναι να μας ανοίξει τα μάτια της ψυχής και να μας λυτρώσει απο την αμαρτία και το θάνατο, γιατί η κάθε αμαρτία κάνει όλο και πιο έντονο τον εγωϊσμό και χάνουμε την επαφή με το θεό. Και όταν ακόμη αφήσουμε το θνητό μας σώμα, συνεχίζουμε να έχουμε τα ίδια συναισθήματα, που έχουμε και ζωντανοί, δεν αλλάζει τίποτα. Για αυτό και η κόλαση και ο παράδεισος (που είναι πνευματικές και όχι υλικές καταστάσεις) αρχίζουνε απο εδώ, ενώ είμαστε ακόμη ζωντανοί.
Αυτή είναι η αλήθεια, είτε σε μερικούς αρέσει είτε όχι. έτσι όπως την είπανε όσοι "είδανε" το θεό με τα μάτια της ψυχής τους. Γιατί όπως έβλεπε και μιλούσε με το θεό ο Αβραάμ έτσι μιλάνε κάθε μέρα μερικοί άνθρωποι με το θεό. Ο θεός είναι το άκτιστο φως, που μαρτυρούνε ότι βλέπουνε κάποιοι καλόγεροι. Οι καθόλικοι και οι άλλες ομολογίες δεν πιστεύουνε βέβαια σε αυτά, αλλα αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Μωρέ εάν κλειστείς μέσα σε ένα κελί, εάν αυθυποβάλεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα στενό περίγραμμα Δαιμόνων και «Σωτήρων», εάν μουρμουρίζεις ολημερίς και ολονύκτιες το ίδιο και το ίδιο εξευτελιστικό και ταπεινωτικό τροπάριο………ΟΤΙ ΕΙΔΟΥΣ «ΦΩΣ» ΘΕΛΕΙΣ ΘΑ ΔΕΙΣ!!!!!!![]()
![]()
καταλαβαίνω το μίσος σου για τους παπάδες. ήσουνα σε μια τρυφερή και αθώα ηλικία, ήτανε νύχτα με φεγγάρι ...και αυτός ο σάτυρος ο ρασοφόρος...

βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
@ schwabeκαταλαβαίνω το μίσος σου για τους παπάδες. ήσουνα σε μια τρυφερή και αθώα ηλικία, ήτανε νύχτα με φεγγάρι ...και αυτός ο σάτυρος ο ρασοφόρος...
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑς ,ΔΙΧΩς ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥς ΡΑΣΟΦΟΡΟΥς ΤΟΥ .
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, Η ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝΕ ΟΛΑ ΟΠΩς ΕΧΟΥΝΕ ;;;
ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΘΕΤΙΚH, Η ΑΡΝΗΤΙΚH MIA ΤΕΤΟΙA ΕΞΕΛΙΞΗ ;;;
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ , ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΛΑΓΗ .
ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ, ΔΕΝ ΔΡΑΣΤΗΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΝΕΡΓΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ .
ΓΕΝΙΚΑ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ,ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ .
ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΔΙΚΕς ΣΑς ΠΡΟΣΩΠΙΚΕς ΑΠΟΨΕΙς ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙς , ΠΡΟς ΜΙΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .
την μοιρα μας την διαχειριζεται το πνευματικο μας επιπεδο.
quote:quote:
Νομιζω οτι οποιος εχει διαβασει τα διασωθεντα του Ιουλιανου καταλαβαινει ποιος ειναι ο "γελοιωδεστατος". Μιλαει τωρα και ο Καβαφης για τον Ιουλιανο
Ελεος, όχι και γελοίος ο Καβάφης.
Μπορεί να μην συμφωνούμε με όλα όσα λέει αλλά από το να διαφωνούμε ζωής μέχρι να τον χαρακτηρίζουμε γελοίο έχει διαφορά όσο η μέρα με την νύχτα.
Το ότι διαφωνείς δεν είναι λόγος να τον χαρακτηρίσεις γελοίο.
Εγω δεν πιστευα στα ματια μου να βλεπω μια φιρμα οπως ο Καβαφης ,μεσα σε μια ακρως ειρωνικη ατμοσφαιρα, να χαρακτηριζει τον Ιουλιανο γελοιωδεστατο. Και επειδη τυχαινει να εχω διαβασει κειμενα του Ιουλιανου βλεπω αναμεσα στους δυο ποιος ειναι ο γελοιος. Ο Ιουλιανος ποτε δεν χαρακτηρισε με τετοιο τροπο αυτους που ειχαν διαφορετικη ιδεολογια απο τον ιδιο. Ουτε εγω χαρακτηρισα τον Καβαφη απλα εκ των πραγματων ο χαρακτηρισμος του αυτος επιστρεφει στον ιδιο ακριβως για αυτο το λογο. Για το οτι δηλαδη εγραψε ενα "ποιημα" μονο και μονο για να ομολογησει την πιστη του και να εξυβρισει εναν ανθρωπο που ειχε διαφορετικη αποψη και την εξεφρασε με επιχειρηματα.
Χαιρομαι πραγματικα που ειδα αυτο το "ποιημα" για να θαυμασω τον σπουδαιο ποιητη...

ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
Λες:
quote:
Όλοι οι άνθρωποι πιστέυουνε σε μια ανώτερη δύναμη. Αυτό το παραδέχονται όλοι, ακόμα και οι άθεοι. Απλά οι άθεοι το αποδίδουνε στο φόβο του ανθρώπου για το άγνωστο που καλύπτει το "μετά θάνατον".
Απ:
ΛΑΘΟΣ !!! Είμαι άθεος και δεν πιστεύω σε καμιά ανώτερη δύναμη.
Ας μην κάνουμε γενικεύσεις που μας εκθέτουν. Η πολυπλοκότητα της κοινωνίας μας είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή που φαντάζονται οι Χριστιανοί!
Φιλικά Βασίλης