ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Αλήθειες και ψέμματα για τη Μακεδονία

Αλήθειες και ψέμματα για τη Μακεδονία

APOLLON30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
Το πρόβλημα της ονομασίας που έχει δημιουργηθεί με τα Σκόπια είναι γνωστό σε κάθε Έλληνα.Έχουν περάσει ήδη 15 χρόνια απο τότε που το κράτος των Σκοπίων ανακοίνωσε οτι θα ονομάζεται Μακεδονία και θα χρησιμοποιεί σημαία που θα έχει ως βασίκο σύμβολο το αστέρι.
Η αντίδραση της Ελλάδας τουλάχιστον στην αρχή ήταν δυναμική αμέσως διαμαρτυρήθηκε στον Ο.Η.Ε,τύπωσε βιβλία για την ιστορία της Μακεδονίας,εξέδωσε νόμισμα με την κεφαλή του Αλεξάνδρου και έγιναν εκδηλώσεις για διαμαρτυρία σε όλη την επικράτεια.
Με την πάροδο του χρόνου και ενώ τα Σκόπια συνέχιζαν να προκαλούν και να μην υποχωρούν στις διεκδικήσεις τους, η Ελλάδα προχώρησε σε εμπάργκο κατά των Σκοπίων για να συνετιστούν.
Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο 2005 και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.Τα Σκόπια εξακολουθούν να ονομάζονται Μακεδονία,να καπηλεύονται την ιστορία των Μακεδόνων και γενικά να προκαλούν με την στάση τους!

Πως είναι δυνατόν ένα κράτος που εμφανίστηκε απο το πουθενά,να μας προκάλεσε τόση ζημιά,να συνεχίζει την ίδια στάση απέναντι σε μιά χώρα που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ,ΟΗΕ,Ε.Ε και είναι η πιό ισχυρή χώρα στην Βαλκανική!Τι νομίζετε οτι έφταιξε γι' αυτή την κατάσταση;Πως θα καταλήξει;Με ποιό τρόπο πιστεύετε μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος;
2005-09-19 10:09
Κάποιος μου είπε την εξής θεωρία:
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μ.Αλεξάνδρου, πολλοί από τους λαούς που είχε κατακτήσει είχαν προσαρτηθεί στο στρατό του. Οι Σκοπιανοί συγκεκριμένα, φημολογείται πως άνηκαν στην προσωπική φρουρά του Μ.Αλεξάνδρου.
Δεν ξέρω κατά πόσο υφίσταται αυτή η φήμη, αλλά και έτσι να είναι αυτό δεν κάνει τους Σκοπιανούς Έλληνες ούτε τους δίνει δικαιώματα στη χώρα του ανθρώπου που κάποτε (ΙΣΩΣ) υπηρετούσαν.
Το να ΑΠΑΙΤΟΥΝ μετά από τόσα χρόνια από εκείνη την εποχή, να λάβουν ένα όνομα και ένα σύμβολο που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με αυτούς, είναι τουλάχιστον προσβλητικό.
Αλλά μου έκαναν την εξής ερώτηση:"Θα πήγαινες να πολεμήσεις, να στείλεις ακόμα και τα παιδιά σου και τον αγαπημένο σου να πολεμήσει για ένα όνομα (Μακεδονία)?"

Αν υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά με τη σχέση των Σκοπίων με τη Μακεδονία θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει (περιληπτικά ή με κάποιες κατευθύνσεις) γιατί δεν έχω προλάβει ακόμη να ψάξω το θέμα, λόγω της ενασχόλησής μου με κάποιο άλλο αυτή την περίοδο.
Ευχαριστώ
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Lillith
...Αν υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά με τη σχέση των Σκοπίων με τη Μακεδονία θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει (περιληπτικά ή με κάποιες κατευθύνσεις) γιατί δεν έχω προλάβει ακόμη να ψάξω το θέμα, λόγω της ενασχόλησής μου με κάποιο άλλο αυτή την περίοδο.
Ευχαριστώ

Μια Σκοπιανή είπε επι του ζητήματος το εξής: [Ξέρω ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με τους παλιούς Μακεδόνες των Ελλήνων και του Αλέξανδρου, αλλά... κοίτα, είμαι 40 χρονών και όλη μου τη ζωή ακούγαμε ότι είμαστε "Μακεδόνες", μεγαλώσαμε σκεφτόμενοι τους εαυτούς μας ως "Μακεδόνες" - πως τώρα να πούμε κάτι άλλο;] Αυτό νομίζω δίνει μια εικόνα της δικής τους πλευράς. Γνωρίζουν αλλά αν αρνηθούν το όνομα (έτσι το βλέπουν) θα είναι σαν να αρνούνταν τον εαυτό τους γιατί τους έμαθαν να βλέπουν τον εαυτό τους έτσι...

Χοντρικά η περίπτωση έχει ως εξής:
Στη Μακεδονία ζούσαν πριν 100 χρόνια Έλληνες, Σλάβοι, Τούρκοι, Εβραίοι κτλ. Οι Σλάβοι μιλούσαν και μιλούν Βουλγάρικη διάλεκτο κι έτσι η Βουλγαρία τους έλεγε ότι είναι Βούλγαροι και προσπάθησε να "βγει στη θάλασσα" διεκδικώντας κομμάτι από τη "Μακεδονία του Αιγαίου" (όπως λένε την Ελληνική σήμερα Μακεδονία). Ακολούθησε ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Δε... τους βγήκε.
Η γεωγραφική Μακεδονία (του 19ου αιώνα) χωρίστηκε στα 3. Πήρε η Ελλάδα το θαλασσινό κομμάτι. Η Σερβία το βόρειο κομμάτι του άνω Αξιού και η Βουλγαρία το υπόλοιπο βόρειο. Οι άνθρωποι εκείνοι στο κομμάτι της Σερβίας δεν ξέχασαν την "Βουλγάρικη" καταγωγή τους (που είναι και η πιθανότερη). Όταν όμως ο Τίτο θέλησε το 1945 να "ενώσει" τους Σλαβικούς λαούς γύρω από τη Σερβία και να κάνει την "Σλαβική Ένωσή" του (Γιουγκοσλαβία) δεν ήθελε να έχει ανθρώπους με "Βουλγάρικη" εθνική συνείδηση - για ευνόητους λόγους αποφυγής διεκδικήσεων από την γείτονα. Τι όμως να τους δώσει για να ξεχάσουν την "Βουλγάρικη" καταγωγή; Αν δεν ήταν Βούλγαροι δεν ήταν τίποτα. Λαός χωρίς παρελθόν δεν έχει μέλλον. Μια και δεν μπορούσε λοιπόν να τους δώσει πιο κοντινό και οικείο παρελθόν τους έδωσε ένα αρχαίο που "κολλούσε" γεωγραφικά. Αφού ζούσαν στη Μακεδονία τι θα ήταν; "Μακεδόνες"! Ακολούθησαν 50 χρόνια εντατικής "επιμόρφωσης" στο θέμα και φτάσαμε στα λόγια της γυναίκας που αναφέρω και που περιγράφουν το θέμα (για εκείνους) πολύ καλά.
Σας χαιρετώ μια και αυτή ειναι η πρώτη συμμετοχή μου.
Για το θέμα των Σκοπίων διάβασα σε ενα βιβλίο κάποια πράγματα και τα αντέγραψα πιο κατω.
Από το βιβλίο των εκδόσεων ΑΡΧΕΤΥΠΟ "ΨΥΧΟΪΣΤΟΡΙΑ" Χρήστου Ζ. Κώνστα 2002, από σελίδες 55 και 163.
Από σελίδα 55: Ένα χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη για το όνομα «Μακεδονία» μεταξύ Ελλάδας και του κράτους των Σκοπίων. Για την Ελλάδα ήταν μια απλή κρίση. Για τα Σκόπια ήταν μια πραγματική Κρίση του Σέλντον που κερδίσθηκε από την Ιστορική αναγκαιότητα. Σε άλλο σημείο του βιβλίου εξετάζω το θέμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τα στοιχεία όμως μιας Κρίσης του Σέλντον είναι έντονα: Το αδύναμο μέρος κερδίζει χωρίς να ασκήσει βία παρά την ποσοτική και ποιοτική του κατωτερότητα.
...
Από σελίδα 163-164
Η ΨΥΧΟΪΣΤΟΡΙΚΗ βοήθεια στη FYROM
Όσον αφορά την «ακατονόμαστη» «δημοκρατία» βορείως της Θεσσαλονίκης που θέλησε και – διεθνώς - κέρδισε το όνομά που δεν τις δίνουμε χωρίς να έχει κανένα υλικό πλεονέκτημα με το μέρος της, τίποτα.
Γιατί χάσαμε το όνομα; Τα είχαμε όλα με το μέρος μας. Το δίκιο, τη δύναμη… Όμως δεν πείσαμε. Η FYROM μια μικρή και φτωχή χώρα, ανύπαρκτη πριν το 1991, άντεξε το εμπάργκο μας την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε το σύστημα επένδυσης των ‘πυραμίδων’, που αποσταθεροποίησε την Αλβανία και όπλισε του Αλβανούς εξτρεμιστές στο Κόσοβο και τα Σκόπια. Χωρίς βιομηχανική παραγωγή, χωρίς οικονομία, χρεωμένη παντού, διχασμένη σε Αλβανόφωνους, και Σλαβομακεδόνες, με απίστευτη ανεργία και χωρίς πόρους. Άντεξε, κράτησε το όνομα, προκάλεσε την πτώση μιας Ελληνικής Κυβέρνησης και όλα αυτά δεν είναι ούτε τα μισά. Λογικά ανεξήγητο, Ψυχοϊστορικά αναμενόμενο.
Η υπόθεση αποτελεί μια πρώτης τάξης επίδειξη του τι μπορεί να κάνει «το νεκρό χέρι του Χάρι Σέλντον», η Ψυχοϊστορική αναγκαιότητα.
Από μια άποψη ότι έγινε ήταν μια «Κρίση του Σέλντον» για τους βόρειους γείτονες. Χωρίς βία, χωρίς μέσα με προσεκτική εφαρμογή της ελάχιστης δύναμής τους στα σωστά σημεία μας έκαναν να χάσουμε κάτι που για εμάς ήταν αυτονόητα δικό μας και ακόμα και οι ίδιοι το γνωρίζανε αλλά δεν μπορούσαν να το αρνηθούν στον εαυτό τους.
Τυχαία, η μετά από μελέτη, έκαναν τις σωστές κινήσεις με τα λίγα μέσα που είχαν και κέρδισαν αυτό που ήθελαν.
Ακριβώς το τι συνέβη δεν είναι γνωστό, πέρα από επιφανειακές εκτιμήσεις – όπως το ότι είχαν κάποια βοήθεια από κέντρα που επιθυμούσαν αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, καθώς και από ανθρώπους όπως ο Τζορτζ Σόρρος που για δικούς τους λόγους θέλησαν να επενδύσουν στη FYROM.
Η όλη όμως περίπτωση ίσως να πηγαίνει βαθύτερα και πιο μακριά. Αν οι Σλάβοι κάτοικοι της FYROM που το επιθυμούν δεν μπορούν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», όπως θέλουν τότε και οι λευκοί ή οι μαύροι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν πρέπει να ονομάζονται Αμερικάνοι, αφού τυπικά Αμερικάνοι είναι μόνο ντόπιοι «Ινδιάνοι». Φαντάζεστε ένα κίνημα ντόπιων Αμερικάνων («Ινδιάνων») να επιχειρηματολογεί βασισμένο στο ότι αν οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν είναι Μακεδόνες, τότε ούτε οι λευκή και μαύρη πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Αμερικής πρέπει να θεωρούνται «Αμερικάνοι»;
Τελικά η υπόθεση για εμάς ήταν μια απλή κρίση. Θα το ξεπεράσουμε, και όσο εμείς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε το «όνομα» δεν θα χαθεί. Αλλά η υπόθεση είναι πρώτης τάξεως Ψυχοϊστορικό μάθημα.
Στην ουσία η Μακεδονία δεν «κινδυνεύει» μακροπρόθεσμα. Είναι όμως σημαντική καθώς με τη Μακεδονία σχετίζεται και μια ακόμα «Μακεδονική Σύνδεση». Ξεχωρίζει το γεγονός ότι δυο φορές στην Ιστορία όπου υπήρξε σοβαρή επέκταση του Ελληνισμού έγινε κάτω από «Μακεδονική» ηγεσία. Με το βασίλειο της Μακεδονίας και τις Μακεδονικές κατακτήσεις του 4ου αιώνα π.Χ. που δημιούργησαν τον Ελληνιστικό Κόσμο μέσα από στρατιωτικές κατακτήσεις και τη «Μακεδονική δυναστεία» του Βυζαντίου που λιγότερο με στρατιωτικές κατακτήσεις και περισσότερο με άλλα μέσα πέρασαν τα πολιτιστικά στοιχεία του της ελληνόφωνης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Κεντρική Ασία.
Σύμπτωση; Ίσως, αλλά αν συνέβη ήδη δυο φορές γιατί όχι και τρίτη;
...
Παράθεση:
Ξέρω ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με τους παλιούς Μακεδόνες των Ελλήνων και του Αλέξανδρου, αλλά... κοίτα, είμαι 40 χρονών και όλη μου τη ζωή ακούγαμε ότι είμαστε "Μακεδόνες", μεγαλώσαμε σκεφτόμενοι τους εαυτούς μας ως "Μακεδόνες" - πως τώρα να πούμε κάτι άλλο;

Εκει ακριβως βρισκεται η ουσια του ολου ζητηματος. Το θεμα του ονοματος ειναι χαμενο για την Ελλαδα, χαμενο ισως απο την 10ετια του 50 οταν ειμασταν πολυ απασχολημενοι να σκοτωνουμε ο ενας τον αλλον για να αντιδρασουμε σε οσα συνεβαιναν στην γειτονια μας. Σε καμμια περιπτωση δεν μπορουμε και δεν πρεπει να κανουμε πολεμο για ενα ονομα, για τον τσαμπουκα ορισμενων "πατριωτων". Θα πρεπει ως λαοι να γυρισουμε την πλατη στους "πατριωτες" αυτους και στα εθνικιστικα τους κυρηγματα απο οποια θεση και αν ακουγονται. (Βλ. Χριστοδουλος, Ανθιμος κτλ)

Η Μακεδονια (εντος η εκτος εισαγωγικων) δεν αποτελει κινδυνο για εμας. Αντιθετα η ιδια ειναι μια χωρα ασταθης η οποια αντιμετωπιζει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ κινδυνους, και οχι απο την Ελλαδα. Η Ελλαδα ισως να ειναι η ΜΟΝΗ χωρα της περιοχης που δεν εχει βλεψεις στο μικρο αυτο κρατος. Πιστευω ειναι μια ευκαιρια να προσεταιριστουμε τη FYROM, να την ενταξουμε στην δικη μας σφαιρα επιρροης και ως ενα βαθμο να ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ την σταθεροτητα της. Με αυτον τον τροπο θα υπαρξει ευημερια και για τους δυο λαους.
2005-09-19 18:06
Παράθεση:
...Αν υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά με τη σχέση των Σκοπίων με τη Μακεδονία θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει (περιληπτικά ή με κάποιες κατευθύνσεις) γιατί δεν έχω προλάβει ακόμη να ψάξω το θέμα, λόγω της ενασχόλησής μου με κάποιο άλλο αυτή την περίοδο.

http://www.metafysiko.gr/epikairotita.php?id=23

αφού δεν βλέπω κάποιον να το "γνωρίζει"...
2005-09-20 00:04
Θα συμφωνήσω με τον Voel. Νομίζω ότι το θέμα, όσο σοβαρό και αν ήταν, έγινε αφορμή για κάθε είδους (μικρο)πολιτικές και όχι μόνο σκοπιμότητες. Ελάχιστοι και τότε και τώρα μπορούν να δουν το θέμα χωρίς φανατισμό, στις πραγματικές του διαστάσεις. Αλλά έτσι γίνεται πάντα, σωστά;
Χαίρομαι που άνοιξε αυτό το θέμα και ίσως εγώ ήμουν η αφορμή που ο φίλος μου ο APOLLON ξεκίνησε αυτό το θέμα. Το μόνο που έχω να προσθέσω προς το παρόν είναι ότι με μεγάλη μου λύπη διάβασα σε Κυριακάτικη εφημερίδα ότι όχι μόνο χάσαμε την μάχη και τα Σκόπια (που Σκόπια ήταν και Σκόπια θα μείνουν) πήραν το όνομα Μακεδονία αλλά το χειρότερο απ όλα είναι ότι θα φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να χρησιμοποιούμε το όνομα Μακεδονία εμείς. Δηλ θα μας ζητήσουν να αλλάξουμε το όνομα στην Μακεδονία, στο αεροδρόμιο και οτιδήποτε έχει το όνομα Μακεδονία. Τουλάχιστον όχι σε διεθνές επίπεδο.
Δυστυχώς το κρατίδιο δίπλα μας θα ονομάζεται έτσι με κάποιες προυποθέσεις.Καπηλεύτηκαν όνομα και σύμβολα.Η ανυπαρξία ισχυρής εξωτερικής πολιτικής και η ενασχόληση μας με εσωτερικά προβλήματα,έθεσαν το θέμα με τα Σκόπια στο <περιθώριο>.Τα χρόνια πέρασαν όλοι θα θυμάστε τους πολιτικούς να διαλαλούν δεν θα επιτρέψουν στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία..η κατάληξη γνωστή.

Η Lillith μας λέει οτι έχει ακούσει οτι στο στρατό του Μ.Αλεξάνδρου υπήρχαν ενδεχομένως στρατιώτες απ΄ τα Σκόπια.Αυτό είναι ανιστόρητο, όποιος σου το αναφέρει να του πείς πως το φύλο που ανήκουν οι Σκοπιανοί εμφανίστηκε στη Βαλκανική τον 6ο αι. μ.χ. Επομένως 1000 τουλάχιστον χρόνια μετά την εποχή που έζησε ο Αλέξανδρος.

Eνδιαφέρουσα η ψυχο'ι'στορική προσέγγιση του νέου μας φίλου στο φόρουμ.

Voel θα συμφωνήσω μαζί σου οτι δεν χρειάζεται πόλεμος για να λύσουμε μια τέτοια διαφορά,η διπλωματία έχει τον λόγο μόνο που της Ελληνικής πλευράς ήταν ανύπαρκτη εκ των πραγμάτων.Σίγουρα όμως δεν θα γίνουμε και φιλαράκια με τους Σκοπιανούς,αυτή εξάλλου την πολιτική ακολουθεί η Ελλάδα και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.Η αδιαλλαξία συνεχίζεται.Προσωπικά πιστεύω κάποια στιγμή θα διαλυθεί αυτό το κρατίδιο και θα διαμελισθεί.

Διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο του Βαγγέλη Δαρδαντάκη- JustAnotherGoneOff.
Η λέξη ΣΚΟΠΙΑ προέρχεται απο το Σκοπιά και είναι Ελληνική , λόγω του φυλακίου που ήταν εγκατεστημένο στην αρχαιότητα στην περιοχή ώστε να ελέγξουν τις κινήσεις των γειτονικών λαών και των βαρβαρικών φύλων. Ήταν το τελευταίο και βορειότερο όριο του Μακεδονικού κράτους, αλλά μόνο μιά ξεχασμένη επαρχία του και τίποτα περισσότερο.
Οι σημερινοί Σκοπιανοί είναι μείγμα των Σλαβικών φυλών που εμφανίστηκαν στην Βαλκανική τον 6ο μ.χ. αι., αλλά και απογόνων των αρχαίων Μακεδόνων που ζούσαν στην περιοχή αλλά έχουν εκσλαβιστεί εντελώς και έχουν χάσει κάθε μορφή Εθνικής συνείδησης. Σε αυτό φταίει και το Ελληνικό κράτος που τους παραμέλησε και αυτοί εξαναγκάστηκαν να προσεγγίσουν την Σερβία και τον Τίτο, με αποτέλεσμα την αμνησία της Ελληνικής τους καταγωγής τουλάχιστον όσοι απο τους Σκοπιανούς δέν ανήκαν στους Σλάβους του 6ου αι.
Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν τάχα μερικοί απο αυτούς οτι έχουν μακρινή καταγωγή απο τους Αρχαίους Μακεδόνες. Αυτό όμως δέν σημαίνει με κανέναν τρόπο οτι πρέπει να οικειοποιηθούν το όνομα, να το κάνουν δικό τους και να το στερήσουν απο αυτούς που το δικαιούνται περισσότερο δηλαδή την μεγαλύτερη πλειοψηφία των απογόνων των αρχαίων Μακεδόνων που βρίσκονται στην Ελληνική Μακεδονία.
Το δικαίωμα τους το έδωσε ο Τίτο - περιττό να το πώ - που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός οτι το νότιο τμήμα της χώρας του ήταν τμήμα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, για να το ονομάσει Μακεδονία.
2005-10-09 19:46
εγώ πάντως δεν κατάλαβα τι είναι η ψυχοιστορία.
2005-10-09 23:05
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από cosmictsak

Kαι εσυ εχεις διδαχτει στο σχολειο ψυχο'ι'στορια χωρις να το ξερεις!!
Εχεις διδαχτει με το να μαθαίνεις την μιση αληθεια η ενα μερος της για την ιστορια της Ελλαδος μεσα στους αιωνες.!
2005-10-10 12:27
π.χ: Όπως είπε και ο φίλος zeppelin ότι το Ελληνικό κράτος παραμέλησε με το να ασχοληθεί με την προπαγάνδα του Τίτο στην περιοχή τον Σκοπίων!!
Η αλήθεια είναι άλλη....
Μετά το τέλος του εμφυλίου πάρα πολλοί αριστεροί κατέφυγαν στα νότια της Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα στην σημερινή περιοχή των Σκοπίων όπου και εζησαν πολλά χρόνια περιμένοντας να γυρίσουν στην πατρίδα.
Αλλά η πατρίδα ποτέ δεν δέχτηκε την επιστροφή τους πόσο μάλλον να δεχτεί ότι
είναι Έλληνες πολίτες και πολιτικοί πρόσφυγες !Το καθεστός του Τίτο όμως το εκμεταλλεύτηκε αυτο το γεγονός στο έπακρο.
Ότι πρόβλημα υπάρχει σήμερα με τα Σκόπια είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και κινήσεων των προηγούμενων δεκαετιών!!
Και εγώ και εσύ πιστεύουμε ότι στα καλα καθούμενα και χωρις λόγο ήρθαν να μας πάρουν την Μακεδονία γιατι έτσι μας έμαθαν ,έτσι θέλουν να πιστεύουμε κάποιοι που τα έκαναν θάλασσα πριν απο μερικά χρόνια!!!
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από cosmictsak

Υπάρχουν δύο ψυχοϊστορίες.
Η πρώτη είναι κλάδος της ψυχαναλυτικής ψυχολογίας (έχει βάλει και ο Φροϋδ σ' αυτήν το χεράκι του) και αναζητά, καταγράφει, κατηγοριοποιεί και βγάζει κάποια συμπεράσματα μέσα από τον ανάλυση των ψυχολογικών παραγόντων στην ιστορία (σε αντιδιαστολή με τις διαλεκτές μεθόδους, την εξήγηση της ιστορίας με οικονομικούς, κοινωνικούς περιβαλλοντικούς όρους κτλ.).
Η άλλη ψυχοϊστορία είναι "φανταστική" καθώς προέρχεται από την επιστημονική φαντασία του Ισαάκ Ασίμωφ όπως την παρουσίασε στη σειρά του που κυκλοφορεί στα Ελληνικά με τίτλο "Γαλαξιακή Αυτοκρατορία". Αφορά την εφαρμογή της στατιστικής ανάλυσης και της θεωρίας των πιθανοτήτων για να εικάσει πιθανά μελλοντικά ιστορικά γεγονότα (να τα προβλέψει δηλαδή) ή και να ερμηνεύει τα του παρελθόντος. Αν και προερχόμενη σήμερα από την επιστημονική φαντασία η ιδέα της μαθηματικής ανάλυσης της ιστορίας είναι παλιά και σήμερα αρκετοί τη διερευνούν στα σοβαρά.

Δες και:
http://www.bazaarbooks.gr/pages/pub...ubname=Αρχέτυπο
http://www.bazaarbooks.gr/pages/con...n=960-7928-72-5

Να και ένα σχόλιο που βρήκα (με μηχανή αναζήτησης) στο http://www.mazanet.gr/smf/index.php....msg18133.html:
[Δεν είμαι σίγουρος ότι η θεωρία των μεγάλων αριθμών ισχύει σε πειράματα μη καθαρής τύχης. Δηλαδή, προτείνω ότι μονάχα επειδή η Γερμανία έχει χάσει και Ελλάδα έχει "κερδίσει" σε δύο παγκόσμιους πολέμους στην σειρά (τι κέρδισε, αλήθεια, τουλάχιστο στον δεύτερο; ), δεν θα πει ότι θα συνεχίσει το σερί. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, αν παίξω σκάκι με έναν grandmaster 100 φορές, καθώς το αποτέλεσμα κρίνεται από την ικανότητα των παικτών, δεν θα κερδίσω 50 από αυτές - μάλλον δεν θα κερδίσω καμία. Ή, και πάλι για να κάνω έναν αδύναμο παραλληλισμό, επειδή μια ομάδα στο μπάσκετ παίρνει το πρωτάθλημα δυο φορές συνεχόμενες, δεν θα πεί ότι θα συνεχίσει να το κάνει (καθώς αλλάζουν οι παράμετροι, οι άλλες ομάδες παίρνουν νέους παίκτες, οι υπάρχοντες παίκτες γερνάνε, κλπ).

Τώρα, όσον αφορά τις προβλέψεις, ο αξιοσέβαστος Isaac Asimov δοκίμασε να γράψει για αυτό, και πρέπει να σημειώσω, Διδάσκαλε, ότι τα συμπεράσματά του ήταν διαφορετικά - και έχουν επικυρωθεί από επιστημονικά ιδρύματα όπως το MIT στο αξιωματικό τους επίπεδο τουλάχιστο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κάτι παίζει εκεί, κάποια συνωμοσία που σκοπό της έχει να βλάψει το κύρος αυτών που όπως ο spyros θέλουν να δώσουν τα φώτα τους στις μάζες.

Τι είπε λοιπόν ο δόκτορας; Ισχυρίστηκε ότι στατιστικά, το μέλλον ενός ανθρώπου είναι ένα χαοτικό σύστημα με παραμέτρους που δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε με ακρίβεια - μικρά πράγματα μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη επιρροή σε ένα άτομο, μακροπρόθεσμα. Όμως, όπως και στις μάζες αερίων, μπορούμε (λέει, και συμφωνεί το ΜΙΤ) να προβλέψουμε τις 'κινήσεις' πολύ μεγάλων αριθμών ατόμων ξεχωριστά. Η αρχή αυτή είναι και ο λόγος ύπαρξης των δημαγωγών - ένα ένα άτομο είναι δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά οι μάζες μπορούν να χειραφετηθούν πολύ ευκολότερα, ένας συνδιασμός στατιστικής και κοινωνιολογίας - που ο Asimov ονόμασε psychohistory, ψυχοϊστορία - θα μπορούσε πιθανώς να κάνει τέτοιες προβλέψεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Να τις ονομάσω: Αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος, άγνοια των μαθηματικών τύπων που απαιτούνται ώστε το αποτέλεσμα τους να μην αποτελέσει παράγοντα στις ίδιες (δηλαδή, για να χρησιμοποιήσω έναν προγραμματιστικό όρο, να μην κάνουμε recursion).]
Πως είναι δυνατόν ένα κράτος που εμφανίστηκε απο το πουθενά,να μας προκάλεσε τόση ζημιά,να συνεχίζει την ίδια στάση απέναντι σε μιά χώρα που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ,ΟΗΕ,Ε.Ε και είναι η πιό ισχυρή χώρα στην Βαλκανική!Τι νομίζετε οτι έφταιξε γι αυτή την κατάσταση;Πως θα καταλήξει;Με ποιό τρόπο πιστεύετε μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος;[/QUOTE]

Καλήμερα σε όλους. Να παραθέσω και κάποια επιπλέον-παρεμφερή ερωτήματα?

Μήπως η "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία της Μακεδονίας" με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια? Θυμάστε που ακόμη και προεκλογικά ,όλοι οι υποψήφιοι μιλάγαν για μια Θεσσαλονίκη που προετοιμάζεται να δεχθεί 4.000.000 ανθρώπους?
Ποιας εθνικότητας θα' ναι όλοι τους?
Τι σημαίνει αυτό ,τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο?
[QUOTE=keith-x]π.χ: Όπως είπε και ο φίλος zeppelin ότι το Ελληνικό κράτος παραμέλησε με το να ασχοληθεί με την προπαγάνδα του Τίτο στην περιοχή τον Σκοπίων!!
Η αλήθεια είναι άλλη....
Μετά το τέλος του εμφυλίου πάρα πολυ αριστεροί κατέφυγαν στα νότια της Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα στην σημερινή περιοχή των Σκοπίων όπου και εζησαν πολλά χρόνια περιμένοντας να γυρίσουν στην πατρίδα.
είναι Έλληνες πολίτες[quote]

Ακριβως η ιδια ιστορια με τον αδερφο τις γιαγιας μου.... Ζουσε στο Αμυνταιο της Φλωρινας, και κατα την διαρκεια του εμφυλιου, ειπαν στην μητερα του (ο πατερας ειχε πεθανει} οτι κινδυνευε η ζωη του,καθως ηταν ο κληρονομος μιας περιουσιας που αν πεθαινε θα μπορουσαν να καρπωθουν πολλοι ενδιαφερομενοι...Τοτε αυτη τον εδιωξε, και περασε τα βουνα με τα ποδια και πηγε στα Σκοπια.Τοτε ηταν 9 χρονων,αλλαξε το ονομα του απο Πεσσος σε Πεσεφσκι για να μην τον βρουνε.Μετα το τελος του εμφυλιου δε μπορεσε να γυρισει, εμεινε εκει και εκανε οικογενεια.
Αν ποτε κανετε καμια βολτα στα χωρια τις Φλωρινας και ρωτησετε τους κατοικους (50+ ετων) τι νιωθουν οτι ειναι, θα σας πουν Σλαβομακεδονες...
Εγω αυτα ειχα να πω απο προσωπικη εμπειρια, τα συμπερασματα δικα σας.
Ηταν δύσκολο να γυρίσουν και καλά κάναν που μείναν εκεί γιατί δεν πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της Ελληνικής πολιτείας θα' ταν η αρμόζουσα...(άντε να βγάζαν άκρη εξηγόντας τους λόγους που αναγκαστήκαν να αλλάξουν όνομα, ζητόντας αυτά που δικαιούνταν, μιας και ήταν στο παρελθόν Έλληνες πολίτες....)

Μιας και μίλησες όμως για τη περιοχή της ευρύτερης Δ. Μακεδονίας, άραγε ακόμη δραστηριοποιείται το "Ουράνιο Τόξο"??? (το κόμμα- που μάλιστα κατεβαίνει και στις εθνικές εκλογές και που οι βασικές αρχές και επιδιώξεις του είναι εντελώς ανθελληνικές εις βάρος της Ελληνικότητας της περιοχής, μιας και θεωρούν ότι η Μακεδονία είναι οτιδήποτε άλλο παρά Ελληνική...).

Θα επισυνάψω σε επόμενο μηνυμα κάποια από τα φυλλάδια τους με το -"ενημερωτικό" υλικό τους.
2005-10-13 00:28
Εγω αυτο που δεν μπορω να καταλαβω οτι πως υπαρχουν 2 στρατοπεδα απο Ελληνικης πλευρας,οποτε πως να βρεθει λυση;
Το 1ο ειναι ο λαος που τον αφηνουν στην αγνοια του σε αυτα τα θεματα και οταν τα κανουν θάλασσα τοτε ζηταν την γνωμη του,
και 2ο ειναι οι πολιτικοι μας και το κεφαλαιο οι οποιοι διεισδυσαν και εχουν εγκατασταθει στο συγκεκριμενο κρατιδιο.
Πως να βρεθει λυση η να μας υποστηριξουν οι ξενοι οταν εμεις ειμαστε τοσο ανεγκεφαλοι ωστε να πριμοδοτουμαι την μετεγκατασταση των Ελληνικων επιχειρησεων στα Σκοπια ,και να μας απασχολει το ονομα τους;
Μηπως ειναι στραβος ο γυαλος η στραβα αρμενιζουμε;
Το θέμα δεν είναι ότι τα κάνουν, όπως σωστά λες, θάλασσα και στη συνέχεια ζητάν τη γνώμη μας, αλλά(!!!) πρώτα ζητάνε τη γνώμη του λαού ,την παίρνουν(βλ. συλλαλητήριο'93 στη Θεσσαλονίκη για τη "Μακεδονία") και στη συνέχεια κάνουν τα ακριβώς αντίθετα("τα προαποφασισμένα" ήδη, λεν πολλοί), δηλαδή πάλι θάλασσα!!!
Τώρα σχετικά με την διείσδυση στις γείτονες χώρες, αυτή πιστεύω πως ξεκίνησε από τις ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες προς επιβίωση ,τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων(βιοτεχνίες κλπ) όσο και των μεγαλυτέρων οι οποίες ευνοούνταν σε καθεστώτα φθηνού εργατικού δυναμικού.. Πως ήταν η Ελλάδα τη δεκαετία του 60 κυρίως; Ε, κάτι τέτοιο.
Και ενώ έπρεπε, μιας και ανορθώνουμε την οικονομία τους, (το Σαντανσκι της Βουλγαρίας κάνει μεγαλύτερο τζίρο από την Τσιμισκή!!)να ζητήσουμε τα "αυτονόητα"-που καταλήξαμε ως χώρα!!!-, δηλαδή να σταματήσουν να προκαλούν σε τόσο ευαίσθητα θέματα όπως η εθνική κυριαρχία-σύνορα-ονομασίες κλπ- , αυτοί αντίθετα μιλούν για "Μεγάλη Αλβανία και Τσαμουρια" ή "Μεγάλη Βουλγαρία "...
Και το εύλογο ερώτημα:"Γιατί και μέχρι πότε θα παραμένουν οι ηγέτες μας σε "παθητική" στάση και μαζί μ'αυτούς- θέλοντας και μη- όλοι εμείς;
Λέτε να φταίει..................... Δε ξέρω, φήμες ακούω και εγώ, όπως όλοι!!!
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από keith-x
π.χ: Όπως είπε και ο φίλος zeppelin ότι το Ελληνικό κράτος παραμέλησε με το να ασχοληθεί με την προπαγάνδα του Τίτο στην περιοχή τον Σκοπίων!!
Η αλήθεια είναι άλλη....
Μετά το τέλος του εμφυλίου πάρα πολλοί αριστεροί κατέφυγαν στα νότια της Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα στην σημερινή περιοχή των Σκοπίων όπου και εζησαν πολλά χρόνια περιμένοντας να γυρίσουν στην πατρίδα.
είναι Έλληνες πολίτες και πολιτικοί πρόσφυγες !Το καθεστός του Τίτο όμως το εκμεταλλεύτηκε αυτο το γεγονός στο έπακρο.
Ότι πρόβλημα υπάρχει σήμερα με τα Σκόπια είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και κινήσεων των προηγούμενων δεκαετιών!!
Και εγώ και εσύ πιστεύουμε ότι στα καλα καθούμενα και χωρις λόγο ήρθαν να μας πάρουν την Μακεδονία γιατι έτσι μας έμαθαν ,έτσι θέλουν να πιστεύουμε κάποιοι που τα έκαναν θάλασσα πριν απο μερικά χρόνια!!!

Το πρόβλημα με την ψευτομακεδονία ΔΕΝ μας το δημιούργησε ο Τίτο.Το "Μακεδονικό" είναι ένα πολύ παλαιότερο πρόβλημα από το 1947 και επιτέλους δεν μπορεί κανένας σας να κόψει μια ώρα καφετέριας και να αφιερώσει μια ώρα στο διαδίκτυο για να ψάξει -και να μάθει- τις ρίζες αυτού του προβλήματος;
Πώς μιλάτε για κάτι χωρίς να ξέρετε ούτε τις βασικές του παραμέτρους;Ποιος σας το είπε πως ο Τίτο δημιούργησε το Μακεδονικό πρόβλημα;

Κανείς δεν έχει ακούσει για την επανάσταση του Ίλιντεν του 1903; Και κανένας σας δεν έχει ακούσει για τον εθνάρχη του Μακεδονικού έθνους Γιάνε Σαντάνσκι; (και αυτός είναι πραγματικός εθνάρχης, όχι σαν αυτούς τους ψευτοεθνάρχες Βενιζέλο και Καραμανλή, λες και το Ελληνικό έθνος δεν υπήρχε πριν από αυτούς!)
Πηγαίνετε εδώ να πάρετε μια πολύ σύντομη ιδέα από τους ίδιους τους Σκοπιανούς

http://www.cybermacedonia.com/vjanes.html

και μετά εάν κανείς σας μπει στο κόπο να το ψάξει το θέμα, θα επανέλθω...