- Eμετισμός κατά του αρχιεπισκόπου - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
καταρχάς θα υποβάλω τα σέβη μου στο post του Martel. Μια κουβέντα που τα λέει όλα. "ΌΤΑΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΥ".
Δεν μπορεί κανείς να εύχεται το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Όσο για τον συγκεκριμένο ήταν από τις προσωπικές μου κορυφαίες αντιπάθειες. (Μαζί με τον Αβραμόπουλο). Βέβαια δεν ήταν τίποτα λιγότερο από κανέναν θρησκευτικό ηγέτη όσον αφορά τα πεπραγμένα του. Αν είχε λίγο πιο δημοφιλές λαϊκό προφίλ, άν έκανε εκατό καλά κι άλλα εκατό κακά δεν υπήρξε τίποτα διαφορετικό από όλους εμάς. Και η αντιπαθειά μου ήταν τελείως προσωπική όπως είναι και για άλλους ανθρώπους που δεν γνωρίζει κανείς παρά μόνο εγώ κι εκατό, διακόσια, πεντακόσια ή χίλια άτομα, αλλά όχι όλη η Ελλάδα ή όλος ο κόσμος.
Όσο για την αφίσα δεν είναι το πρώτο ή το τελευταίο ηλίθιο πράγμα που θα δω. Δεν είναι λογικό ούτε το περιεχόμενο του εν λόγω αφισιδίου (καινούρια λέξη εφεύρα αν το καταλάβατε), αλλά ούτε και η ενασχόληση των υπολοίπων από μας με το περιεχόμενό του και τα "υψηλά πνεύματα" που το επινόησαν. Εφόσον δεν πρόκειτε να μας γίνουν ποτέ γνωστά ώστε να κουβεντιάσουμε μαζί τους τα κίνιτρά τους και το σκεπτικό τους. Εφόσον δεν ρώτησαν τη γνώμη μας για όσους το είδαμε και ανατριχιάσαμε με το μακάβριο περιεχόμενό του δεν πάνε να κουρεύονται κι αυτοί οι ανεγκέφαλοι...
Τώρα όσο για τις κρίσεις κάποιων που διάβασα για το πόσο μικρός η μεγάλος στάθηκε ο "μακαριστός" στον θανατό του θέλω να μας δω όλους μας πόσο μάγκες θα είμαστε σε μια ανάλογη περίπτωση..
Πάντως ο συγκεκριμένος δεν μου έβγαλε ούτε κλάψα, ούτε απαισιοδοξία στις τελευταίες του δηλώσεις παρόλο που έβλεπε το χάρο με τα μάτια του.. Αυτή του τη στάση τη συμπάθησα..Έστω κι αν ήταν η μοναδική για μένα...
Καλό του ταξίδι...αν ταξιδεύει βέβαια...
Raphael
quote:
europaios2¨
-Να τους αποφεύγεις γιαπετ! τους μπούφους!
γιαπετ:
Κάνω ότι μπορώ, ευτυχώς που έχω μάρτυρες, εδώ μέσα και βλέπουν ότι δεν είναι πάντα δυνατόν...
-Bγάλε και τους καθρέπτες από το σπίτι σου γιατί όπως έχεις την αδυναμία να τους αποφεύγεις πάντα!, σίγουρα θα έχεις και την αδυναμία να κοιτάζεσαι!
quote:
Trithemius:
Αφήνοντας τα πουλιά κατά μέρος, θα απαντήσω συνοπτικά στον φίλτατο europaios2:1. Είμαι πράγματι πολυ ασιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδος όχι γιατί θα επιλέξουν να εισέλθουν ή να μην εισέλθουν στην εκκλησία αλλά γιατί βλέπω ότι σε μικρές ακόμα ηλικίες τα παιδιά αναπτύσουν εξαιρετική κριτική ικανότητα. Αυτή τους η ικανότητα μόνον οφέλη θα τους αποδόσει και μάλιστα πλειοτροπικά.
-Μπράβο σου!..................... Εγώ δυστηχώς είμαι απασιόδοξος! Από τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους μεγαλήτερους, από τα πρώτυπα που έχουν (Ρουβάς-fame story), από τον τρόπο που παρελάζουν, από αυτά που συζητάνε και που τυχαίνει να ακούω στην καφετέρια, από αυτά που μου λένε φίλοι μου για το πόσο πιο εύκολα τους κάθονται τα κοριτσάκια! (18-22) από την αύξηση των ναρκωτικών, από την πρωτοπορία της Ελλάδας στην Ευρώπη! (δεν είμαστε πάντα τελευταίοι, είμαστε και πρώτοι), στο κάπνισμα ηλικίας 15 ετών, καπνίζει το 50%. Από το ωράριο του Σαββατόβραδου! όταν καμία φορά πάω σε κλμαπ, φεύγοντας κατά τις 3-4 αφήνω πίσω 14-16 χρονών παιδιά.
-Μου δίνεις κουράγιο!
quote:
2. Σχετικά με τις διδαχές τηε εκκλησίας από άμβωνος και μη (ξεχνάς φαίνεται πως η μέγιστη ικανότητα είναι να διδάσκουν το λόγο του θεού εκτός ναού ), υπάρχουν όντως πολλά στοιχεία για το αρνητικό παρελθόν προσώπων της Π.Δ. (που θες δε θες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ορθόδοξης γραμματείας, εκτός κι αν είσαι αιρετικός...), όπως για τον Αβραάμ, τον Μωϋσή, διάφορους πατέρες της ύστερου χριστιανισμού κλπ. Η διαφορά έγκειται στο ότι το αρνητικό προφίλ των προσώπων της Π.Δ. σχετίζεται κυρίως με πράξεις, ενώ των προσώπων της Κ.Δ. κυρίως με φράσεις, σκεπτικά κλπ.
-Για πες μου για τον Αβραάμ ή τον Μωησή? ειδκά για αυτούς! γιατί οι περισσότερες κακές αναφορές, γίνονται σε Ιστορικά πρόσωπα και όχι σε
πρόσωπα σχετιζόμενα με το Θεό.
quote:
3. Τόσο για τις αποδείξεις του (2), όσο και για το ότι στην Ελλάδα υφίσταται κοινωνικός αποκλεισμός των μη χριστιανών, αυτές υπάρχουν αλλά μιας και όπως λες δεν ενδιαφέρεσαι να τις μάθεις και τις θεωρείς ανούσιο θέμα, το κλείνουμε εδώ. Κατανοώ πως απλώς κλείνεις τα αυτιά σου και το μάτια σου σε οτιδήποτε δεν σου αρέσει στην ορθοδοξία ή κρίνεις πως θα δοκιμάσει την πίστη σου. Οκ, ας μείνει έτσι
-Ε! να μη σε κακοκαρδίσω τότε! εσύ εξάλου με την αισιοδοξία σου με καλοκάρδισες, για λέγε........
quote:
. Σχετικά με την απάτη που και μόνος σου ομολόγησες για τον Βησαρρίωνα, θέλω να μου απαντήσεις σε 2 ερωτήματα:
α) Πότε βγήκε επίσημος εκπρόσωπος της εκκλησίας να ζητήσει συγγνώμη από το ποίμνιο για την απάτη που του πέρασε; Αν ήθελε η εκκλησία να είναι σωστή, έπρεπε πρώτα να εξετάσει χωρίς δημοσιοποίηση το αληθές του σκηνώματος και κατόπιν να καλέσει τους πιστούς κι όχι να ακούμε τα απίστευτα "η βούληση του λαού είναι να προσκυνήσει, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό"
β) Πόσα χρήματα επέστρεψε στους πιστούς η εκκλησία από αυτά που ξόδεψαν στον συγκεκριμένο τόπο και για τα έξοδα μετακίνησής τους εκεί;
Για άλλη μια φορά το ποίμνιο έγραψα άριστα στο έκτακτο διαγώνισμα με θέμα "Είσαι καλός χριστιανός;"
-Το πρώτο το ερώτημα γιατί το απευθύνεις σε μένα?
-Στο δεύτερο θα σταθώ μόνο στο δεύτερο σκέλος που με αφορα. Το ποίμνιο που πήγε ήταν κάπιοιες χιλιάδες, τα εκατομύρια δεν τα είδα. Λογικό εξάλου μέσα στα τόσα εκατομύρια ν αυπάρχουν και αφελείς. Από στατιστικής και μόνο άποψη. Διαφωνείς?
quote:
5. Σχετικά με τον καλό και τον κακό δάσκαλο, απλώς σου εξηγώ πως ο κακός δάσκαλος βρίσκεται εντός της εκκλησίας γιατί στηρίζει τις διδαχές του σε θέσφατα, μεταθανάτιες αλλά και εν ζωή απειλές θείας τιμωρίας και αυτόκλητης απαίτησης σεβασμού σε άτομα αμφιβόλου ηθικής. Ας μην ξεχνάμε ένα ασήμαντο παράδειγμα σε αυτό που σου λέω: Πριν μερικά χρόνια, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος άναβε το άγιο φως επειδή ήτο όχι μόνον ο πατριάρχης αλλά και άσπιλος ων. Στη συνέχεια απεδείχθη πως ήταν βουτηγμένος σε μύρια οικονομικά σκάνδαλα αλλά πάραυτα ο θεός του επέτρεπε να ανάβει το άγιο φως. Τελικά μήπως πάει περίπατο η αξίωση πως μόνον οι αγνοί είναι άξιοι για την αφή του αγίου φωτός; Πότε βγήκε κάποιος εκπρόσωπος της εκκλησίας να απολογηθεί για το άτομο αυτό που κάποιοι φιλούσαν σαν να άγγιζαν τον ίδιο τον θεό; (δεν χρειάζομαι απάντηση
-Έχω γράψει ήδη ότι όταν ο Χριστόδουλος πέθανε στην εκκλησία δεν πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στο Χριστόδουλο αλλά στον Αρχιεπίσκοπο.
-Επειδή όμως έχεις βαθιά μεσάνυχτα περί Χριστιανισμού! (δεν είναι η θρησκεία μας 10 20 30 40 ή 100 βιβλια, είναι ζωντανή φίλε μου, θα τοποθετηθώ μέσα από ένα γεγονός που ίσως σε βοηθήσει καλυτερα για το πως σκεφτόμαστε εμείς οι Χριστιανοί.
-Στο χωριό της μάνας μου ήταν μια γριούλα!.................. πιστή, πρόσφορα, εκκλησία κ.λ.π. .....παρόλο που τότε, δεν υπήρχαν χρήματα για λουλούδια στεφάνια κ.λ.π. η θεία της μάνας μου που είχε παρεβρεθεί στην κηδεία της, είπε ότι τόσο στο σπίτι της (όπου την μυρολογούσαν), όσο και στην εκκλησία αλλά και κατά τη διάρκεια της ταφής ο χώρος ευοδίαζε ανεξήγητα.
-Και συνεχίζω....στην εκκλησία πήγαινε κάθε Κυριακή σχεδόν μαζί με τον παππά. Μία όμως Κυριακή όπως πήγαινε είδε τον παππά να προπορεύεται μόνος του. Όταν όμως έφτασε στην είσοδο της εκκλησίας είδε ξαφνικά στους ώμους του παππά έναν άνθρωπο. Ξαφνιάστηκε και απλά τον ακολούθησε. Ο παππάς μπηκε στην εκκλησία και έφτασε μέχρι το Ιερό. Ακριβώς μπροστά από την ωραία πύλη ξεφόρτωσε τον άνθρωπο ο οποίος ήταν νεκρός. Η γριούλα ξαφνιάστηκε αλλά και φοβήθηκε, ακόμη περισσότερο, όταν ο παππάς άρχισε να λειτουργεί σα να μην τρέχει τίποτα και όταν ο επίτροπος συμπεριφερόταν αυτός, και στη συνέχει οι εκκλησιαζόμενοι σα να μην έτρεχε τίποτα. Σε αυτήν τη φάση η γριούλα δεν είπε τίποτα αισθανόμενη ότι κάπιο πρόβλημα είχε η ίδια. Σχολώντας η εκκλησία ο παππάς πήρε πάλι τον νεκρό στους ώμους χαιρέτισε τη γριούλα και βγήκε έξω! Η γριούλα έτρεξε πίσω του και μόλις τον είδε να απομακρύνεται από την είσοδο ο νεκρός από του ώμους του εξαφανίστηκε.
-Την επόμενη Κυριακή η γριούλα πρίμενε ήδη τον παππά στην είσοδο. Ακριβώς επαναλυφθηκε το ίδιο γεγονός. Μόλις έφτασε στην είσοδο πάλι πήρε τον νεκρό στους ώμους κ.λ.π......αυτό επαναλήφθηκε και τις επόμενες Κυριακές.
-Εν τέλει η γριούλα μη μπορώντας να καταλάβει τι γίνεται ρώτησε τον ίδιο τον παππά. Ο παππάς έβαλε τα κλάματα και της εξομολογήθηκε ότι είχε σκωτώσει έναν συγκενή του. Μετά από αυτό ο παππάς παραδόθηκε ο ίδιος στην αστυνομία.
-Νομίζω ότι αυτή η ιστοριούλα που είναι αληθινη! να σου παντάει καλύτερα στο ερώτημά σου από μια άλλη τοποθέτησή μου.
quote:
Φίλε μου το "παιχνίδι" ξαναείπα πως παίζεται εκτός του ναού. Δεν μπορείς να σπρώξεις τον νέο μέσα στην εκκλησία. Πρέπει να μάθεις ως κληρικός να διδάσκεις τον λόγο του θεού πρώτα στα net cafe και σε πηγαδάκια του πεζοδρομίου και μετά να δεις που οικειοθελώς ο έφηβος θα ζητήσει να μπει στον ναό. Το πρόβλημα ξαναθυμίζω πως σχετίζεται με την ποσότητα. Η εκκλησία αγχώνεται να αυξήσει τον αριθμό των πιστών κι όχι την ποιότητα μέσα στο ποίμνιο. Θεωρώ πως αν η εκκλησία εκσυγχρονιστεί (μία παράμετρος είναι και το ζήτημα των "δασκάλων" της αλλά και του χώρου διδασκαλίας), τα νούμερα θα έρθουν από μόνα τους. Μέχρι λοιπόν να υπάρξει γενική ομολογία για την ποιότητα του ποιμνίου, δεν θέλω να ξανακούσω πως ο αριθμός των πιστών που συρρέουν οπουδήποτε τους καλέσει η εκκλησία είναι η απόδειξη της πίστης τους και του πόσο καλά τα πάει η εκκλησία
-Πιος σου είπε ότι η ποσότητα είναι το ποθούμενο? Αν ήταν έτσι θα κέρναγαν σουβλάκια και θα βάζαν λαχνούς! θα βάζαν μπαργούμαν για επιτρόπους και τότε θα έβλεπες αν θα έμενε νέος στα night club. Τη γενική ομολογία για την ποιότητα του ποιμνίου της πως την εννοείς? από άποψη αγάπης-καλοσύνης, από άποψη εξυπνάδας? από άποψη μόρφωσης? από τι? Πρόσεξε γιατί ήδη έχεις πατήσει την πεπονόφλουδα!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!
quote:
γιαπετ:
Κάνω ότι μπορώ, ευτυχώς που έχω μάρτυρες, εδώ μέσα και βλέπουν ότι δεν είναι πάντα δυνατόν...
σε απάντηση, αυτού που έγραψες εσύ:
quote:
europaios2¨
και τώρα γράφεις:
quote:
-Bγάλε και τους καθρέπτες από το σπίτι σου γιατί όπως έχεις την αδυναμία να τους αποφεύγεις πάντα!, σίγουρα θα έχεις και την αδυναμία να κοιτάζεσαι!
Μπορείς, σε παρακαλώ να μου πεις, προς τι αυτό το σχόλιο και η υπόδειξη προς το πρόσωπό μου;
Για να κάνω κι εγώ με τη σειρά μου, τα δικά μου σχόλια... μετά.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
1. Για τις δραστηριότητες των νέων μην ανησυχείς. Κάποτε ήσουν στην ηλικία τους και άφηνες τους γονείς σου το ίδιο προβληματισμένους. Για όλους το ίδιο ίσχυε, μέχρι που μεγαλώσαμε και αντί να κάνουμε αυτοκριτική, ρίχνουμε ευθύνες στα μικρά παιδιά. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται σε κάθε γενιά...
2. Σχετικά με τι θέλεις να σου απαντήσω; Για τη μαστρωπεία του Αβραάμ; Για τη δολοφονία που σχεδίασε ο Μωϋσής; Για περιστατικά αιμομιξίας; Ποιός σου είπε πως αυτά τα ιστορικά πρόσωπα δεν σχετίζονται με τον θεό; Ίσα-ίσα που ήταν από τους λίγους τυχερούς που συνομιλούσαν κιόλας μαζί του (άλλο πάλι κι αυτό...). Ή μήπως για τα απίστευτα περί γυναικών, Ελλήνων κλπ που έχουν ξεστομίσει οι ύστεροι "πατέρες" της εκκλησίας, αρκετά από τα οποία ψάλλονται μέχρι και σήμερα στη λειτουργία κι εσύ πάνω τους κάνεις το σταυρό σου; Γιατί διαχωρίζεις το χριστιανισμό από τα κείμενα της Π.Δ.; Μήπως είσαι αιρετικός; Σαφώς και δεν είναι ευκολοχώνευτο πως ο χριστιανισμός αποτελεί ιουδαϊκή αίρεση αλλά η ιστορία είναι ιστορία.
3. Εγώ δεν μίλησα για εκατομμύρια πιστών που πήγαν να προσκυνήσουν των "αϊθαλή" Βησαρρίων. Πάντως αυτό περί αφελών, πολύ θα ήθελα να σε δω να το λες κατάμουτρα σε αυτούς που πήγαν εκεί. Η συνέχεια θα ήταν ενδιαφέρουσα. By the way, εσύ ως σκεπτόμενος κι ενεργός χριστιανός, τι έκανες για να αποτρέψεις αυτή την απάτη; Συζήτησες το θέμα με κάποιον από αυτούς που αποφάσισαν να πάνε εκεί; Τι στάση κράτησες σε ανάλογες συζητήσεις σε πηγαδάκια όπου σίγουρα συζητήσατε το συγκεκριμένο θέμα;
4. Το περιστατικό με τη γριούλα είναι φο-βε-ρό!
Ένα καταπληκτικό urban legend που μου θυμίζει το "They" ![]()
5. Σχετικά με τις τεχνικές marketing της εκκλησίας, σαφώς και αυτά που γράφεις είναι εξωγήινα (αν και τελευταία φορά που θυμάμαι, ο παπάς αμέσως μετά τον τελευταίο που κοινώνησε, ανακοίνωσε την κλήρωση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ![]()
![]()
). Αν νομίζεις πως με σουβλάκια και μπαργούμεν θα ερχόταν ο νέος στην εκκλησία, είσαι έτη φωτός μακριά από το ευκταίο. Εξακολουθείς να μην αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο σκέψης του εφήβου. Οσο η εκκλησία δεν αποβάλει κάποια ταμπού που ευνουχίζουν τη ζωντάνια του νέου και δεν παρατήσει κάποια θέσφατα που υποβιβάζουν την νοημοσύνη του, ο έφηβος θα συνεχίσει να απέχει. Δεν είναι δική μου δουλειά να ασχοληθώ με το marketing της εκκλησίας αλλά ούτε και δική σου, έχουμε όμως όλοι μας χρέος, να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα της εκκλησίας και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις. Η σιωπή μας κάνει συνενόχους!
6. Τι σημαίνει για εμένα ποιότητα ποιμνίου; Διάβασε:
α) Ικανότητα κριτικής σκέψης και ανάλυσης των δεδομένων του δόγματος με δικαίωμα κρίσης επί αυτών
β) Άμεσος έλεγχος των κληρικών από τους λαϊκούς για αξιόποινες πράξεις
γ) Σκέψη και δράση με βάση το τι ορίζει η καρδιά τους και όχι με βάση το τι ορίζει το δόγμα
δ) Δικαίωμα αμφισβήτησης διαφόρων θέσφατων και εξωγήινων δεδομένων που βιάζουν την κοινή λογική
ε) Συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες ανάλυσης της χριστιανικής γραμματείας
ζ) Αποδοχή και συμμόρφωση με το συνταγματικό δικαίωμα του καθενός περί ανεξιθρησκείας χωρίς να τον ευνουχίζουν κοινωνικά
η) Συμμετοχή σε κινήσεις αποχριστιανισμού των σχολείων. Τα σχολεία δεν είναι χριστιανικά, είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ
θ) Συμμετοχή σε συζητήσεις περί δογματικής που ενδεχόμένως να αμφισβητήσουν σε σημαντικό βαθμό το δόγμα
ι) Ικανότητα προσέγγισης διαφόρων θρησκευτικών δρώμενων όπως τα θαύματα, οι θαυματουργές εικόνες κλπ με ρεαλισμό και λογική
κ) Αποδοχή του δεδομένου πως ο χριστιανισμός δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η καλύτερη για όλους λύση με παράλληλο σεβασμό στα υπόλοιπα θρησκευτικά/φιλοσοφικά συστήματα
λ) Αποδοχή των νέων στην εκκλησία όπως κι αν ντύνονται και χωρίς αποδοκιμασίες κρυφές ή φανερές. Να είσαι σίγουρος πως το μέτρο και η αξιοπρέπεια είναι παιδιά της απόλυτης ελευθερίας! Δώσε στα παιδιά την απόλυτη ελευθερία και να είσαι σίγουρος πως τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά (φυσικά, ισχύει το αντίθετο για εμάς τους μεγαλύτερους).
Και για το τέλος (γιατί δεν θα ξαναγράψω στο thread αυτό, κρίνω πως ό,τι είχα να πω για τον αρχιεπίσκοπο μάλλον το είπα), μιας και μας παρέθεσες την ιστορία με τη γριούλα, σου παραθέτω κι εγώ ένα παράδειγμα ατιμωρησίας-αδιαφορίας-συνενοχής-αποποίησης ευθύνης. Αποτελεί έναν ρεαλιστικό διάλογο με έναν μέσο πιστό. Μπορεί να σας κουράσει αλλά είναι βγαλμένο από την καθημερινότητα του Έλληνα χριστιανού:
- Φίλε μου θέλω να συζητήσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον χριστιανισμό
- Ωραία λοιπόν, λέγε
- Αλήθεια, είναι ο κληρικός δημόσιος υπάλληλος, ναι ή όχι;
- Ναι είναι, γιατί ρωτάς;
- Είναι ο χρηματισμός του δημοσίου υπαλλήλου αξιόποινη πράξη;
- Ναι είναι
- Χρηματίζονται οι κληρικοί;
- Δεν νομίζω, τι εννοείς;
- Μιλάω για περιπτώσεις όπου η κάθε χήρα δίνει χρήματα στον παπά για τρισάγια, ενώ αυτός ήδη έχει πληρωθεί για αυτό που κάνει, μιλάω για χρήματα που δίνονται εξτρά για άναμα περισσότερων πολυελαίων σε γάμους, βαπτίσεις κλπ, μιλάω για χρήματα που παίρνουν οι παπάδες για αγιασμούς κι ευχέλαια σε σπίτια, γραφεία κλπ, ενώ ήδη έχουν πληρωθεί για αυτό που κάνουν, συμβαίνουν αυτά;
- Ναι συμβαίνουν
- Εσύ τι κάνεις όταν αντιληφθείς ανάλογη περίπτωση;
- Δεν είμαι εγώ αυτός που θα τους κρίνει. Τους βλέπει από πάνω ο θεός κι αυτός θα κρίνει τις πράξεις τους
- Δηλαδή γίνεσαι συνένοχος στην αμαρτία αυτή;
- Όχι γιατί από τις χριστιανικές διδαχές γνωρίζουμε πως ο μόνος που είναι άξιος να κρίνει κάποιον είναι ο θεός
- Δηλαδή εσύ ούτε μερίδιο ευθύνης έχεις, ούτε δικαίωμα αλλαγής της κατάστασης;
- Είμαι ένας ταπεινός άνθρωπος, δεν έχω δικαίωμα να κρίνω κανέναν, ούτε να αποφασίσω για τους άλλους
- Ίσως δεν έχεις δικαίωμα να αποφασίσεις για την τύχη του, έχεις όμως δικαίωμα να τους αποκαλύψεις. Το κάνεις;
- Όχι, δεν είμαι εγώ αρμόδιος για τέτοια θέματα
- Και ποιός αναλαμβάνει τέτοια "εσωτερικά" ζητήματα;
- Δεν ξέρω, δεν έτυχε να μάθω τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις
- Δεν νοιώθεις περιορισμένος και χωρίς ελεύθερη βούληση σε αυτή τη λογική που επέλεξες, ενώ βλέπεις την παρανομία;
- Πιστεύω στις διδαχές του χριστιανισμού. Αυτές ορίζουν το πως και που μπορώ να επέμβω ή να αποφασίσω για κάτι
- Άρα μου λές ότι τελικά δεν δρας με πλήρη ελεύθερη βούληση;
- Είμαι ελεύθερος να πιστέψω ή να μην πιστέψω στο χριστιανισμό
- Ναι αλλά αν πιστέψεις, τότε πλέον δεν θα είσαι ελεύθερος για πολλά άλλα πράγματα που σε δεσμεύουν
- Το ξέρω αλλά είναι επιλογή μου
- Δηλαδή επιλέγεις να μην έχεις δικαίωμα επιλογής κι ελεύθερη βούληση;
- Δεν είναι έτσι τα πράγματα
- Τότε πως είναι;
- Δεν θέλω να το αναλύσουμε περισσότερο, ήδη δεν μου αρέσει η εξέλιξη της κουβέντας
- Η κουβέντα δεν γίνεται για να νοιώσεις άσχημα αλλά για να προβληματιστείς σε κάποια πράγματα και να τα βελτιώσεις
- Είμαι σίγουρος πως έχω επιλέξει τη σωστή οδό μέσω του χριστιανισμού
- Ναι αλλά το ίδιο λένε και τόσα άλλα εκατομμύρια κόσμου που ανήκουν σε άλλες θρησκείες
- Το ξέρω αλλά κάποια πράγματα δεν μπορείς έτσι απλά να τα περάσεις στον κόσμο
- Θεωρείς πως όλη αυτή η συζήτηση που κάνουμε σου είναι άχρηστη;
- Όχι ακριβώς, απλά δεν συμφωνώ μαζί σου σε όλα
- Αν συμφωνούσαμε σε όλα δεν θα υπήρχε λόγος συζήτησης
- Σωστά
- Ναι αλλά υπάρχει κάτι που σε προβλημάτισε σε όλα αυτά σχετικά με τον ρόλο σου ως σκεπτόμενος χριστιανός;
- Μάλλον ναι
- Και ποιο ζήτημα σε προβλημάτισε;
- Ότι θα ήταν καλό να λαμβάνω δράση για κάποια πράγματα που θεωρώ λανθασμένα
- Δηλαδή αν αύριο δεις την ίδια παραβατική συμπεριφορά από έναν παπά, θα την καταγγείλεις;
- Δεν ξέρω τι θα κάνω, θα μιλήσω πρώτα με τον πνευματικό μου
- Πιστεύεις πως εκείνος γνωρίζει καλύτερα από εσένα το πως σκέφτεσαι και τι ακριβώς θέλεις να κάνεις;
- Ξέρω πως θέλει να με βοηθήσει να γίνω καλύτερος
- Εσύ θέλεις να γίνεις καλύτερος;
- Φυσικά
- Και ποιος άλλος εκτός από εσένα ξέρει καλύτερα το πως θα βελτιωθείς;
- Μάλλον μόνον εγώ αλλά χρειάζομαι και συμβουλές από έναν πνευματικό
- Θεωρείς πως όποιος δεν είναι χριστιανός, δεν λαμβάνει σωστές αποφάσεις και δεν θέλει να γίνει καλύτερος;
- Τι σχέση έχει αυτό με τη συζήτηση;
- Έχει σχέση γιατί εκατομμύρια κόσμου που δεν έχουν πνευματικό, διάγουν εξαιρετικό βίο
- Ναι αλλά εγώ είμαι χριστιανός και το καλύτερο είναι το να έχω πνευματικό
- Αυτό σε καθιστά ευνοημένο έναντι κάποιου που δεν έχει πνευματικό;
- Όχι απαραίτητα.
- Θεωρείς πως ένας καλός φίλος ή ένας ικανός οικογενειακός σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει;
- Μπορεί και ναι
- Τότε γιατί δεν ζητάς τη βοήθειά τους;
- Έχω τον πνευματικό μου, νομίζω πως δεν χρειάζομαι κάτι περισσότερο
- Έχεις απορρίψει κάποιες από τις συμβουλές που σου έδωσε;
- Κάποιες φορές ναι
- Ναι αλλά πρόκειται περί φωτισμένου ανθρώπου αφού είναι πνευματικός
- Όντως ο πνευματικός μου είναι φωτισμένος άνθρωπος
- Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου φωτισμένο;
- Ίσως είμαι αλλά όχι τόσο όσο ένας πνευματικός
- Δηλαδή θεωρείς πως οι συμβουλές του πνευματικού είναι καλύτερες από τις δικές σου επιλογές;
- Σε κάποια ζητήματα ναι, σε κάποια όχι
- Δηλαδή όπως μου τα λες, έχεις κρίση και αναγνωρίζεις το καλό από το καλύτερο;
- Πιστεύω πως ναι
- Έχεις αξιολογήσει κάποια συμβουλή του πνευματικού σου ως λανθασμένη;
- Κάποιες φορές ναι
- Έχεις πει ποτέ στον πνευματικό σου ότι κάποιες από τις συμβουλές του τις απορρίπτεις;
- Όχι, δεν θέλω να καλλιεργήσω κλίμα έντασης
- Φοβάσαι ότι θα σε χαρακτηρίσει αρνητικά;
- Δεν ξέρω αλλά αποφεύγω τις εντάσεις μαζί του. Πραγματικά με κάνει να νοιώθω ήρεμα. Τον εμπιστεύομαι
- Δηλαδή πηγαίνεις στον πνευματικό για να ηρεμήσεις;
- Κάποιες φορές ναι
- Κι όταν το τελικό αποτέλεσμα από μία συνάντησή σας δεν σε ικανοποιεί του το λες;
- Μόνον 1-2 φορές αν θυμάμαι καλά του είπα πως δεν κέρδισα κάτι από τη συνάντησή μας
- Εκείνος τι απάντησε;
- Με ηρεμία μου πρότεινε να διαβάσω ένα βιβλίο σχετικό με τον ρόλο του πνευματικού
- Το διάβασες;
- Ναι αλλά μάλλον ήδη γνώριζα τα όσα έγραφε
- Δηλαδή γενικότερα συμπεραίνεις πως μπορείς να ζήσεις και χωρίς πνευματικό αν μιλάς με τον εαυτό σου;
- Σε κάποια ζητήματα ίσως ναι αλλά δεν θέλω να παραβώ την παράδοση
- Νοιώθεις δηλαδή πως αμαρτάνεις όταν δρας ενάντια στα δεδομένα της θρησκείας σου
- Κάπως έτσι είναι
- Δηλαδή θεωρείς αμαρτία την άσκηση της ελεύθερης βούλησης;
- Αυτός είναι πονηρός συνειρμός
- Ίσως να το βλέπεις έτσι αλλά αποτελεί λογικό συμπέρασμα
- Δεν θέλω να μπω σε τέτοια μονοπάτια. Νοιώθω ασφαλής στη σχέση μου με τη θρησκεία μου
- Θεωρείς δηλαδή πως όσα πιστεύεις είναι δομημένα έτσι που βελτιώνουν τη ζωή σου;
- Σχεδόν όλα
- Και τα υπόλοιπα που δεν σε βοηθούν τα απορρίπτεις;
- Δεν είπα κάτι τέτοιο, απλώς προσπαθώ να αποτελείται η ζωή μου μόνον από τα "καλά"
- Ναι αλλά έτσι κάνεις διακρίσεις και επιλογές στη θρησκεία σου
- Ίσως το βλέπεις έτσι αλλά πραγματικά μου αρέσει η θρησκεία που επέλεξα
- Η διαδικασία που επιλέγουμε κάτι είναι: πρώτα δοκιμάζω και μετά αποφασίζω τι θα ακολουθήσω
- Δεν είναι έτσι τα πράγματα στον χριστιανισμό
- Ναι αλλά εσύ δεν είχες δικαίωμα δοκιμής και μετά επιλογής γιατί βαπτίστηκες χριστιανός όταν ήσουν βρέφος
- Δεν αισθάνομαι ότι αυτό είναι λάθος
- Ναι αλλά αν είχες γεννηθεί στο Ιράν, θα ήσουν μουσουλμάνος
- Πιστεύω πως ο δρόμος του χριστιανισμού είναι ο καλύτερος. Ακόμη κι αν είχα γεννηθεί μουσουλμάνος, θα γινόμουν χριστιανός
- Δηλαδή ως μουσουλμάνος θα έψαχνες να βρεις τι άλλο μπορεί να σου έδινε ο χριστιανισμός;
- Είναι πολύ πιθανό
- Άρα έχεις μέσα σου την ανάγκη της αναζήτησης του καλύτερου
- Σε πολλά ζητήματα, όχι μόνον στα θρησκευτικά
- Έχεις ψάξει κάτι από τις άλλες θρησκείες;
- Όχι, θεωρώ πως ο χριστιανισμός είναι πλήρης
- Ναι αλλά πως κρίνεις κάτι ως το καλύτερο αν πρώτα δεν κάνεις συγκρίσεις;
- Το αισθάνομαι ότι είναι έτσι, το βλέπω γύρω μου και μέσα μου
- Ναι αλλά το ίδιο θα έλεγε κι ένας μουσουλμάνος για τη δική του θρησκεία
- Εγώ είμαι πλήρης με τον χριστιανισμό, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε παραπάνω
- Θεωρείς πως η συζήτηση απλώς δεν σε βοηθά να βελτιωθείς ή απλώς σε φέρνει σε δύσκολη θέση;
- Κυρίως το δεύτερο
- Δηλαδή διαλέγεις την ασφάλεια από την αναζήτηση;
- Όπως σου είπα, είμαι πλήρης με τον χριστιανισμό
- Οπότε θεωρείς πως πρέπει να σταματήσουμε την κουβέντα;
- Νομίζω πως ναι, ότι είχαμε να πούμε, ειπώθηκε.
- Σε κάποια άλλη στιγμή θα ήθελες να τη συνεχίσουμε;
- Δεν νομίζω ότι χρειάζεται
- Μετά από όλα όσα συζητήσαμε, θεωρείς πως κάτι σου φάνηκε χρήσιμο;
- Μάλλον ναι αλλά δεν έχω σκοπό να αλλαξοπιστήσω
- Μα η συζήτηση δεν έγινε για να αλλαξοπιστήσεις αλλά για να προβληματιστείς, για να βελτιωθεί η παραγωγική σου σκέψη
- Πιστεύω πως σε αυτό κάπου με βοήθησε
- Δηλαδή θεωρείς πως από αύριο θα προβείς σε κάποια δράση ως χριστιανός;
- Δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει. Θα ρωτήσω τον πνευματικό μου
- Ναι αλλά πριν είπαμε κάποια πράγματα για τον ρόλο του
- Όπως σου είπα, είμαι πλήρης με τον χριστιανισμό, δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε περισσότερο
- Εντάξει, το σταματάμε εδώ...
Ελπίζω να μη σας κούρασα με αυτές τις ερωταποκρίσεις αλλά να είστε σίγουροι ότι είναι βγαλμένες από τη συνήθη πραγματικότητα ενός μέσου Έλληνα χριστιανού, αυτού που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της εκκλησίας. Προς τον αγαπητό europaios2, θέλω να πω ότι πέραν του χριστιανικού δόγματος που όπως κάθε δόγμα έχει και τα θετικά του, να γνωρίζει πως απανταχού της γης υπάρχουν άνθρωποι που αν και δεν ασπάζονται 100% τον χριστιανισμό (ή και καθόλου), πάραυτα και κριτική σκέψη διαθέτουν, και μορφωμένοι είναι, και βίο αξιοζήλευτο διάγουν και έχουν αποδείξεις κι επιχειρήματα για να στηρίξουν τις θέσεις τους γιατί δεν βασίζονται σε θέσφατα και φράσεις-σικέ του τύπου "ο θεός επέτρεψε" που το μόνο που καταφέρνουν είναι το να νεκρώνουν την κρίση, τη λογική και την αυτογνωσία και να προάγουν την άγνοια και το πνευματικό τέλμα. Πίστεψέ με, όσο ανακαλύπτεις τον θεό, άλλο τόσο θέλεις να τον γνωρίσεις περισσότερο. Το να μην γνωρίζει ο μέσος πιστός τι σημαίνει ταπεινότητα (γιατί η έννοια της ταπεινότητας όπως τη δίδαξε ο Ιησούς βρίσκεται έτη φωτός μακριά από αυτό που ο πιστός έχει στο μυαλό του), θα τον υποβιβάζει σε πνευματικά ακρωτηριασμένο άτομο, μία καταδίκη που θα τον ακολουθεί νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων...
Σας χαιρετώ κι εύχομαι καλή συνέχεια στη συζήτησή σας!
A.E.T.E.R.N.I.T.A.S.
Edited by - Trithemius on 03/02/2008 14:53:18
quote:
Ευρωπαίε2, έγραψα το παρακάτω:
γιαπετ:
σε απάντηση, αυτού που έγραψες εσύ:
europaios2:
και τώρα γράφεις:
europaios2:
γιαπετ:
Μπορείς, σε παρακαλώ να μου πεις, προς τι αυτό το σχόλιο και η υπόδειξη προς το πρόσωπό μου;
-Aπό την απάντησή σου...<<Κάνω ότι μπορώ, ευτυχώς που έχω μάρτυρες, εδώ μέσα και βλέπουν ότι δεν είναι πάντα δυνατόν...>> ο καθένας καταλαβαίνει ότι αναφέρεσαι σε συνομιλητές σου, αφού δεν μπορείς να τους αποφύγεις όπως λές (άρα...επειδή συνομιλείς μαζί τους).
-Άρα αφού δεν μπορείς να αποφύγεις τον πειρασμό και συνομιλείς μαζί τους, μήπως μπορείς να βγάλεις τους καθρέπτες που είναι και πιο εύκολο?
-Εγώ αντιθέτως βλέπω εδώ μέσα άτομα με υψιλό επίπεδο. Το ότι δε συμφωνώ μαζί τους δε σημαίνει ότι τους θεωρώ μπούφους. Θα ταν τρελό να είχαμε όλοι τις ίδιες απόψεις.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
quote:
-Aπό την απάντησή σου...<<Κάνω ότι μπορώ, ευτυχώς που έχω μάρτυρες, εδώ μέσα και βλέπουν ότι δεν είναι πάντα δυνατόν...>> ο καθένας καταλαβαίνει ότι αναφέρεσαι σε συνομιλητές σου, αφού δεν μπορείς να τους αποφύγεις όπως λές (άρα...επειδή συνομιλείς μαζί τους).
Έχω ξαναγράψει ότι τα μηνύματά σου, δοκιμάζουν την αντιληπτικότητά μου (κι απ' ότι βλέπω, όχι μόνο τη δική μου), μήπως, επειδή ίσως (;)είσαι ο μόνος που καταλαβαίνεις τι λες, θα μπορούσες να μου πείς πώς δένει το παραπάνω, με το παρακάτω;
quote:
-Άρα αφού δεν μπορείς να αποφύγεις τον πειρασμό και συνομιλείς μαζί τους, μήπως μπορείς να βγάλεις τους καθρέπτες που είναι και πιο εύκολο?
Συγχώρεσέ με γι' αυτό που θα πω, αλλά θέλω το... συλλογισμό.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

we love love you any way, all of you :*
-Πρώτα θα αποσαφινίσεις τι εννοούσες λέγοντας....<<Κάνω ότι μπορώ, ευτυχώς που έχω μάρτυρες, εδώ μέσα και βλέπουν ότι δεν είναι πάντα δυνατόν...>>
σε απάντηση, αυτού που έγραψα:
europaios2:
quote:
Trithemius:1.
Για τις δραστηριότητες των νέων μην ανησυχείς. Κάποτε ήσουν στην ηλικία τους και άφηνες τους γονείς σου το ίδιο προβληματισμένους. Για όλους το ίδιο ίσχυε, μέχρι που μεγαλώσαμε και αντί να κάνουμε αυτοκριτική, ρίχνουμε ευθύνες στα μικρά παιδιά. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται σε κάθε γενιά...
-Σωστά αυτοκριτική χρειάζεται.........τι να σου κάνει η νέα 15-16 ετών όταν ζαλιστεί από τα σφηνάκια που την κερνάνε στις 3 τα ξημερώματα επιτήδιοι! ή όταν δεν αντιλαμβάνονται οι γοενίς αν τα παιδιά τους έχουν ή όχι ξεφύγει από την τάξη της ηθικής!............ που να οδεύουν άραγε? όταν για παράδειγμα οι γονείς οι ίδιοι, τα στέλνουν στα καλιστεία και τα συμβουλεύουν να γνωρίσουν από κοντά την κριτική επιτροπή! για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Γνωστός μου και σπόσνορας στα Πελοπονησιακά καλιστεία που γίναν στο Ξυλόκαστρο με ενημέρωσε, για τα ήδη όμως γνωστά.
quote:
2. Trithemius:1.
Σχετικά με τι θέλεις να σου απαντήσω; Για τη μαστρωπεία του Αβραάμ; Για τη δολοφονία που σχεδίασε ο Μωϋσής; Για περιστατικά αιμομιξίας; Ποιός σου είπε πως αυτά τα ιστορικά πρόσωπα δεν σχετίζονται με τον θεό; Ίσα-ίσα που ήταν από τους λίγους τυχερούς που συνομιλούσαν κιόλας μαζί του (άλλο πάλι κι αυτό...). Ή μήπως για τα απίστευτα περί γυναικών, Ελλήνων κλπ που έχουν ξεστομίσει οι ύστεροι "πατέρες" της εκκλησίας, αρκετά από τα οποία ψάλλονται μέχρι και σήμερα στη λειτουργία κι εσύ πάνω τους κάνεις το σταυρό σου; Γιατί διαχωρίζεις το χριστιανισμό από τα κείμενα της Π.Δ.; Μήπως είσαι αιρετικός; Σαφώς και δεν είναι ευκολοχώνευτο πως ο χριστιανισμός αποτελεί ιουδαϊκή αίρεση αλλά η ιστ
-Ας ξεκινήσουμε από τον Αβραάμ! και τον Μωησύ!, Θα τα δούμε ένα-ένα, αλλά όλα!
-Ιουδαική αίρεση? αλήθεια τι λεέι ο Ιουδαϊσμός για το Χρηστό και Μεσία! Υιό του θεού?.......όλα θα τα δούμε απάντησε σε ένα-ένα ή σε όλα μαζί.
quote:
Εγώ δεν μίλησα για εκατομμύρια πιστών που πήγαν να προσκυνήσουν των "αϊθαλή" Βησαρρίων. Πάντως αυτό περί αφελών, πολύ θα ήθελα να σε δω να το λες κατάμουτρα σε αυτούς που πήγαν εκεί. Η συνέχεια θα ήταν ενδιαφέρουσα. By the way, εσύ ως σκεπτόμενος κι ενεργός χριστιανός, τι έκανες για να αποτρέψεις αυτή την απάτη; Συζήτησες το θέμα με κάποιον από αυτούς που αποφάσισαν να πάνε εκεί; Τι στάση κράτησες σε ανάλογες συζητήσεις σε πηγαδάκια όπου σίγουρα συζητήσατε το συγκεκριμένο θέμα;
-Άλλη σκασίλα δεν είχα παρά να κάνω πηγαδάκια! άσε δε το πόσο με απασχόλησε το μα αποτρέψω αυτή την απάτη! Εδώ 40 χρόνια σας δουλεύει ψιλο γαζί η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και πάλι τους ψιφίζουν και τους ψιφίζετε! ή δεν τους ψίφησες? τους θεωρείς απατεώνες! γιατί αν ναι! τι έκανες για να σταματήσεις την απατεωνιά σαν καλός Έλληνας?
quote:
4. Το περιστατικό με τη γριούλα είναι φο-βε-ρό! Ένα καταπληκτικό urban legend που μου θυμίζει το "They"
-Για σένα είναι μύθος ο Ιησούς η γριούλα δε θα ήταν!
quote:
5. Σχετικά με τις τεχνικές marketing της εκκλησίας, σαφώς και αυτά που γράφεις είναι εξωγήινα (αν και τελευταία φορά που θυμάμαι, ο παπάς αμέσως μετά τον τελευταίο που κοινώνησε, ανακοίνωσε την κλήρωση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ). Αν νομίζεις πως με σουβλάκια και μπαργούμεν θα ερχόταν ο νέος στην εκκλησία, είσαι έτη φωτός μακριά από το ευκταίο. Εξακολουθείς να μην αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο σκέψης του εφήβου. Οσο η εκκλησία δεν αποβάλει κάποια ταμπού που ευνουχίζουν τη ζωντάνια του νέου και δεν παρατήσει κάποια θέσφατα που υποβιβάζουν την νοημοσύνη του, ο έφηβος θα συνεχίσει να απέχει. Δεν είναι δική μου δουλειά να ασχοληθώ με το marketing της εκκλησίας αλλά ούτε και δική σου, έχουμε όμως όλοι μας χρέος, να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα της εκκλησίας και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις. Η σιωπή μας κάνει συνενόχους!
-Αμφιβάλεις ε? στα club γιατί πάνε? για ποτό και γκόμενες! γκόμενους! ή εσύ πήγαινες για διαλογισμό!
-Ο έφηβος απέχει λόγω ωραρίου όπως απείχα και εγώ για τον ίδιο λόγο! Αν όμως είχαν σουβλάκια ποτά και μπαρ-γούμαν να σαι σίγουρος ότι θα ήμουν θαμώνας!
-Σου απαντώ έτσι σε αυτό που είπες ότι η εκκλησία κανει τα πάντα προκειμένου να έρθουν οι νέοι στην εκκλησία! αδιαφορόντας για την ποιότητα! αλλά για την ποσότητα!
-Ο σκοπός της είναι η τέλεση των μηστηρίων και η κύριξη του ευαγγελίου, από κει και έπειτα όπιος θέλει πάει! για την ποιότητα σαφώς και αδιαφορεί, όσον αφορά βέβαια την ηθική ποιότητα, γιατί ο στόχος της είναι να τους αλλάξει! Όσον αφορά την πνευματική ποιότητα μην ανυσυχείς γιατί μακάριοι οι φτωχοί το πνεύματι!
-Την ποσότητα σαφώς και τη νοιάζει, όχι όμως όπως το θέτεις! Και το θέτεις έτσι γιατί δεν έχεις αντιληφθεί ακόμη το ρόλο του Χριστού.
quote:
έχουμε όμως όλοι μας χρέος, να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα της εκκλησίας και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις. Η σιωπή μας κάνει συνενόχους!
-Δεν είπα το αντίθετο αλλά εσύ τι κόπτεσαι εφόσον δεν είσαι Χριστιανός? να στο πω αλλιώς από τούρτα που δεν τρως! τι σε μέλει κι αν καεί?
quote:
Ελπίζω να μη σας κούρασα με αυτές τις ερωταποκρίσεις αλλά να είστε σίγουροι ότι είναι βγαλμένες από τη συνήθη πραγματικότητα ενός μέσου Έλληνα χριστιανού, αυτού που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της εκκλησίας. Προς τον αγαπητό europaios2, θέλω να πω ότι πέραν του χριστιανικού δόγματος που όπως κάθε δόγμα έχει και τα θετικά του, να γνωρίζει πως απανταχού της γης υπάρχουν άνθρωποι που αν και δεν ασπάζονται 100% τον χριστιανισμό (ή και καθόλου), πάραυτα και κριτική σκέψη διαθέτουν, και μορφωμένοι είναι, και βίο αξιοζήλευτο διάγουν και έχουν αποδείξεις κι επιχειρήματα για να στηρίξουν τις θέσεις τους γιατί δεν βασίζονται σε θέσφατα και φράσεις-σικέ του τύπου "ο θεός επέτρεψε" που το μόνο που καταφέρνουν είναι το να νεκρώνουν την κρίση, τη λογική και την αυτογνωσία και να προάγουν την άγνοια και το πνευματικό τέλμα. Πίστεψέ με, όσο ανακαλύπτεις τον θεό, άλλο τόσο θέλεις να τον γνωρίσεις περισσότερο. Το να μην γνωρίζει ο μέσος πιστός τι σημαίνει ταπεινότητα (γιατί η έννοια της ταπεινότητας όπως τη δίδαξε ο Ιησούς βρίσκεται έτη φωτός μακριά από αυτό που ο πιστός έχει στο μυαλό του), θα τον υποβιβάζει σε πνευματικά ακρωτηριασμένο άτομο, μία καταδίκη που θα τον ακολουθεί νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων...
-Διάβασες πουθενά να έχω γράψει ότι μόνο οι Ορθόδοξοι.....και κριτική σκέψη διαθέτουν, και μορφωμένοι είναι, και βίο αξιοζήλευτο διάγουν?
-Ο Χριστός ήταν ξεκάθαρος τόσο όσον αφορά την ταπεινότητα όσο και τις ηθικές αρχές! και είπε εξάλου ερευνάτε τας γραφάς! Αν τις ερευνήσεις και συ φίλε μου θα σου φύγει κάθε απορία τόσο για την Παλαιά όσο και την Καινή διαθήκη. Αρκεί ο σκοπός της έρευνάς σου να μην είναι η ανακάληψη μαγισσών αλλά της αλήθειας! Ξέρεις το πιο εύκολο πράγμα είναι να βρίκουμε μάγισσες! το πιο όμως δύσκολο είναι την αλήθεια!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
quote:
-Πρώτα θα αποσαφινίσεις τι εννοούσες λέγοντας....<<Κάνω ότι μπορώ, ευτυχώς που έχω μάρτυρες, εδώ μέσα και βλέπουν ότι δεν είναι πάντα δυνατόν...>>
σε απάντηση, αυτού που έγραψα:
europaios2:
Πολύ ευχαρίστως...
Εννοούσα, ότι σε μια συζήτηση σαν αυτή που κάνουμε εδώ στο φορουμ, παρ' όλο που προσπαθώ να επιλέγω τα μηνύματα στα οποία απαντώ καθώς και τα θέματα στα οποία συμμετέχω, είναι πολύ δύσκολο να αποφεύγω να διαβάζω και κάποιες αηδίες (γράφονται και τέτοιες), δεδομένου ότι σ' ένα θέμα που παρακολουθώ, διαβάζω όλες τις τοποθετήσεις, άσχετα αν έχω πρόθεση να απαντήσω ή όχι.
Έτσι μου είναι δύσκολο να μην διαβάζω και τους μπούφους (χωρίς να θέλω να προσβάλλω τα συμπαθέστατα πτηνά).
Και επειδή όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό, είπα ότι όλοι το βλέπουν ότι συμβαίνει και σε μένα.
Κατάλαβες τώρα;
Αν ναί περιμένω τον συλλογισμό σου, για την δική σου απάντηση.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Επιτέλους, ξαναγίναμε Ευρώπη. Γιατί επί ένα τετραήμερο είχα αρχίσει να αμφιβάλλω ζωηρά. Με είχαν ζώσει τα φίδια για να είμαι απολύτως ειλικρινής. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ακόμη και τα blogs, που όσο να πεις μια προοδευτικότητα την έχουν. Μας έπρηξαν με τους παπάδες. Και για το μακαριστό Χριστόδουλο τι δεν είπαν: τί μεγάλη προσωπικότητα που ήταν, και τι πνευματικός άνθρωπος, και τι ηγέτης, και πόσο φιλεύσπλαχνος, και πόσο κοντά στα παιδιά και τη νεολαία γενικώς, και τι μεγάλος ιεράρχης, και πόσο σεμνός... Κι άσε μετά αυτές τις ατέλειωτες ουρές στη Μητρόπολη να προσκυνήσουν τη σορό (τη σορό, όχι το σκήνωμα, αδέλφια) του Χριστόδουλου. Τεχεράνη γίναμε, κανονικά. Τεχεράνη και Καμπούλ και Σαμάρα - για τους μη γνωρίζοντες, πρόκειται για την ιερή πόλη των Σηιτών. Εκεί ντε, που αυτομαστιγώνονται με το βούρδουλα. Εδώ, ευτυχώς, δεν φτάσαμε ακόμη σ'αυτό το επίπεδο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά...
Κακίες; Οχι και τόσο. Διότι δεν μπορεί να κηρύσσεται τετραήμερο εθνικό πένθος, να κατεβάζει ρολά το Δημόσιο, να κλείνουν τα σχολεία, να σταματάει η κυκλοφορία στην Αθήνα για μισή μέρα, επειδή ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο. Και τι δημοκρατία είναι αυτή που αύριο, αν πεθάνει, λέμε τώρα, που μακάρι ο άνθρωπος που δεν τον ξέρω να ζήσει εκατόν πενήντα χρόνια, ο μουφτής της Ξάνθης, ούτε που θα το πάρουμε χαμπάρι; Κι εκείνος την ίδια δουλειά με το Χριστόδουλο κάνει. Αντιπρόσωπος του θεού, του δικού του θεού, επί της γης είναι. Κι εκείνος έχει ανησυχίες για τα εθνικά θέματα, κι εκείνος σκέφτεται τους πιστούς της Εκκλησίας του που ζουν στα όρια της φτώχειας, κι εκείνος το έχει ρίξει στις προσευχές για τη σωτηρία της ψυχής τους.
Το άλλο που θέλω να πω αφορά το διάδοχό του, που θα εκλεγεί, όπως όλα δείχνουν, την Πέμπτη που μας έρχεται. Ο Χριστόδουλος την είχε δει κάπως. Την είχε δει ηγέτης, της δεξιάς, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - επί ΠΑΣΟΚ -, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων, πτέραρχος, ναύαρχος, υπουργός εξωτερικών, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υπουργός Πρόνοιας, οτιδήποτε δηλαδή εκτός από αυτό για το οποίο είχε εκλεγεί πριν από δέκα χρόνια. Ητοι, αρχιεπίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Κάθε φορά μας έδινε να καταλάβουμε ότι δεν του αρκεί ο τίτλος του, ότι ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή αυτή, αλλά εκ παραδρομής ή γιατί η τύχη φάνηκε σκληρή μαζί του, του έλαχε να κάνει τον Αρχιεπίσκοπο.
Άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου
ΤΑ ΝΕΑ, 4-2-2008 σελ.8

macedon
Ένα ΖΩΝΤΑΝΟ τέτοιο παράδειγμα είναι οι περίφημοι ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που ψέλνονται με μεγάλη "ιεροπρέπεια" κάθε έτος την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ψέλνονται ΚΑΤΑ των Ελλήνων, παρουσία ΕΛΛΗΝΩΝ!!
Κάθε έτος λοιπόν κατά την Α’ Κυριακή της Σαρακοστής, και από την κατάπτυστη εκείνη Ζ’ Σύνοδο της Νίκαιας του 787 και υπό την Προεδρία του «ευσεβέστατου» Πατριάρχη Ταρασίου, ψέλνονται οι ΕΠΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Γιατί τόοοοοση «αγάπη» πια? Γιατί εδώ και 1216 χρόνια μας «ευλογεί» ο άρχοντας Γιαχβέ δια των εκπροσώπων Του? Γιατί ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΩΡΕ????
Η αηδιαστική αυτή πρακτική των εβραιοχριστιανών προκάλεσε μάλιστα και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Στεφανόπουλου πέρυσι. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να παραλείπονται…»
Ποιος ο λόγος για αυτή τους την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ?
Ποιος ο λόγος για αυτό τους το ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ μένος?
Ποιος ο λόγος του αναθέματος….επί επτά?
Ευλόγησε άραγε ο «Θεός» αυτά τα αηδιαστικά τους λόγια?
Ας μας απαντήσουνε οι ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ κατά τα άλλα οπαδοί του εβραιοχριστιανισμού. Ας μας εξηγήσουνε ΠΩΣ ανέχονται αυτόν τον ηθικό εξευτελισμό από τους εκπροσώπους μίας ξένης κοσμοθεώρησης ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
Αγαπητέ ανοικτόμυαλε τουλάχιστον...
Ο γιος του "θεού" τους δεν ευλόγησε κανένα πόλεμο...
οι ίδιοι μόνοι τους ευλόγησαν πολέμους και εκατομμύρια αθώοι
υπόφεραν και υποφέρουν.
"Ο αναμάρτητος, πρώτος το λίθο βαλέτω"
Παρόλα αυτά, ας μας εξηγήσει κάποιος απο τους γνωστούς υπερασπιστές του δόγματος τους ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ που εξαπολύουνε.
Θα περιμένω........![]()
![]()
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deorum lingua est lingua Graecorum
έστω ότι οι Βυζαντινοί εννοούσαν τους εθνικούς όταν αναθεμάτιζαν. Έστω ότι εννοούσαν τους ειδωλολάτρες. Έστω ότι δεν εννοούσαν καθόλου τους Έλληνες.
Σε ρωτάω εγώ τώρα. Αφού λένε ότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης, τότε πως περιέχει τόσο μίσος; Δεν είναι έκφραση μίσους τα αναθέματα;
Εγώ σαν καθαρό μίσος το βλέπω και τίποτε άλλο. Ένα μίσος που δημιουργεί αισθήματα αντιπάθειας προς τους χριστιανούς και αισθήματα συμπάθειας προς τους άλλους. Ας μαζέψουν τη γλώσσα τους.
Άκου τώρα και κάτι άλλο που σκέφτομαι. Άν τώρα στον καιρό μας με τη δημοκρατία και τις ελευθερίες οι χριστιανοί βρίζουν κάποιους άλλους, φαντάσου τι μπορεί να έκαμναν όταν δεν υπήρχαν αυτές οι ελευθερίες. Όταν λειτουργούσαν σε ένα κατασκότεινο θεοκρατικό κράτος όπως ήταν το Βυζάντιο και μπορούσαν να κάνουν ότι θέλουν. Φαντάσου! Είμαστε άνθρωποι και ξέρουμε από ανθρώπους. Μια μεγάλη αλήθεια είναι αυτή: Όποιαδήποτε ανθρώπινη μονάδα ή ομάδα διαθέτει κάποια δύναμη, όπωσδήποτε θα εφεύρει τρόπους και προσχήματα να την εξασκήσει σε όλο της το εύρος. Γι αυτό ας μην αμφιβάλλει κανείς στο πόση βία εξάσκησε ο χριστιανισμός όταν είχε τη δύναμη. Εξάσκησε σίγουρα πιο πολλή βία απ όση μπορούμε τώρα να φανταστούμε. Γιατί; Γιατί εμείς τώρα δεν έχουμε και πολύ σοβαρό λόγο να βάλουμε μπροστά τη φαντασία μας, στο πως να χρησιμοποιηθεί μια δύναμη απόλυτης εξουσίας. Ενώ εκείνοι είχαν.
Οι αναθεματισμοί σ' αυτούς τους συνειρμούς με οδηγούν και πραγματικά ανατριχιάζω. Αλοίμονο αν η επιστήμη βρει τρόπο να ξαναδεί το παρελθόν ιδίοις όμμασιν.
Ελεύθερος
Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; ![]()
Οταν αφοριζαν τους Ελληνες, δεν εννοουσαν τους Ελληνες, αλλα μονο αυτους που δεν δεχονταν το χριστιανισμο !!!
Οταν αναθεματιζουν την Κυριακη της ορθοδοξιας, δεν αναθεματιζουν τους Ελληνες, αλλα μονον αυτους που θελουν να μαθαινουν τη νοσο των Ελληνων (τη γνωση) και μονον αυτους που επιμενουν ακομα να σκεφτονται λογικα !!!
Οταν αφοριζαν τους Σουλιωτες, δεν εννοουσαν τους Ελληνες, αλλα μονον αυτους που δεν εσκυβαν το κεφαλι τους στους αφενταδες (Τουρκους και ιερατειο) !!!
Οταν αφοριζαν την επανασταση του '21, δεν αφοριζαν τους Ελληνες, αλλα μονον τους ξεβρακωτους και αχαριστους απεναντι στην πατρικη φροντιδα των αφενταδων (Τουρκων και ιερατειου) που παρασυρμενοι απο τον σατανα, πασχιζαν να γινουν ελευθεροι !!!
Οταν αφοριζαν τον Ρηγα, τον Παπαφλεσσα, τον Υψηλαντη κλπ ,δεν εννοουσαν αυτους, αλλα τον Λενιν και τον Τσε !!!
Γραφεις,
quote:
Σε ρωτάω εγώ τώρα. Αφού λένε ότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης, τότε πως περιέχει τόσο μίσος; Δεν είναι έκφραση μίσους τα αναθέματα;
σου παραθετω δυο αφορισμους, για να δεις οτι ειναι κειμενα εμπλεα ανθρωπιστικων αισθηματων και πλημυρισμενα απο χριστιανικη αγαπη !!!
...Οσοι ειναι εκεινοι οπου μετερχονται το τοιουτον διαβολικον και παρανομον εργον της φραμασονιας και οσοι ακολουθωσι τη φρενοβλαβια και τη πλανη αυτων, να ειναι αφορισμενοι και κατηραμενοι παρα Πατρος Υιου και Αγιου Πνευματος.
Ειησαν μετα θανατον ασυγχωρητοι, αδιαλυτοι και τυμπανιαιοι.
Στενοντες και τρεμοντες ειησαν οπως ο Καϊν επι της Γης.
Σχισθειση η Γη και καταπιει αυτους, ως τον Δαθαν και Αβηρων.
Η οργη του θεου ειη επι τας κεφαλας αυτων και η μερις αυτων μετα του προδοτου Ιουδα.
Αγγελος Κυριου καταδιωξει αυτουςεν φλογινη ρομφαια και προκοπην ου μη δεποτε ιδοιεν εφ ορου ζωης αυτων.
Τα εργα αυτων και οι πονοι ανευλογητοι εστωσαν και γεννηθητωσαν κονιορτος, ως απο αλωνος θερινου...
1815 Φεβρουαριου 2, ο Κυπρου Κυπριανος αποφαινεται".
Το παραπανω ηταν για τους Κυπριους τεκτονες...
ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΟΥ ….ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΠΑΡΤΗΣ Α . ΡΕΓΚΟ , Ο ΤΟΤΕ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ , ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ , ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1916 – 17.
ΗΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ , ΕΝΤΟΛΗΝ ΕΛΑΒΑΜΕΝ
ΠΑΡΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΩΜΕΝ
ΒΑΡΥΤΑΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΟΧΟΥ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ .
ΤΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΩΒ ! ΤΟ ΚYΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ! Η ΛΕΠΡΑ ΤΟΥ
ΙΕΧΩΒΑ ! Ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ! ΤΟ ΤΡΕΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ
ΨΥΧΟΡΡΑΓΟΥΝΤΩΝ ! ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΙ ΚΑΤΑΡΑΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ . ΤΑΣ ΙΔΙΑΣ ΑΡΑΣ ΘΑ
ΑΝΑΓΝΩΣOMΕΝ ΚΑΙ ΚΑΤ ‘ ΕΚΕΙΝΩΝ , ΟΙΤΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ
ΕΚΛΟΓΑΣ ΘΕΛΟΥΣΙ ΔΩΣΕΙ ΛΕΥΚΗΝ ΨΗΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΝ
ΠΡΟΔΟΤΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩΜΕΝ , ΟΠΩΣ ΜΑΡΑΘΩΣΙΝ
ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΙ ΚΑΙ ΚΩΦΑΘΩΣΙ ΤΑ ΩΤΑ . ΓΕΝΟΙΤΟ .
ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Κοιτα, δεν ειναι εκφραση μισους, αλλα εννοει αλλα πραγματα τα οποια η δικη μας απλη λογικη δεν μπορει να συλλαβει...
ΕΙΝΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ "ΥΠΕΡΛΟΓΟ" !!! !!! !!!
Edited by - Πασχαλης on 01/02/2004 17:39:43
μπορείς να γίνεις περισσότερο ακριβής?
Τι ακριβώς λέγεται και σε ποιο σημείο της λειτουργίας? (π.χ. στον όρθρο).
Το θέμα με τον Πρόεδρο δεν το γνωρίζω αλλά παρακαλώ δώσε μερικές περισσότερες πληροφορίες.
Αν όντως κάποιο δόγμα (οιοδήποτε δόγμα) καθυβρίζει την χώρα και το έθνος τίθεται θέμα ποινικών (και όχι μόνο) κυρώσεων αν δεν το γνωρίζεις.
Μια ομαδική μήνυση θα έκανε τον Χριστόδουλο και τους συν αυτώ να τρέχουν.
Φιλικά,
Pete
Χαίρομαι που θέτεις αυτό το ερώτημα. Ας δώσουμε την ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ κατ’αρχάς του θέματος (ως προς την αιτιολόγηση του «ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ») ώστε να καταλάβει ο καθένας την ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ και τον ΠΑΛΙΜΠΑΙΔΙΣΜΟ των ρασοφόρων, «ταγών» κατά τα άλλα, του Ελληνισμού…….
Οι επτά αναθεματισμοί γίνονται για να μνημονεύεται ο αναθεματισμός κατά του Ελληνολάτρου Ιωάννου του Ιταλού.
O Ιωάννη Ιταλός, έζησε τον 11ο αιώνα μ.χ. μαθήτευσε κοντά στον Μιχαήλ Ψελλό. Επέμενε δημοσίως στην διδασκαλία της Ελληνικής Κοσμοαντιλήψης και μάλιστα στα χρόνια του μισέλληνα Αλεξίου Κομνηνού.
Διώκεται από τον Κομνηνό και τους παπάδες και του ζητείται να παρασταθεί μπροστά σε «εκκλησιαστικό δικαστήριο» αλλά και εκεί διακήρυξε δημοσίως τις Ελληνικές απόψεις του. Οι βυζαντινοί συνόψισαν τις απόψεις του Ιταλού σε ένδεκα κεφάλαια και τα έστειλαν στον βασιλιά. Ο Κομνηνός διέταξε τον Ιταλό να αναθεματίσει αυτά τα κεφάλαια.
Από τότε γίνεται ΤΑΚΤΙΚΗ ανάγνωση του συνοδικού (!), γνωστού πλέον ως «τα του Ιταλού κεφάλαια» όπου αρχές και λαός ανανεώνουν ΟΡΚΟ ΠΙΣΤΕΩΣ στον εβραιοχριστιανισμό και ΑΠΟΤΑΣΣΟΥΝ την Ελληνική Κοσμοαντίληψη!
Αυτό το οικτρό θέαμα συμβαίνει κάθε χρόνο την «Κυριακή της ορθοδοξίας» όπου οι εκάστοτε ιεράρχες ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝΕ τις αρχές και τον λαό να αναθεματίζουν τον Ελληνικό τρόπο σκέψεως, κάτι που προσβάλλει βάναυσα την Εθνική μας ταυτότητα.
Ας απολαύσουμε όμως στην νεοελληνική τους επτά αναθεματισμούς που ψάλλουν με περισσή ιεροπρέπεια οι "υποστηρικτές" του Ελληνισμού κατά τα άλλα……
Ανάθεμα σε όσους δηλώνουν μεν ότι είναι ευσεβείς, αλλά εισάγουν αναιδώς ή μάλλον ανευλαβώς , στην ορθόδοξον και καθολική εκκλησία τα ασεβή δόγματα των Ελλήνων περί ανθρωπίνων ψυχών και ουρανού και γής και των άλλων δημιουργημάτων!
Ανάθεμα σε όσους προτιμούν την βλακώδη υποτιθέμενη σοφία των φιλοσόφων και ακολουθούν τους διδασκάλους των, και δέχονται τας μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών ή και ότι αυταί χάνονται ομοίως με τα άλογα ζώα και εκμηδενίζονται, και διά τούτων αρνούνται την ανάστασιν και την κρίσιν και την τελικήν ανταπόδοσιν όσων έχει ζήσει ο καθείς!
Ανάθεμα σε όσους λέγουν ότι οι σοφοί των Ελλήνων και πρώτοι των αιρεσιαρχών-οι οποίοι αναθεματίσθησαν από τας επτά αγίας και καθολικάς συνόδους και από όλους τους πατέρες που έλαμψαν δια την ορθοδοξίαν των, ως ξένοι προς την καθολικήν εκκλησίαν λόγω του ψευδούς και ρυπαρού περιεχομένου των λόγων των-είναι ανώτεροι κατά πολύ, και εδώ και εις την μέλλουσαν κρίσιν, από τους ευσεβείς μεν και ορθοδόξους άνδρας, που όμως έκαμαν κάποιο παράπτωμα λόγω ανθρωπίνου πάθους ή αγνοίας!
Ανάθεμα σε αυτούς οι οποίοι αναλύουν τα Ελληνικά μαθήματα και δεν τα διδάσκονται μόνον δια γλωσσικήν εκπαίδευσιν, αλλ’ ακολουθούν και τας ματαίας θεωρίας των και τας πιστεύουν ως αληθείς και τας ασπάζονται ωσάν να περιείχον κάτι το βέβαιον, ώστε και άλλους ανθρώπους άλλοτε κρυφίως, άλλοτε δε φανερώς, να εισάγουν εις αυτάς και να τας διαδίδουν αδιστάκτως!
Ανάθεμα σε όσους μεταβάλλουν αυτοβούλως, όπως τας διαφόρους μυθολογίας, και την ιδικήν μας διδασκαλίαν περί δημιουργίας, και δέχονται τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς, και λέγουν ότι η ύλη, ούσα αυθύπαρκτος, μορφοποιείται υπό των ιδεών, και φανερώς αναιρούν το αυτεξούσιον του δημιουργού ο οποίος από του μή όντος ωδήγησε τα πάντα εις την ύπαρξιν, και ως ποιητής επιβάλλει εις όλα αρχήν και τέλος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς!
Ανάθεμα σε όσους αποδέχονται και διδάσκουν τους ματαίους και Ελληνικούς λόγους ότι προϋπάρχουν αι ψυχαί και ότι δεν παρήχθησαν τα πάντα εκ του μή όντος, και ότι υπάρχει τέλος της κολάσεως ή αποκατάστασις πάλιν της δημιουργίας και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια τοιούτων λόγων εισηγούνται την κατάλυσιν και το πρόσκαιρον της βασιλείας των ουρανών, η οποία, όπως δίδαξε και παρέδωσε ο ίδιος ο χριστός και θεός μας, είναι αιωνία και ακατάλυτος-και δια της παλαιάς και της καινής διαθήκης ολοκλήρου εμάθαμε εμείς ότι και η κόλασις είναι ατελεύτητος και η βασιλεία αιώνιος-εις αυτούς λοιπόν, οι οποίοι δια των τοιούτων λόγων και τους εαυτούς των καταστρέφουν και γίνονται πρόξενοι αιωνίας καταδίκης δι’ άλλους, ανάθεμα!
Εις εκείνα τα Ελληνικά και ετερόδοξα δόγματα και διδάγματα τα οποία εισήχθησαν αντιθέτως προς την χριστιανικήν και ορθόδοξον πίστιν υπό του Ιωάννου Ιταλού και των μαθητών του που έχουν μολυνθή από την μολυσματική του νόσον, και είναι ενάντια προς την καθολικήν και άψογον πίστιν των ορθοδόξων, ανάθεμα!
ΑΝΑΘΕΜΑ λοιπόν φίλτατε σε όσους ΕΛΛΗΝΕΣ δεν δέχονται την Πεντάτευχο των εβραίων, ΑΝΑΘΕΜΑ σε όσους ΕΛΛΗΝΕΣ ασχολούνται με την αρχαιοελληνική Σοφία!
Τι καλύτερο λοιπόν από το να σε καθυβρίζουνε ως λαό και ιστορία ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?
Πείτε μου τι επιτέλους….
όπως δηλαδή..."αναθέσατε" στον Θεό και "πάψατε" να ασχολείστε με τον αγώνα των Ελλήνων του '21?
Ωραία!!!! Να βλέπουμε ΠΟΥ μπορεί να φτάσει το εβραιόπληκτο μυαλό σας ώστε να δικαιολογήσετε το ΜΕΝΟΣ των ταγών σας κατα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πνεύματος.
Σοβαρευτείτε και μαζέψτε τις αηδίες σας απο τα μουρμουρητά σας, διότι κάποτε θα είναι ΠΟΛΥ αργά για σας.
Και για να μαθαίνεις και Ελληνικά η έννοια της λέξης είναι ΚΑΤΑΡΑ! Αυτή είναι και η δική σας θέση.
Κατα τα άλλα, η αρχαιοελληνική έννοια "ανατίθημι" σημαίνει αφιερώνω. Η έννοιολογία της "αφιέρωσης" οφείλεται στον αποτρεπτικό χαρακτήρα που έχει απο την φύση της η πράξη του αφιερώματος, προκειμένου να ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ!!
Και ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή την έννοια δίνετε και οι ίδιοι σας. Διάβασε λίγο την Καινή Διαθήκη για να κατανοήσεις την έννοια του αναθέματος, αυτής της ΚΑΤΑΡΑΣ.
"ει τις φιλεί τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, ήτω ανάθεμα. μαράν αθά" (Α' Κορινθ.ΙΣΤ'22)
Μπορεί να ξεγελάς τον εαυτό σου φίλτατε και να αρέσκεσαι στις ψευδεπίγραφες απαντήσεις που δίνεται αναμεταξύ σας, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΑΚΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΥΓΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!
Και η αλήθεια είναι ΚΟΛΑΦΟΣ για την οργάνωση σας.